Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Magii wrote:Ja na ostatnim badaniu miałam szyjkę 3,3cm i dwóch lekarzy powiedziało że jest ok.
Sama czytałam, że powinna być 3-5cm wiec nie wiem czemu u Ciebie tak mówią przy długości 3,7. 🤷
No właśnie a mi że do kontroli , w poniedziałek na przyjęciu wieczorem miałam 4.5 cm to ja nie wiem jak mi się tak szybko skróciła i to leżąc -
Monika33 wrote:Hej dziewczyny ja po wizycie ordynatora więc wiem więcej, byłam na USG i wychodzę do domku, mam zalecenia leżenie i leki na podtrzymanie, krwawienie było z szyjki i zostały skrzepy więc brązowe plamienia będę mieć jeszcze. Ogólnie szyjkę mam dziś 3.7 cm gdzie w poniedziałek miałam podobno prawie 5 więc nie wiem jak to mierzyli..czy któraś z Was też ma taką długość?? Bo mni strasza że do obserwacji bo długość jest niepokojąca.
Pamiętaj, że to powinien też cały czas monitorować ten sam lekarz, Bo zwyczajnie różni się to sposobem mierzenia.
Pocieszę cię że ja mam szyjkę krótszą niż 2,5
Ja jeszcze miesiąc temu na badaniach prenatalnych miała 4,5Monika33 lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Sisska wrote:Co do spania to ja mam też problem. Ale zauważyłam, że jak zrobię sobie drzemkę w ciągu dnia to lepiej w nocy śpię. Jeśli nie mam tej drzemki to gorzej śpię i się wybudzam i nie mogę zasnąć.. Też zazwyczaj około 3-4 godziny, albo koło 6..
@(:Ania:) wydaje się mi, że najlepiej pobierać krew jak najbliżej badania usg, żeby te badania i wyniki były zbliżone. W 8tc wynik pappy i wolnej bhcg może być znacznie inny niż w 12tc. Dlatego się powinno pobierać jak najbliżej daty usg. Ale wiadomo, co lekarz to inaczej zaleca.
@koszatniczka jak sytuacja?
Będę się jednak trzymać swojego zdania😉, u mnie się to sprawdziło. Są różne badania na ten temat 🙃Sisska lubi tę wiadomość
-
Odnośnie snu to ja nie zauważyłam wzmożonej senności, do czasu aż zaczęłam brać leki przeciwwymiotne xonvea. Odkąd je biorę to śpię całą noc jak zabita i mam problem rano ze wstaniem. Nie słyszę budzików jak dzwonią, kota jak się kręci koło mnie, a zawsze mnie to wybudzało 😅 Jak w końcu wstanę to jakby mnie ktoś ze snu zimowego wybudził, bo aż nie ogarniam przez dłuższy czas co się dzieje i który rok w ogóle mamy haha
-
Patutka wrote:Ale 3,7 to jest bardzo dobra długość szyjki
Pamiętaj, że to powinien też cały czas monitorować ten sam lekarz, Bo zwyczajnie różni się to sposobem mierzenia.
Pocieszę cię że ja mam szyjkę krótszą niż 2,5
Ja jeszcze miesiąc temu na badaniach prenatalnych miała 4,5
Dziękuję bo aż mnie tutaj wystraszył lekarz tą szyjka ❤️czyli nie powinnam się martwić i stresować, w środę mam swojego lekarza w Poznaniu więc zobaczymy jak to wygląda, póki co plamie na brązowo jeszcze ale podobno skrzepy mam w szyjce więc musi to zejść -
Martek.3q wrote:Odnośnie snu to ja nie zauważyłam wzmożonej senności, do czasu aż zaczęłam brać leki przeciwwymiotne xonvea. Odkąd je biorę to śpię całą noc jak zabita i mam problem rano ze wstaniem. Nie słyszę budzików jak dzwonią, kota jak się kręci koło mnie, a zawsze mnie to wybudzało 😅 Jak w końcu wstanę to jakby mnie ktoś ze snu zimowego wybudził, bo aż nie ogarniam przez dłuższy czas co się dzieje i który rok w ogóle mamy haha
Czy Xonvea Ci pomaga? Mnie tylko pomagała na początku, później brałam 4 tabletki i czułam się tak jakbym ich nie brala. Ciągle nudności i brak siły. W 13 tc trochę mi minęło, ale dostałam progesteron na podtrzymanie i znowu nudności wróciły eh...
@koszarniczka jak sytuacja? Trzymam kciuki, żeby wszytko było dobrze ❤️
Ja jednak zdecyduje się na dodatkowe badania nifty bo nie da mi to spokoju. -
Sisska wrote:Co do spania to ja mam też problem. Ale zauważyłam, że jak zrobię sobie drzemkę w ciągu dnia to lepiej w nocy śpię. Jeśli nie mam tej drzemki to gorzej śpię i się wybudzam i nie mogę zasnąć.. Też zazwyczaj około 3-4 godziny, albo koło 6..
@(:Ania:) wydaje się mi, że najlepiej pobierać krew jak najbliżej badania usg, żeby te badania i wyniki były zbliżone. W 8tc wynik pappy i wolnej bhcg może być znacznie inny niż w 12tc. Dlatego się powinno pobierać jak najbliżej daty usg. Ale wiadomo, co lekarz to inaczej zaleca.
@koszatniczka jak sytuacja?
Wydaje mi się, że przy wcześniejszym pobraniu ważne jest wprowadzenie odpowiedniej daty wykonania badania - bo to się może rozjeżdżać, ale program powinien to dobrze przeliczyć. W sumie łatwo się pomylić i zaznaczyć złą datę, mam nadzieję, że tak się stało w przypadku koszatniczki. Chyba też to graniczne NT przyczyniło się do wyniku badania.
Koszatniczko, trzymam kciuki za drugą konsultację!Koszatniczka lubi tę wiadomość
👧 07.2022 -
Eveline88 wrote:Czy Xonvea Ci pomaga? Mnie tylko pomagała na początku, później brałam 4 tabletki i czułam się tak jakbym ich nie brala. Ciągle nudności i brak siły. W 13 tc trochę mi minęło, ale dostałam progesteron na podtrzymanie i znowu nudności wróciły eh..
Tak, ale ja dopiero biorę je tydzień i póki co wystarczają mi dwie tabletki dziennie. Zostały mi przepisane w 13 tygodniu. Wcześniej wymiotowałam nawet po wypiciu kilku łyków wody. Odkąd je biorę to odżyłam i mogę cokolwiek zjeść, wyjść z domu bez obawy, że zacznie mi być niedobrze np w sklepie czy u lekarza. Nie jestem już też tak wrażliwa na zapachy, bo wcześniej otwarcie lodówki kończyło się wymiotowaniem. Żałuję, że nie dostałam recepty na nie wcześniej. Progesteron też biorę od początku ciąży i czytałam, że on może nasilać mdłości oraz wymioty. Chociaż u mnie te objawy nasiliły się po odstawieniu zastrzyków z progesteronem, więc nie wiem jak to do końca jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2024, 13:28
-
Co do snu to nie zauważyłam jakiejś spektakularnej zmiany. Przesypiam w zasadzie cala noc, budze sie dopiero kolo 5:30 na siusiu. W zasadzie mam wrazenie, ze budzi mnie mój brzuch (uczucie ciągnięcia, wzrostu, dodatkowo jest dość twardy wtedy). Co mnie męczy to jedynie sny ciążowe 🙃. Zawsze mialam bujna wyobraznie i ciekawe sny, ale teraz przechodzi sama siebie
Dziewczyny z ryzykiem przedrzucawkowym. Lekarz kazal brać mi acard, czy orientujecie sie, czy lek jest bezpieczny dla dziecka? Na ulotnie nic nie jest napisane, lykam lek grzecznie, ale boje sie, se moze jakos zaszkodzic -
Tak ja ma ryzyko i biore acard od 12 tygodnia, musi być bezpieczny bo bardzo dużo dziewczyn w ciąży bierze.
Co do snu to ja wstaje od poniedziałku do piątku o 5 rano, najgorzej mam jak obudzę sie na siusiu około 4 tak nie mogę juz zasnąć, jeszcze w weekend czasem zdarza mi się zasnąć ale tez mam z tym problem . -
Dziewczyny jestem już po prenatalnych i ogólnie jest ok, ale przyszły wyniki krwi i się zastanawiam czy umawiać wcześniej wizytę, bo mam dopiero za 2 tygodnie...
Chodzi o ryzyko preeklampsji, w wynikach mam:
Przed 34 tygodniem 1:758
Przed 37 tygodniem 1:186
Przes 42 tygodniem 1:31
Czy to jest duże ryzyko?
Zastanawiam się, bo wizyta dopiero za 2 tygodnie, a podobno wtedy trzeba jak najszybciej zacząć brać acard.
Jakie macie wyniki tych badań? Pytanie do tych co mają stwierdzone ryzyko -
Skąd macie te ryzyka preklampsji czy ten stan przedrzucawkowy? Robiłyście dodatkowe badania? Ja tylko wolne beta hcg i pappa i wtedy na usg prenatalnym nic nie mam na tej kartce po USG o tym
Marcycha, (:Ania:) lubią tę wiadomość
28.11.23r. - ⏸️
14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
———————————————
04.08.24r. ⏸️ 🌈
13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
27.11.24r - 375 g 🫶
04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
21.01.25- wizyta
-
Peony22 wrote:Dziewczyny jestem już po prenatalnych i ogólnie jest ok, ale przyszły wyniki krwi i się zastanawiam czy umawiać wcześniej wizytę, bo mam dopiero za 2 tygodnie...
Chodzi o ryzyko preeklampsji, w wynikach mam:
Przed 34 tygodniem 1:758
Przed 37 tygodniem 1:186
Przes 42 tygodniem 1:31
Czy to jest duże ryzyko?
Zastanawiam się, bo wizyta dopiero za 2 tygodnie, a podobno wtedy trzeba jak najszybciej zacząć brać acard.
Jakie macie wyniki tych badań? Pytanie do tych co mają stwierdzone ryzyko
Ja mam przed 34 1:751 a przed 37 1:192, obie córki urodziłam w terminie -
Adeline wrote:Skąd macie te ryzyka preklampsji czy ten stan przedrzucawkowy? Robiłyście dodatkowe badania? Ja tylko wolne beta hcg i pappa i wtedy na usg prenatalnym nic nie mam na tej kartce po USG o tym
-
Adeline wrote:Skąd macie te ryzyka preklampsji czy ten stan przedrzucawkowy? Robiłyście dodatkowe badania? Ja tylko wolne beta hcg i pappa i wtedy na usg prenatalnym nic nie mam na tej kartce po USG o tym
Ja musiałam dodatkowo płacić za to, ale wiem, że niektórzy mają normalnie przy prenatalnych już te ryzyka.
Mi powiedzieli, że wyszło bardzo duże ryzyko 1:7 wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Wyniki dopiero dostanę na papierze w poniedziałek, ale moja prowadząca nie mówiła nic o tygodniach jak u was. Od razu włączyła acard żeby obniżyć ryzyko. Myślę, że jest to bezpieczne dla dziecka, inaczej tylu lekarzy by tego nie przepisywało. Niektórym moim koleżankom przy pierwszej ciąży profilaktycznie przepisywali acard nawet bez tych badań i dzieci urodziły się zdrowe. -
Adeline wrote:Skąd macie te ryzyka preklampsji czy ten stan przedrzucawkowy? Robiłyście dodatkowe badania? Ja tylko wolne beta hcg i pappa i wtedy na usg prenatalnym nic nie mam na tej kartce po USG o tym2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Z badań Pappa, są też ryzyka trisomi, u mnie jest opis na dwie strony -
Kasiula09 wrote:Ja mam przed 34 1:751 a przed 37 1:192, obie córki urodziłam w terminie