X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dotarłam do Lidla około 9. Kupiłam, co chciałam: topy, staniki, rajstopy i legginsy. Kupiłam też tunikę z jeansu - ale tę oddam. Co do krwi pępowinowej - jeszcze się nie zdecydowałam, mój brat zebrał od bliźniąt. W razie nieszczęścia to jakieś zapasy rodzinne. Fakty są takie, że prawdopodobieństwo potrzeby jest naprawdę niewielkie. Trudno jest też prowadzić badania, bo mało jest dostępnego materiału. Dlatego ja poważnie rozważam oddanie do Poltransplantu (bankowanie publiczne) - wtedy może naprawdę przydadzą się, aby uratować ludzkie życie.

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z ciekawość ma ktoś dziecko komunijne? Szukam roweru dla dziewczynki jakiegoś dobrego z polecenia. Niestety kompletnie się na tym nie znam

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam zobaczyć kolejny szpital i teraz mam totalny mętlik. Wczorajszy jest wyposażony w 6 porodówek, sale dość duże i przyjemne, ale to szpital, który zajmuje się skrajnymi wcześniakami, ciążami mnogimi itp. Boję się ze będzie przepełniony no i tego że bardziej skupiają się na ilości niż jakości (a tym samym będzie więcej ingerencji medycznych), na plus jest kącik do zabawy dla starszych dzieci

Drugi jest mniejszy, 3 sale porodowe (przyjmują wyłącznie ciążę donoszone i raczej niepowikłane) brak zabawek dla starszych dzieci. W obu jest możliwość by starsza córka została z nami, a także można załatwić formalności związane z meldunkiem itp. Odniosłam wrażenie, że w tym drugim jest większa dostępność alternatywnych metod, jedynie nie podobało mi się, że dokarmiają dzieci mm, gdy dziecko traci zbyt mocno na wadze, pokoje rodzinne też mają najdroższe w okolicy
    No i teraz który, bo defacto powinnam się już zapisać...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga no to masz nie lada wyzwanie wybór szpitala. A czemu nie podoba Ci się że dokarmiają mm dziecko? jak matka nie ma pokarmu to lepiej podać dziecku mm niż ma głodować.

tanith lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwiaa95 wrote:
    Acygan super rosnie ;) wagowo podobnie u nas bo w 31+4 mielismy 1747g :)

Bardzo mnie to cieszy, bo ostatnio martwilam sie, ze malutka taka jest :(

Kinga musisz sobie przemyslec co jest dla Ciebie najwazniejsze,bo niestety jak to ze wszystkim bywa,ze nie mozna miec wszystkiego na raz.

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj na 15 mam wizyte i usg 3 trymestru, czuje po kopniaczkach ze jest co raz ciezszy. W lidlu kupilam staniki i koszulki. No i ogarnelam prasowanie ciuszkow 56-62. Teraz z rzeczy wyprawkowych to jakos w polowie marca spakuje torbe i popiore kocyki i przescieradelka.

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole ostatnio jakies zawroty glowy mam i strasznie ciezkie nogi, ale nie puchna. No i ta zadyszka przy wiekszyn ruchu... Dla mnie to coś nowego bo jednak w pierwszej ciazy lezalam wiec nie mialam jak sie zmeczyc i odczuwac te wszystkie dolegliwosci

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie głowa boli. Na dodatek puls ponad 120 mimo tabletek kurcze

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Kinga no to masz nie lada wyzwanie wybór szpitala. A czemu nie podoba Ci się że dokarmiają mm dziecko? jak matka nie ma pokarmu to lepiej podać dziecku mm niż ma głodować.
    Tu nie chodzi o brak pokarmu, a spadek wagi (przyczyn może być mnóstwo, np Sarah nie chciała jeść w szpitalu, bo opiła się wód płodowych), tylko w poprzednim szpitalu nikt z tego nie robił problemu. Przyszła położna, spr mleko jest, ssać potrafi , a ze zasypiała po 30s, to już inna historia, później b.dużo ulewała. Dopiero w domu zaczęła jeść normalnie, a wyszłyśmy w 4 dobie, bo chciałam by pediatra zrobił tam od razu drugi bilans.

Jako taki brak pokarmu mnie nie dotyczy bo mam od dawna (do tego karmię starszą córkę). Jeśli nie wydarzy się nic super traumatycznego, to powinno być ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 10:29

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu później pytają czy dokarmiać ale na początku robią to sami bynajmniej po cc. Mnie to strasznie wkurzylo bo córka miała przez to zaburzenie ssania. Wiadomo inaczej chwyta sie buteleczke a inaczej sutka. I dokarmiają glukozą

• Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W smyku rzeczy z wyprzedazy 3 w cenie 2 23-25.02 :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 11:13

xk81pfk.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie starszak był dokarmiany spadł strasznie a ja pokarmu nie miałam. Ale po 5 dniach udało się już być tylko na cycku ;-)
    Teraz się nie martwię nawet jeśli będzie CC to już wszystko wiem plus nie będzie sytuacji czekania 14 dni po terminie więc odpadnie mi mega stres przez co niestety pokarmu nie miałam.
    Jeny ile ja się napłakałam przez brak pokarmu z każdą butla szlochałam jak głupia, że wykarmić własnego dziecka nie potrafię serio tragedia do tego bałam się, że nigdy nie będę karmić i to dodatkowo stresowało bo przecież dokarmianie i smoczek hamują odruch ssania. Jak możesz podawać mm i smoczek nagonka straszna i po co aby dołować bardziej?!!
    Więc na spokojnie dziewczyny wystarczy ze wam hormony będą szaleć nie stresujcie się dodatkowo tym, że mm to zło bo to nie zło czasem konieczność.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurka a ja tak rozmawiałam z tym doradcą laktacyjnym - młoda babka, widać, że ogarnia temat, ma pokończone różne szkolenia i jest na bieżąco itp i mówiła, że dwa, trzy lata temu smoczek to było samo zło, gdybym wtedy pytała ją o smoczek, to by odradzała, ale teraz i smoczki są inne i wiedza poszła trochę do przodu i spokojnie dobrze dobrany smoczek można podawać, tak samo z mlekiem z butli jak jest taka konieczność.

mjvy9vvjacooymry.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zamierzam się spierać z innymi jak chcą karmić i na co sobie pozwolą, bo szanuję decyzję każdej mamy. Ale jeśli ja przyłapię na podawaniu butelki mojemu dziecku, to naprawdę, nie chciałabym być na miejscu tej położnej. Będzie miała taką szopkę na oddziale jakby znowu były święta :D Po prostu nie pozwalam i dlatego rozumiem też, że dla niektórych jest to istotna kwestia.

Oficjalnie dołączam też do grona borykajacych się z objawami ciążowymi. Od dwóch dni mam lekką zgagę na wieczór, od wczoraj brzuchol się spina i ćmi jak na okres. Chyba zacznę robić pranie w niedzielę, bo będzie coraz gorzej :o

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nadal pod kroplowka. Dostałam dzisiaj druga dawkę sterydów. I zostajemy do poniedziałku jednak.
    No i miałam dzusiaj usg. Amelka waży 2400! :-D Wielka kobyla będzie :-P. Przepływy w normie, łożysko w porządku, ułożenie główkowe. Wszystko bardzo ładnie wygląda :-). I już drugi lekarz nam powiedział, że Mała ma bardzo ładne, pełne usta :-P. Takie całuśne :-).

AJrin, Sassy, Aliskaa, Mirabelcia, tanith lubią tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    My nadal pod kroplowka. Dostałam dzisiaj druga dawkę sterydów. I zostajemy do poniedziałku jednak.
    No i miałam dzusiaj usg. Amelka waży 2400! :-D Wielka kobyla będzie :-P. Przepływy w normie, łożysko w porządku, ułożenie główkowe. Wszystko bardzo ładnie wygląda :-). I już drugi lekarz nam powiedział, że Mała ma bardzo ładne, pełne usta :-P. Takie całuśne :-).

To super że taka duża :-)

• Elwira.eli Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie jeszcze te bole krzyza i tej nogi z biodrem. mam nadzieje ze teraz rwa mnie nie chwyci. teraz boli jak choinka czasami a ci bedzie pozniej?
    dziewczyny jeszcze troche musimy wytrzymac i oby naszym szkrabom jeszcze nie spieszylo sie na te n swiat. jeszcze troszke.

Elwiraw4sqvfxmghvzuxjy.png
    d5afqdrhuwojfkqi.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim najwiekszym problemem teraz sa dusznosci, nie mige sobie znaleźć pozycji, w kazdej ciezko sie oddycha. Cisnienie przy tym dobre ale puls szaleje. Wczoraj w domu 120 i 130 a u poloznej 140. Mowilam lekarz, to powiedziala, ze dobrze by bylo, żebym poszla do rodzinnego na ekg, takie uroki wizyt prywatnych. Lekarz rodzinny nie jest taki skory do badan. Jeszcze w dodatku ta hemoglobina i ulozenie dziecka, to tez moze miec wplyw na dusznosci niestety.

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Moim najwiekszym problemem teraz sa dusznosci, nie mige sobie znaleźć pozycji, w kazdej ciezko sie oddycha. Cisnienie przy tym dobre ale puls szaleje. Wczoraj w domu 120 i 130 a u poloznej 140. Mowilam lekarz, to powiedziala, ze dobrze by bylo, żebym poszla do rodzinnego na ekg, takie uroki wizyt prywatnych. Lekarz rodzinny nie jest taki skory do badan. Jeszcze w dodatku ta hemoglobina i ulozenie dziecka, to tez moze miec wplyw na dusznosci niestety.

Witam w gronie. Ja od 2 tygodni chodze do kardiologa. Najpierw isoptin 3x40 potem holter po wyniku holtera ispotin 3x80. Teraz echo i ma decydować czy szybciej cc robic ale echo wyszlo dobrze wiec mam.nadzieje że nie bedzie trzeba

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia śliczne zdjęcia :)

Andzia123 lubi tę wiadomość

‹‹ 749 750 751 752 753 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ