X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia - mam bardzo podobne łóżeczko tylko w kolorze białym z serduszkiem na boku.

Ja także kupiłam D-vitum i podaje się to dopiero w domu ponieważ w szpitalu oni sami podają

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis ledwo żyje. Byłam u lekarza kazała mi grypowity pić i się wygrzać. To ameryka odkryła, wściekła jestem

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze zapomniałam o witaminie D!! no nic muszę dokupić

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam doświadczenia, ale czytałam, że dobrze kupić preparat 2 w 1, witaminę D+ kwas DHA.

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam bioaron wit d plus dha wlasnie.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Paatka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zazdroszczę wam tych wszystkich akcji :/ Trzymam kciuki, abyśmy wszystkie wytrwały jeszcze trochę z naszymi brzuszkami.

Ja dzisiaj byłam w swojej szkole rodzenia, na płatnych zajęciach z oddychania. Wyszłam bardzo zadowolona z nich i od dzisiaj co dzień mam ćwiczyć sobie oddychanie w domu, mam nadzieję, że przy porodzie nie spanikuje i będę się kierowała radami z dzisiejszych zajęć :)

Jako, że to były ostatnie zajęcia moje w ciąży (później po porodzie jeszcze 2 część chustowania i masaż Shantala z bobaskiem) to otrzymałam pakiet pożegnalny, czyli miliony próbek, ale też np. butelka z Aventu. I w sumie fajnie bo te próbki to akurat m.in. emolienty, których sama nie kupowałam, więc w razie problemów skórnych będą pod ręką.

Agusia_pia lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    Nie mam doświadczenia, ale czytałam, że dobrze kupić preparat 2 w 1, witaminę D+ kwas DHA.
    Niestety w wiekszości preparatów DHA nie są naturalne tzn. z oleju rybiego, tylko sztucznie syntetyzowane ze związków pozyskiwanych z pewnego rodzaju alg. Do uzyskania tych związków płucze się algi heksanem - produkt z rafinacji ropy naftowej, we większych stężeniach rakotwórczy. Śladowe jego ilości pozostają w końcowym produkcie. W USA jest mocna grupa walcząca o wycofanie związków o tym pochodzeniu. Niestety koncern, który ma patent na takie syntetyczne DHA ma silne lobby i przewalczył zatwierdzenie w EU :( W USA też, na razie nie wycofują, ale tam spada im sprzedaż, bo jest mocna kampania anty. Dodatkowo, w krajach skandynawskich były przeprowadzone badania wskazujące na niewielką skuteczność "algowego DHA" Są np. mleka, które maja w składzie DHA rybie, ale niestety te algowe też np. Hipp probiotik bio. Mleka z wyższej półki, np Holle, wycofały się z DHA. Zawierają kwasy oleinowy i linolenowy (prekursory DHA) pochodzenia z olejów roślinnych. Najlepiej, jak mama suplementuje DHA preparatami na bazie olejów rybich i karmi piersią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 19:07

Sassy lubi tę wiadomość

• GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.cornucopia.org/DHA/DHA_QuestionsAnswers.pdf

Tu można sobie poczytać, po angielsku.

• Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB no widzisz, nie znam się, tak tylko "przebąknęłam" ;) ja biorę DHA cały czas i przy kp też zamierzam.

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    GosiaB no widzisz, nie znam się, tak tylko "przebąknęłam" ;) ja biorę DHA cały czas i przy kp też zamierzam.
    To super, tylko warto sprawdzić, czy to rybie DHA, w preparatach dla dorosłych wiele jest właśnie takich - to te droższe. Naprawdę nie warto oszczędzać i kupować te algowego pochodzenia. Smutne jest tyko to, że w mm i preparatach dla niemowląt królują algi i heksan :(

• AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia ciezko znalesc dobre preparaty na bazie rybich. Ja sie naczytalam jak prpdukuja z ryb to dopiero masakra. Miela wszystko co popadnie z chodowli w sciekach wręcz.
    Bioaron ma wlasni pozyskiwane z alg. Ja podaje naprzemiennie zwykłe i z dha. U nas starszak mialam wrazenie na początku zle.reagowal na te z dha jakby brzuszek bolał. Więc miałam też zwykle vigantol w kroplach.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzuszek boli najczęściej właśnie wskutek podrażnienia heksanem. Dlatego, moim zdaniem, lepsza czysta wit. D. W stosownym czasie pokarmy bogate w naturalne oleje roślinne (są takie mm), dobry preparat na bazie tranu. Vigantol ma bardzo dobry skład :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 19:20

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymajcie się mocno z tymi sensacjami, kciuki i dużo dobrej energii dla Was!

Mój Maluch dzisiaj tak kopie, wierzga i się rozpycha, że czuję go wszędzie dookoła, szalony :D Przez ostatnie trzy dni siedziałam dużo przy pracy, tylko krótkie spacery, więc pewnie się znudził, jutro go zabieram na miasto haha :)

Złożyliśmy dzisiaj wózek, zakochałam się w nim na amen mimo że gigant nie z tej ziemi! Mąż w kinie, a ja biorę się za szycie prześcieradełek do wózka, zostaną mi jeszcze do dostawki :) i dobrze, że o tej vit d napisałyście, zapisze sobie, żeby dokupić - zawsze coś, niekończąca się historia.. :D

Kinga fajnie, że możecie dokumenty wcześniej wypełnić - ja takie ważne rzeczy (choroby, leki, alergie) wpisałam też w planie porodu żeby w razie w i paniki było to gdzieś na piśmie gotowe, ale ciekawa jestem kto na te plany tak na serio tam zerka ;)

pisałyście o terminach porodu - u na jest 10.04 z OM i 1.04 z USG, gin mówi, że trzymamy się 10tego - i bardzo dobrze, mi się nie śpieszy. Moja kumpela, która jest zdrowo zakręcona na punkcie naturalnej medycyny i takiego alternatywnego podejścia mówi, że w pełnię bardzo często źle się śpi (i może coś w tym jest, dla mnie weekend był fatalny!) i wtedy też dzieje się dużo porodów, obstawia więc na wielkanocną pełnię pod koniec marca ;) ciekawa jestem!

mjvy9vvjacooymry.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też się rozpycha niesamowicie. Dodatkowo zauważyłam, że chyba nie lubi jazdy samochodem, usg i jak mama bierze prysznic :D Po każdej z tych czynności robi mi totalną awanturę w brzuchu.

Pochwalę się 36 tygodniowym brzucholem.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c3d6aea182f1.jpg

AJrin, mlodaaa, Sassy, Totoro, darika, Andzia123, acygan, Mirabelcia, Agusia_pia, Katy, Kinga., tanith lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa ja w pelnie zawsze zle spie starszak od urodzenia też zle śpi. Tej wielkanocnej pelni sie obawiam najbardziej :/ Bo co jak co nie chce rodzic w swieta a tym bardziej w pełnie i święta!
    No nic maluszek sam zdecyduje co i jak i kiedy do świąt poganiac go nie zamierzam.
    Ja dziś zabiegany dzien byłam na pobraniu krwi na wszystkie ostateczne szpitalne przyjecie plus wymaz GBS i czystosc pochwy.
    A później zakupy spor sie nalazilam i jeszcze fryzjer :D

Więc już coraz blizej a matka nawet do porodu bedzie jakoś wyglądać henna na brwi zrobiona ale jeszcze do swoat to i dwa razy powtórzę ;)
    A tak rosniemy :
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2f422be3377.png

Sassy, Paatka, Totoro, darika, Andzia123, acygan, Mirabelcia, Agusia_pia, Elwira.eli, Katy, Kinga., tanith lubią tę wiadomość

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka piekny brzuszek mój już jest naprawdę nisko i ciąży.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my rosniemy tak :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5a966e7e1048.jpg
    Podziwiam was dziewczyny że dajecie radę z takimi dużymi brzuchami cokolwiek robić, ja mam malutki i już mi ciężko, non stop sapie jak lokomotywa :p i jak byłam w laboratorium to znajoma się śmiała że chodzę już jak kaczuszka :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 20:29

darika, Paatka, acygan, Agusia_pia, Sassy, Katy, tanith lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin, a ja się ostatnio zastanawiałam, czy mój brzuch już zaczął opadać czy nie, ale chyba nie bardzo. Tylko, że u Ciebie to już 2 ciąża to też pewnie inaczej z brzuszkiem. Ale szczerze - to wyglądasz bardzo młodo i w życiu bym nie powiedziała, że jesteś po 30tce! :)

AJrin lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajrin włosy mega! Ja ostatnio obcielam tak żeby równo rosły, smialysmy się z fryzjerka że na kolor to już po porodzie wpadnę i będziemy to jakoś logistycznie ogarniac :)
    Już się nie mogę doczekać jutro dnia w ruchu, roznosi mnie od siedzenia w domu!

Silke lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o jak się posypały zdjęcia ładnych brzuszków :) ja jutro zrobię swój i też dodam :)
    mój mały dziś od południa ciągle się wierci, ta dziecina nie śpi wcale hehe.

Paatka a może maleństwo lubi te czynności i dlatego tak reaguje ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 811 812 813 814 815 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ