X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    No nie mów, że effiki też są na Ali :o Zapodaj dobra kobieto! Bardzo choruje na te króliczki, ale cena mnie zniechęca :o

https://pl.aliexpress.com/item/lucky-boy-sunday-cute-rabbit-plush-toy-stuffed-soft-rabbit-doll-baby-kids-toys-animal-toy/32828375937.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.nAWMnv

Różnią się odrobinę jak się przyjrzeć, no ale cena też znacznie różna. 50 cm trochę ponad 50zł, a nie 345 :o Miałam kupować oryginał, ale jak zobaczyłam tego to stwierdziłam, że wolę pozostałą kasę wydać na co innego :) A komentarze mają bardzo dobre :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 22:18

Sassy, MaGo lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Oj tak - śliczne te kocyki! Nawet w jednym ze sklepów w Poznaniu widziałam je.. też oczywiście ściągnęli z Chin. Ale ja już tyle mam kocyków, że musiałam się powstrzymać z zakupem, chociaż lekko nie było :D Ja czekam na królika "effika", a właściwie jego chińskiego kolegę :D
    Też czekam na tego "Effika" haha :D

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    Mogę prosić link do tej zawieszki do fotelika ? :)
    http://s.aliexpress.com/U7vYb6Zf?fromSns=Wiadomości
    (from AliExpress Android)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 22:37

Paulettaa lubi tę wiadomość

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • Myszka_Lena Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno tu nie zaglądałam i widzę że sporo się dzieje a ta historia z Aliska, brak słów :/ Asiaa1201 też mam ten kocyk w wersji szarej, pralam go już i nadal jest miekki i wygląda jak nowy :)

ug37zbmhxq91lzcp.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Tego ki’tana bym nie kupiła (mimo mojej miłości do chusty elastycznej), bo ma większe luzy niż moja pierwsza wiązana chusta. O ile będzie ci wygodnie (w co wątpię), to dziecko będzie źle podparte i będzie się nieprawidłowo układać. Jak masz ochotę to wpiszsobie na yt Trageschule Hamburg (filmik po niemiecku, ale chodzi o sam efekt końcowy i porównaj jak dziecko jest dociągnięte. Zarówno to, co na filmiku, jak i to nosidło to chusty elastyczne. Sama pozycja M u malucha, to trochę za mało, jeszcze trzeba podwinąć miednicę, by plecki były zaokrąglone (u dzieci niesiedzących) oraz rozstaw nóżek

Nie jestem ekspertem, zobaczymy jak "wyjdzie w praniu", moja nie jest elastyczna :) Na filmiku jest inny rodzaj. Nawet trochę miałam wrażenie, że misiek tester był za mocno dociągnięty. Zastanawiałam się, czy nie powinnam wymienić na M, ale ostatecznie (za radą położnej) zostałam przy tym mniejszym. Z Ergobaby mam konkretnie 360 cool air. Pożyjemy zobaczymy...najwyżej odsprzedam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 22:52

• AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcialam kupić nosidlo ale.starszak nie wymagał noszenia jeśli brat będzie podobnie to nie kupuje. Jesli beda kolki i potrzebna bliskosc zainwestuje w chustę i doradcę chustowego.
    U mnie starszak wymagal jedynie uwagi i bawienia sie z nim w sensie lubil lezec na bruchu ale musialam siedzieć obok. Dzięki temu bardzo szybko sie rozwijał przekrecal sie w wieku 3 miesiecy a jak miał 5 miesiecy wszędzie pelzal.
    No ale u nas nie bylo kolek nie bylo problemów z napieciem miesniowym był pod kontrola neurologa ze względu na malowodzie i przenoszenie. Ale neurolog wiecznie była nim oczarowana jaki sprawny i ruchliwy.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa a jak zakupy w Ikea? Fotel kupiony?

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    czyli dla niemowlecia tylko chusta?

a te na limango to dla siedzacego dziecka?
    Nosidła przez doradców chustowych w pl są polecane dopiero jak dziecko usiądzie. Wcześniej można to porównsć do sadzania dziecka i obkładania poduszkami. Fizjo raczej tego typu praktyki ganią, tj chodziki i skoczki itp, bo mogą zaszkodzić (choć zdarzają się wyjątki. Np znajoma z Niemiec nosiła w Manduce z wkładką dla noworodków i to przypominało trochę nawet stanie bo dziecko było spionizowane na nóżkach, to nawet z siedzeniem nie miało wiele wspólnego). Mimo to widocznych problemów dziecko nie miało (czy będzie miało w przyszłości - nie wiem, nie da się wykluczyć

Ogólnie nosidła można podzielić na 2 grupy
    - klamrowe ( raz się reguluje i spokój, No chyba ze weźmie tatuś)
    - „azjatyckie” maithai, Fly thai itp. Czy będą pasować na malucha zależy od ich rozmiaru (lub możliwego zakresu regulacji).
    Zwykle nosidła mają dwa rozmiary (baby do dzieci ok 74-80 cm i toddler (powyżej)
    Wrzucam zdjęcia naszego didytai. Tu ma ok 5 m-cy. Próbowałam go zakładać wcześniej, ale nie wyglądało to dobrze, dopiero ok 4 miesiąca (na maksa ściśnięty panel był ok) i wg mnie ułożenie nie róźni się szczególnie od tego w chuście (dlatego ja dopuszczam wcześniejsze nosidło, szczególnie na krótkie akcje typu wizyta w sklepie autem itp, gdy motanie chusty aucie lub na parkingu (szczególnie jesienią/zimą do przyjemnych nie należy, zwłaszcza jak wszystko jest mokre. Na spacery, imprezy itp racze brałam chustę
    Odpowiednikiem didytaia na limango jest często Fidela Fly tai (nie wiem czy też jest regulowana i w jakim zakresie, bo ich nosidłami zainteresowałam się dopiero jak w didytai było mi ciężko i szukałam nosidła z wypełnieniem pasów)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9175b54d6851.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a30761fd6060.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 00:45

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:
    babybjorn będzie miało premierę nowego nosidełka one++ które podobno rośnie razem z dzieckiem i można stosować od początku, ale jeszcze go nie widziałam na żywo :) na razie mamy chustę która dostałam od kuzynki męża, bedziemy z nią działać :)
    Dwa lata temu ta firma nie miała ani jednego dobrego nosidła ergonomicznego. Nim kupisz, to zapytaj kogoś doświadczonego czy to nosidło ergonomiczne a nie wisiadło z których słyną.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ja chcialam kupić nosidlo ale.starszak nie wymagał noszenia jeśli brat będzie podobnie to nie kupuje. Jesli beda kolki i potrzebna bliskosc zainwestuje w chustę i doradcę chustowego.
    U mnie starszak wymagal jedynie uwagi i bawienia sie z nim w sensie lubil lezec na bruchu ale musialam siedzieć obok. Dzięki temu bardzo szybko sie rozwijał przekrecal sie w wieku 3 miesiecy a jak miał 5 miesiecy wszędzie pelzal.
    No ale u nas nie bylo kolek nie bylo problemów z napieciem miesniowym był pod kontrola neurologa ze względu na malowodzie i przenoszenie. Ale neurolog wiecznie była nim oczarowana jaki sprawny i ruchliwy.
    Ja mam nadzieję, że teraz mi się taki egzemplarz trafi. Ale ogólnie narzekać nie mogę bo jak usiadła (5-6 miesiąc), to już nie trzeba było jej tak często nosić (za to w podróży nosidło bardzo długo ratowało nam tyłek, bo do fotelika pozwalała się wsadzić wyłącznie na śpiąco...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja raczej myślałam o nosidle np zeby wyskoczyć do lekarza - przychodnie mam pod blokiem to nie bedzie mi sie oplacalo brać całego wózka. Albo wyskoczyć po chleb na 5 minut. Albo jak bede nadzorować remont to łatwiej byloby mi zapakować maluszka w nosidlo i wpasc tam na chwile zobaczyć czy się kreci. Dlatego myślałam o takim od niemowlęcia.

A pytanie jeszcze o chustowanie - np chciałabym isc z malenstwem na szczepienie, 1 jest chyba jak ma 6 tyg, pakuje je do chusty i co u lekarza musze się odwinac i potem znowu zawinąć malucha czy mogę go po prostu wyjąć i potem włożyć?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    No właśnie ja raczej myślałam o nosidle np zeby wyskoczyć do lekarza - przychodnie mam pod blokiem to nie bedzie mi sie oplacalo brać całego wózka. Albo wyskoczyć po chleb na 5 minut. Albo jak bede nadzorować remont to łatwiej byloby mi zapakować maluszka w nosidlo i wpasc tam na chwile zobaczyć czy się kreci. Dlatego myślałam o takim od niemowlęcia.

A pytanie jeszcze o chustowanie - np chciałabym isc z malenstwem na szczepienie, 1 jest chyba jak ma 6 tyg, pakuje je do chusty i co u lekarza musze się odwinac i potem znowu zawinąć malucha czy mogę go po prostu wyjąć i potem włożyć?
    Trzeba się odwinąć i zawinąć. Na takie b.krótkie akcje do 0,5 h doradcy polecają chustę kółkową jako alternatywę dla nosidła. Ją ponoć wystarczy poluzować wsadzić i dociągnąć (po tym jak się ją prawidłowo zawiąże, no i jak będzie nosił partner, to znów trzeba wiązać pod siebie. Ja ją skreśliłam ze wzg. na problemy z kręgosłupem (ona obciąża jedno ramię), no i trzeba motać na zmianę by u dziecka nie doprowadzić do asymetrii. Ja w ciąży i jakieś 0,5 r po mam sklerozę i miałam problem z pamiętaniem z której piersi ostatnio zaczynałam karmienie, więc nie ma szans bym pamiętała jak dziecko było ułożone.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde no właśnie z chusta jest wiecej zachodu :( poczytam o tej kolkowej.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta kolkowa jest fajnym rozwiazaniem ale ja też z obawy o kręgosłup z niej zrezygnowalam. Ogolnie z obawy o kregoslup wybralam wózek a że dziecko nie wymagało noszenia to obeszło sie bez nosidełka.
    A mialam wybrane na poczatek marsupi a później tule jak podrosnie.
    Teraz czekam jaki egzetmplarz sie trafi choc już wiem że tak łatwo nie będzie jak z pierwszym. Raz nie mieszkam juz na 41 metrach gdzie salon byl miekscem centralnym kuchnia dwa kroki pokój dwa kroki lazienka dwa kroki i nie będzie możliwości iść po wwode do kuchni widząc maluszka jak leży na macie na dywanie.
    Dwa 1.5 latek w domu, który biega jak szalony. No ale nic poczekamy zobaczymy.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze czytam o czym piszecie i nie mam pojęcia o niczym heh, no nic widać nie idę z duchem czasu :D

my właśnie po śniadaniu, mały nieśmiało fika. a ja dziś czekam na kolejne paczki do wyprawki :)

wczoraj liczyłam ile wydaliśmy na wyprawkę i jestem w pozytywnym szoku bo wyszliśmy lekko ponad 3 tyś. a mamy już wszystko oprócz wanienki :)
    a jak u Was z tym? :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ja na 2 dziecko to wydalam niewiele owszem kupilam wozek rok po roku i rzeczy typu pampersy reczniki nowe i kosmetyki kilka butelek i smoczkow. Większość to kupilam typu podklady poporodowe majtki jednorazowe.
    Na pierwszą wyprawkę też nie liczylam ale my wtedy po moim bracie dostaliśmy sporo wanienke, kolyske, bujaczek, laktator.
    A wózek sponsorowali wtedy teście. Wiec max wydalam na wszystko kolo tysiaka wtedy i teraz.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Sassy Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Kinga, muszę powiedzieć, że już kolejny raz jesteś nieocenionym źródłem szczegółowych informacji :)

Wiecie co, już chyba wiem o co kaman z tymi osłabionymi ruchami przez niemal 2 tygodnie. Mała jakoś dziwnie się ułożyła i czułam ją tylko na prawym boku, prawie na plecach i tylko coś "dużego", delikatne wypychanie bez ruchów rąk czy nóg. Wczoraj trochę się pokręciłam po domu, żeby poukładać ciuszki, poprasować pieluchy (o zgrozo). Ogólnie rzecz ujmując- dawno tyle nie łaziłam :p I ona się jakoś przesunęła! Znowu czuję wyraźne jej stópki na górze, czuję i przede wszystkim widzę każde kopnięcie czy ruch. Jakby ktoś nagle dołożył mi kolejne dziecko :D

Wczoraj zakupy na Ali udane, zamówiłam maskotki. Czekam jeszcze na przyjęcie do tych grup :D Może na coś jeszcze się skuszę.

Dzisiaj planuję odebrać pampki z Rossmanna, bo dostałam tego maila kilka dni temu.

Miłego dnia! :)

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ja nie mogę się udaną nocą pochwalić :( cały wieczór spinal mi się brzuch i bolał miesiączkowo... W dodatku mała prawie w ogóle nie była aktywna. Ruszyła się dopiero jak ją trochę potyrpalismy i wypiłam sporo chłodnej wody... Potem znowu nic. W nocy też bolał mnie brzuch, stresowalam się okropnie, nie mogłam zasnąć jak się wybudzilam... Jak wstałam mała zero ruchów, myślałam, że osiwieję i już miałam się na IP wybierać. Na szczęście po śniadaniu, wodzie i herbacie zaczęła się ruszać, ale też bez szału. Ostatnio ciągle tak się rozpychala, że odzwyczailam się od takich spokojniejszych dni :/ brzuch się dalej spina, ale nie boli, wzięłam nospe i zobaczymy :/

Co do chust i nosidełek to jestem zupełnie zielona w temacie O.o dobrze poczytać kogoś kto ma pojęcie. Wczoraj za to zamówiliśmy łóżeczko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 08:50

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Ja mam nadzieję, że teraz mi się taki egzemplarz trafi. Ale ogólnie narzekać nie mogę bo jak usiadła (5-6 miesiąc), to już nie trzeba było jej tak często nosić (za to w podróży nosidło bardzo długo ratowało nam tyłek, bo do fotelika pozwalała się wsadzić wyłącznie na śpiąco...
    U mnie egzemplarz nie siedzący był serio. Najpierw pełzał od 5 miesiąca w 7 miesięcy stał przy meblach i dawał kroczki w bok. Koło 7,5 miesiąca zaczął raczkować i wtedy czasem przy zmianie pozycji siadał na kilka sekund. Ale usiedzieć to nie usiedział nigdy na miejscu :D Teraz jak czytam książeczki są klocki to posiedzi chwile ale on raczej z tych mobilnych.
    Mówią, że 2 dziecko to przeciwieństwo ;-)

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, ja wczoraj odebrałam od znajomej organizer na łóżeczko, poprosiłam żeby mi uszyła. Co sądzicie?

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/25ef6d852165.jpg

Katy, Andzia123, Totoro, gondi, darika lubią tę wiadomość

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
‹‹ 776 777 778 779 780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ