X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam body z długim rękawem+skarpetki+pajacyk :P nie wiem czy skarpetki pod pajac są potrzebne, ale dwie moje ciotki tak robiły wiec spakowałam :p

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam body z krotkim rekawem+pajac,a drugi zestaw to body dlugi rekaw+spiochy. Spakowalam tez trzy kaftaniki, gdyby body dlugie i spiochy to bylo za malo. Do tego kocyk i rozek mam,wiec na pewno dziecko nie wychlodzi sie :)

Gosiczek lubi tę wiadomość

• Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taki plan, że po macierzyńskim postaram się wrócić do pracy na weekendy. Nie chce stracić nic z ważnych wydarzeń córki, ale z jednej pensji będzie nam ciężko :( jak skończy 3 lata chciałabym żeby poszła do przedszkola.
    Na wyjście przygotowałam body z długim rękawem, pajacyk, skarpetki i kombinezon taki misiowy ewentualnie gruby dresik.

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Katy Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 3 zestawy przygotowane kazdy taki: body z krotkim, kaftanik i polspiochy ;) Oprocz tego tez bede miec rozek i kocyk :p

Co do macierzynskiego to mi nie przysluguje, ale z dzieckiem zamierzam siedzieć przez rok, o ile sytuacja finansowa pozwoli :p
    Pozniej chyba zlobek, ale jeszcze nie wiem ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2018, 16:56

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do szpitala nie biorę ubranek, będę używać tych szpitalnych. Na wyjście wybierze mój facet z pomoca mojej mamy w zależności od pogody :D

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie rozwarcie na 1cm, ogólnie wszystko dobrze, za tydzień w piątek ktg i wtedy zapadnie decyzja czy święta w domu czy w szpitalu.
    Co do pobierania komórek macierzystych my zdecydowaliśmy się na PKMB na pakiet błękitny.
    A jeżeli chodzi o powrót do pracy, w planie od września 2019 mamy żłobek, ale chcemy kolejne maleństwo ale wiadomo jak to z planami. Planować można.

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nie biorę bodów do szpitala i nie zakładam ich do póki kikut nie odpadnie, tak na SR nam położna radziła że wtedy lepiej powietrze dochodzi do kikuta i żeby pieluszkę też wywijać chyba że mają specjalne wycięcie. najlepiej kaftanik i pajac, alko kaftanik i śpiochy + np jeden cieplejszy sweterek zależy od pogody, i ja mam takie zestawy spakowane do torby.
    co do powrotu do pracy ja nie planuję, do pracy mam obecnie 40 km w jedną stronę, biuro mi do centrum przenieśli, 1,5 godz musiałabym jechać w jedną stronę. mamy cichy plan że zanim skończy mi się macierzyński znowu zajdę w ciążę, umowa mi się przedłuży i będę z maluchami siedziała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2018, 17:13

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u mojej gin i na usg prywatnym. Dzidziol ma 2776 g, tez nie jest proporcjonalny bo brzuszek przy gornym centylu, glowka mniej wiecej po srodku, nozka ponizej srodka. Ale to wszystko jest w normie. Łozysko ok, wody ok, szyjka bez zmian. Od mojej gin dostalam skierowanie na cc, ale jak to potraktuja w szpitalu to nie wiem...

Na macierzyńskim zostaje rok + zalegly urlop a potem żlobek, bo wracam do pracy, którą uwielbiam i w ktorej się spełniam. Moja mama chcialaby sie zajac dzieckiem, ale nie jestem pewna czy tego chcę ;p Poza tym, wszyscy moi dzieciaci znajomi mowią, ze dzieci faktycznie duzo szybciej sie rozwijaja wsrod innych dzieci i faktycznie ten rozwoj przyspiesza.

Do szpitala spakowalam body na dlugi rekaw, pajace i kocyk.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety w takim kraju zyje gdzie ten macierzynski jest masakrycznie krotki :( ale jakos dam rade. Moge tez np wrocic do pracy tylko na czesc etatu ale poki co sie tym nie martwie. Zobaczymy jak to bedzie ;)

Ja mam spakowane body z dlugim rekawem, pajac i skarpetki. Mam tez polspiochy jakby bylo za goraco. I do tego kombinezonik.

• MaGo Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda20, a skierowanie na cc dostałaś z jakiegoś powodu ? Bo może ja nie doczytałam gdzieś we wcześniejszych postach :/

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedzialam z pierwsza córką 20 miesiecy w domu i zaszlam w drugą ciążę. Corka zapisana jest do przedszkola od wrzesnia czyli jak bedzie miala rowno 3 lata (prywatnie na 4 godziny dziennie).
    Z mlodym bede siedziec w domu do czasu az przyjmą go do przedszkola czyli do wieku 2.5 lat. Generalnie dzieci rozwijaja sie rożnie (moja 2.5 latka mowi pelnymi zdaniami a znam 3 latki ktore nie mowią nic po za mama i tata). Nie musialabym posylac corki do przedszkola bo najblizszy czas bede siedziec w domu ale jej się najzwyczajniej w świecie nudzi ze mna i ciągnie ją bardzo do dzieci :)

• Elwira.eli Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 9 lat jestem z dziećmi w domu. Gdy dowiedziałam się o pierwszej ciąży to pracowałam na czarno. Po ok 2 latach po porodzie urodziło się drugie dziecko. Że względu na częste choroby dziecka- z czasem rozpoznana astma i uczulenie na roztocza zostałam w domu bo po pierwsze nie chcieli przyjąć dzieci do przedszkola bo nie pracowałam, po drugie kto się zaopiekuje dzieckiem lepiej niż mama a po trzecie nie chciałam zostawiać dzieci obcej osobie bo w rodzinie każdy albo praca albo swoje życie. Teraz też zamierzam być z dzieckiem co najmniej do 3 latek dopóki nie zacznie mówi c.

Elwiraw4sqvfxmghvzuxjy.png
    d5afqdrhuwojfkqi.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała, żeby młody poszedł do żłobka w miarę szybko - rok, półtora maks. Też widzę po maluchach znajomych, że te które chodzą do żłobka zachowują się inaczej niż te, które są w domu - jednak kontakt z innymi dziećmi, obserwacja tego co one robią i takie życie w grupie dużo uczy. Mimo że oboje z mężem pracujemy z domu (haha a może własnie dlatego :D) i spokojnie podzielilibyśmy się opieką nad maluchem to jednogłośnie jesteśmy team żłobek :D

Do szpitala spakowałam bodziaki z długim i krótkim rękawem i pajacyki, do tego otulacz bambusowy i grubszy kocyk. Dopytam w czwartek czy brać rożek czy nie, a ubranko na wyjście przywiezie mąż - nie mamy jeszcze żadnego grubszego, misiowego kombinezonu, tylko takie dresowe bo w sumie nie wiemy jak duży młody będzie, jaka pogoda się trafi, a nie chcę kupować rzeczy, których nie założymy. Plan jest taki, że po porodzie ewentualnie mąż dokupi i już ;)

mjvy9vvjacooymry.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo wrote:
    Edwarda20, a skierowanie na cc dostałaś z jakiegoś powodu ? Bo może ja nie doczytałam gdzieś we wcześniejszych postach :/

Łono mnie pobolewa i kłuje od mniej wiecej 2 mcy. Szczegolnie przy chodzeniu, wstawaniu, przekrecaniu sie. W szpitalu jak lezalam to zgłaszałam to na kazdym obchodzie i podczas kazdego badania. Ordynator - profesor dr habilitowany zbadal mnie, ponaciskal i powiedzial ze to nie jest normalne, ze wedlug niego to rozejscie sie spojenia lonowego i w wypisie napisal, zebym odwiedzila ortopede. Byłam u ortopedy, zbadal mnie recznie, ponaciskal w rozne dziwne miejsca, podotykal i tez powiedzial ze spojenie zaczyna mi sie rozchodzic. Wypisal zaswiadczenie, ze powinnam miec cc. Tylko potem wyczytalam, ze takie cos potwierdza sie na usg ortopedycznym. On nie mial w gabinecie usg. Dzis na usg poprosilam pania aby sprawdzila mi to spojenie jak sie da i mam 45mm, ale nie miala odpowiedniej glowicy i nie jest pewna niestety, nie do konca dobrze bylo widac. To rozejscie sie oczywiscie postepuje w miare rosniecia dziecka, dlatego (pomijajac krotka szyjke) powinnam jak najwiecej odpoczywac. Do tego moja gin stwierdzila, ze jestem niska, dziecko nie bedzie malutkie i lepiej cc niz zeby byla niewspolmiernosc... Ale miednicy mi nie mierzyla, moze ma miarke w oczach ;p Dlatego zastanawiam sie jak to bedzie w szpitalu, co powiedza i czy nie beda mi kazali probowac sn...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie i tak jak mała przybierała zawsze Ok 200g na tydzień , tak teraz przez miesiąc tylko 500g , lekarz stwierdził tylko , ze ani ja ani mąż nie jesteśmy duzi (wysocy, ani grubi) wiec nie mamy się martwić , ze dziecko jest trochę mniejsze . Wazy teraz 2800g. A miesiąc temu 2300. I wg ostatniego usg termin porodu wychodził na 3.04 , a na dzień dzisiejszy na 22.04. A wg OM mam na 07.04z najbardziej zmartwił mnie obwód główki HC ,który jest o 4tygodnie mniejszy od reszty. Lekarz nic na to nie powiedział, zauważyłam to dopiero teraz jak wróciłam do domu i nie wiem co o tym myśleć . Lekarz nic na ten temat nie powiedział. Myśle, ze jakby było coś nie tak to chyba by coś mówił ...
    Do tego mam ciśnienie w górnej granicy 138/89 , kazał mierzyć 2x dziennie i jakby było powyżej 140/90 to mam jechać do szpitala , aż poszłam szybko sobie kupić ciśnieniomierz (kolejny wydatek ehh:( ) .

Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć . Nie mówił nic o tym, ze łożysko stare czy, ze z przepływami coś nie tak , a ja się w sumie nie spytałam , ale trochę mnie to martwi , ze tak mało przybrała w porównaniu do wcześniejszych usg...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2018, 19:16

3i49hdgenmhomr4i.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja tez juz po wizycie:) rozwarcie dalej na opuszek, szyjka calkowicie zgladzona, maluszek wazy 2700, zadnych wskazan do cc, a przeplywy bedziemy sprawdzac dopiero za tydzien, reszta w porzadku:)

Tęskniąca, Kachna62, tanith lubią tę wiadomość

mhsvi09k63nasq33.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 - a na ostatniej wizycie ile miała Twoja szyjka? i ile czasu minęło od ostatniej wizyty?

nqtko7eswtot5kmm.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Oli123 - a na ostatniej wizycie ile miała Twoja szyjka? i ile czasu minęło od ostatniej wizyty?
    ostatnio tydzien temu szyjka miała 1cm:)

mhsvi09k63nasq33.png
  • Asiula27 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję macierzyński, rodzicielski, później żłobek publiczny od września '2019 i jak się uda w tym czasie kolejna ciąża. Pracuję w przedszkolu i A moich obserwacji wynika, że dzieci "pożłobkowe" dużo lepiej sobie radzą i szybciej przyswajają nowości.

edwarda20, justysbp lubią tę wiadomość

gannyx8dn8lwgffz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    ostatnio tydzien temu szyjka miała 1cm:)

Oli czyli szyjka zgładzona, czopa nie ma, wiec porod moze sie na dniach wydarzyc?

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 874 875 876 877 878 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ