X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia gratulacje :)

Tanith da się odróżnić bo jest ich więcej. W moim przypadku leżałam w łóżku i zrobiło mi się mokro w majtkach, mówie sobie o ile śluzu... ale jak wstałam to na panele pach ze 2 szklanki wody... później w łazience kolejne 2 ;) a pozniej to juz się w moim przypadku wylewały partiami co jakiś czas.
    U mnie były przezroczyste, a jak zaczęła się szyjka rozwierać to podbarwione na różowo.

My czekamy na kontrolę szpitalną i jak będzie ok to koło 13 domek ♡

Kinga., ciri22, Totoro, pumka1990 lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Karmie co 3h, takie zalecenia lekarzy, zeby skupiac sie na tym zeby przybieral na wadze. W pierwszej dobie okazalo sie ze nie mam mleka, musial dostac butelke bo waga z 2180 zrobila sie 1900. W szpitalu raz ssal piers, raz nie. Teraz zalezy od pory dnia ale z reguly nie chce ssac wiec dostaje butelke z moim mlekiem. Mam wyrzuty sumienia z tego powodu :( mysle ze jestem zla matka jak nie potrafie dziecka nauczyc ssac.
    Jeśli piszesz że brakuje ci pokarmu na następne karmienie, to przystawiaj częściej żeby rozbujać laktację. (Zakładam że skoro karmisz mieszanie, to na tym ci zależy, bo inaczej już dawno byś przeszła na samo mm. Tak samo z tym przybieraniem na wadze ( jak dziecko za bardzo spada, to karmi się częściej). Ogólnie ja jestem raczej fanką karmienia na żądanie, a nie co 3h, choć jeśli dziecko ma bardzo silny odruch ssania, to wtedy trzeba je przetrzymywać. Mi położna radziła by właśnie karmić na żądanie (starsza przybierała b.dużo bo na początku ponad kg/mc mimo tego że 3/4 ulewała i wymiotowała i faktycznie miałam trochę ograniczać, ale nasze ograniczanie wyglądało tak, że starałam się ją „zająć” by nie płakała, bo jak pojawiał się płacz, którego nie dało się uspokoić (wiadomo sucha pielucha itp) koniecznie miałam dziecko nakarmić nawet jeśli minęła tylko godzina, bo widocznie poprzednio zjadło za mało

Co do problemów z karmieniem, to nie masz się co obwiniać. Po pierwsze to twoje pierwsze dziecko, po drugie laktacja wcale nie jest taka intuicyjna (kiedyś kobiety podstawowych zasad uczyły się od innych kobiet karmiących w otoczeniu. Teraz jest mniej dzieci, do tego część wybiera mm i wcale nie tak łatwo się tego nauczyć z realnego życia. Więc serio obwinianie się nie ma sensu. Nie wiem jak u ciebie jest z dostępnością doradców laktacyjnych. W każdym razie trochę info można znaleźć na necie (np blog hafija-autorka jest certyfikowanym doradcą itp.) Można też ściągać kwartalnik laktacyjny (Gazeta typowo poświęcona laktacji i kp. Jest też grupa na fb mam kpi (karmiących odciąganym mlekiem) i grupa poświęcona kp (ale ta akurat jest dość radykalna, stąd często członkinie nazywane są laktacyjnym terrorystami (ich komenatrze nt dokarmiania itp są zwykle mało przyjemne)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Dziewczyny, Kubuś urodził się 7.04.2018 o godz 4.40, ma 54cm, waży 3200 i dostał 10/10. Już jest moim oczkiem w głowie, oszalałam na jego punkcie <3 rozwarcie w miarę standardowo postępował, 1cm na godz, Jak miałam 3cm dostałam zzo, po 2h kolejna dawkę, znieczulilo mi co prawda tylko po jednej stronie ale to i tak była duża ulga. Skurczy partych w ogóle nie czułam, tzn czułam że jest skurcz, Ale parcia nie czułam, dopiero ostatnie 3 czy 4 parte czułam i prawie zemdlałam z wysiłku o.o podejrzewam ze to przez to że bardzo mało jadłam wczoraj. Ogólnie udało się bez nacięcia, mam dwa szwy na otarciach bo krwawiły. Kocham mojego synka <3
    Gratuluje kochana! Ja tez mialam znieczulona tylko lewa strone:/

mhsvi09k63nasq33.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanith wrote:
    Andzia gratuluję! Ej dziewczyny, a jak wyglądają te wody płodowe? To się da odróżnić od zwiększonej ilości wodnistego śluzu (tak jakby były bardzo płodne dni)??
    One mają jakiś kolor?

Casteam piszesz, że dajesz butelke z własnym mlekiem- nie myśl, że jesteś złą matką. Mnie się zawsze wydawało, że w kp to najważniejsze jest mleko, a nie pierś. Bo pierś jest tylko jakby "naturalną butelką". A nawet gdybyś karmiła tylko mm, to też moim zdaniem nikt nie ma prawa nazywać Cię złą matką, bo to Ty wybieradz co w danej sytuacji jest najlepsze dla twojego dziecka i Ciebie.
    Mi odeszly wody chwile przed wyjsciem dziecka na swiat i byla to niagara wiec napewno je rozpoznasz

mhsvi09k63nasq33.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w szpitalu , rozwarcie na 2cm. Kładą mnie na patologie, bo na porodówce nie ma miejsc . Jak się zwolni maja mnie przenieść ! Trzymajcie za mnie kciuki !

acygan, ciri22, oli123, Halina90, tanith, Sassy, Sylwiaa95 lubią tę wiadomość

3i49hdgenmhomr4i.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kąty trzymam kciuki.Masz praktycznie ciaze donoszona,niektórzy lekarze twierdzą że od 36+tc jest donoszona,ważna jest też waga dziecka co najmniej 2500.Będzie dobrze,widocznie synek jest na tyle dojrzały ze chce opuścić brzuszek.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanith wrote:
    Andzia gratuluję! Ej dziewczyny, a jak wyglądają te wody płodowe? To się da odróżnić od zwiększonej ilości wodnistego śluzu (tak jakby były bardzo płodne dni)??
    One mają jakiś kolor?

Casteam piszesz, że dajesz butelke z własnym mlekiem- nie myśl, że jesteś złą matką. Mnie się zawsze wydawało, że w kp to najważniejsze jest mleko, a nie pierś. Bo pierś jest tylko jakby "naturalną butelką". A nawet gdybyś karmiła tylko mm, to też moim zdaniem nikt nie ma prawa nazywać Cię złą matką, bo to Ty wybieradz co w danej sytuacji jest najlepsze dla twojego dziecka i Ciebie.
    Zależy ile ich odchodzi. Bo jak się sączą, to trudno (z pomocą przychodzą specjalne podpaski lub paski lakmusowe). U mnie w pierwszej ciąży odchodziły partiami, ale i tak było tego sporo. Kupiłam takie majtki dla kobiet nietrzymających moczu i co chwilę były pełne (np przed wyjściem do auta założyłam nowe, po wyjściu z auta już miałam wrażenie że ważą tonę i nim doszłam do szpitala, to już przeciekłam i pierwsze co to się przebierałam w szpitalu w suche ciuchy. No i tak co chwile wymieniałam podkłady (miałam na raz włożone 2-3 w majtki siatkowe)

Tym razem odeszły na porodówce. Jednorazowa eksplozja i wszystko było mokre w promieniu 2 m.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia gratulacje.

Trzymamy też kciuki za wszystkie dziewczyny u których coś się rozkręca.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Andzia ;)

Raczej nie da sie pomylic wod pomylic z czyms innym..po prostu leci bez Twojej kontroli :p Ja myslalam, ze popuscilam, ale w sumie dziwne to by było, jak wstalam to wiecej jeszcze polecialo, a juz na fotelu ginekologicznym to chlusnelo xd
    Teraz co wstane to mi leca...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 wrote:
    Kąty trzymam kciuki.Masz praktycznie ciaze donoszona,niektórzy lekarze twierdzą że od 36+tc jest donoszona,ważna jest też waga dziecka co najmniej 2500.Będzie dobrze,widocznie synek jest na tyle dojrzały ze chce opuścić brzuszek.

Dzieki ;) no na szczescie juz prawie donoszona, wczoraj na usg wazyl 2500 dzisiaj 2400 wiec powinno byc ok ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia gratulacje!!! :)

an-Rozpakowane-000000ffffffxxxxxx25032-2-0-203-silver002.gif

8.03
    <3 GosiaB - córeczka Jagusia, 2560g, 50cm

15.03
    <3 patusia90 - synek, 3000g, 54cm

16.03
    <3 Asiaa1201 - córeczka Zosia, 1820g, 47cm

17.03
    <3 Totoro - córeczka Lila, 3350g, 53cm

20.03
    <3 pomarańczka_33 - córeczka Kirunia, 2660g, 56cm

21.03
    <3 Rzodkiewka - synek Igorek, 3790g

23.03
    <3 olka25 - synek Ignaś, 2715g, 52cm

26.03
    <3 Kinga. - córeczka Noemi, 3460g
    <3 oli123 - synek Mikołaj, 3070g, 52cm
    <3 sweetmalenka - synek Gabryś, 3300g, 53cm

27.03
    <3 Casteam - synek Aleksander, 2180g

28.03
    <3 dreamnes - córeczka Zosia, 3820g

29.03
    <3 małamii89 - córeczka,3620g, 54cm
    <3 MaGo - synek Marcel, 3720, 56cm

30.03
    <3 justysbp - synek Adaś, 2500g, 50cm

03.04
    <3 AJrin - synek Kostek, 3700g, 54cm
    <3 Jupik - córeczka Kingunia, 3300g, 52cm

04.04
    <3 Aga26 - córeczka, 3300g, 56cm
    <3 Tusianka - córeczka Gabrysia, 3990g, 56cm
    <3 gondi - synek Hubert, 3900g, 53cm
    <3 Aga78 - synek Borysek, 2990g, 54cm

05.04
    <3 Milla_ - synek, 3200g
    <3 Gosiczek - synek, 2850g, 51cm
    <3 Paatka - córeczka Bianka, 3340g, 52cm

06.04
    <3 Kachna62 - synek Mikołaj, 4600g, 59cm
    <3 Jasmina6 - córeczka Liliana Zenona, 3160g, 52cm
    <3 Kate86 - córeczka Agatka, 3650g, 58cm

7.04
    <3 Andzia123 - synek Kubuś, 3200g, 54cm

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy trzymam kciuki :*

Agusia, Acygan, łącze się w bólu, z tym że u mnie dziś już 39+6, a wszystko zabite dechami prawdopodobnie :/ Kilometry łażenia, seks, nic na mnie nie działa. Zaczynają rodzić dziewczyny z terminami na drugą połowę kwietnia! :o Będzie wywoływanie jak nic...

Katy lubi tę wiadomość

n59yhdgewxvis8ih.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Karmie co 3h, takie zalecenia lekarzy, zeby skupiac sie na tym zeby przybieral na wadze. W pierwszej dobie okazalo sie ze nie mam mleka, musial dostac butelke bo waga z 2180 zrobila sie 1900. W szpitalu raz ssal piers, raz nie. Teraz zalezy od pory dnia ale z reguly nie chce ssac wiec dostaje butelke z moim mlekiem. Mam wyrzuty sumienia z tego powodu :( mysle ze jestem zla matka jak nie potrafie dziecka nauczyc ssac.

Hej, moja córeczka urodziła się prawie z taką samą wagą, bo 2140 i też spadła poniżej 2 kg w szpitalu. Kazali mi ja karmić co 2 godziny, a przez pierwszych kilka dni nie byłam w stanie jej dobudzic, wręcz wpadalam w panikę, bo nic nie działało i czasem budziła się po 5 h. Sciagalam mleko i wciskalam butlę przez sen. A potem zrobiła się mega ssakiem i w miesiąc przybrala 1400 ;)
    Tak więc nie stresuj się za bardzo, poradzicie sobie i będzie szło coraz lepiej :)

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika za Ciebie też trzymam kciuki oczywiście.

Edwarda dawaj znać! :)

Jestem też ciekawa co u Kaszelkowej, czy ogłaszać maraton po schodach na poniedziałek xd

n59yhdgewxvis8ih.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy, a ja sie wlasnie nie moglam doczekac tych seksow "wywolujacych", a tu wychodzi na to, ze niepredko na jakiekolwiek sie zalapie xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 gratulacje!

Katy kciuki żeby wszystko szybko i w miarę bezboleśnie poszło :)

U nas jeszcze 12 dni do terminu :)

Katy lubi tę wiadomość

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kubuś jest tak podobny do tatusia, normalnie skórka zdjęta. Też ma czuprynke :D niesamowite, cały dzien wczoraj taki męczący, cała noc bez snu, a teraz nie czuję tego zmęczenia, leżę i patrzę na mojego synka i przepełnia mnie miłość :D leniuszek, nie chce piersi ssać, Ale będziemy pracować nad tym :)

Katy, Kinga., Sassy, Sylwiaa95, sylvia94, pumka1990 lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A apropo wód to nie sposób pomylić, naprawde :p jak ze mnie zaczęło lecieć na kibelku to prawie wszystko wyleciało, Jak gin zrobił usg na IP to powiedział że prawie nic nie zostało :p

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis kogos zamorduje, a maz lepiej zeby mi sie w ogole na oczy nie pokazywal. Mam dosyc! Wezcie ode mnie troche tej zlosci i hormonow, pocieszcie bo zwariuje. Sama ze soba nie wytrzymuje.

oli123 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak urodzilam pierwsza corke to dobe po porodzie caly czas spala, nie chciala sie budzic na karmienie, nawet jak na sile wciskalam cycka to nie chciala jesc. Oczywiście za duzo spadla z wagi ale polozne mowily ze to normalne! Dzieci odsypiaja porod jaki on by nie byl. Mimo ze mialam mleka duzo to moja corka dobrze zaczela ssac w 3 dobie bo w drugiej to wisiala na cycku a prawie nie jadla. Teraz tez sie nastawiam ze tak moze byc.

‹‹ 954 955 956 957 958 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ