WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też, na razie, piorę większe rzeczy: kocyki, kokon, pokrowce, pieluchy itp. Mam zamiar popakować to wszystko do worków próżniowych. Ubranka planuję prać później; po pierwsze pracuję i nie mam tyle czasu, po drugie mam obawy, że zdążą się zakurzyć. To, co zrobiłam, to też reorganizacja w szafkach kuchennych - miejsce na wszystkie akcesoria, tam już powoli układam, ale to raczej dlatego, że w pokoiku dziecięcym zrobił mi się magazyn :) Piorę też pieluchy wielorazowe (planuję właśnie wielopieluchować) - strategicznie, bardziej sprane będą bardziej chłonne.

• acygan Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliette25 wrote:
    Ja używałam przy synku płynu do prania Loveli i teraz też mam taki zamiar. Płynów do płukania nie stosuję, wstawiam płukanie x2, piorę w 40 stopniach.
    Wy serio już zajmujecie się praniem i prasowaniem? Już myślicie o pakowaniu torby? Masakra - jestem chyba trochę daleko w tyle :)

Ja jestem z terminem na koniec kwietnia, jeszcze conajmniej miesiac sie wstrzymuje z tym wszystkim ale chce w tym miesiacu pokupowac juz chemie do prania wlasnie i reszte rzeczy dla mnie do torby :)

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja prać będę w marcu, może pogoda pozwoli żeby suszyć na dworze :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede prac juz niedlugo, tak zeby do konca lutego miec wszystko 'czyste'. W marcu to nikt nie zna dnia ani godziny. Z OM mam termin na 20.04 ale juz na prenatalnych w 12tc genetyk powiedzial, ze urodze blizej 12.04, mimo ze synek szedl idealnie z owulacją. Miesiąc temu dzidziol wymiarami byl wiekszy o tydzien, takze ja wole miec wszystko przygotowane. Z wyprawki juz pierdoly zostaly.

Malyprosiaczek, MaGo lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ta huśtawka chyba zaryzykuje i kupię. Najwyżej jak sie nie spodoba to sprzedam :D dwie tury już mam poprawę ciuszków, dzisiaj kolejne dwie i zaczynam prasować :D dzisiaj kupiłam kolejne rzeczy wiec już coraz mniej mi zostało z wyprawki :D

Dziewczyny proszę Was o radę. Stałam dzisiaj w sklepie i się zastanawiałam- pieluchy bawełniane, tetrowe, flanelowe, muślinowe czy bambusowe? Po ile sztuk? Noe kupiłam żadnej bo nie mogłam się zdecydować i nie wiedziałam po ile sztuk mam kupić

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Z ta huśtawka chyba zaryzykuje i kupię. Najwyżej jak sie nie spodoba to sprzedam :D dwie tury już mam poprawę ciuszków, dzisiaj kolejne dwie i zaczynam prasować :D dzisiaj kupiłam kolejne rzeczy wiec już coraz mniej mi zostało z wyprawki :D

Dziewczyny proszę Was o radę. Stałam dzisiaj w sklepie i się zastanawiałam- pieluchy bawełniane, tetrowe, flanelowe, muślinowe czy bambusowe? Po ile sztuk? Noe kupiłam żadnej bo nie mogłam się zdecydować i nie wiedziałam po ile sztuk mam kupić

Ja mam z 15 zwyklych tetrowych i poki co 1 flanelowa, bo byly brzydkie ;p Chce dokupic z 5 flanelowych i ze 2 muslinowe.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co sądzicie o pampersach pufies https://www.emag.pl/search/pufies?ref=autosuggest ?? Znajomi mi bardzo zachwalają, a są jedynie do zamówienia w internecie.

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam w tym tygodniu pranie, ale tylko 50-62. Głównie dlatego ze w pierwszej ciazy ostatnie 3 miesiace lezalam i nie bralam udzialu w szykowaniu a pozniej szukalam wszystkiego w szafkach. Teraz pomimo ze poki co jest ok to gdzies tam jest obawa powtorki i wole juz miec wszystko przygotowane. Torbe z koszulami i rzeczami dla siebie tez szybciek spakuje i wrzuce w szafe, a na kartce dopisze co dopakowac zeby w razie czego moj mial przygotowane wszystko

• acygan Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Mam 15 tetrowych bialych, 10 tetrowych kolorowych, 5 flanelowych bialych i 3 flanelowe kolorowe. Do tego dwie mniejsze kolorowe flanelowe z ceratka. Wiecej juz nie kupuje, na pewno wystarczy :)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Ja będe miala z jednej strony lozka w sypialni lozeczko z synkiem a z drugiej dostawione lozeczko z córką ;) Bedzie mi wygodniej niz latac miedzy dwoma oddalonymi od siebie pokojami :) A potem jak corka bedzie miala 4 a syn 2 to wyniose ich razem z sypialni do ich pokoiku :)
    Mąż oczywiscie nie jest wywalony do salonu tylko spi z nami od urodzenia (no moze pierwsze 3 miesiace uciekal do salonu jak sie dziecko budzilo co godzine na cyca) :)
    A nie boisz sie ze beda sie wzajemnie budzic? :-) pytam bo mamy podobna sytuacje jesli chodzi o roznice wieku miedzy dzieciakami. Tez rozwazalismy opcje ze bedziemy wszyscy w sypialni ale doszlam do wniosku ze nie ma to sensu bo starszak by mi sie budzil co chwile przez mlodszego synka. Mamy 2 pokoje (sypialnie i salon) i myslimy ze starszy bedzie spal w sypialni a ja z mlodszym w salonie. Jesli starszy bedzie spal to maz bedzie ze mna i z mlodszym a jak bedzie sie budzil to bedzie do niego chodzil do sypialni. I tez myslismy za jakies 2 lata zrobic im osobny pokoj :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, ale jesteście ze wszystkim ogarnięte i obkupione, tak co jakiś czas zaglądam, podczytuję i czuję, że mi genu podjarki brakuje :D

My dopiero skończyliśmy remont w pokoiku malucha, mamy mebelki, trochę ubranek, ale większość rzeczy tekstylnych, do kąpieli i pielęgnacji czeka na kupienie - co tydzień sobie mówię, że w końcu się za to zabiorę, ale w sumie czekałam na koniec remontu aby mieć gdzie to składować. O praniu jeszcze nawet nie myślę, prasowaniem w ogóle sobie nie będę zawracać głowy.. Zacznę chyba od zakupów do torby do szpitala, w tym tygodniu skompletuję już listę i pozamawiam to wszystko :D

W ogóle do mnie nie dociera, że to jeszcze tylko 10 tygodni i w sumie bardziej skupiam się na tym, aby ten czas wykorzystać na pracę, wypady ze znajomymi i mężem niż na wyprawkowe szaleństwo :D Ale czas się ogarnąć ;)

Sassy lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa pracujesz jeszcze? :o

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 dobrze kojarze ze nie zamierzasz karmic piersia? Powiedz mi na jakie butelki sie zdecydowalas? Kupilas podgrzewacz, jakis sterylizator? :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    edwarda20 dobrze kojarze ze nie zamierzasz karmic piersia? Powiedz mi na jakie butelki sie zdecydowalas? Kupilas podgrzewacz, jakis sterylizator? :-)

Dobrze :)
    Jesli chodzi o butelki to Avent, jak sie nie sprawdzą (smoczki) to bede probowac z innych firm. Jesli chodzii o podgrzewacz i sterlizator, po dlluuggim researchu z internecie, kupilam 2in1 firmy Beaba.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    A nie boisz sie ze beda sie wzajemnie budzic? :-) pytam bo mamy podobna sytuacje jesli chodzi o roznice wieku miedzy dzieciakami. Tez rozwazalismy opcje ze bedziemy wszyscy w sypialni ale doszlam do wniosku ze nie ma to sensu bo starszak by mi sie budzil co chwile przez mlodszego synka. Mamy 2 pokoje (sypialnie i salon) i myslimy ze starszy bedzie spal w sypialni a ja z mlodszym w salonie. Jesli starszy bedzie spal to maz bedzie ze mna i z mlodszym a jak bedzie sie budzil to bedzie do niego chodzil do sypialni. I tez myslismy za jakies 2 lata zrobic im osobny pokoj :-)
    Biore pod uwage taka sytuacje ale sporo moich kolezanek tak zrobilo i nie narzekaly (oczywiscie przeprowadzalam wywiad srodowiskowy :)). A mi tak żal wyniesc corke z pokoju i zastapic jej obecnosc synkiem ;( Ale mąż mowi ze jak okaze sie ze mlody budzi corke to wyniosą się razem do malego pokoju :) a corka jest mocno tatusiowa wiec nie powinno byc problemu :P

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Kaszelkowa pracujesz jeszcze? :o

Tak, ale mam taką pracę, której wiele osób nie nazwało by pracą :) prowadzę bloga i różne działania w sm dla siebie i klientów, na tym mam opartą dg i w ogóle nie opłaca mi się zawieszać ani przestawać ze względu na ciążę :)

Poza tym jestem cały czas w domu i sobie to elastycznie ustawiam, więc mimo że do zrobienia mam mnóstwo to jednak jest to co innego niż pracowanie gdzieś dla kogoś :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dobrze :)
    Jesli chodzi o butelki to Avent, jak sie nie sprawdzą (smoczki) to bede probowac z innych firm. Jesli chodzii o podgrzewacz i sterlizator, po dlluuggim researchu z internecie, kupilam 2in1 firmy Beaba.
    Ja chcialabym karmic jednak ale z synkiem byla to trudna droga i zakonczyla sie dosc szybko. Potem przeszlismy na butelki z Avent (do tej pory uzywamy) tylko podgrzewacz mialam jakis najzwyklejszy a wyparzalam woda z czajnika. Do dzis nie zapomne jak chodzilam po nocach i wyparzalam butelki zamiast spac :-P dlatego teraz kilka butelek musze miec i najlepiej sterylizator tez na kilka butelek. Bo do tego modelu Beaba wchodzi 1 butelka jednorazowo?

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Biore pod uwage taka sytuacje ale sporo moich kolezanek tak zrobilo i nie narzekaly (oczywiscie przeprowadzalam wywiad srodowiskowy :)). A mi tak żal wyniesc corke z pokoju i zastapic jej obecnosc synkiem ;( Ale mąż mowi ze jak okaze sie ze mlody budzi corke to wyniosą się razem do malego pokoju :) a corka jest mocno tatusiowa wiec nie powinno byc problemu :P
    U mnie synek mocno tatusiowy wiec tez nie powinno byc problemu :-) ale i tak czasem sie zastanawiam jak my to wszystko ogarniemy :-) synek byl bardzo wymagajacy dlatego odrzucam opcje spania razem we 4. Moze drugie bedzie spokojniejsze :-P

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Ja chcialabym karmic jednak ale z synkiem byla to trudna droga i zakonczyla sie dosc szybko. Potem przeszlismy na butelki z Avent (do tej pory uzywamy) tylko podgrzewacz mialam jakis najzwyklejszy a wyparzalam woda z czajnika. Do dzis nie zapomne jak chodzilam po nocach i wyparzalam butelki zamiast spac :-P dlatego teraz kilka butelek musze miec i najlepiej sterylizator tez na kilka butelek. Bo do tego modelu Beaba wchodzi 1 butelka jednorazowo?

Tak na jedna butelke. Ale po researchu i wywiadzie z dzieciatymi znajomymi stwierdzilam, ze wystarczy. Po kazdym karmieniu wstawie na wyparzanie, kilka minut, sam sie wylaczy. Moja siostra miala taki na 8 butelek chyba, ale wielkie to to, nie mamy miejsca. No i znajomi mowili wszyscy, ze po 6 mcu wyparzali juz duzo rzadziej, a potem juz tylko raz na kilka dni. Zobaczymy jak sie sprawdzi :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla dziewczyn planujących karmić mm. Z serca polecam Tommee Tippee perfect prep. Jest to "ekspres do mleka", nie ma dystrybucji na Polskę, ale czasami można kupić nowe z dystrybucji angielskiej na Allegro. Ja tak kupiłam ponad rok temu dla bratanków i teraz dla siebie, choć się nastawiam na kp. Można też kupić na Amazon.uk. Działa to na zasadzie podgrzewania do odpowiedniej temperatury odpowiedniej ilości wody . Uzupełniasz raz na jakiś czas wodę w zasobniku, potem podstawiasz sterylną butelkę, ustawiasz ilość, naciskasz przycisk i gotowe. Oczywiście trzeba wsypać proszek do butelki. Ma też funkcję wstępnej sterylizacji butelki. Co zabawne ilości są w uncjach, a dla większości mm jest tak, że masz 1 miarkę na 1 uncję wody. To naprawdę ułatwia - przeliczanie ma ml jest bardziej skomplikowane. Po zabawach z przegrzanym mlekiem w nocy dla wrzeszczących bliźniąt moje rodzeństwo doceniło prezent od cioci. Teraz tylko bratowa mówi np. dla Basi dziewiąteczkę i to oznacza automat na 9 i 9 miarek. Można sobie obejrzeć na youtube - to jest naprawdę przydatne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 20:45

‹‹ 665 666 667 668 669 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ