X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sprawdziłam na stronie mojego szpitala, że HIV u mnie też nie chcą, ale kiłę już tak, a pewnie na to mi LuxMed skierowania nie da, bo u nich znowu tego na liście badań obowiązkowych przed porodem nie ma.. Każdy inne wymagania :/ No trudno, za to jedno będę musiała zapłacić.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casteam a 200g na tydzień to mało? Wydawało mi się, że właśnie tyle mniej więcej powinny przybierać bajtle na tym etapie O.o

Trzymam kciuki za ładne wyniki no i żeby mały pięknie przybierał:)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka ja na rozpisce luxmedu mam Hiv?

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• acygan Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Casteam a 200g na tydzień to mało? Wydawało mi się, że właśnie tyle mniej więcej powinny przybierać bajtle na tym etapie O.o

Trzymam kciuki za ładne wyniki no i żeby mały pięknie przybierał:)

Ja mialam usg w 31+2 i mala miala juz 1700 i wtedy przybrala te 700 gram przez 3 tyg, wiec niby te 200 w tydzien chyba ok, ale mysle, ze dziecko powinno byc juz wieksze u Casteam tak ogólnie patrzac. Takze Casteam bardzo dobrze, ze jestes pod opieka lekarzy i ze to juz taki czas, gdzie wszystko bedzie ok :) dobrze, ze przynajmniej tam u Was jak sie cos dzieje to lekarze sie interesuja, a nie tylko spotkania z polozna jak do tej pory. Glowa do gory, teraz juz wszystko bedzie dobrze :)

Edwarda dużo wytrwalosci dla Was, weekend szybko zleci :)

Moja mala tak szaleje, ze zastanawiamy sie z mezem co ona robi ze tak brzuch caly chodzi :)

• Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny dziewczyny znowu tyle stron napisalyscie, ze musiałam nadrabiać :P

Edwarda szybkiego powrotu do domu Ci życzę! Ważne, ze jesteś pod opieka lekarzy.

Co do utraty dzidziusia to tez znam ten ból :( z tym, ze ja na wczesnym etapie bo był to 6-7 tc. Okazało się ze byłam w ciąży pozamacicznej i nie było szans na uratowanie dzidziusia. Mam jeden jajowod niesprawny, a owulki miałam tylko po stronie niedroznego jajowodu. Ile ja się a płakałam, ze nigdy nie będę mama. Właśnie wtedy zaczęłam czytać bloga mamaginekolog i pozbierałam się. Tyle płakałam, ze koj mąż tez miał obawy czy starać się o kolejne bo wiedział, ze drugiej straty to ja juz nie przeżyje. I tak zleciało 1,5 roku. Co miesiąc monitoring i nadzieja a tu owulka znowu po niedroznej stronie. W wakacje mąż pojechał na wypad z kumplami, a ja w tym czasie miałam owulke i zastanawiał się czy jechać, ale mówiłam „jedz bo i tak nic z tego nie będzie”. Mąż pojechał, a ja poszłam na wizytę do lekarza. Ku mojemu zdziwieniu gdy już się poddałam, na monitoringu owulka była po drożnej stronie. Nawet nie wiecie jak szybko mąż wracał do domu z tego wypadku z kumplami :P

My mamy wizytę w poniedziałek i jestem ciekawa ile maluch przybrał na wadze w ciągu miesiąca. Ja nie mam stwardnień brzucha, ale ostatnio mam takie bóle miesiączkowe. Wczoraj dużo robiłam w mieszkaniu i mąż ciagle powtarzał żebym się położyła a ja chciałam dokończyć to co zaczęłam i w końcu ten ból miesiączkowy mnie złapał i dzisiaj praktycznie leżę i odpoczywam. Rano byliśmy tylko na badaniach krwi i potem 2 godziny sesji brzuszkowej. Ale jestem ciekawa efektu- już nie mogę się doczekać kiedy te zdjęcia zobaczę :)

Maluch dzisiaj bardzo aktywny u mnie. Mój brzuch to jedna wielka fala. Ciagle gdzie indziej jest kulka :)

Dzisiaj tez zmarł mój dziadek. W następnym tyg ma być pogrzeb. Strasznie znoszę pogrzeby. Denerwuje się tak, ze mi słabo. Bardzo bym chciała pojechać, ale boje się, ze coś będzie nie tak bo właśnie za bardzo się zdenerwuje a nie chciałabym rodzic bo to daaaleko od mojego miasta. Miałyście taka sytuacje? Szlyscie na pogrzeb w ciąży? Mój mąż mówi, żebym nie szła na pogrzeb bo nie dość, ze jest na wsi i każdy będzie komentował, ze ciężarna na pogrzebie, a wiadomo jakie są zabobony to jeszcze się mocno zdenerwuje i różnie może się potoczyć sytuacja

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wspolczuje straty. Przemysl dobrze ten pogrzeb. Mnie najprawdopodobniej zaczelo sie to wszyztko od silnego stresu. Wczesniej bylam spokojna i szczesliwa i nic sie nie dzialo. Moze przypadek ale nie na darmo sie mowi ze w ciazy higiena psychiczna to podstawa.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na pogrzebie mojej prababci w styczniu, nie potrafiłam sobie wyobrazić że mogłoby mnie tam nie być, przeżyłam dość mocno ale wszystko było ok.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A apropo wagi maleństwa mój w 32+2 ważył tylko 1588 także też mało, Ale nic gin nie mówiła że to mało czy cos, Tylko tyle że będzie z tych mniejszych dzieciaczkow. Też jestem ciekawa ile przytył od poprzedniej wizyty, we wtorek mam następną i się okaże.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Paatka ja na rozpisce luxmedu mam Hiv?

HIV w LuxMed na rozpisce jest, ale u mnie w szpitalu go nie chcą ;) Za to u mnie w szpitalu chcą kiłę, której nie ma w LuxMed..

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja się zdziwiłam bo jak byłam na wizycie w pon to lekarz dał skierowanie tylko na mocz i morfologię a inne badanie nie. ciekawe czy na kolejnej wizycie będzie już kazał jakieś inne zrobić, będzie już 36 tc.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek przykro mi z powodu dziadka. Ja mialam pogrzeb jakos na poczatku ciazy brata ciotecznego, ktory mial 21 lat :( nie poszlam, bo to juz by bylo zbyt silne przezycie przy tak mlodym czlowieku, a po drugie mialam spore mdlosci wtedy, takze nawet bym nie dala rady. W Twojej sytuacji mysle ze sprobowalabym, ale po prostu ktos by byl przy mnie w razie gdybym nie dala rady i chciala jechac do domu. Ale ja bardzo zle znosze pogrzeby.

• AJrin Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka nie masz VDRL? Bo to jest na rozpisce a to kila wlasnie

Paatka lubi tę wiadomość

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• acygan Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    a ja się zdziwiłam bo jak byłam na wizycie w pon to lekarz dał skierowanie tylko na mocz i morfologię a inne badanie nie. ciekawe czy na kolejnej wizycie będzie już kazał jakieś inne zrobić, będzie już 36 tc.

Mam identycznie, teraz wizyta w 36 tc i mam przyjsc tylko z wynikiem moczu i morfologii :) ale na ostatnia wizyte robilam toxo, cytomegalie, przeciwciala, no i mysle ze na tej przyszlej wizycie badania sie posypia :)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    edwwarda20 a te bóle minęły, czy jeszcze masz jakieś niepokojące objawy?

Ja mam dzisiaj dzień na słodkie... tak mi się chce słodkiego, że już sama nie wiem, co jeść, żeby się oszukać :D Zaciągnęłam męża dzisiaj do biblioteki bo przeczytałam już wszystkie książki jakie miałam.

A jeszcze mam pytanie - jakie lekarz zlecił wam badania, które muszą być wykonane przed porodem? Wizytę mam 5.03, a chciałam w między czasie napisać do położnej z LuxMedu, gdzie mam pakiet pracowniczy, żeby mi wystawiła skierowanie na te badania. Na pewno GBS, mocz, morfologia, HBs, a czy HIV i kiłę trzeba powtarzać?
    Na ostatniej wizycie miałam standardowo mocz, morfologia+żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe i gbs i hormony tarczycy. HIV i żółtaczki nie muszę powtarzać, immunoprofilaktykę miałam 2 wizyty temu.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dzisiaj jakas depresje ☹️ nie mam juz sily lezec, plakac mi sie chce

mhsvi09k63nasq33.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zauważyłam, że brzuch mi sie obniżył i to sporo.
    I ogolnie jest wielki jest mi naprawde już ciężko.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/09a5de38c22c.png

Andzia123, Barbarka89, MaGo, oli123, Elwira.eli lubią tę wiadomość

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda super ze wszystko się wyciszyło. Serio staraj się zachować spokó, na tyl, na ile to w szpitalu możliwe. Ja bym zorganizowała muzykę przy której się wyciszam i dobrą książkę i na pewno nie rozmawiała o patologiach ciążowych, bo to później zostaje gdzieś z tylu głowy, a fajnie by było donosić do 36-37 tc. W razie gdyby coś się działo podadzą ci sterydy na płuca i też będzie ok, tylko z wcześniakami jest później cała lista specjalistów do odwiedzenia, co trochę utrudnia cieszenie się macierzyństwem i wypracowanie sobie jakiejś rutyny.

Także kciuki by wszystko się uspokoiło.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Paatka nie masz VDRL? Bo to jest na rozpisce a to kila wlasnie

Oo widzisz, a ja szukałam pod skrótem WR, który mam na badaniu z 1 trymestru. Dzieki!

A teraz widze, że WR i VDRL to 2 różne badania, ale oba dotyczą kiły :d I w sumie już zgłupiałam bo mój szpital właśnie ma WR wpisane... no nic musze dopytać lekarza, czy to zrobi im różnice ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 19:35

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    A ja mam dzisiaj jakas depresje ☹️ nie mam juz sily lezec, plakac mi sie chce
    Leżysz w szpitalu czy domu? Jeśli w domu, to może poproś partnera by coę zabrał do kosmetyczki czy fryzjera (czy co tam sprawi ci radość, a nie wymaga jakiegoś dużego wysiłku). Moim zdaniem podładowania baterii przed porodem jest ważne, bo po dopiero hormony potrafią szaleć

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Ja mialam usg w 31+2 i mala miala juz 1700 i wtedy przybrala te 700 gram przez 3 tyg, wiec niby te 200 w tydzien chyba ok, ale mysle, ze dziecko powinno byc juz wieksze u Casteam tak ogólnie patrzac. Takze Casteam bardzo dobrze, ze jestes pod opieka lekarzy i ze to juz taki czas, gdzie wszystko bedzie ok :) dobrze, ze przynajmniej tam u Was jak sie cos dzieje to lekarze sie interesuja, a nie tylko spotkania z polozna jak do tej pory. Glowa do gory, teraz juz wszystko bedzie dobrze :)

Edwarda dużo wytrwalosci dla Was, weekend szybko zleci :)

Moja mala tak szaleje, ze zastanawiamy sie z mezem co ona robi ze tak brzuch caly chodzi :)

Racja, nie pomyślałam, że jeśli dzieciątko za małe to pewnie oczekuje się, że więcej powinno nadrobić i podgoni bliżej odpowiedniej wagi.

W każdym razie Casteam, tak jak pisze acygan - jesteś pod stałą kontrolą, więc nie martw się, lekarze na pewno wiedzą co robią:)

Oli123 współczuję Ci bardzo:( ja dzis jeden dzień przeleżałam (i dalej leżę) przez tą szyję i też już mam nerwy, a co dopiero dłuższe leżenie:( Ale trzymaj się, już niedługo. Niech Ci mąż jakieś rozrywki zapewni i dasz radę:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 20:12

oli123 lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 786 787 788 789 790 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ