X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia - mam bardzo podobne łóżeczko tylko w kolorze białym z serduszkiem na boku.

Ja także kupiłam D-vitum i podaje się to dopiero w domu ponieważ w szpitalu oni sami podają

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis ledwo żyje. Byłam u lekarza kazała mi grypowity pić i się wygrzać. To ameryka odkryła, wściekła jestem

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze zapomniałam o witaminie D!! no nic muszę dokupić

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam doświadczenia, ale czytałam, że dobrze kupić preparat 2 w 1, witaminę D+ kwas DHA.

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam bioaron wit d plus dha wlasnie.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Paatka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zazdroszczę wam tych wszystkich akcji :/ Trzymam kciuki, abyśmy wszystkie wytrwały jeszcze trochę z naszymi brzuszkami.

Ja dzisiaj byłam w swojej szkole rodzenia, na płatnych zajęciach z oddychania. Wyszłam bardzo zadowolona z nich i od dzisiaj co dzień mam ćwiczyć sobie oddychanie w domu, mam nadzieję, że przy porodzie nie spanikuje i będę się kierowała radami z dzisiejszych zajęć :)

Jako, że to były ostatnie zajęcia moje w ciąży (później po porodzie jeszcze 2 część chustowania i masaż Shantala z bobaskiem) to otrzymałam pakiet pożegnalny, czyli miliony próbek, ale też np. butelka z Aventu. I w sumie fajnie bo te próbki to akurat m.in. emolienty, których sama nie kupowałam, więc w razie problemów skórnych będą pod ręką.

Agusia_pia lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    Nie mam doświadczenia, ale czytałam, że dobrze kupić preparat 2 w 1, witaminę D+ kwas DHA.
    Niestety w wiekszości preparatów DHA nie są naturalne tzn. z oleju rybiego, tylko sztucznie syntetyzowane ze związków pozyskiwanych z pewnego rodzaju alg. Do uzyskania tych związków płucze się algi heksanem - produkt z rafinacji ropy naftowej, we większych stężeniach rakotwórczy. Śladowe jego ilości pozostają w końcowym produkcie. W USA jest mocna grupa walcząca o wycofanie związków o tym pochodzeniu. Niestety koncern, który ma patent na takie syntetyczne DHA ma silne lobby i przewalczył zatwierdzenie w EU :( W USA też, na razie nie wycofują, ale tam spada im sprzedaż, bo jest mocna kampania anty. Dodatkowo, w krajach skandynawskich były przeprowadzone badania wskazujące na niewielką skuteczność "algowego DHA" Są np. mleka, które maja w składzie DHA rybie, ale niestety te algowe też np. Hipp probiotik bio. Mleka z wyższej półki, np Holle, wycofały się z DHA. Zawierają kwasy oleinowy i linolenowy (prekursory DHA) pochodzenia z olejów roślinnych. Najlepiej, jak mama suplementuje DHA preparatami na bazie olejów rybich i karmi piersią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 19:07

Sassy lubi tę wiadomość

• GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.cornucopia.org/DHA/DHA_QuestionsAnswers.pdf

Tu można sobie poczytać, po angielsku.

• Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB no widzisz, nie znam się, tak tylko "przebąknęłam" ;) ja biorę DHA cały czas i przy kp też zamierzam.

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    GosiaB no widzisz, nie znam się, tak tylko "przebąknęłam" ;) ja biorę DHA cały czas i przy kp też zamierzam.
    To super, tylko warto sprawdzić, czy to rybie DHA, w preparatach dla dorosłych wiele jest właśnie takich - to te droższe. Naprawdę nie warto oszczędzać i kupować te algowego pochodzenia. Smutne jest tyko to, że w mm i preparatach dla niemowląt królują algi i heksan :(

• AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia ciezko znalesc dobre preparaty na bazie rybich. Ja sie naczytalam jak prpdukuja z ryb to dopiero masakra. Miela wszystko co popadnie z chodowli w sciekach wręcz.
    Bioaron ma wlasni pozyskiwane z alg. Ja podaje naprzemiennie zwykłe i z dha. U nas starszak mialam wrazenie na początku zle.reagowal na te z dha jakby brzuszek bolał. Więc miałam też zwykle vigantol w kroplach.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• GosiaB Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzuszek boli najczęściej właśnie wskutek podrażnienia heksanem. Dlatego, moim zdaniem, lepsza czysta wit. D. W stosownym czasie pokarmy bogate w naturalne oleje roślinne (są takie mm), dobry preparat na bazie tranu. Vigantol ma bardzo dobry skład :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 19:20

• kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymajcie się mocno z tymi sensacjami, kciuki i dużo dobrej energii dla Was!

Mój Maluch dzisiaj tak kopie, wierzga i się rozpycha, że czuję go wszędzie dookoła, szalony :D Przez ostatnie trzy dni siedziałam dużo przy pracy, tylko krótkie spacery, więc pewnie się znudził, jutro go zabieram na miasto haha :)

Złożyliśmy dzisiaj wózek, zakochałam się w nim na amen mimo że gigant nie z tej ziemi! Mąż w kinie, a ja biorę się za szycie prześcieradełek do wózka, zostaną mi jeszcze do dostawki :) i dobrze, że o tej vit d napisałyście, zapisze sobie, żeby dokupić - zawsze coś, niekończąca się historia.. :D

Kinga fajnie, że możecie dokumenty wcześniej wypełnić - ja takie ważne rzeczy (choroby, leki, alergie) wpisałam też w planie porodu żeby w razie w i paniki było to gdzieś na piśmie gotowe, ale ciekawa jestem kto na te plany tak na serio tam zerka ;)

pisałyście o terminach porodu - u na jest 10.04 z OM i 1.04 z USG, gin mówi, że trzymamy się 10tego - i bardzo dobrze, mi się nie śpieszy. Moja kumpela, która jest zdrowo zakręcona na punkcie naturalnej medycyny i takiego alternatywnego podejścia mówi, że w pełnię bardzo często źle się śpi (i może coś w tym jest, dla mnie weekend był fatalny!) i wtedy też dzieje się dużo porodów, obstawia więc na wielkanocną pełnię pod koniec marca ;) ciekawa jestem!

mjvy9vvjacooymry.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też się rozpycha niesamowicie. Dodatkowo zauważyłam, że chyba nie lubi jazdy samochodem, usg i jak mama bierze prysznic :D Po każdej z tych czynności robi mi totalną awanturę w brzuchu.

Pochwalę się 36 tygodniowym brzucholem.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c3d6aea182f1.jpg

AJrin, mlodaaa, Sassy, Totoro, darika, Andzia123, acygan, Mirabelcia, Agusia_pia, Katy, Kinga., tanith lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa ja w pelnie zawsze zle spie starszak od urodzenia też zle śpi. Tej wielkanocnej pelni sie obawiam najbardziej :/ Bo co jak co nie chce rodzic w swieta a tym bardziej w pełnie i święta!
    No nic maluszek sam zdecyduje co i jak i kiedy do świąt poganiac go nie zamierzam.
    Ja dziś zabiegany dzien byłam na pobraniu krwi na wszystkie ostateczne szpitalne przyjecie plus wymaz GBS i czystosc pochwy.
    A później zakupy spor sie nalazilam i jeszcze fryzjer :D

Więc już coraz blizej a matka nawet do porodu bedzie jakoś wyglądać henna na brwi zrobiona ale jeszcze do swoat to i dwa razy powtórzę ;)
    A tak rosniemy :
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2f422be3377.png

Sassy, Paatka, Totoro, darika, Andzia123, acygan, Mirabelcia, Agusia_pia, Elwira.eli, Katy, Kinga., tanith lubią tę wiadomość

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka piekny brzuszek mój już jest naprawdę nisko i ciąży.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my rosniemy tak :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5a966e7e1048.jpg
    Podziwiam was dziewczyny że dajecie radę z takimi dużymi brzuchami cokolwiek robić, ja mam malutki i już mi ciężko, non stop sapie jak lokomotywa :p i jak byłam w laboratorium to znajoma się śmiała że chodzę już jak kaczuszka :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 20:29

darika, Paatka, acygan, Agusia_pia, Sassy, Katy, tanith lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin, a ja się ostatnio zastanawiałam, czy mój brzuch już zaczął opadać czy nie, ale chyba nie bardzo. Tylko, że u Ciebie to już 2 ciąża to też pewnie inaczej z brzuszkiem. Ale szczerze - to wyglądasz bardzo młodo i w życiu bym nie powiedziała, że jesteś po 30tce! :)

AJrin lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajrin włosy mega! Ja ostatnio obcielam tak żeby równo rosły, smialysmy się z fryzjerka że na kolor to już po porodzie wpadnę i będziemy to jakoś logistycznie ogarniac :)
    Już się nie mogę doczekać jutro dnia w ruchu, roznosi mnie od siedzenia w domu!

Silke lubi tę wiadomość

mjvy9vvjacooymry.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o jak się posypały zdjęcia ładnych brzuszków :) ja jutro zrobię swój i też dodam :)
    mój mały dziś od południa ciągle się wierci, ta dziecina nie śpi wcale hehe.

Paatka a może maleństwo lubi te czynności i dlatego tak reaguje ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 811 812 813 814 815 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ