X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Marcycha Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, cudowne wieści. Może dobrze jeszcze poobserwować jak będzie spokój to wtedy zadecyduj w zależności od swojego samopoczucia, tak byś czuła się dobrze i bezpiecznie.

Ja mam codziennie skurcze 😐 Nie wiem z czego to wynika.
    Dziś byłam na USG kontrolnym szyjki i wpisała mi 23 mm (jak była akcja ze szpitalem to zmierzyła 26, a po 3 tyg. inny lekarz 34 🙄). Szczerze mówiąc póki nie zmierzy mi 19 mm to nie zamierzam się przejmować, tylko zauwazyla jeszcze i napisala, ze ulożenie główkowe i ze glowka jest nisko 🤔 Ale co innego mnie bardziej martwi. Zmierzyła obwód główki i jest mały, na suwakach się nie mieści jest jak w 25 tyg. Centyl ogólny jest 50, więc spoko, ale ta główka... Miałam nie iść na prywatne badanie III trymestru, ale w tym przypadku już się umówiłam. Wobec tego w połowie lutego dowiem się może coś więcej, a do tego czasu pewnie lekko osiwieje 😏 Przy okazji poproszę lekarza by powiedział czy mogę lecieć na ferie, bo wypada, że będę wtedy w 33 tyg.

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Hania1990 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Natalia, cudowne wieści. Może dobrze jeszcze poobserwować jak będzie spokój to wtedy zadecyduj w zależności od swojego samopoczucia, tak byś czuła się dobrze i bezpiecznie.

Dziś byłam na USG kontrolnym szyjki i wpisała mi 23 mm (jak była akcja ze szpitalem to zmierzyła 26, a po 3 tyg. inny lekarz 34 🙄). Szczerze mówiąc póki nie zmierzy mi 19 mm to nie zamierzam się przejmować, tylko zauwazyla jeszcze i napisala, ze ulożenie główkowe i ze glowka jest nisko 🤔 Ale co innego mnie bardziej martwi. Zmierzyła obwód główki i jest mały, na suwakach się nie mieści jest jak w 25 tyg. Centyl ogólny jest 50, więc spoko, ale ta główka... Miałam nie iść na prywatne badanie III trymestru, ale w tym przypadku już się umówiłam. Wobec tego w połowie lutego dowiem się może coś więcej, a do tego czasu pewnie lekko osiwieje 😏 Przy okazji poproszę lekarza by powiedział czy mogę lecieć na ferie, bo wypada, że będę wtedy w 33 tyg.

A bierzesz coś na te skurcze? U mnie też szyjka różna, ale biorę progesteron, magnez i nospe i brzuch się tak nie spina, a i szyjka chyba przestała wariować. No plus odpoczynek :(
    Też na tym etapie takie skurcze treningowe są normalne i fizjologiczne, co potwierdziło mi chyba ze 4 lekarzy, jak na ktg się nic nie pisze to jest dobrze. Też już osiwiałam, a tu dopiero 35 lat za miesiąc skończę 🫣😂

• Marcycha Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania, tak biorę na dzień 400 mg magnezu i Luteine 100 dwa razy dziennie. Nospy nie biorę, bo te skurcze to trwają maksymalnie 15 sekund, więc nawet nie zdążę wstać po tabletkę, a co dopiero mówić o jej zadziałaniu 😜 Ale pojawiają się też po prostu jak leżę.

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Hania1990 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Hania, tak biorę na dzień 400 mg magnezu i Luteine 100 dwa razy dziennie. Nospy nie biorę, bo te skurcze to trwają maksymalnie 15 sekund, więc nawet nie zdążę wstać po tabletkę, a co dopiero mówić o jej zadziałaniu 😜 Ale pojawiają się też po prostu jak leżę.

U mnie to samo jest, jak leżę albo jak chce mi się siku 🫣 też nie ma znaczenia co robię. Musimy przetrwać :)

• Monika33 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy któras z Was miała grypę w ciąży?? Ja jestem w 29 tygodniu ciąży i córcia od dziś potwierdzenie grypy i ciągle wymiotuje i gorączka do 39.6 i boje się że ja też się rozłożę tym bardziej że z nią przebywam ☹️

• Paflina Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika33 wrote:
    Hej dziewczyny czy któras z Was miała grypę w ciąży?? Ja jestem w 29 tygodniu ciąży i córcia od dziś potwierdzenie grypy i ciągle wymiotuje i gorączka do 39.6 i boje się że ja też się rozłożę tym bardziej że z nią przebywam ☹️

Hej, ja miałam grypę jakoś w 25 tygodniu ciąży.
    Szczepilam się więc może szczepionka wpłynęła na łagodny przebieg choroby. 5 dni leżenia w domu z czego 3 dni plackiem. Gorączka max 38 i zbijalam paracetamolem. Pierwszego dnia musiałam brać 1g co 8h żeby zbijać, z każdym dniem już tak szybko nie rosła.

Możesz dostać na receptę Oseltamiwir, to lek przeciwwirusowy. W sumie nie lek tylko składnik leku. Ja dostałam ten lek od internisty, ginekolog dał zielone światło.

Dostałam też syrop Stodal, robiłam inhalacje

Mimo że miałam kaszel to macica pozostała miękka. Też się tym bardzo martwiłam. Dostałam luteinę tak na wszelki ale ostatecznie może 3 dni ją pobrałam. Po chorobie byłam na kontroli i wszystko ok.

Oczywiście nie jestem lekarzem i to lekarz powinien ostatecznie zdecydować co Ci przepisać.

Monika33 lubi tę wiadomość

23.08- kropek 3,4mm, akcja serca widoczna
    05.09 - kropek 1,7cm 💕💕
    25.09 - człowieczek 4,19 cm 👶
    30.09 - zdrowa dziewczynka, 5,5 cm 🩷
    08.11 jednak chłopak ❤️

preg.png
  • Monika33 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paflina
    Hej, ja miałam grypę jakoś w 25 tygodniu ciąży.
    Szczepilam się więc może szczepionka wpłynęła na łagodny przebieg choroby. 5 dni leżenia w domu z czego 3 dni plackiem. Gorączka max 38 i zbijalam paracetamolem. Pierwszego dnia musiałam brać 1g co 8h żeby zbijać, z każdym dniem już tak szybko nie rosła.

Możesz dostać na receptę Oseltamiwir, to lek przeciwwirusowy. W sumie nie lek tylko składnik leku. Ja dostałam ten lek od internisty, ginekolog dał zielone światło.

Dostałam też syrop Stodal, robiłam inhalacje

Mimo że miałam kaszel to macica pozostała miękka. Też się tym bardzo martwiłam. Dostałam luteinę tak na wszelki ale ostatecznie może 3 dni ją pobrałam. Po chorobie byłam na kontroli i wszystko ok.

Oczywiście nie jestem lekarzem i to lekarz powinien ostatecznie zdecydować co Ci przepisać.[/QUOTE]

No właśnie ja nie zaszczepiona jestem a teraz już za późno jak córka to ma bo mogła już mnie zarazić ☹️
    Boje się bardzo tej temperatury , czytałam właśnie o tym leku przeciwwirusowym co piszesz i że łagodzi objawy, obym jednak się uchroniła ale wątpię bo łapie q tej ciąży wszystko jak gąbka ☹️

• Adeline Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocieszę że mój mąż miał przed wigilią stwierdzoną grypę, 3 dni gorączki z czego 2 dni się nim zajmowałam nawet w nocy okłady mu robiłam po czym wyjechałam jak się okazało że to grypa. Grypa zaraża od początku już przed pojawieniem się objawów nawet więc jestem przykładem że nie koniecznie trzeba się zarazić i tego Tobie życzę 🫶 z kolei jak na początku ciąży mąż złapał covid to ja też się zaraziłam. Tzn nie byłam jeszcze u lekarza od czasu męża choroby ale objawów choroby nie miałam żadnych, oby 21.01 na wizycie było ok, póki co mały kopie ładnie :)

Monika33 lubi tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Monika33 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline]
    Pocieszę że mój mąż miał przed wigilią stwierdzoną grypę, 3 dni gorączki z czego 2 dni się nim zajmowałam nawet w nocy okłady mu robiłam po czym wyjechałam jak się okazało że to grypa. Grypa zaraża od początku już przed pojawieniem się objawów nawet więc jestem przykładem że nie koniecznie trzeba się zarazić i tego Tobie życzę 🫶 z kolei jak na początku ciąży mąż złapał covid to ja też się zaraziłam. Tzn nie byłam jeszcze u lekarza od czasu męża choroby ale objawów choroby nie miałam żadnych, oby 21.01 na wizycie było ok, póki co mały kopie ładnie :)[/QUOTE]

Chciałabym żeby też tak było w moim przypadku ale córcia bardzo źle przechodzi ☹️wymiotuje i mega wysoka gorączka do 39.6 i ledwo w nocy zbijalam a ja jak usłyszałam dziś że to grypa to załamka ☹️często myje ręce ale też nie da się dziecka nie przytulić, za rękę mnie łapie i z nią muszę do łazienki itd, jak to dziecko a ja tu jestem przerażona ☹️

• Soleil_ Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:

Mam nadzieję, że na kolejnym USG już główka wyrówna, ja też pomyślałam, że skoro główka nisko, to może błąd pomiaru tutaj wystąpił?

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
‹‹ 183 184 185 186 187
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ