X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • acygan Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To skoro juz temat wagi poruszamy to ja właśnie wcinam ptasie mleczko i delicje do kawy :) chcialo juz mi sie czegos slodkiego, dawno nie jadlam.

Ja co prawda sporo ubranek kupilam ale juz takich na 68, ale sporo tez dostalam. Gdybym wiedziała, ze tyle dostane, to bym w ogole nie kupowala od bratowej i wydawala tylu pieniędzy, bo tak mnie skasowala za nie. Ale poza ubrankami musielismy wszystko sobie kupic. W sumie to nie zaluje, bo planujemy wiecej dzieci niz 1, wiec bedzie dla kolejnego :) no i ja niestety nie mam platnego zwolnienia w pracy, takze nie szalalan tez cenowo, bo jestesmy tez w trakcie remontu.

Edwarda a Wy kupiliscie juz mieszkanie?

• Rzodkiewka Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    Rzodkiewka . Bobasek bardzo duży się wydaje , który to tydzień ? Moja ostatnio 31+4 1662g

Dziewczyny do końca lutego była promocja w esotiq -70% i udało mi się kupić 2 zestawy bielizny :D staniki do karmienia z majtkami. Jestem bardzo zadowolona :D bez porównania z tymi z Lidla więc tamte od razu oddałam

Ja jestem dokładnie w 36t3dzień czyli 37 tydzień ciąży, ja mam termin na 27.03. Ale jestem z Wami, bo na pewno przenoszę tą ciążę tak jak.i pierwszą ;) Mój ginekolog szacuje, ze jak urodzę w kwietniu to mały będzie ważył 4200 więc urodzę sobie znowu dwumiesięczne dziecko ;)) Córcia moja w 41 tygodniu się urodziła ważyla 3900 i miała 60cm długości więc synek raczej do.malych dzieci tez nie nalezy i podobno chlopcy sa zawsze trochę więksi od dziewczynek, dlatego boję się porodu ale z jednej strony muszę dać radę:)

Paulettaa lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany pogońcie mnie. Powinnam już pakować siebie i córkę, a mam takiego lenia i siedzę na kanapie...

AJrin lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Edwarda a Wy kupiliscie juz mieszkanie?

Oglądalismy mieszkanie moich marzen. I juz prawie, prawie kupilismy, ale zaczelam liczyc, i okazalo sie ze sam remont to minimum 100tys zl (tak zeby zamieszkac ale bez mebli, szaf itp) bo mieszkanie do calkowitego remontu. I stwierdzilismy, ze nie damy rady. Szukamy dalej. Za tydzien wyprowadzamy sie do mojej panienskiej kawalerki, bedziemy na siebie wlazic, ale trudno sie mowi :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    O rany pogońcie mnie. Powinnam już pakować siebie i córkę, a mam takiego lenia i siedzę na kanapie...

Ja dzis wlasnie dopakowalam scierke, herbate i euthyrox co by nie zapomniec jak bedzie szalenstwo z rozpoczynajacym sie porodem.

A kubek bierzecie do szpitala normalny czy plastikowy? :>

dqprqps6kaqxmc83.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niektórych akcesoriów nie sposób od razu spakować - kosmetyki, które na bieżąco używam, telefon, ładowarki itp. Dlatego ja zrobiłam check listę. Przed wyjazdem po kolei sprawdzę i odhaczę wszystko z listy; zresztą zawsze tak robię, gdy pakuję walizki. Ja jeszcze polecam zakupić nakładki jednorazowe na wc. Po porodzie raczej trudno będzie "na narciarza", a ja osobiście nie lubię siadać na nawet najczystszych publicznych muszlach klozetowych...Co do kosztów wyprawki - ja sporo dostałam, ale i wydalam sporo. Jestem gadżeciarą i dobrze mi z tym :) Część akcesoriów kupiłam z drugiej ręki i w sumie na żadnym się nie zawiodłam. Wszystko w bardzo dobrym stanie, dlatego mogłam sobie pozwolić na wybrane droższe i może trochę ekstrawaganckie urządzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 13:56

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Ja dzis wlasnie dopakowalam scierke, herbate i euthyrox co by nie zapomniec jak bedzie szalenstwo z rozpoczynajacym sie porodem.

A kubek bierzecie do szpitala normalny czy plastikowy? :>

Ja zawsze mam normalny, z plastikowego mi nie smakuje, po powrocie wyparzam w zmywarce.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    Niektórych akcesoriów nie sposób od razu spakować - kosmetyki, które na bieżąco używam, telefon, ładowarki itp. Dlatego ja zrobiłam check listę. Przed wyjazdem po kolei sprawdzę i odhaczę wszystko z listy; zresztą zawsze tak robię, gdy pakuję walizki.
    Ja normalnie tez tak robie, ale czuje ze tu bedzie niezla panika. A maz pewnie bardziej ode mnie ;p a kosmetyki kupilam wszystkie miniaturki i leza spakowane. do makijazu nie biore ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę normalny kubek, jeden z czasów studenckich reklamowy, którego w sumie już w domu nie używam :) Plastikowego nawet w sumie żadnego bym nie miała żeby zabrać.

Też mam dzisiaj lenia... leże z kompem i książką zajadając Belvitę :D A miałam się zabrać za porządek w szafie... i tak co dzień od tygodnia to "robię".

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dopakowania - w moim przypadku ładowarka, suszarka do włosów i szczotka, na szybko do dołożenia do torby, a reszta już spakowana :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB super pomysł z checklistą. Teoretycznie do porodu został miesiąc, a nie spakuję np. 3 staników do karmienia, bo tyle mam ogólnie, a chodzę w nich na co dzień. Musiałabym kupić takie, co będą leżały w torbie i sobie czekały.

Jutro mam zamiar spakować torbę ma tyle ile się da. Jeśli tego nie zrobię to prosze dać mi bana :D

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore kubek normalny ale taki ze jak zaginie zal nie będzie.

Ja mam lenia strasznego zmusilam sie do prasowania nr. 2 wiec torbe moge pakowac dla dziecka i chyba jutro zamkne ten temat.

Co do wyprawki nie ma co porownywac kazda ma inne podejscie priorytety i budżet.
    Jedne maja podejscie minimalistyczne inne rozsadkowe a jeszcze inne poplyna bo czemu nie. Ale pamiętajcie dziecko was najbardziej bedzie potrzebować a tu nie ma ceny mama jest bezcenna ;)

Ja mialam szczęście dostalam od przyjaciółki 2 duże torby z Ikea po jej 2 synkach i łóżeczko turystyczne w super stanie. A po bracie dostałam po ich corkach kolejne 2 kartony i cala reszte z fotelikiem włącznie. Moglismy dostac i wózek ale tesciowie by nam nie darowali to był ich zakup.
    No i moje podejście w ciąży było dość depresyjne ze tak ujmme po stracie pierwszej ciąży miałam podejscie ze tlto nie jest możliwe że zaraz ktoś mi powoe że zbowu coś nie tak że nie uda nam się. Wypoeralam wszystkie zle myśli a z nimi i dobre aby funkcjonowac.
    A teraz jestesmy świeżo po generalnym remoncie segmentu i dwa najbliższe lata musimy sie odkuc finansowo wiwc sciskamy pasa ;) Więc priorytet inny.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Na łóżeczko są zwykle kładzione te profilowane, a ich nie lubię przy maluchach (też taki kupiłam w 1 ciąży. Dużo wygodniej przewija się na płaskim, zwłaszcza jak nie podnosi się nóg do góry, tylko przetacza na boki, by stymulować dziecko do obrotów.), plus jak strzeli kupę w trakcie zmiany pieluchy, to wszystko jest do prania, dlatego nie lubię tych na łóżeczku. Sama trochę czasu go używałam u dziadków (akurat miałam w łóżeczku turystycznym i był bardzo stabilny. Tylko właśnie na komodzie zwykle w razie wpadki miałam do wymiany pieluchę i siebie do przebrania (a tu wszystko kwalifikowało się do prania, czasem razem z łóżeczkiem... Pewnie się domyślasz, jaka byłam szczęśliwa jak taka wpadka była w nocy ;)

Mówisz o troszke innym przewijaku. Na drewaniane łóżeczka są troszkę inne niż na turystyczne. Bynjamniej mój był sztywny i ceratkowany, bardzo stabilny, środek płaski boki mięciutkie podniesione także spokojnie można było przeturlac dziecko na boczek. W razie wpadki to przetrzeć mokrymi chusteczkami czy czymkolwiek ew. zdjąć prześcieradelko bo są specjalne :-)

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mini kosmetyki i zapasowa ladowarke spakowana. Z check listy mam tylko dokumemty ale to mój portfel i telefon. Reszta bedzie czekać w torbie.
    Staniki póki co nosze normalne wiec do karmieni spakowane moga sobie w torbie być :)
    Agusia sorki ale z tym podgrzewaczem to mnie rozbawilas :*
    No ale jak mówię każdy ma swoje gadżety ;)
    Ja np dużo wydalam na pierdolki typu torba na pieluchy torebka na rzeczy do przebrani kosmetyczka dla maluszka ;)
    Ale to kupowalam juz jak maluszek był na swiecie i radość z kupowania rzeczy mi powróciła.
    No i zdecydowanie najwiecej to mam skarpetek losie ze 100 par na pierwszy rok zycia będzie :)

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 3 przewijaki najbardziej sprawdza sie twn w lazience. Ale aby nie latać gora dół mam pompowany przewijak z Ikea na dole na kanapie ale nie wiem czy nie dam go na stół w pierwszych miesiacach aby sie nie schylac. A 3 mam taki wlasnie twardy stabilny montowany na lozeczko albo komodę my bedziemy na lozeczku chyba montować to na wrazie co jesli w nocy trzeba bedzie przebrać. Ale wiem ze u mnie super w lazience sie sprawdzal bo jednak waciki i woda pod ręką zdazalo sie wsadzac cala dupcie pod wode jak strzelił kupe stulecia.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak właśnie pomyślałam że mamy marzec a niedługo kwiecień <3

Agusia_pia lubi tę wiadomość

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin a widzisz każdy ma swoje gadżety :)
    ja właśnie patrzę że w biedronce od dziś są ubranka dziecięce rozmiary od 68 więc większe jak by któraś chciała.

a i na allegro można uzyskać kupon na zakup pieluszek pampers 18 zł taniej przy zakupie zapasu na mc 240 pampersów rozmiar 2 (3-6 kg) wychodzi za 102 zl, przesyłka gratis. trzeba wejść na kupony.allegro.pl znaleźć oficjalny sklep pampers i aktywować kupon ;)

ja się chyba skuszę i zamówię :)

AJrin lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja coś czuję, że marzec będzie mój O.o

Co do pakowania - wiecie jak mnie mąż zmotywowal? Przed wyjściem z domu wyjął mi torbę i wszystkie rzeczy z szafy, które miały się tam znaleźć na podłogę, "żebym nie musiała się wspinać, sięgać wysoko" no i nie miałam wyboru... XD

oli123, Sassy, Agusia_pia, Andzia123 lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dopiero dzisiaj przyszla wiekszosc rzeczy dla mnie do szpitala :p Musze jeszcze kupic 3 komplety ciuszkow, pampersy i bede mogla sie pakowac powoli ;p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny dziewczyny ile Wy dzisiaj tutaj stron napisaliście :p troszkę mi zajęło czytanie wszystkich wiadomości :P my z mężem od rana zamawiamy, kleimy itd. Jak na ten moment mamy takie naklejki na ścianie :
    <a href=https://zapodaj.net/f5dde6b9028b4.jpg.html>5EB3F962-BA97-44FC-A229-C6F4D262F1F0.jpeg</a>

Co do kosztów to my przestaliśmy już liczyć gdy kwota przekroczyła 10 tys. Nie włączaliśmy w to żadnych wizyt lekarskich itd tylko same rzeczy do remontu pokoju, meble i inne rzeczy. Jeszcze mamy sporo do zamówienia w sensie fotelik samochodowy w następnym tyg kupujemy, kosz Mojżesza zaraz zamawiamy itd. My dużo mieliśmy dostać, a później tylko była jedna wielka cisza, wiec sami musieliśmy kupić bo nie będziemy się prosić jeśli ktoś sam zaproponował. Nie lubię takiego czegoś bo ja chce mieć w następnym tyg zamknięty temat wyprawkowy, a gdybym miała czekać na te obiecane rzeczy to podejrzewam, ze zdążyłabym urodzić, a nadal ich bym nie miała. Tak było z moja szwagierka, która mówiła, żebym nie kupowała adaptery do pasow w samochodzie bo ona ma i mi pożyczy i tak czekałam i czekałam przez 2 miesiące, aż w końcu sama sobie kupiłam. W 5 miesiącu dowiedziała się ze je zakupiłam i oburzona była, ze od niej nie wzięłam- a ja czekałam bo miała je znaleźć i mi dać. No cóż.. moje motto życiowe „umiesz liczyć? Licz na siebie” i tak właśnie zrobiliśmy. Jeśli chodzi o ciuszki to miałam ich pełno dostać od ciotek i owszem dostałam, ale wszystkie w rozmiarach od 74, wiec te mniejsze musiałam sobie kupić. Ostatnio widziałam piękny sweterek w kappal, ale był drogi bo 70 zł kosztował i gdyby nie to, ze młody ubrały pewnie z 2 razy to bym go kupiła. Ale czekam aż będzie w takim wieku, ze będzie wolniej rósł to wtedy za takie kwoty będę mogła coś kupić, a na razie zakupuje różne w przedziale cenowym 20-40 zł.

Ja ważyłam się z 2 tyg temu i miałam +16kg. Teraz zawsze się dopiero w poniedziałek przed wizyta u gin, ale czuje ze będzie już +20kg bo ciagle jem paczki :P

My jutro mamy sesje zdjeciowa i płacimy 240zl za 6 zdjęć z możliwością dokupienia. Za każde dodatkowe zdjęcie 20zl. Ta fotograf robiła nam zdjęcia na ślubie wiec mówiła ze w pakiecie jest 6 zdjęć zabita cenę, a my starzy klienci dostaniemy 8 zdjęc wiec myśle ze jak na brzuszkowa to będzie spoko ilość. Najwyżej dokupimy jeśli będziemy chcieli. Za noworodkowa płacić będziemy 600 zł u niej, ale tam będzie 25 zdjęć z pakietu + 5 zdjęć od niej jako starzy klienci wiec myśle ze taka ilość w zupełności wystarczy :D

Co do przewijaka to my mamy na komodzie. Bardziej stabilne, a ze miejsca mamy dużo w pokoju małego to woleliśmy taka opcje. Na łóżeczku miały moje ciotki i mówiły ze spoko nic się nie działo i były zadowolone. Kwestia indywidualnego podejścia do tej sprawy :) a chusty nie kupujemy. Jak będzie mały już siedział to wtedy pomyśle o tym nosidełku :)

Sassy, tanith lubią tę wiadomość

f2wlqps6jdpv4xb3.png
‹‹ 779 780 781 782 783 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ