X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam torbę od dawna spakowaną ;) teraz tylko czekam na kolejną wizytę u gina i dowiem się termin cc.

• Aga78 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia94 wrote:
    Ja też nie mam laktatora ani osłonek. Będę kombinować jak będzie potrzebne. Smoczka też na szkole rodzenia mówili, żeby do 4 tygodnia nie dawac bo zaburza odruch ssania, no chyba że trafi się nam dziecko z bardzo dużym odruchem ssania i nie będzie chciało odstąpić od piersi to wtedy można się ratować smoczkiem.
    Ja też miałam nie kupować laktatora,ale dzisiaj odwiedziła mnie koleżanka, z 4-miesięcznym dzieckiem i mówiła, że laktator bardzo jej się przydał. Na początku pobudzał laktację, a potem jak mała jej spała i miała nawał pokarmu to sobie odciągała, żeby dziecka nie budzić. Mówi,że w szpitalu niby można pożyczyć, ale są jakieś starodawne i ciężkie w obsłudze. A mąż raczej nie mógł dowieźć, bo te akcje akurat działy się w nocy. Więc jeszcze chyba dokupię ten laktator i sobie spakuję.

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem mega szczęśliwa. Dziś miałam echo serca i wyszło ok a tak sie bałam :-)

Andzia123, Mirabelcia, Paatka, tanith, Katy, Sassy, Aliskaa lubią tę wiadomość

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ogólnie to tak bardzo się cieszyłam że maluch się obrócił w walentynki głowa do dołu i co? Od wczoraj znowu kopie mnie w pachwiny .... Także będę kombinować z tymi ćwiczeniami pomimo zgagi i na piłce będę siedzieć ile wlezie..

Gosiczek lubi tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia ja mam wrażenie że moje maleństwo co chwile sie przemieszcza. Mają jeszcze troszke czasu

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Andzia ja mam wrażenie że moje maleństwo co chwile sie przemieszcza. Mają jeszcze troszke czasu
    No wlasnie mój od czasu walentynek czasem był w poprzek bo na boki mnie rozciagalo ale wracał do pozycji głowa w dół, a po wczoraj znowu czuję głowę pod żołądkiem i tak mnie w pachwinach wczoraj przed spaniem skopal i dzisiaj gdzieś przy biodrze że aż się z bolu skręcalam. W piątek mijają dwa tygodnie od wizyty na której gin mówiła że mały ma właśnie ok dwa tyg na swobodny obrót, później będzie jeszcze ciężej..

qb3ci09k2rozqy86.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 mojej koleżanki dziecko obróciło się przed samym porodem, różnie bywa;) Mój gin mówił, że ma czas do 36 tc:)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin tez mowila ze do 36 tyg powinny dzueci się obrócić.

Ja bylam u rodzinnego,bo juz goraczki dostalam i sama nie bylam w stanie dalej sie leczyc. Dostalam tantum verde, nasivin, wapno, syrop ktorego nie mozna brac w ciazy (dobrze,ze ulotke przeczytalam), do tego moge sobie brac Prenalen i paracetamol. W razie potrzeby mam recepte na antybiotyk.
    Odebralam wyniki badan i nawet przed ciąża nie zdarzala mi sie tak zla morfologia, hemoglobina pierwszy raz spadla do 11. Reszta mam nadzieje, ze jest poza norma od przeziebienia, dobrze ze jutro wizyta.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan dzidziol Ci zabiera potrzebne skladniki dlatego morfologia spada. Nie martw sie.

U mnie znowu morfo jak u konia :o ale na pecherz dostalam na razie urosept, zalecenie plukania cewki tantum rosa i kupilam jeszcze bio sok z samej zurawiny. Za 2 tyg mam powtorzyc siki i w razie czego antybiotyk.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balam sie i ja wyniku moczu,bo ostatnio co chwile sikam ale jest idealny,wiec przynajmniej tyle dobrze.
    Edwarda dobrze, ze na razie bez antybiotyku mozna sie obejsc, trzymam kciuki zeby przeszlo.

edwarda20 lubi tę wiadomość

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może troszkę za bardzo się tym przejmuje, Ale to dlatego, że mój mąż pośladkowo się urodził. Jako ze inne czasy były i to trzecie dziecko więc teściowa rodziła sn.

qb3ci09k2rozqy86.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez gin mówi, ze jeszcze ma czas żeby się przekręcać w te i z powrotem no, ale to tez kwestia indywidualna w zależności jak duży dzidziol,ile płynu i ile ma miejsca na akrobacje :)

Acygan, a tego syropu Ci nie sprawdziła przy wypisywaniu? Moja internistka zawsze sprawdza w takiej wielkiej księdze jak nie ma pewności, dała mi lekarstwo na żylaki i opuchliznę i to trzy razy sprawdzała, a potem zadzwoniła do giną się upewnic - wg jej książki mozna w ciąży, na ulotce jest napisane, ze nie. Gin powiedział ze można a jest tak napisane żeby sobie samemu nie dawkowac (lek bez recepty) tylko jak jest konkretne zalecenie, wiec ulotka to taki trochę „straszak” :)

mjvy9vvjacooymry.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Może troszkę za bardzo się tym przejmuje, Ale to dlatego, że mój mąż pośladkowo się urodził. Jako ze inne czasy były i to trzecie dziecko więc teściowa rodziła sn.
    Rozumiem Cię, mam tak samo. Niby mówiłam, że do następnej wizyty nie będę o tym myśleć, ale ciągle o tym myślę. Tak bardzo nie chce cesarki, że się boję, że los mi na przekór zrobi :x
    Rodzic SN przy takim położeniu to nikt się teraz chyba nie podejmie, za duże ryzyko, myślę że wprawę maja tylko ginekolodzy starej daty

gg646iye46nicebi.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Półeczki śliczne, ja mam naklejki chmurki Roommates - polecam są odklejalne; można je odklejać i przyklejać ponownie, bez szkody dla ściany i nalepki. Nad łóżeczkiem, jak już wyżej pisano, nie wieszałabym jednak półek, obrazków itp. To niebezpieczne - spadając może zrobić krzywdę dziecku. Nawet zdejmując coś z półki będzie niewygodnie pochylać się nad łóżeczkiem/przewijakiem i może wypaść z ręki, nie daj Boże na dziecko.Warunki w polskich szpitalach są jakie są, ale z drugiej strony takie wczesne wypisy w Holandii też nie są fajne. Może lepsze jedzenie i dostępne podpaski, ale jak pojawi się późny krwotok z dróg rodnych (współcześnie najczęstsza przyczyna śmierci matek w połogu) lub zaburzenia oddechu u noworodka, to co? Chyba lepiej trochę "pogłodować", ale mieć pewność natychmiastowej transfuzji dla siebie i respiratora dla dziecka. W USA, w latach 90tych, też była tendencja do skracania pobytu - to po prostu oszczędność dla firm ubezpieczeniowych. Tak im wzrósł odsetek śmiertelności matek i dzieci, że teraz prawem federalnym jest co najmniej 48h po sn i 72h po cc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 20:07

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie hemoglobina w poprzednim badaniu była niższa, teraz poszła w górę hehe jem w sumie dużo bananów, 1 dziennie przynajmniej, a czytałam że mają dużo żelaza więc może dlatego ;)
    za to mocz wyszedł dobrze w końcu! :)

dziś skończyłam zajęcia ze szkoły rodzenia. szkoda w sumie bo fajnie było tam jeździć. ale teraz już trzeba siedzieć w domu mniej szaleństw i czekamy na maluszka :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa nie sprawdzala tych lekow, byla bardzo pewna siebie przy wypisywaniu, myslalam, ze wie co robi. A ten syrop jesli dovrze rozumiem jest na alkoholu jak patrzylam na sklad, ale moze sie nie znam,nie wiem. Zreszta to herbapect, pila go ktoras w ciazy? Lekarz mowila, ze za wiele w ciazy to ja nie moge wziac i nie moze mi wypisac tego, co wiekszosci ludziom, wiec myslalam, ze doskonale wie co mowi.

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie hemoglobina 10.2 wiec pewnie dostane żelazo. W moczu mam dużo kwasu askrobinowego pewnie przez te moje ukochane cytrusy :-) ogolnie nawet tsh mi spadło z 3.6 na 2.250 bez zmiany dawki więc jestem zadowolona. W ogóle mam dzis fantastyczny dzień dzięki temu że echo wyszło ok. Tylko lodów truskawkowych mi brakuje do szczescia :-)

• Totoro Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Kaszelkowa nie sprawdzala tych lekow, byla bardzo pewna siebie przy wypisywaniu, myslalam, ze wie co robi. A ten syrop jesli dovrze rozumiem jest na alkoholu jak patrzylam na sklad, ale moze sie nie znam,nie wiem. Zreszta to herbapect, pila go ktoras w ciazy? Lekarz mowila, ze za wiele w ciazy to ja nie moge wziac i nie moze mi wypisac tego, co wiekszosci ludziom, wiec myslalam, ze doskonale wie co mowi.

Interniści są strasznie ostrożni jeśli chodzi o ciężarne. Ja poszłam chyba we wrześniu albo na początku października do lekarza z takim przeziębieniem, że ledwo żyłam i mnie puścił z prenalenem, herbatkami z miodem itp. Na szczęście zaraz miałam wizytę u gina i powiedział mi, że mam brać wszystko co może mi pomóc, bo dużo większym zagrożeniem dla dziecka jest choroba niż lekarstwa. Kazał mi kupić sobie tantum verde, tabletki na gardło, które mam juz sprawdzone, syrop na kaszel, który tylko chcę i mam sie kurować raz dwa. A poszło mi wtedy też na zatoki, katar aż taki ropny miałam;/ w razie czego miałam też wykupić anybiotyk duomox, ale to jakby gorączka się pojawiła. Podobnie miałam z rwą kulszową - kazał mi się smarować żelem Fastum, mimo, że na ulotce jest napisane, żeby od 6. msc ciąży nie stosować. Dlatego ja bym nie panikowała i brała syrop:) Nawet jeśli zawiera alkohol to tak na chłopski rozum ile go tam jest w takiej buteleczce, a przecież pije sie kilka łyżeczek dziennie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 20:20

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś kupiłam w aptece bio sok z żurawiny (w składzie 100% żurawina), a tam napisane żeby kobiety w ciazy i karmiace skonsultowały sie z lekarzem przed wypiciem :O coooo? przeciez to sok z owoców :O zapytalam farmaceutki to tylko powiedziala, ze spokojnie mozna, niektore firmy tak pisza zeby sie chronic. Ale kurde przed czym? wygooglalam ten sok, ale nic nie znalazlam, 100% owocu... To jest dopiero dziwactwo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda bo zasada jest taka, że jak czegoś nie badali pod kątem ciężarnych to nie zalecają;) Ja dowiedziałam się, że ponoć rumianku nie powinno się w ciąży pić, tymczasem ja miałam taką fazę jeszcze niedawno, że codziennie piłamxD

Elwira.eli lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 744 745 746 747 748 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ