X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo wrote:
    Wy mnie nie straszcie wielkościami bo ja miałam datę na 10 kwietnia to po usg, które robiłam prawie 2 tygodnie temu data porodu przewidywana to 22 marzec :O ciekawe czy się jeszcze zmieni. Wizytuję dopiero 19 :(
    Teraz wielkość nie ma znaczenia. Nie koryguje się tp, chyba ze w grę wchodzi cc a dziecko jest b.duże i ciąża powikłana. Ważne żeby dziecko mieściło się w siatce, bo jak wykracza to jest dalsza diagnostyka i tyle.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    No na znanymlekarzu dostanie swoją opinię...
    Ale powiem wam, że ja serio wyszłam ogłupiała, bo wiadomo każdej z nas zależy na dobru maleństwa. A tu niby, że te przepływy mózgowo-pępowinowe są na niskim poziomie. I człowiek się teraz bije z myślami, czy faktycznie są niskie, czy to może to położenie dziecka bardziej oddziałuje na to... Skoro lekarz nie potrafił tego określić tylko owijał w bawełnę, to co ja mogę o tym wiedzieć. I jak mam stwierdzić, czy faktycznie chciała nas zrobić na kasę, czy jest czym się niepokoić. :/ Jutro jeszcze będę dzwonić do swojego lekarza prowadzącego skonsultować z nim co on na ten temat myśli, no i szukać innego specjalisty od prenatalnych żeby się zapisać.
    Na tym wyniku nawet nie napisała co jest zaniżone, tylko notka żeby powtórzyć badanie za 2 tyg. I gdyby nie mąż to ja bym na bank tego w głowie nie zakodowała o co jej właściwie chodziło bo tak chaotycznie gadała.
    I tylko się człowiek spiął i oczywiście brzuch już twardy, a tak się cieszyłam bo ostatnimi dniami nie twardniał mi wcale.
    Przepływy bez problemu powinien kontrolowac twój lekarz prowadzący. Nie musisz znów iść na prenatalne. Zadzwoń do niego, powtórz co się dowiedziałaś i na bank zrobi ci bardzo dokładne badanie. Moim zdaniem babka na bank chciała żebyś do niej przyszła prywatnie, bo pewnie ma mało chętnych (jak tak się zachowuje, to wcale się nie dziwię). Dobry lekarz, to taki który informuje o nieprawidłowościach, dalszym działaniu ale bez strachu). Zastanawiam się co by ta twoja lekarka powiedziała, gdyby z dzieckiem było coś nie tak..., skoro tak cię nastraszyła, bo parę parametrów jest na granicy...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały jest duży i pewnie będzie mnie czekać cc... tak mi dzisiaj lekarz powiedział...

• Iggi31 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    a magnez można odczytać ze zwykłej morfologi czy trzeba go dodatkowo robić? już od dłuższego czasu pije magnez codziennie.
    Musisz pójść do laboratorium i poprosić o badanie magnezu z krwi,a najlepiej zrób całe elektrolity (sód, potas,magnez).Magnez ciężko się suplementuje, taki magnez do picia to na pewno za mała dawka.Ja biorę Aspargin 3×2.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 wrote:
    Musisz pójść do laboratorium i poprosić o badanie magnezu z krwi,a najlepiej zrób całe elektrolity (sód, potas,magnez).Magnez ciężko się suplementuje, taki magnez do picia to na pewno za mała dawka.Ja biorę Aspargin 3×2.

Wlasnie mialam to napisac o magnezie, ze te do picia to mala dawka. No i ktos mi kiedys powiedzial, ze te do picia to sama chemia, zeby unikac suplementow tego typu... Nie znam sie, nie wiem, ale unikam.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • tanith Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morfologia a poziom magnezu to dwa zupełnie różne badania. Magnez w labie nie jest drogi, 5-10 zl w moim miescie w zależności od labu. Ja biorę magnez jako preparat SLOW MAG (jakies 25 zl) w aptece. Jestem z niego zadowolona bo to preparat o dłuższym uwalnianiu.

km5sdf9hi5m1i40u.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aspargin jest jeszcze lepszy,wzbogacony o potas, który też odgrywa ważną rolę przy pracy serca.

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore magnella magnez na ten moj dodatkowy nadkomorowy skurcz serca o którym Wam pisałam :) póki co jest ok, różnica ogromna .. z krwi zrób cały jonogram albo poprostu magnez

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 04:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po 3 prenatalnych Ok, a Lila ma 1500 gram :)

Agusia_pia, Kinga., Katy, Andzia123, darika, edwarda20, Tęskniąca, Totoro, tanith, acygan, Aliskaa, Sassy, patusia90 lubią tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z rana. Krzywo spałam i kręgosłup mnie nawala...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mogłam spac ale to z emocji bo sprzedajemy nasze mieszkanie i wczoraj (po 3dniach ogłoszenia) znalazł sie kupiec.

Zwazylam sie rano - robię to rzadko, mniej wiecej raz na 2tyg- myślałam ze waga poszla do góry bo bebech wywalilo, pępek plaski a tu bez zmian, wciąż 1kg na plusie. Szok :)

Agusia_pia, jasmina6, Sassy lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Ah durni sa niektorzy lekarze! Dziewczyny wartosc isc do innego i nie stresowac sie poki co no i zabraniam gdybanie a co jesli...

Jestem tego doskonalym przykladem jak lekarze potrafia manimulowac.
    Na poczatku ciazy ok 9 tyg bylam w kraju i chcialam sprawdzic co i jak wiec poszlam prywatnie do miejscowego gina.Paradoksalnie wiedzial ze nie mieszkam w Polsce.
    Gin stwierdzil ze ciaza jest zagrozona przez dwa ogromne krwiaki i mam nakaz lezenia a za uwaga 6 dni mam znowu przyjsc na kontrole.
    Wspomne ze wizyta kosztowala ot tylko 500 zl!!!!
    Ja glupia w panike...moj tez i co,wzielismy Hotel na tydzien jeszcze.Lezalam i plakalam...
    Na kolejnej wizycie gin stwierdzila ze nie widzi poprawy!!! I kazala sie zastanowic czy w takim stanie dam rade podrozowac.
    Cos mnie wtedy tchnelo zeby posc jeszcze do innego gina;)
    Sluchajcie ten stwierdzil ze te krwiaki sa malenkie i w takim miejscu ze nie zagrazaja ciazy,ze spokojnie mam zyc.

Moral omijac naciagaczy i szukac innych lekarzy.

Dobrego dnia Laseczki

P.S Edwarda tylko 1 kg? No niezle...ja 4 i myslalam ze to malo.
    Co na to Twoj gin?
    Ile masz cm w obwodzie brzuszka?
    Wiem ze porownywanie jest jak...Ale co podbudowac musze sie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 08:25

• Totoro Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ja tez nie mogłam spac ale to z emocji bo sprzedajemy nasze mieszkanie i wczoraj (po 3dniach ogłoszenia) znalazł sie kupiec.

Zwazylam sie rano - robię to rzadko, mniej wiecej raz na 2tyg- myślałam ze waga poszla do góry bo bebech wywalilo, pępek plaski a tu bez zmian, wciąż 1kg na plusie. Szok :)

Pozazdrościć :D ja się wreszcie muszę zważyć też, ale chwilowo nie mam wagi :/ teraz powinnam mieć na plusie koło 7-8 kg chyba. Ale wszyscy mówią, że kompletnie się nie zmieniłam, że tylko piłkę mi wysadziło i nic poza tym, więc trzymam się tego, że te kg to brzuch i cycki xD

Co do lekarzy to niestety jest pełno konowałów. Zawsze wątpliwą diagnozę trzeba skonsultować z drugim, bo można się nieźle naciąć. Ja miałam nigdy nie mieć dzieci, np. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 08:30

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia a co zmienilas w diecie, ze waga przystopowala?

• darika Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja waga teraz szybuje na potęgę :-P. Już mam plus 7kg (bardzo długo stała w miejscu albo bardzo wolno rosła). Ale nie przejmuje się, bo wiem, że po porodzie się zrzuci :-).

A ja dzisiaj porządków ciąg dalszy :-P. Kończę dzisiaj ostatnie pranie z wyjazdu i od jutra biorę się za rzeczy dla malutkiej :-). O ile oczywiście dzisiaj wszystko mi ładnie wyschnie :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 wrote:
    P.S Edwarda tylko 1 kg? No niezle...ja 4 i myslalam ze to malo.
    Co na to Twoj gin?
    Ile masz cm w obwodzie brzuszka?
    Wiem ze porownywanie jest jak...Ale co podbudowac musze sie ;)

Tyle, ze ja w 1 trymestrze schudlam ponad 4 kg (dokladnie 4,2 kg ;p - tak sie utrzymywalo przez okolo 4 tyg), przez mdlosci i wymioty, do 20tc mialam jadlowstret, wiec jadlam malo, a jak juz to tylko zdrowe. Dopiero jakos po nowym roku dobilam do swojej wagi wyjsciowej. Gin nic nie mowi, wazy mnie na kazdej wizycie, u niego jest troche wiecej, bo ciuchy, buty i jedzenie, a ja sie waze w domu na czczo, po siku, kupie i nago ;p Dla gina najwazniejsze jest, że syn rozwija sie bardzo dobrze, dobrze tyje, w 25tc wazyl prawie 1kg i wielkosciowo byl tydzien do przodu :)
    Jestem po duzym sniadaniu ale zmierzylam sie - cięzko bo nie wiem gdzie ;p i tak: w talii mam 82, a w najszerszym miejscu brzucha 96. Mam 150 cm wzrostu, wiec brzuch duzy.

Pysia kazdy tyje we wlasnym tempie i ja na Twoim miejscu bylabym dumna, ze tak malo przytylam :) Bo wychodze z zalozenia, że z dzidzią jest wszystko ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 09:13

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie po przeliczenie to taka sama dawka do 3x2 asparginu bo aspargin tez mam w somu ale żołądek mnie po nim bolał strasznie więc Kupilam w aptece MegaMag 1tabletka ma 112.5mg magnezu i 300g potasu

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    ja biore magnella magnez na ten moj dodatkowy nadkomorowy skurcz serca o którym Wam pisałam :) póki co jest ok, różnica ogromna .. z krwi zrób cały jonogram albo poprostu magnez
    Mam pytanie,czy przez ten skurcz Twój lekarz zalecił CC?Mój się jeszcze nie wypowiedział co do porodu,oprócz arytmii mam też nadciśnienie indukowane ciaza,ale mam nadzieje ze mnie nie potna..

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Agusia a co zmienilas w diecie, ze waga przystopowala?

wiesz co chyba świadomie trochę ograniczyłam słodycze, ser żółty, zaczęłam jeść na śniadanie płatki owsiane z suszonymi owocami i świeżymi owocami (zalewam większą część płatków wrzątkiem, one sobie miękną, a potem dodaję do gorącego mleka i trzymam w lodówce w pojemniku i mam na kilka dni), i odstawiłam pieczywo (wcześniej jadłam żytnie więc zdrowo ale jednak) naszło mnie na wafle ryżowe i robię zdrowe kanapki. robię sobie koktajle na drugie śniadanie i chodzę na spacery i taki efekt że mały przybrał prawie kilo w 4 tyg a ja 700 gr. czyli we mnie nic nie poszło a synek jeszcze wziął co mu było potrzebne :) mam zamiar tak trzymać dalej i na te ostatnie tygodnie nie urosnąć bo i tak mam już prawie 15 kg na plusie. ale waga mnie miło zaskoczyła, bo byłam pewna że znowu jak co wizytę będzie +2 kg. gin się zdziwił że tak mało ale nie powiedział że to źle. ważę dużo więc dzidzia ma z czego brać. bardziej go martwiły większe skoki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 09:27

acygan lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też w najszerszym miejscu mam 96 cm :-P. Mój wzrost to 168.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
‹‹ 693 694 695 696 697 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ