X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też, na razie, piorę większe rzeczy: kocyki, kokon, pokrowce, pieluchy itp. Mam zamiar popakować to wszystko do worków próżniowych. Ubranka planuję prać później; po pierwsze pracuję i nie mam tyle czasu, po drugie mam obawy, że zdążą się zakurzyć. To, co zrobiłam, to też reorganizacja w szafkach kuchennych - miejsce na wszystkie akcesoria, tam już powoli układam, ale to raczej dlatego, że w pokoiku dziecięcym zrobił mi się magazyn :) Piorę też pieluchy wielorazowe (planuję właśnie wielopieluchować) - strategicznie, bardziej sprane będą bardziej chłonne.

• acygan Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliette25 wrote:
    Ja używałam przy synku płynu do prania Loveli i teraz też mam taki zamiar. Płynów do płukania nie stosuję, wstawiam płukanie x2, piorę w 40 stopniach.
    Wy serio już zajmujecie się praniem i prasowaniem? Już myślicie o pakowaniu torby? Masakra - jestem chyba trochę daleko w tyle :)

Ja jestem z terminem na koniec kwietnia, jeszcze conajmniej miesiac sie wstrzymuje z tym wszystkim ale chce w tym miesiacu pokupowac juz chemie do prania wlasnie i reszte rzeczy dla mnie do torby :)

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja prać będę w marcu, może pogoda pozwoli żeby suszyć na dworze :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede prac juz niedlugo, tak zeby do konca lutego miec wszystko 'czyste'. W marcu to nikt nie zna dnia ani godziny. Z OM mam termin na 20.04 ale juz na prenatalnych w 12tc genetyk powiedzial, ze urodze blizej 12.04, mimo ze synek szedl idealnie z owulacją. Miesiąc temu dzidziol wymiarami byl wiekszy o tydzien, takze ja wole miec wszystko przygotowane. Z wyprawki juz pierdoly zostaly.

Malyprosiaczek, MaGo lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ta huśtawka chyba zaryzykuje i kupię. Najwyżej jak sie nie spodoba to sprzedam :D dwie tury już mam poprawę ciuszków, dzisiaj kolejne dwie i zaczynam prasować :D dzisiaj kupiłam kolejne rzeczy wiec już coraz mniej mi zostało z wyprawki :D

Dziewczyny proszę Was o radę. Stałam dzisiaj w sklepie i się zastanawiałam- pieluchy bawełniane, tetrowe, flanelowe, muślinowe czy bambusowe? Po ile sztuk? Noe kupiłam żadnej bo nie mogłam się zdecydować i nie wiedziałam po ile sztuk mam kupić

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Z ta huśtawka chyba zaryzykuje i kupię. Najwyżej jak sie nie spodoba to sprzedam :D dwie tury już mam poprawę ciuszków, dzisiaj kolejne dwie i zaczynam prasować :D dzisiaj kupiłam kolejne rzeczy wiec już coraz mniej mi zostało z wyprawki :D

Dziewczyny proszę Was o radę. Stałam dzisiaj w sklepie i się zastanawiałam- pieluchy bawełniane, tetrowe, flanelowe, muślinowe czy bambusowe? Po ile sztuk? Noe kupiłam żadnej bo nie mogłam się zdecydować i nie wiedziałam po ile sztuk mam kupić

Ja mam z 15 zwyklych tetrowych i poki co 1 flanelowa, bo byly brzydkie ;p Chce dokupic z 5 flanelowych i ze 2 muslinowe.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co sądzicie o pampersach pufies https://www.emag.pl/search/pufies?ref=autosuggest ?? Znajomi mi bardzo zachwalają, a są jedynie do zamówienia w internecie.

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam w tym tygodniu pranie, ale tylko 50-62. Głównie dlatego ze w pierwszej ciazy ostatnie 3 miesiace lezalam i nie bralam udzialu w szykowaniu a pozniej szukalam wszystkiego w szafkach. Teraz pomimo ze poki co jest ok to gdzies tam jest obawa powtorki i wole juz miec wszystko przygotowane. Torbe z koszulami i rzeczami dla siebie tez szybciek spakuje i wrzuce w szafe, a na kartce dopisze co dopakowac zeby w razie czego moj mial przygotowane wszystko

• acygan Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Mam 15 tetrowych bialych, 10 tetrowych kolorowych, 5 flanelowych bialych i 3 flanelowe kolorowe. Do tego dwie mniejsze kolorowe flanelowe z ceratka. Wiecej juz nie kupuje, na pewno wystarczy :)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Ja będe miala z jednej strony lozka w sypialni lozeczko z synkiem a z drugiej dostawione lozeczko z córką ;) Bedzie mi wygodniej niz latac miedzy dwoma oddalonymi od siebie pokojami :) A potem jak corka bedzie miala 4 a syn 2 to wyniose ich razem z sypialni do ich pokoiku :)
    Mąż oczywiscie nie jest wywalony do salonu tylko spi z nami od urodzenia (no moze pierwsze 3 miesiace uciekal do salonu jak sie dziecko budzilo co godzine na cyca) :)
    A nie boisz sie ze beda sie wzajemnie budzic? :-) pytam bo mamy podobna sytuacje jesli chodzi o roznice wieku miedzy dzieciakami. Tez rozwazalismy opcje ze bedziemy wszyscy w sypialni ale doszlam do wniosku ze nie ma to sensu bo starszak by mi sie budzil co chwile przez mlodszego synka. Mamy 2 pokoje (sypialnie i salon) i myslimy ze starszy bedzie spal w sypialni a ja z mlodszym w salonie. Jesli starszy bedzie spal to maz bedzie ze mna i z mlodszym a jak bedzie sie budzil to bedzie do niego chodzil do sypialni. I tez myslismy za jakies 2 lata zrobic im osobny pokoj :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, ale jesteście ze wszystkim ogarnięte i obkupione, tak co jakiś czas zaglądam, podczytuję i czuję, że mi genu podjarki brakuje :D

My dopiero skończyliśmy remont w pokoiku malucha, mamy mebelki, trochę ubranek, ale większość rzeczy tekstylnych, do kąpieli i pielęgnacji czeka na kupienie - co tydzień sobie mówię, że w końcu się za to zabiorę, ale w sumie czekałam na koniec remontu aby mieć gdzie to składować. O praniu jeszcze nawet nie myślę, prasowaniem w ogóle sobie nie będę zawracać głowy.. Zacznę chyba od zakupów do torby do szpitala, w tym tygodniu skompletuję już listę i pozamawiam to wszystko :D

W ogóle do mnie nie dociera, że to jeszcze tylko 10 tygodni i w sumie bardziej skupiam się na tym, aby ten czas wykorzystać na pracę, wypady ze znajomymi i mężem niż na wyprawkowe szaleństwo :D Ale czas się ogarnąć ;)

Sassy lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa pracujesz jeszcze? :o

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 dobrze kojarze ze nie zamierzasz karmic piersia? Powiedz mi na jakie butelki sie zdecydowalas? Kupilas podgrzewacz, jakis sterylizator? :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    edwarda20 dobrze kojarze ze nie zamierzasz karmic piersia? Powiedz mi na jakie butelki sie zdecydowalas? Kupilas podgrzewacz, jakis sterylizator? :-)

Dobrze :)
    Jesli chodzi o butelki to Avent, jak sie nie sprawdzą (smoczki) to bede probowac z innych firm. Jesli chodzii o podgrzewacz i sterlizator, po dlluuggim researchu z internecie, kupilam 2in1 firmy Beaba.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    A nie boisz sie ze beda sie wzajemnie budzic? :-) pytam bo mamy podobna sytuacje jesli chodzi o roznice wieku miedzy dzieciakami. Tez rozwazalismy opcje ze bedziemy wszyscy w sypialni ale doszlam do wniosku ze nie ma to sensu bo starszak by mi sie budzil co chwile przez mlodszego synka. Mamy 2 pokoje (sypialnie i salon) i myslimy ze starszy bedzie spal w sypialni a ja z mlodszym w salonie. Jesli starszy bedzie spal to maz bedzie ze mna i z mlodszym a jak bedzie sie budzil to bedzie do niego chodzil do sypialni. I tez myslismy za jakies 2 lata zrobic im osobny pokoj :-)
    Biore pod uwage taka sytuacje ale sporo moich kolezanek tak zrobilo i nie narzekaly (oczywiscie przeprowadzalam wywiad srodowiskowy :)). A mi tak żal wyniesc corke z pokoju i zastapic jej obecnosc synkiem ;( Ale mąż mowi ze jak okaze sie ze mlody budzi corke to wyniosą się razem do malego pokoju :) a corka jest mocno tatusiowa wiec nie powinno byc problemu :P

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Kaszelkowa pracujesz jeszcze? :o

Tak, ale mam taką pracę, której wiele osób nie nazwało by pracą :) prowadzę bloga i różne działania w sm dla siebie i klientów, na tym mam opartą dg i w ogóle nie opłaca mi się zawieszać ani przestawać ze względu na ciążę :)

Poza tym jestem cały czas w domu i sobie to elastycznie ustawiam, więc mimo że do zrobienia mam mnóstwo to jednak jest to co innego niż pracowanie gdzieś dla kogoś :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dobrze :)
    Jesli chodzi o butelki to Avent, jak sie nie sprawdzą (smoczki) to bede probowac z innych firm. Jesli chodzii o podgrzewacz i sterlizator, po dlluuggim researchu z internecie, kupilam 2in1 firmy Beaba.
    Ja chcialabym karmic jednak ale z synkiem byla to trudna droga i zakonczyla sie dosc szybko. Potem przeszlismy na butelki z Avent (do tej pory uzywamy) tylko podgrzewacz mialam jakis najzwyklejszy a wyparzalam woda z czajnika. Do dzis nie zapomne jak chodzilam po nocach i wyparzalam butelki zamiast spac :-P dlatego teraz kilka butelek musze miec i najlepiej sterylizator tez na kilka butelek. Bo do tego modelu Beaba wchodzi 1 butelka jednorazowo?

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Biore pod uwage taka sytuacje ale sporo moich kolezanek tak zrobilo i nie narzekaly (oczywiscie przeprowadzalam wywiad srodowiskowy :)). A mi tak żal wyniesc corke z pokoju i zastapic jej obecnosc synkiem ;( Ale mąż mowi ze jak okaze sie ze mlody budzi corke to wyniosą się razem do malego pokoju :) a corka jest mocno tatusiowa wiec nie powinno byc problemu :P
    U mnie synek mocno tatusiowy wiec tez nie powinno byc problemu :-) ale i tak czasem sie zastanawiam jak my to wszystko ogarniemy :-) synek byl bardzo wymagajacy dlatego odrzucam opcje spania razem we 4. Moze drugie bedzie spokojniejsze :-P

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Ja chcialabym karmic jednak ale z synkiem byla to trudna droga i zakonczyla sie dosc szybko. Potem przeszlismy na butelki z Avent (do tej pory uzywamy) tylko podgrzewacz mialam jakis najzwyklejszy a wyparzalam woda z czajnika. Do dzis nie zapomne jak chodzilam po nocach i wyparzalam butelki zamiast spac :-P dlatego teraz kilka butelek musze miec i najlepiej sterylizator tez na kilka butelek. Bo do tego modelu Beaba wchodzi 1 butelka jednorazowo?

Tak na jedna butelke. Ale po researchu i wywiadzie z dzieciatymi znajomymi stwierdzilam, ze wystarczy. Po kazdym karmieniu wstawie na wyparzanie, kilka minut, sam sie wylaczy. Moja siostra miala taki na 8 butelek chyba, ale wielkie to to, nie mamy miejsca. No i znajomi mowili wszyscy, ze po 6 mcu wyparzali juz duzo rzadziej, a potem juz tylko raz na kilka dni. Zobaczymy jak sie sprawdzi :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla dziewczyn planujących karmić mm. Z serca polecam Tommee Tippee perfect prep. Jest to "ekspres do mleka", nie ma dystrybucji na Polskę, ale czasami można kupić nowe z dystrybucji angielskiej na Allegro. Ja tak kupiłam ponad rok temu dla bratanków i teraz dla siebie, choć się nastawiam na kp. Można też kupić na Amazon.uk. Działa to na zasadzie podgrzewania do odpowiedniej temperatury odpowiedniej ilości wody . Uzupełniasz raz na jakiś czas wodę w zasobniku, potem podstawiasz sterylną butelkę, ustawiasz ilość, naciskasz przycisk i gotowe. Oczywiście trzeba wsypać proszek do butelki. Ma też funkcję wstępnej sterylizacji butelki. Co zabawne ilości są w uncjach, a dla większości mm jest tak, że masz 1 miarkę na 1 uncję wody. To naprawdę ułatwia - przeliczanie ma ml jest bardziej skomplikowane. Po zabawach z przegrzanym mlekiem w nocy dla wrzeszczących bliźniąt moje rodzeństwo doceniło prezent od cioci. Teraz tylko bratowa mówi np. dla Basi dziewiąteczkę i to oznacza automat na 9 i 9 miarek. Można sobie obejrzeć na youtube - to jest naprawdę przydatne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 20:45

‹‹ 665 666 667 668 669 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ