X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ja dziś zauważyłam, że brzuch mi sie obniżył i to sporo.
    I ogolnie jest wielki jest mi naprawde już ciężko.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/09a5de38c22c.png
    Przepiękny brzuszek! I jaka cudna stopka :-).

Elwira.eli lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Ja dziś zauważyłam, że brzuch mi sie obniżył i to sporo.
    I ogolnie jest wielki jest mi naprawde już ciężko.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/09a5de38c22c.png
    Przepiekny brzusio i wielki faktycznie :) ja o polowe mniejszy a i tak czuje sie jak slon , czuje ze mlodzieniaszek bedzie z nami juz w swieta mimo ze termin z om mam na 17.04 z usg na 9.04

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 21:21

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Leżysz w szpitalu czy domu? Jeśli w domu, to może poproś partnera by coę zabrał do kosmetyczki czy fryzjera (czy co tam sprawi ci radość, a nie wymaga jakiegoś dużego wysiłku). Moim zdaniem podładowania baterii przed porodem jest ważne, bo po dopiero hormony potrafią szaleć
    Maz mi dzisiaj podpadl :/ mam dosc

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Racja, nie pomyślałam, że jeśli dzieciątko za małe to pewnie oczekuje się, że więcej powinno nadrobić i podgoni bliżej odpowiedniej wagi.

W każdym razie Casteam, tak jak pisze acygan - jesteś pod stałą kontrolą, więc nie martw się, lekarze na pewno wiedzą co robią:)

Oli123 współczuję Ci bardzo:( ja dzis jeden dzień przeleżałam (i dalej leżę) przez tą szyję i też już mam nerwy, a co dopiero dłuższe leżenie:( Ale trzymaj się, już niedługo. Niech Ci mąż jakieś rozrywki zapewni i dasz radę:)
    Jedyne rozrywki jakie mi dstarcza na dzien dzisiejszy to nerwy haha, nie wiem ale moje hormony wariuja:o ale jak to moj lekarz mowi im wiecej dni w lozku tym mniej na porodowce z wczesniakiem

mhsvi09k63nasq33.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    Maz mi dzisiaj podpadl :/ mam dosc

Doskonale Cie rozumiem. I zazdroszcze dziewczynom zaangazowanych mezow.

oli123 lubi tę wiadomość

• Pysia89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin -fantastyczny brzuszek;)
    Gdzie mi tam do Twojego,ale wiadomo każda ma inny.
    Ja dzis poczynilam pomiary na potrzeby kontroli i mam piekne 96 w obwodzie brzuszka i 7 kg na plusie po sniadaniu:))
    Zjadanie 2 bananow dziennie i calej czekolady widac golym okiem.
    Chodz oczywiscie nie brakuje takich co patrza na moj brzuch zgadujac czy to 4 czy moze 5 mc.Ostatnio na wywiadowce opiekunka skomentowala ze pewnie dopiero poczatek ciazy.Grrr.Dlatego unikam znajomych zeby tego gadania sobie zaoszczedzic.Pewnie potem bedzie ciezko wbic sie w towarzystwo ale wisi mi to teraz.

Oli -a moze wlasnie dobra ksiazka na oderwanie mysli?
    Tez mam dzis slabszy dzien,emocje to jest moc nad ktora czasami nie panuje.
    Czym Cie tak maz zdenerwowal?

Od jutra ma byc juz temperatura na plusie czyli chyba po malu wiosna Laseczki ;)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 23:49

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to wogole dzis sie czuje jak idz stad i nie wracaj :/ .. wieczorem coś mnie ciągnęło i miałam wrażenie, że mała zaraz stamtąd wypadnie .. eh

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Pewnie mnie nie pamiętacie, bo udzieliłam się na forum zaledwie kilka razy, niektórych z Was tu jeszcze wtedy nie było. Chyba nie umiałam się odnaleźć na forum

• Elwira.eli Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2018, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajrin piekny brzuszek. Moj jest taki sam o ile nie wiekszy. W tym ze jestem niska i duzo przybralam.

Elwiraw4sqvfxmghvzuxjy.png
    d5afqdrhuwojfkqi.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam dziś dzień do d**y, pocieszę Was. Cały spędzony na kanapie, nic nie mogę zrobić tak mnie szyja ciągnie, mąż cały dzień wszystko ogarniał, mimo, że pracuje, a to do apteki, a to do sklepu, to mi wodę w termoforze zmieniał, parę razy musiał pomóc mi wstać, parę min temu układał mnie do łóżka, bo nie dawałam rady... O ludzie, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucieło mi wiadomość? Chyba za długo pisałam, haha ale na szczęście przed wysłaniem skopiowalam, bo już kiedyś miałam podobną sytuację ☺️ no więc:
    Postanowiłam napisać, bo mam pytanie do AJrin odnośnie wózka rok po roku. Jaki model kupiłaś? Ja ciągle zastanawiam się co zrobić, bo generalnie wszyscy wokół mnie zniechęcają do zakupu, że po co, że szkoda pieniędzy, że przecież starszak może na dostawce jeździć (tzn na tym czymś na czym się tylko stoi), a tak naprawdę on jeszcze samodzielnie nie chodzi, tylko przy ścianie czy kanapie i nawet jeśli zacznie chodzić przed narodzinami brata, to nie wyobrażam sobie żeby cały spacer stał na tej dostawce. Temat wózka mam zupełnie nie ogarnięty, całą resztę zresztą też. Czytam że już pakujecie torby, a ja daleko w polu. A lekarz wczoraj powiedział mi, że mam zgładzoną szyjkę i rozwarcie na 1 palec, i mam się oszczędzać żeby wytrwać chociaż do końca marca

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple wrote:
    Ucieło mi wiadomość? Chyba za długo pisałam, haha ale na szczęście przed wysłaniem skopiowalam, bo już kiedyś miałam podobną sytuację ☺️ no więc:
    Postanowiłam napisać, bo mam pytanie do AJrin odnośnie wózka rok po roku. Jaki model kupiłaś? Ja ciągle zastanawiam się co zrobić, bo generalnie wszyscy wokół mnie zniechęcają do zakupu, że po co, że szkoda pieniędzy, że przecież starszak może na dostawce jeździć (tzn na tym czymś na czym się tylko stoi), a tak naprawdę on jeszcze samodzielnie nie chodzi, tylko przy ścianie czy kanapie i nawet jeśli zacznie chodzić przed narodzinami brata, to nie wyobrażam sobie żeby cały spacer stał na tej dostawce. Temat wózka mam zupełnie nie ogarnięty, całą resztę zresztą też. Czytam że już pakujecie torby, a ja daleko w polu. A lekarz wczoraj powiedział mi, że mam zgładzoną szyjkę i rozwarcie na 1 palec, i mam się oszczędzać żeby wytrwać chociaż do końca marca
    Są dostawki siedzące dla dzieci, ale jak mam być szczera, to i tak kiepsko to widzę, bo ciężko mi sobie wyobrazić podbijanie wôzka z dostawkà, tak by takie małe dziecko z tego nie spadło (co innego gdy z dostawki korzysta 3-4 latek). Rozważyłabym 2 kwestie czy starszak chętnie korzysta z wózka (u nas ok 1,5 roku był bunt wózkowy i tyko chodzenie (a raczej uciekanie). Przy małej różnicy wieku widzę tylko 2 rozwiązania, albo wózek dla dwojga, albo nosidło dla starszego i zwykły wózek dla malucha. U siebie (bo już dobrze chodzi dla starszaka rozważam również rowerek biegowy i chustę dla młodszego (większa mobilność niż wózek, gdyby trzeba było gonić starszaka na biegówce

Przy wyborze wózka dla dwojga warto zwrócić uwagę
    -na wagę (zwłaszcza jak trzeba go wnieść razem z 2-dzieci)
    -na szerokość (tzn czy mieści się w standardowych drzwiach (koleżanka by wyjąc go z piwnicy musi go rozebrać) bo właśnie nie przechodzi przez futryny)
    - czy będzie wystarczająco zwrotny by np zrobić z nim zakupy w sklepach które ma się w pobliżu (często przejścia są dość wąskie)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję że bez większych problemów przejechałam całą trasę. Po drodze był fast food i kawa więc sobie dogodziłam. Niestety teraz nie mogę zasnąć.

Totoro, acygan, Sassy, gondi lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie od rana boli podbrzusze po lewej stronie i lekko promieniuje na kręgosłup. Jakby jajnik? Wzięłam apap i no spr i kąpiel i zobaczymy. Jak siedzę to lepiej niż jak leżę... oczami wyobraźni już widzę się na IP...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 08:47

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga super, że dałaś radę, ja bym się chyba bała w taką podróż wyruszac, w aucie mi zawsze brzuch spina :/

Sweetmalenka wydaje mi się, że teraz takie bóle już będą na porządku dziennym... Ale sama zastanawiam się czy mój ostatni incydent niczego nie zadziałał... Dziś wizytuję, więc zobaczymy.
    Szyja dalej mnie boli, ale jest trochę lepiej niż wczoraj. Pytanie czy dam radę wgramolic się na fotel u gina, dobrze, że mąż ze mną jedzie O.o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 08:37

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przeszlo niby.. mlody ruchliwy bardzo- pewnie czeka na sniadanie :)

Elwira.eli lubi tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, dziewczyny chyba pod koniec to każdej z nas załącza się jakaś panika. Ja dzisiaj np podczas śniadania przeżywalam, że Mała się mniej rusza od dwóch dni. Mąż starał się mnie uspokoić, bo podobno wczoraj wieczorem położył mi rękę na brzuchu jak juz spałam i został okropnie skopany. Ale jak po śniadaniu się położyłam i zaczęłam liczyć ruchy i naliczylam w ciągu 40 min prawie 50 to zdecydowanie się już wtedy uspokoiłam :-). Martwiłam się, bo nie wszystkie te ruchy są tak samo bolesne i mocne jak wczesniej, ale tłumacze sobie to tym, że przecież ma już mało miejsca i czasami przeciąga nóżki, już nie ma tych kopniakow co wcześniej. Ale wiecie, moja Mała generalnie jest bardzo aktywna wiec każda mniejsza jej aktywność sprawia, że się martwię i niepokoje.

Kinga super, że podróż ok. Ja, jako pasażer to jeszcze w miarę jeżdżę, w sensie, że mi wygodnie. Ale jako kierowca to jeżdżę już coraz mniej. Brzuch mi przeszkadza bardzo. A jak mam cofać i obejrzeć się za siebie to kosztuje mnie dużo wysiłku. Więc w dalsze podróże kieruje mąż, ja już sobie odpuszczam, mimo, że uwielbiam jeździć autem.

Totoro powodzenia na wizycie! Mnie moja gin pomaga wejść na fotel i zejść też. Mąż wychodzi podczas badania - ani ja ani on nie chcemy żeby był obecny :-P. Na Usg oczywiście wchodzi z powrotem :-).

Sweetmalenka mnie jajniki bolą czasami jak Mała wkłada swoje rączki tam gdzie nie powinna. Podbrzusze czasem też zaboli ale to tylko na chwilę i zaraz puszcza. Bóle podbrzusza biorę za skurcze przepowiadajace. Bo w sumie jeszxze swą tygodnie i jeden dzień i ciąża donoszona i mogę rodzic :-P.

A dzisiaj moja mama przylatuje z Anglii. Stresuje się bardzo, bo od dwóch dni odwolywali wszystkie loty z powodu wiatru o sniezyc w Anglii :-(. Dzusiaj już podobno wylatuja ale wciąż nie wszystkie. Mam nadzieję, że samolot mamy wyleci i już jutro się zobaczymy (bo tutaj będzie bardzo późno w nocy i będzie nocować u mojej siostry). Okropnie się za nią stęskniłam. Ostatni raz widziałysmy się we wrześniu - wtedy nie miałam jeszcze brzuszka. A później przyleci gdzieś w październiku /listopadzie na chrzciny Małej.

Mojego weekendu Mamuśki

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika u mnie to samo, mała mniej aktywna i już się w czwartek na IP szykowalam xD na wizyty wchodzę z mężem, bo fotel ginekologiczny jest za takim parawanem, więc nie widzi co się dzieje :D a usg raczej nie będę dziś miała, bo w niedzielę na IP mi gin zrobił i za mały odstęp :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple wrote:

jestes w szpitalu? co powiedzieli lekarze? bez szyjki i z takim rozwarciem mozna te 4tyg przechodzic?

u mnie kolejne juz ktg w toku, wczorajsze bez skurczy chociaz pare razy macica stwardniala. najbardziej pobolewa lono. lekarze niemili bardzo, nic nie mowia, jak zapytalam dzis o wyniki moczu (bo mnie zaniepokola jedna rzecz) to prawie na mnie krzyknela lekarka ze przeciez wszystko jest ok i czego ja chce :/ za to chociaz polozne mile i pomocne...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple wrote:
    A lekarz wczoraj powiedział mi, że mam zgładzoną szyjkę i rozwarcie na 1 palec, i mam się oszczędzać żeby wytrwać chociaż do końca marca
    O to samo miałam zapytać co Edwarda. Kazał się tylko oszczędzać ? Ja mam szyjkę 2,2 cm bez rozwarcia i nakaz leżenia. A jak byłam w szpitalu to dziewczyny w takiej jak Twoja sytuacji to już na porodówkę były przyjmowane. Nie strasze oczywiście, lekarz wie lepiej. Tylko dziwi mnie tak skrajne podejscie medyków do takich zjawisk.

nqtko7eswtot5kmm.png
‹‹ 787 788 789 790 791 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ