X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 31 października 2024, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka ja nie jadłam miesa od 7 tyg przez miesiąc,nawet wędliny nic nie mogłam przełknąć,ale bałam się żeby w jakąś anemię nie wpaść bo ja po tym szpitalu byłam przerażona.Ja mam odwrotnie niż w ciąży z chłopcami,mam ochotę na słone,z przekąsek ewentualnie jakieś krakersy i w sumie uwielbiałam kawę,a teraz mogłaby dla mnie nie istnieć.choc czasem pije słabe cappuccino jak pobolewa mnie głowa.
    Zaraz zacznę 5 mięs ciąży i w sumie brzuch mam,ale mały i wydaje mi się że jest innego kształtu niż z chłopakami i tak jakby niżej umiejscowiony 😃nie taki okrągły...
    Myślcie pozytywnie dziewczyny.Jak byłam w szpitalu po krwotokach śniła się zmarła babcia i kolejnej nocy śniło mi się że jestem w szpitalu i urodziłam dziewczynkę.
    Ciaża się utrzymała,wszystko prawidłowo się rozwija choć po poronieniu uważam bardzo nawet na to co robię w domu i mimo wszystko się oszczędzam,poleżę trochę.

preg.png
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 31 października 2024, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam 15 tydzień i już brzuszek jest , mam wrażenie że go w ostatnim tygodniu tak wywaliło mocniej 🙈 ale nadal ubiorę cos szerszego i nie widać, a co do wymiotów to wymiotowałam tylko raz, ciekawe od czego to zależy, jem wszystko, codziennie robię obiad, cieszę się, bo staram się jeść dużo zdrowych rzeczy, codziennie owoce, często ryby, warzywa. Dziewczyny które były już w ciąży, tak z ciekawości jak rośnie waga w 2 i 3 trymestrze ? Czy serio w 3 jest normą że się przybiera 6, 8 kg ? Jestem ciekawa jak to wygląda.

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 31 października 2024, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori_ wrote:
    Ja zaczynam 15 tydzień i już brzuszek jest , mam wrażenie że go w ostatnim tygodniu tak wywaliło mocniej 🙈 ale nadal ubiorę cos szerszego i nie widać, a co do wymiotów to wymiotowałam tylko raz, ciekawe od czego to zależy, jem wszystko, codziennie robię obiad, cieszę się, bo staram się jeść dużo zdrowych rzeczy, codziennie owoce, często ryby, warzywa. Dziewczyny które były już w ciąży, tak z ciekawości jak rośnie waga w 2 i 3 trymestrze ? Czy serio w 3 jest normą że się przybiera 6, 8 kg ? Jestem ciekawa jak to wygląda.
    Ja długo nie tyłam a na końcu wszystko przyspieszyło, po +20 kg przestałam się ważyć 🫣🫣. Zawsze byłam bardzo szczupła a w ciąży przytyłam ponad normę, myślałam, że będę miała mały brzuszek a był jak na bliźniaki 😅, byłam bardzo spuchnięta, głównie to była zatrzymana woda. Nigdy przedtem nie miałam spuchniętych nóg a w 3 trymestrze bardzo.

preg.png
  • katpawl Znajoma

Wysłany: 31 października 2024, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie objawow tez mocnych nie ma. Na początku jedynie drażliwość na zapachy i spora senność. Przez pierwszy miesiac moglam jeść tylko drożdżówki i chleb z masłem i serem, bo od pozostalych rzeczy mnie odrzucało (zwłaszcza mięsa). Nie wymiotowalam jednak i dalo sie funkcjonować. Aktualnie, bardziej niz wcześniej, ciagnie mnie do kwaśnego (śledzie, ogórki) i słodkiego (wczesniej slodycze mogly nie istniec?)

Brzuszek powoli rośnie, co czuje zwłaszcza w nocy (budzi mnie takie uczucie rozpierania), ale kopniakow jak do tej pory nie stwierdziłam (17 tc)

Pytanie do dziewczyn z praca siedząca. Czy was tez pobolewa tak brzuch po calym dniu w pracy? Mi coraz ciężej usiedzieć, caly czas czuje, ze cos mnie kłuje, jakby uwiera i robi sie to dosc meczace. Brzuch mam dosc nisko ( wszystko skumulowane pod pepkiem) i zastanawiam sie, czy to normalne

• Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 31 października 2024, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori w obu ciążach na początku przez wymioty spadałam z wagi a potem do samego końca przybierałam od 2 do 3 kg co miesiąc raz było 4 kg ale np na samej końcówce w drugiej ciąży nie przytylam nic a był odstęp 3 tygodni.

katpawl raczej tak nie mam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2024, 06:24

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 31 października 2024, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline wrote:
    Jestem typowym mięsożercą i mnie właśnie odrzuca w ciąży też ! Jem bo jem ale z takim strachem bo ciężko mi potem i wgl 🙈 na pewno nie mam typowej ochoty na coś mięsnego hehe także tu podobnie ☺️
    Matkooooo. To dla mnie mięsiwo mogłoby nie istnieć przed ciążą, a teraz to już totalnie oblecha! Plasterek wędliny tak skrojony, że świat widać i ten zapach przyprawia mnie o mdłości... No nie ma opcji niestety...
    Co odbija się na moich wynikach- już teraz mam anemie.

Koszatniczka wrote:
    Jak was czytam to nakręcam się, że ze mną (z ciążą) jest coś nie tak, bo u mnie od początku zero mdłości, wymiotów, jadłowstrętu 🫣😵‍💫 jakbym nie miała potwierdzenia na UsG, to od początku nie wiedziałabym, że jestem w ciąży 🤷‍♀️
    Ciesz się. Miałam tak w poprzedniej ciąży z synkiem ;)
    Co prawda teraz też praktycznie objawów nie odczuwam. Prócz tego, że moge non stop spać i od 3 tygodni dzisiaj mnie zemdliło, to naprawdę wspaniale się czuje. Ale senność zaś przypisuje anemi na którą żelazo nie działa 🙄
    Kori_ wrote:
    Miałam tak z córką i synem, nie ruszały mnie zapachy ani mięso. Teraz niestety nie przełknę. A zapach smażonych schabowych jest nie do zniesienia, od 6 tygodnia robie obiad w maseczce bo nie dam rady.

Co do kg, to raczej nie ma reguly.
    W ostatnim trymestrze więcej przytyjesz, bo i dzieć szybko przybiera.
    Ja w 3 trymestrze to przytyłam po 15 kg w 1 i 2 ciąży 😅
    Dziękuję bardzo, że mam takie geny, że rozstępy mnie ominęły bo nie wiem jakby to było 😅

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Marcycha Ekspertka

Wysłany: 31 października 2024, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:
    Pytanie do dziewczyn z praca siedząca. Czy was tez pobolewa tak brzuch po calym dniu w pracy? Mi coraz ciężej usiedzieć, caly czas czuje, ze cos mnie kłuje, jakby uwiera i robi sie to dosc meczace. Brzuch mam dosc nisko ( wszystko skumulowane pod pepkiem) i zastanawiam sie, czy to normalne

Ja wczoraj byłam ze znajomymi na wyjściu i po 2 h godzinach siedzenia było mi trudno/niewygodnie. Musiałam się co jakiś czas zsuwać lekko z siedzenia żebym nie czuła, że uciskam brzuch. Także trudno mi sobie wyobrazić teraz 8 h siedzenia na krześle 😵‍💫

Dziewczyny, jakby któraś potrzebowała to mogę sprzedać dwa opakowania Xonvea. Kupiłam z myślą o zagranicznym urlopie na łódce, ale się tabletki nie przydały.

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2024, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zupełnie mnie to nie dziwi że odrzuca Was od mięsa w ciąży, przecież to truchła martwych zwierząt, kto by chciał żeby jego dziecko rosło i rozwijało się na takim "paliwie". Natura dobrze wie co robi 🍀

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
    genetyka ok👍

03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
    24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
    02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
    - wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
    zarodki 5 doba: ❄❄❄
    07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
    7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU
    26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
    13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
    21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗

preg.png
  • Modra Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2024, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    Zupełnie mnie to nie dziwi że odrzuca Was od mięsa w ciąży, przecież to truchła martwych zwierząt, kto by chciał żeby jego dziecko rosło i rozwijało się na takim "paliwie". Natura dobrze wie co robi 🍀
    Mnie od truchła nie odrzuca. Najchętniej jadlabym jeszcze surowe zwłoki 😍 ale niestety nie wolno.

Za to nie mogę nic co jest trochę słodkie.

Patutka, A_Agnieszka, Adeline lubią tę wiadomość

11.21 Córka ❤️
    12.23 🩶
    06.24 początek starań o rodzeństwo
    06.08.24 ⏸️
    Beta 12.08.24 - 314,8 😍 14.08 - 792,14 ,😍 16.08 - 2324,60, 😍 20.08 - 14058,4
    28.08.24 mamy ❤️
    preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2024, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    Każda ma inne objawy ciąży i po ciąży zapotrzebowanie organizmu.
    Mnie odrzuca teraz poza ciążą cenie sobie cycki z kurczaka albo gulasz wołowy.
    Mój organizm nie lubi sie i nie reaguje na najlepsze jedzenia veganskie.
    Ja dziecka zmuszać do veganizmu też nie będę - no jednak to mięso posiada jakieś pozytywne rzeczy...
    No i pisanie, że karmienie dziecka mięsem bo to truchło jest nie na miejscu, kazda z nas może mieć i na pewno ma inne poglądy zyciowe, czy to religia, polityka, wychowanie i dieta.
    Ale szanujmy sie wszystkie 🥹

Przepraszam czy któraś z was zażyła nospe max w ciąży?jestem u teściowej bylismy w aptece i innwj nie ma... Ratunku....

Magii, A_Agnieszka, anka013, Lolitka, Natalia0212, Marcycha, krakowianka lubią tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

• A_Agnieszka Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Ja dziecka zmuszać do veganizmu też nie będę - no jednak to mięso posiada jakieś pozytywne rzeczy...
    No i pisanie, że karmienie dziecka mięsem bo to truchło jest nie na miejscu, kazda z nas może mieć i na pewno ma inne poglądy zyciowe, czy to religia, polityka, wychowanie i dieta.

Przepraszam czy któraś z was zażyła nospe max w ciąży?jestem u teściowej bylismy w aptece i innwj nie ma... Ratunku....
    Nospa każda (mówiła mi położna kiedyś) jest dozwolona w ciąży.
    Jednakże internety mówią inaczej...
    Bądź człowieku mądry. Masz Luxmed? Na czacie możesz zapytać lekarza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2024, 11:27

Patutka lubi tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 1 listopada 2024, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:

Ja używałam, lekarz mi przypisał na skurcze gdy miałam krwiaka. Używałam przez tydzień. Przypisał mi inną ale w aptece nie było takiej i dostałam nospę max.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2024, 11:35

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_Agnieszka wrote:
    Nospa każda (mówiła mi położna kiedyś) jest dozwolona w ciąży.
    Jednakże internety mówią inaczej...
    Bądź człowieku mądry. Masz Luxmed? Na czacie możesz zapytać lekarza
    Mam Medicover i niedostępny dziś ze względu na święto... 🥺 Właśnie pierwsze co pomyślałam o tym czacie..
    Strasznie napiął mi się brzuch. Boli przy dotyku i boli co pare minut normalnie jak przy skurczach wzięłam magneB6 i zgłupiałam, no bo te nospy max i forte internety jak piszesz mówią, że nie wolno🥺
    A teściowa ma w domu max, a tu w aptece nospy zabrakło i sama max jest 🙄 Pan w aptece stwierdził, że nie wie czy ja mogę😔
    Dlatego może którejś z Was lekarz coś mówił, bo ja to zawsze w ciąży tą zwyką brałam tak lekarz mówił, że tylko tą zwyklą.
    Przyjechaliśmy na groby mąż klocki zaczął wczoraj wymienić najbliższa IP gin 40 km dalej. Zaraz normalnie w pociąg wsiądę..

2016 🩷

2020 🩵

• Patutka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2024, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (:Ania:) wrote:
    Ja używałam, lekarz mi przypisał na skurcze gdy miałam krwiaka. Używałam przez tydzień. Przypisał mi inną ale w aptece nie było takiej i dostałam nospę max.
    I nic nie mówił że nie można?
    To wziąć myślisz? Bo strasznie boli.

2016 🩷

2020 🩵

Wysłany: 1 listopada 2024, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Mąż był w aptece, kupowane razem z duphastonem. Powiedzieli, że to to samo. Dawka była ta sama co na recepcie. Brałami przez tydzień i było ok.

preg.png

Wysłany: 1 listopada 2024, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Jeśli bardzo boli, to może...

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2024, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (:Ania:) wrote:
    Jeśli bardzo boli, to może...
    Nic nie dalo. Strasznie boli jak leżę, jak siedzę, jak chodzę. Cala macica taka napięta i bolesna przy dotyku.
    Strasznie się boję, pojadę zaraz na izbę przyjęć. Bo nie wytrzymam

2016 🩷

2020 🩵

• Adeline Ekspertka

Wysłany: 1 listopada 2024, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka daj znać jak brzuszek, czy minęło, czy wzięłaś tą nospe, oby minęło szybciutko 🫶

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2024, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline wrote:
    Patutka daj znać jak brzuszek, czy minęło, czy wzięłaś tą nospe, oby minęło szybciutko 🫶
    Nic a nic... Zaraz będę na najbliższym sorze.. 😔

2016 🩷

2020 🩵

Wysłany: 1 listopada 2024, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Nic nie dalo. Strasznie boli jak leżę, jak siedzę, jak chodzę. Cala macica taka napięta i bolesna przy dotyku.
    Strasznie się boję, pojadę zaraz na izbę przyjęć. Bo nie wytrzymam
    Daj znać czy wszystko dobrze ❤️

preg.png
‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ