X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Ja chyba jestem najmłodsza...ma ktoś mniej niż 21?

To jestes 96? :p a z jakiego miesiaca? xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chciałam się Was poradzić, bo zapomniałam zaptać gin. Mam brać żelażo Biofer Folic, 3x dziennie, ale jak sprawdziłam skład, to 3 tabletki pokrywają 200 % zapotrzebowania na kwas foliowy, a biorę jeszcze Femibion Natal 2, gdzie jest zwykły kwas i zmetylowany. Zastanawiam się czy wymienić na zwykły Biofer?

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Barbarka89 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny;-) czy zastanawialyscie sie nad zakupem balonika Aniball? Moze ktoras z was uzywala i moze wiecej napisac? :-)

o3ec0wuw42lb834u.png
    16ud9jcg0xh4lorq.png
    zrz63e5ept86ba9b.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbarka89 wrote:
    Czesc dziewczyny;-) czy zastanawialyscie sie nad zakupem balonika Aniball? Moze ktoras z was uzywala i moze wiecej napisac? :-)
    Używałam epino w pierwszej ciąży i teraz też zamierzam, ale nie wcześniej niż w 34 tc. Co cię konkretnie interesuje?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się Mamuśki w tym leniwym i nudnym dniu. Tak jak miałam nakazane - leżę. I nudzę się okropnie! Tyle rzeczy bym porobila, a tu nie wolno. W każdym razie wydaje mi się, że jednak jest poprawa po lekach i obędzie się bez szpitala (oby!). Brzuszek od rana stwardniał tylko 2 razy i to dosłownie może na 30 sek. Ale wcześniej jak się podnosiłam i coś robiłam to się robił taki ciężki i spięty, a teraz tego nie ma. W każdym razie jestem dobrej myśli :-). Życzymy razem z Amelka (która smacznie dobie drzemie) miłego dnia! :-)

acygan, Sassy, gondi lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Barbarka89 Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Używałam epino w pierwszej ciąży i teraz też zamierzam, ale nie wcześniej niż w 34 tc. Co cię konkretnie interesuje?
    Pytanie ktore najbardziej mnie interesuje to, czy zostalas nacieta? ;-)

o3ec0wuw42lb834u.png
    16ud9jcg0xh4lorq.png
    zrz63e5ept86ba9b.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbarka ja poczytalam w internecie o baloniku i nie bede używać :)

Darika pooglądaj seriale w necie. Mogę Ci sporo polecić, bo jestem serialoholikiem. Tylko napisz co lubisz.
    PS. Zdecydowaliście się ostatecznie na SR Wesołą Rodzinkę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2018, 10:35

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo, możesz polecić :-). Uwielbiam różne kryminały i filmy psychologiczne. Coś z dreszczykiem emocji i jakaś zagadka :-D.

Generalnie jeśli w ogóle zapiszemy się do SR to na pewno będzie to Wesoła Rodzinka. Na razie znów wszystko stanęło pod znakiem zapytania ze względu na te twardnienia. Nie chcę przeginac.

Jedyne, co mnie dziwi to to, że w górach naprawdę czułam się fantastycznie. Zero twardnien, napięć macicy. Oczywiście nie lazilam nie wiadomo ile, starałam się mimo wszystko dużo odpoczywać ale na pewno byłam bardziej aktywna niz w domu. Wszystko zaczęło się po powrocie do domu. Wtedy też skończyła mi się spasmolina i tak sobie myślę, że to mogło być przyczyną. No i jakby coś działo się niepokojącego to szyjka pewnie by się skracala? A u mnie podobno bardzo ładna, długa i zamknięta, dobrze trzyma. Tak, tak - pocieszam się :-P.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśle darika, że to faktycznie zmiana trybu życia i klimatu wpłynęła. Wiadomo - nie przesilałaś się, ale byłaś bardziej aktywna niż teraz. Wypoczniesz porządnie i będzie dobrze. :)
    Mi osobiście na twardnienia brzucha położna poleciła też pić melisę, która przyczynia się trochę do rozluźnienia mięśni. I faktycznie piję wieczorem co drugi dzień i z brzuszkiem jakby lepiej. Wczoraj tylko jakoś taki twardawy był wieczorem, ale myślę, że to przez ilość oponek, które pochłonęłam. :P

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Oo, możesz polecić :-). Uwielbiam różne kryminały i filmy psychologiczne. Coś z dreszczykiem emocji i jakaś zagadka :-D.

Generalnie jeśli w ogóle zapiszemy się do SR to na pewno będzie to Wesoła Rodzinka. Na razie znów wszystko stanęło pod znakiem zapytania ze względu na te twardnienia. Nie chcę przeginac.

Seriale:
    Bardziej psychologiczne: Opowieść podręcznej, The OA, Mr Robot, Hannibal, The End of the fuckung world, Westworld, Dexter.
    Bardziej kryminalne: Power, Synowie Anarchii

Polecam zacząc od Opowieści podręcznej lub The OA. Oba oglądałam z otwartą buzią, nie mogąc się oderwać, a po The OA jeszcze długo mialam karpia ;p
    Mr Robot, Westworld i The End of fucking World ryją banię totalnie.
    Hannibal i Dexter, moze slyszalas o nich lub oglądalas, oba o panach, którzy lubią zabijać innyc ludzi, jeden z nich lubi ich tez jesc :)
    Power i Synowie Anarchii trzymaja mega w napięciu. Ciagle cos się dzieje. Jak wydaje Ci sie, że juz nie moze byc gorzej, to jest :)
    To tak na ten moment, jak cos mi sie przypomni to napisze. Aha, ja ogladam seriale w necie za darmo na zalukaj.pl, cda i trt.

My już zakonczylismy SR, nie da sie ukryc ze sporo się siedzi i mnie np bolal kręgosłup, ale zajęcia fajne, szczegolne te praktyczne. Za kazdym razem bylismy w domu okolo 21, mimo ze mamy 10 minut od domu, bo zawsze się przedluzalo, bo pytania do poloznej itp.

darika, Sassy lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez będę używała aniballa :) nam położna mówiła, ze dużo kobiet dzięki temu nie jest nacinana. Nie namawiała nas na zakup bo mowila, ze sporo kosztuje (najtaniej chyba w necie za 200 zł widziała), ale ja go zakupie i troszkę poćwiczę może tez obejdzie się bez nacięcia. Niedługo muszę go kupić bo zbliża się czas „treningu” xD opowiadała nam tez o żelu natalis czy jakoś tak. Położna wstrzykuje ten żel do szyjki żeby był lepszy poślizg jak to ujęła. Mówiła, ze kobiety rzeczywiście szybciej rodzą i nie maja żadnych otarć itd w szyjce. Postanowiłam tez zakupić taki żel. Jak można troszkę przyspieszyć to czemu nie :) kupiłam tez sobie piłkę w Tesco za 35 zł i w domu skacze sobie i ćwiczę tak jak położna zalecała. Mam nadzieje, ze te wszystkie wydane pieniądze na te sprzęty troszkę pomogą mi przy porodzie :P

Dziewczyny dużo czytałam na temat kołderki, ochraniacza na szczebelki itd i postanowiłam na początku nie kupować, ale coś mnie wczoraj tknęło, żeby tak już mieć ja w domu i jak mały podrośnie i będzie starszy to wtedy go przykrywać a na razie chce rozłożyć kołdrę w łóżeczku i na niej kłaść małego. Myślicie, ze to dobry pomysł czy lepiej żeby rzeczywiście leżał na samym prześcieradle?

Ja dzisiaj mam ostatnie prasowanie. Same pieluchy :) przy prasowaniu już nie mam co oglądać i od wczoraj odpalam sobie plotkarze :P dużo sezonów, dużo odcinków wiec jakoś ten czas zleci :D już mi zostały pierdoly takie jak zasłony, firanki, jakieś ozdoby do pokoju małego i wanienka. Jak to wszystko ogarnę to do końca ciąży mam w planie leżeć i odpoczywać. Nie przemęczać się i czekać na poród :D

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę kladla dziecko na samym prześcieradle w śpiworku- przynajmniej taki jest plan. Nie kupowałam na razie żadnych kołderek ani poduszek :-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo jak Darika, maluch bedzie spal w spiworku na przescieradle. W sr polecali Tulika, taki spiworek bez raczek. Chyba kupie na poczatek.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kołderki nie kupowałam. Mamy rożek i śpiworek. Kołderka bądź co bądż jest zazwyczaj dość miękka i mogą się na niej fale robić pod ciałkiem dziecka przy każdym jego ruchu. Także u mnie na materacyku będzie napewno tylko nieprzemakalna mata i prześcieradełko.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja byłam wczoraj u ginekologa i szyjka się skróciła do 3,5cm kazał uważać, bolą mnie krzyże i brzuch się ciągle stawia dostałam luteinę 2x dziennie i odpoczywam, czy ktoras z was też ma taki problem ze skracającą się szyjką? To dopiero 31tc..martwie sie

mhsvi09k63nasq33.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli od poczatku ciazy mam szyjke 3,5 cm i 2 lekarzy powiedziało ze rewelacja. Wiec troche sie dziwie ze Cie straszą. No chyba ze nagle skrocila sie z 5 na 3,5...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Oli od poczatku ciazy mam szyjke 3,5 cm i 2 lekarzy powiedziało ze rewelacja. Wiec troche sie dziwie ze Cie straszą. No chyba ze nagle skrocila sie z 5 na 3,5...
    w ciągu 2 tyg skróciła się z 4,5 na 3,5

mhsvi09k63nasq33.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli 3,5cm to sporo, a mówił Ci jaka była długość wyjściowa?

Ja początkowo będę podkładać kocyk pod prześcieradło, ponieważ w łóżeczku turystycznym materac jest twardy. Potem w zwykłym łóżeczku już tylko prześcieradło. Mam juz otulacz i rożek, planuję jeszcze zakup śpiworka i kocyka bambusowego jeśli chodzi o kwestię przykrywania.

Dziewczyny mam pytanie. Wczoraj się przełamałam i kupiłam w końcu proszek do prania z Loveli :D były jeszcze płyny do płukania z tej serii, ale słyszałam, że ubranek nie płucze się w płynach. To jak to w końcu jest?

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    A no to faktycznie jest spora różnica. Nie ma co się stresować, bo że tak powiem jest jeszcze pole manewru, bo sporo zostało, ale lepiej się zastosować do zaleceń i odpoczywać. Trzymam kciuki :)

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:

To chyba dosc sporo sie skrocila w takim czasie. Moge Cie pocueszyc tym, ze od dluzszego czasu mam 3.3 cm, nie prowadze oszczednego trybu zycia, ale u mnie taka sie utrzymuje. Jesli bedziesz odpoczywac to byc moze dalej sie nie skroci i jesli juz taka zostanie to spoko :)

‹‹ 704 705 706 707 708 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ