Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do chustowania to mnie zaraziła nim koleżanka, a po szkoleniu przekonałam się do niego jeszcze bardziej
Mąż również chustował na zajęciach i nawet szybciej połapał się w tym niż ja
Także dziś chusta zamówiona, a po urodzeniu małej będą drugie zajęcia już z nią w roli głównej
-
Ja kupiłam nosidełko Egrobaby z wkładką dla noworodka. Jednak na ten pierwszy okres mam miękkie nosidełko baby ki'tan - to coś pośredniego między chustą a nosidłem, taka jakby chusta zszyta "na gotowo." Oba stabilizują dziecko w pozycji ergonomicznej "na żabkę". Ta chusta ma tylko jedną wadę - występuje w rozmiarach; dla mnie S. Jeśli chcieliby obydwoje rodzice używać, to pewnie musiałyby być 2 sztuki.
-
GosiaB wrote:Ja kupiłam nosidełko Egrobaby z wkładką dla noworodka. Jednak na ten pierwszy okres mam miękkie nosidełko baby ki'tan - to coś pośredniego między chustą a nosidłem, taka jakby chusta zszyta "na gotowo." Oba stabilizują dziecko w pozycji ergonomicznej "na żabkę". Ta chusta ma tylko jedną wadę - występuje w rozmiarach; dla mnie S. Jeśli chcieliby obydwoje rodzice używać, to pewnie musiałyby być 2 sztuki.
Gosia a ktos Ci polecil to nosidelko? Jakis doradca? Bo wiem, ze tacy istnieją. Sprawdzone zrodlo ze to dobry produkt?
Moj maz tez ma rozmiar s, wazy 58 kg wiec powinno byc dobre dla nas obojgaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 19:38
-
Halina90 wrote:Pokażesz co zamówiłaś? Też będę chciała nabyć.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=631684470129.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
oli123 wrote:Dziewczyny a wy kupujecie chusty albo nosidełka? co polecacie?
(plecak prosty, kangur lub kieszonka), jedno wiązanie dla chusty elastycznej.
W Niemczech są bardziej wyrozumiali dla nosideł i rodziców niechustowych. Dla takich maluszków polecane są nosidełka Marsupi, Bondolino, czy np Didythai. My mamy didythai, ale dziecko w nim jako tako wyglądało dopiero po 4-5 miesiącu (moim zdaniem. Wkładka niemowlęca do tuli, to ponoć totalne nieporozumienie dla takich małych dzieciaczków, choć samo nosidełko ale dla starszych dzieci jest ok. Drugim nosidłem (od rozmiaru 74-80 u nas jes nosidło klamrowe fideli), dość tanie jak na nosidło z chusty i regulowane. Przy takim klocuszku było dla mnie dużo wygodniejsze (didytai był ok do ok 9 kg, pôźniej lepsze było z wypychanymi pasami naramiennymi i pasem biodrowym.)
Dużo info o noszeniu itp jest na grupie fb (chusty polska czy jakoś tak, jak będziecie zainteresowane, to sprawdzę. Wśród mam chustujących są też doradcy. Można się umówić z kimś w okolicy i „pomacać”różne chusty/nosidła itp, a także wstawić zdjęcia zamotanego dziecka i zapytać czy jest ok czy coś do poprawy (szczególnie przydatne, gdy w okolicy nie ma doradcy chustowego)
A i można zapytać o doradcę (przed wykupieniem szkolenia), bo są różne szkoły (np Clauwi) i tam doradca musi co jakiś czas się doszkalać i odnawiać certyfikaty, a są też „doradcy” w stylu ktoś pokazał pani Krysi jak i wystawił certyfikat, pobrał opłatę i to tyle, lub p.Krysia ma wiedzę ale nie potrafi jej przekazać, czy nie ma ochoty itp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 20:01
-
Ja byłam na krótkich warsztatach odnośnie chustowania i babka powiedziała, że dopóki dziecko samo nie siedzi to odradza wszelkie nosidła. No ale wiadomo, że jak ona jest fanką chust to ma takie zdanie i biorę na to poprawkę. Mam jak narazie chustę, bo dostałam, więc myślę, że z niej skorzystam
Co do porodu, to nie boję się. Bardziej martwię się o to, że jak się zacznie to będę np. gdzieś poza miastem i nie zdążę dojechać i o zdrowie Małej. Ja dam radę! Znieczulenia nie ma w szpitalu, który wybrałam. Szczerze mówiąc to nie dociera do mnie jeszcze to wszystko chyba. Może dlatego, że czuję się całkiem nieźle, brzuch mi się nie spina, nic mnie nie boli. Gdy coś zaboli to pewnie nie będę już takim chojrakiem :p
-
Ja, po zakupie Ergobaby, też miałabym obawy przed użytkowaniem z noworodkiem. To baby k'tan to jest jakby chusta,tylko zszyta - odpada owijanie. Nie korzystałam z usług doradcy chustowego, ale wymieniłam trochę maili ze znajomą położną praktykującą w USA, gdzie produkowane jest to nosidło. Ma tam dość dobre opinie wśród specjalistów, jak będzie u nas - życie pokaże.
https://www.youtube.com/watch?v=V1onOqoVWNAedwarda20 lubi tę wiadomość
-
GosiaB wrote:Ja kupiłam nosidełko Egrobaby z wkładką dla noworodka. Jednak na ten pierwszy okres mam miękkie nosidełko baby ki'tan - to coś pośredniego między chustą a nosidłem, taka jakby chusta zszyta "na gotowo." Oba stabilizują dziecko w pozycji ergonomicznej "na żabkę". Ta chusta ma tylko jedną wadę - występuje w rozmiarach; dla mnie S. Jeśli chcieliby obydwoje rodzice używać, to pewnie musiałyby być 2 sztuki.
Tego ki’tana bym nie kupiła (mimo mojej miłości do chusty elastycznej), bo ma większe luzy niż moja pierwsza wiązana chusta. O ile będzie ci wygodnie (w co wątpię), to dziecko będzie źle podparte i będzie się nieprawidłowo układać. Jak masz ochotę to wpiszsobie na yt Trageschule Hamburg (filmik po niemiecku, ale chodzi o sam efekt końcowy i porównaj jak dziecko jest dociągnięte. Zarówno to, co na filmiku, jak i to nosidło to chusty elastyczne. Sama pozycja M u malucha, to trochę za mało, jeszcze trzeba podwinąć miednicę, by plecki były zaokrąglone (u dzieci niesiedzących) oraz rozstaw nóżek
-
edwarda20 wrote:Gosia a ktos Ci polecil to nosidelko? Jakis doradca? Bo wiem, ze tacy istnieją. Sprawdzone zrodlo ze to dobry produkt?
Moj maz tez ma rozmiar s, wazy 58 kg wiec powinno byc dobre dla nas obojga
Dość często można na limango upolować tanie nosidła (np właśnie fidelę, za klamrowe płaciłam coś ok 350 zł (uszyte z chusty i regulowane w panelu i tej części podtrzymującej plecy, Fly thai jeszcze są tańsze. No i dostępne praktycznie od ręki w porównaniu z Ali.(tam podróbka Ergo wychodziła ok 130-150 zł, nosidło szyte ze zwykłego materiału”Sassy lubi tę wiadomość
-
Kinga. wrote:Ergo baby jak i wszystkie podrôby Ergo baby z Ali są ok dla dzieci siedzących, tylko to dość małe nosidło. Jak już dziecko siedzi, to mierzy mu się rozstaw nóżek i panel nosidła (to ta część którą ma między nogami). Powinna się kończyć przed dołami podkolanowymi (ale nie może w nie wchodzić, No i wraz ze wzrostem dziecka nosidło pasuje jeśli podpiera min 2/3 uda. Później nosidło ergonomiczne może zmienić się w „wisiadło, a te są uznawane za szkodliwe dla układu szkieletowego.
Dość często można na limango upolować tanie nosidła (np właśnie fidelę, za klamrowe płaciłam coś ok 350 zł (uszyte z chusty i regulowane w panelu i tej części podtrzymującej plecy, Fly thai jeszcze są tańsze. No i dostępne praktycznie od ręki w porównaniu z Ali.(tam podróbka Ergo wychodziła ok 130-150 zł, nosidło szyte ze zwykłego materiału”
czyli dla niemowlecia tylko chusta?
a te na limango to dla siedzacego dziecka?
-
Paatka wrote:Zamawiam bezpośrednio z ali bo patpat z tymi samymi ciuszkami narzuca 2x wyższe ceny. A prawda jest taka, że niestety co drugi niemarkowy sklep w Polsce sprzedaje ciuszki ściągane z Chin właśnie z aliexpress :o Wkurzyłam się jak mama kupiła jedne body z sukienką w Pl za 40zł, a później identyczne z tą samą metką znalazłam za 15zł na ali...
Polacy robią biznes na ściąganiu ciuszków od nich
Co do jakości to nie biorę nic w ciemnoZapisałam się na facebooku do grupy Aliexpress.com dla dzieci, gdzie mamuśki recenzują otrzymane ciuszki, piszą właśnie o jakości, materiale i pokazują real foto. Jak widzę coś godnego uwagi to zamawiam
Sama czekam na większość przesyłek i dotarła do nas w sumie na razie tylko spirala do fotelika identyczna jak tu http://www.pomocnicymamy.pl/Pluszowa-spirala-Baby-Play,-Mamas&Papas-673.html tylko za ok. 10zł, a nie za 80 i podkolanówki liski. Na resztę zamówień czekamKupuję na Ali od pół roku i jak narazie nadziałam się tylko dwa razy na badziew ( nie sprawdziłam zdjęć i kupiłam w ciemno) reszta jest super! A wczoraj zamówiłam cudowny szary kocyk z zajączkiem i wiszącymi uszkami
hit z Ali
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 21:27
Marcel❤
-
Dziewczyny a co myślicie, bo posprawdzalam metki na pościeli, ochraniaczach itd i wszędzie jest znaczek żeby nie suszyć w suszarkach bebnowych, coś się może stać z ta pościelą? Bo przyznam szczerze że najchetniej podrzucilabym to mamie do wyprania i wysuszenia właśnie w suszarce bebnowej, Ale waham się czy się nie zniszczy coś :p07.04.2018 - marzenia się spełniają
zakochana na zabój w Synku
-
MaGo wrote:Też jestem zapisana do tej grupy z Ali i jestem posiadaczką zawieszki pałąga do fotelika czy wózka też tego z mamas&papas
Kupuję na Ali od pół roku i jak narazie nadziałam się tylko dwa razy na badziew ( nie sprawdziłam zdjęć i kupiłam w ciemno) reszta jest super! A wczoraj zamówiłam cudowny szary kocyk z zajączkiem i wiszącymi uszkami
hit z Ali
Oj tak - śliczne te kocyki! Nawet w jednym ze sklepów w Poznaniu widziałam je.. też oczywiście ściągnęli z Chin. Ale ja już tyle mam kocyków, że musiałam się powstrzymać z zakupem, chociaż lekko nie byłoJa czekam na królika "effika", a właściwie jego chińskiego kolegę
-
Paatka wrote:Oj tak - śliczne te kocyki! Nawet w jednym ze sklepów w Poznaniu widziałam je.. też oczywiście ściągnęli z Chin. Ale ja już tyle mam kocyków, że musiałam się powstrzymać z zakupem, chociaż lekko nie było
Ja czekam na królika "effika", a właściwie jego chińskiego kolegę
-
nick nieaktualnyMaGo wrote:Też jestem zapisana do tej grupy na FB z Ali i jestem posiadaczką zawieszki pałąga do fotelika czy wózka też tego z mamas&papas
Kupuję na Ali od pół roku i jak narazie nadziałam się tylko dwa razy na badziew ( nie sprawdziłam zdjęć i kupiłam w ciemno) reszta jest super! A wczoraj zamówiłam cudowny szary kocyk z zajączkiem i wiszącymi uszkami
hit z Ali
Mogę prosić link do tej zawieszki do fotelika ? -
Przez Was utknęłam na Ali
zamówiłam właśnie sprężynkę do wózka i puzzle piankowe
Sassy lubi tę wiadomość
12.2014-Aniołek
03.2017- początek leczenia w Invimed
02.06.2017- 1 IUI
Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
Nasienie ok, drożność ok