X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ciśnieniem u lekarza to się za bardzo nie martwcie;) Ja sama miałabym ze 150 chybaxD Nawet jak mierzę w domu i zaraz mam jechać na wizytę to juz mam wyższe:D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaMiszka wrote:
    Jejku dziewczyny Wasze ciśnienie przy moim to idealne. Ja dziś po wizycie na której ciśnienie miałam 163/80 a czuje się ogólnie dobrze, muszę zacząć mierzyć jakby się utrzymywalo to jakieś leki dostanę. A mój malutki waży 1362g :) no ale co do ilości wód to są w dolnej granicy normy.
    Ja też miałam na granicy na badaniu połówkowym, kazano mi to tylko kontrolować przy okazji wizyt. Na następnej wizycie było już ok. Tłumaczono mi wtedy że może dziecko akurat nałykało się wód i stąd ich graniczna ilość na wcześniejszym badaniu.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia94 wrote:
    Ja też miałam na granicy na badaniu połówkowym, kazano mi to tylko kontrolować przy okazji wizyt. Na następnej wizycie było już ok. Tłumaczono mi wtedy że może dziecko akurat nałykało się wód i stąd ich graniczna ilość na wcześniejszym badaniu.
    No to mnie pocieszylas :) będę troszkę spokojniejsza :)

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacie dziewczyny, ale naszła mnie ochota na ptasie mleczko, Mąż pojechał specjalnie do sklepu xd i jem i jem i jem i przestać nie mogę Haha

Mirabelcia lubi tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Myszka_Lena Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was miała tak ze poziom glukozy po godzinie był zbyt wysoki a po dwóch już w normie?

ug37zbmhxq91lzcp.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Jacie dziewczyny, ale naszła mnie ochota na ptasie mleczko, Mąż pojechał specjalnie do sklepu xd i jem i jem i jem i przestać nie mogę Haha

Moj maz musial jechac dzis po kebaba, nie bylo przepusc :) na szczescie bardzo rzadko mi sie chce takiego jedzenia. Za to do słodyczy mnie ciagnie, a przed ciaza mogly nie istniec :) w koncu przy dziewczynce podobno tak jest :)

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Moj maz musial jechac dzis po kebaba, nie bylo przepusc :) na szczescie bardzo rzadko mi sie chce takiego jedzenia. Za to do słodyczy mnie ciagnie, a przed ciaza mogly nie istniec :) w koncu przy dziewczynce podobno tak jest :)
    No u mnie chłopak a jak ochota naszła to cały poziom jeden zjadłam :p a kebabem czy tortilla ja rzadko gardzę, lubię takie jedzenie mimo że wiem że zdrowe to to nie jest;)

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ogólnie dzień czkawki u nas, chyba z 5 raz ma właśnie teraz i kopie niemiłosiernie, chyba się już niecierpliwi i ma dość :p

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez chłopak, a słodycze mogę jeść kilogramami :P mój mąż jest przerażony jak widzi, ze jem po 2 czekolady dziennie. W jeszcze większym szoku był gdy powiedziałam mu, ze ta glukoza wcale taka zła nie była i wypiłam to jednym duszkiem.

Co do koszul to przemyślałam sobie i rzeczywiście lepiej mieć koszule bez spodni żeby szybciej się zagoiło. Także wczoraj zakupiłam dwie :P dzisiaj pozamawialam wszystko na stronie gemini. Jedyne co mi zostało to krem do buźki, inhalator z nebulizatorem i termometr bezdotykowy

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2018, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj o 24 piekłam tartę z jabłkami i kruszonką jak mąż i córa już spali :) oczywiście ćwiartki juz nie ma bo pochłonęlam (w tajemnicy przed córką która ma uczulenie na jabłka)

Malyprosiaczek kupujesz od razu inhalator? ja pierwszy raz potrzebowalam jak mloda miala 22 miesiace i zachorowala na zapalenie krtani.

• Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Malyprosiaczek kupujesz od razu inhalator? ja pierwszy raz potrzebowalam jak mloda miala 22 miesiace i zachorowala na zapalenie krtani.

To moje pierwsze dziecko i szczerze mówiąc to nie wiem co mam kupować :P koleżanka dzisiaj napisała mi żebym kupiła inhalator z nebulizatorem bo jak małemu będzie ciężko się oddychało to mam użyć. Nie mam żadnego doświadczenia, a ona ma dwójkę dzieci wiec posłuchałam się. W sensie jeszcze nie zakupiłam wiec jeśli na początek nie potrzebny to dajcie mi znać bo ja pół hurtowni i apteki wykupie :P

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 04:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sie przydal jak syn mial 3 miesiace ale mi się przydal wcześniej. Coezko powiedzieć kiedy sie przyda oby jak najpóźniej. Nie musisz teraz kupowac ale warto zrobic rozeznanie jaki model chcesz gdzie najtaniej ile.wysylka trwa czy jest stacjonarnie gdzieś. Bo jak już bedzie potrzebny to odpadnie Ci szukanie jaki.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    To moje pierwsze dziecko i szczerze mówiąc to nie wiem co mam kupować :P koleżanka dzisiaj napisała mi żebym kupiła inhalator z nebulizatorem bo jak małemu będzie ciężko się oddychało to mam użyć. Nie mam żadnego doświadczenia, a ona ma dwójkę dzieci wiec posłuchałam się. W sensie jeszcze nie zakupiłam wiec jeśli na początek nie potrzebny to dajcie mi znać bo ja pół hurtowni i apteki wykupie :P
    Ja używałam od początku, np przy sapce niemowlęcej, która okazała się alergią. Ogólnie lepiej kupić wcześniej, bo jak się kupuje na już, to ceny stacjonarnie są wyższe i mniejszy wybór (np można kupić b.głośny) itp.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Ja używałam od początku, np przy sapce niemowlęcej, która okazała się alergią. Ogólnie lepiej kupić wcześniej, bo jak się kupuje na już, to ceny stacjonarnie są wyższe i mniejszy wybór (np można kupić b.głośny) itp.
    Jeśli będziecie kupować inhalatory, to te zwykle tłokowe (są lepsze od ultradźwiękowych). Małemu dziecku można zrobić inhalacje każdym sprzętem, ale przy ok 2-latkach już pojawiają się schody, wtedy punktują te inhalatory ze zwierzątkami. Końcówka smoczek jest chwytem marketingowym (lek trafia do brzucha zamiast do oskrzeli) i nie powinno się jej używać. Dla maluchów najważniejsze są te maski niemowlęce, u starszych dzieci mogą też wejść ustniki.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka_Lena wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was miała tak ze poziom glukozy po godzinie był zbyt wysoki a po dwóch już w normie?
    Moze tak byc :-) dlatego robi sie krzywa 3punktowa i jesli nawet jeden wynik jest przekroczony to stwierdza sie cukrzyce

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Jeśli będziecie kupować inhalatory, to te zwykle tłokowe (są lepsze od ultradźwiękowych). Małemu dziecku można zrobić inhalacje każdym sprzętem, ale przy ok 2-latkach już pojawiają się schody, wtedy punktują te inhalatory ze zwierzątkami. Końcówka smoczek jest chwytem marketingowym (lek trafia do brzucha zamiast do oskrzeli) i nie powinno się jej używać. Dla maluchów najważniejsze są te maski niemowlęce, u starszych dzieci mogą też wejść ustniki.
    U nas dwoch pediatrow neonatologow powiedzialo ze jak najszybciej uzywac ustnika bo wtedy wiecej trafia do pluc niz na boki :)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    U nas dwoch pediatrow neonatologow powiedzialo ze jak najszybciej uzywac ustnika bo wtedy wiecej trafia do pluc niz na boki :)
    No tak, tylko małe dzieci oddychają nosem, więc z ustnika można korzystać dopiero wtedy jak dziecko zacznie oddychać buzią. A właśnie info nt smoczków w inalatorach mam od lekarzy (jedenego mamy na grupie) i też rozmawiałam o tym z pediatrą, jak akurat byłam w pl. U nas ustnik wszedł po roku dopiero, jak był bunt na maseczkę, ale i tak jak widziałam ze oddycha nosem, to jej zatykałam.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale te smoczki to maja wylot pary skierowany wlasnie na nos. Smoczek sam w sobie jest bez żadnej dziurki na gorze ma wylot pary skierowany na nos.
    U nas smoczek poszedł w odstawke a szkoda maseczki nie chce inhalujemy ustnikiem.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ale te smoczki to maja wylot pary skierowany wlasnie na nos. Smoczek sam w sobie jest bez żadnej dziurki na gorze ma wylot pary skierowany na nos.
    U nas smoczek poszedł w odstawke a szkoda maseczki nie chce inhalujemy ustnikiem.
    Tu jest to dobrze wytłumaczone

http://www.losmedicos.pl/webpage/fakty-smoczek-do-nebulizacji.html
    Ja mimo wszystko preferuję maseczkę, bo inhalacje zaczynam wcześnie przy pierwszych objawach i dzięki temu nie stosowałam jeszcze żadnych leków, które np mogą doprowadzić do podrażnień i innych skutków ubocznych (używam soli fizjologicznej). Przy maseczce schodzi też katar i odtykają się zatoki. Przy ustniku ten efekt jest dużo słabszy (a końcówkę do nosa mam tylko twardą, więc dla małego, kręcącego się dziecka, się nie nadaje). Ogólnie im mniej kataru spłynie do dolnych dróg oddechowych tym mniejsze ryzyko że rozwinie się coś na oskrzelach czy płucach. Do tego inhalacje sprawiają, że wydzielina się rozrzedza i nie trzeba stosować ekstra syropów wykrztuśnych (to mega zaleta przy małym alergiku). Ja bez inhalatora się z domu nie ruszam, jeśli jedziemy gdzieś na dłużej niż 2-3 dni, dlatego to mój must have, który już raz uratował córkę przed antybiotykiem i sterydem.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O inhalatorach nie mysle poki co, ale dobrze poczytac.

Za to chcialabym zapytac Was o aspirator do noska. Moja siostra uzywała gruszki. Teraz widze, że jest milion innych roznych, np takie co się odciąga ustami :o albo do podlączenia do odkurzacza. Czy np ten do odkurzacza nie ciagnie za mocno? czy dziecko sie nie boi jak sie wlaczy odkurzac? Jak czesto takiemu maluszkowi czysci sie nosek? Jakie są Wasze doswiadczenia?

Znalazlam takie zestawienie: http://pantabletka.pl/aspirator-nosa-wskazowki-wybrac-analiza/ i raczej na pewno kupie ten elektryczny.

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 628 629 630 631 632 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ