WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis rozmawiałam z przyjaciółka, która w obu ciążach miała cukrzycę ciążową i mówiła, że u niej dużo zmienial chleb i kiedy nie jadła późno to rano były niższe wyniki. Późno to znaczy po 21, starała się jeść do 20, a najlepiej do 19.

Kori....wyobraź sobie, że ani razu tam nie weszłam 🫣 Ten webinar będzie dostępny czy znika?
    Ale super masz z wanną.

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koko90 wrote:
    Hej :)
    Dawno mnie nie było, ale udało mi się wszystko nadrobić.
    Bardzo mi przykro z powodu strat dzieciątek u dwóch dziewczyn :(
    Cieszę się, że reszta jakoś się trzyma, mimo wielu nieciekawych perypetii u niektórych.
    Monika33, dasz radę z grypskiem. Dobrze, że szybko dostałaś lek przeciwwirusowy. Ciekawa jestem w jakiej dawce dziewczyny stosowałyście. 75 mg czy słabsze dawki?
    U mnie wszystko dobrze póki co. Tydzień temu ból spojenia łonowego, ale nie ma rozejścia, a ból przeszedł po 3 dniach. Tak jak Wy dziewczyny z jednej strony jest ogromna radość, że niedlugo powitam swoje Dziecko, a z drugiej strach przed niewiadomą, bo to moje pierwsze i jeszcze nie wiem z "czym to się je" 😀

Ja dostałam 75 mg tylko lekarz bez specjalicji kazałam brać dwa dni po 2 tabletki a potem po jednej a lekarz specjalista co łączy dzieci i dorosłych i przeważnie grypy i przeziębienia kazał 5 dni po 2 tabletki więc chyba wezmę 3 dni po2 tabletki a potem po jednej, ale powiem Wam że na mnie zadziałało bo mega szybko dostałam, po wzięciu dwóch tabletek temp miałam wieczorem 37.5 i na tym koniec , ani wczoraj ani dziś nie ma temperatury. Ja wzięłam zanim dostałam gorączkę.
    Moja córcia dostała późno bo miała jeden dzień miała 37.7 a druga noc już 39.6 i rano to samo i dopiero popołudniu lek wzięła a ja naprawdę szybko do lekarza bo zaraz objawy skojarzyłam z córką i lek działa cuda.
    Katar mam ale to wiadomo że mi to szybko nie przejdzie bo katar to tydzień na pewno będzie

Marcycha lubi tę wiadomość

• Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba pora kupić jakieś ciuszki, a że jestem minimalistką to mam rozkmine żeby dobrze trafić z rozmiarem 😂
    Termin porodu na 22 kwietnia...
    Myślicie, że jaki rozmiar będą miały nasze maluszki tak na lipiec/sierpień? Nie wiem w jakim rozmiarze kupić takie bardziej letnie ciuszki, na krótki rękaw i nogawki krótsze 🙈
    Planuje kupić w hm i next więc do tej rozmiarówki jakbyście miały jakieś odniesienie 😅

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    Chyba pora kupić jakieś ciuszki, a że jestem minimalistką to mam rozkmine żeby dobrze trafić z rozmiarem 😂
    Myślicie, że jaki rozmiar będą miały nasze maluszki tak na lipiec/sierpień? Nie wiem w jakim rozmiarze kupić takie bardziej letnie ciuszki, na krótki rękaw i nogawki krótsze 🙈
    Planuje kupić w hm i next więc do tej rozmiarówki jakbyście miały jakieś odniesienie 😅
    Kurcze a nie wolisz poczekać? Ja nie wiem nawet jaki rozmiar kupić na narodziny a co dopiero na za kilka miesięcy 😅
    Szkoda coś teraz kupować jak potem ma się okazać że ani razu dziecko tego nie założy

Peony22 lubi tę wiadomość

• Tika Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam głównie body 56/62 i 68

56 z długim rękawem a wyższe rozmiary długi i krótki.
    Na wyjście mam 56 nic mniejszego 😅
    Wszyscy mówią że 56 to jest tak na 2tygodnie do 1 msc. Chyba że wypadnie większe to i na dłużej będzie.

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤
    39t+4d synek ❤️
  • bajkowadama Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:

Nie wiem czy to ma sens, ale ja czekam do następnych prenatalnych jak będzie ważenie maluszka i chyba będą oszacowywać wagę przy porodzie? Przynajmniej taką mam nadzieję, ale z drugiej strony zdarzają się historie, gdzie te oczekiwania a rzeczywistość to dwa różne światy 😂 chyba na początek wezmę po trochu ubranek od tych najmniejszych, 50 i 56, a resztę będę dobierać później.

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, może i racja, że lepiej poczekać, ale chciałam mieć z głowy na pierwsze 3-4 miesiące czyli właśnie przez wakacje jeszcze 😅 to chyba faktycznie kupię takie na dłuższe rękawki wszystko bo w wakacje też wieczorami będą w użytku, a typowo letnie się dokupi po prostu 🙈

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz całkiem inne pytanie, nie dzieciaczkowe 😁
    Chcielibyśmy z mężem pojechać gdzieś na przedłużony weekend. Może macie jakieś pomysły? Termy odpadają, bo temperatura wody za wysoka, w górach nie pochodzę za wiele 😅
    Chętnie przygarnę pomysły, bo to prezent na urodziny męża 🙈

preg.png
  • Danana Znajoma

Wysłany: 20 stycznia, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ciuszków ja mam mnóstwo na newborn czyli 50 56 moi synowie mieli 44 i drugi 46 cm (urodzeni w terminie) i tu wiem że gwiazda też będzie mała 😊a teraz ma 1320 g ❤️
    Ale najgorsze jest to że mój pierworodny ma jelitowke mam nadzieję że ja się nie zarażę. lekarz dziś powiedział że albo ja albo on mamy siedzieć sami w pokoju a że syn już w takim wieku że nie chce z nami siedzieć to on wybrał ta opcje 😂
    Za 6 tyg mam kolejna wizytę w szpitalu i powiedzą mi termin cesarki 🥰

• LadyDaga Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    Peony22 mój starszy kwietniowy w lato nosił rozmiar 68 😉

Peony22, Kori_ lubią tę wiadomość

Ona 35 l. On 37l.

Synek 04.2021 - 56cm 4030g

Starania o drugiego bobasa ❤️
    15.08.2024 ⏸️
    17.08 2024 - b-hcg 344,2
    19.08.2024 - b-hcg 937,7
    05.09.2024 - 0.68cm, mamy❤️
    15.10.2024 -🧬zdrowa Królewna 👧
    05.12.2024 -360g
    19.12.2024 - 491g
    02.01.2025 - 713g
    30.01.2025 - 1233g
    20.02.2025 - 1979g
    23.04.2025 🩷👧 3600g 58cm
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    To teraz całkiem inne pytanie, nie dzieciaczkowe 😁
    Chcielibyśmy z mężem pojechać gdzieś na przedłużony weekend. Może macie jakieś pomysły? Termy odpadają, bo temperatura wody za wysoka, w górach nie pochodzę za wiele 😅
    Chętnie przygarnę pomysły, bo to prezent na urodziny męża 🙈

Ja lubię Wisłę, można pochodzić po mieście, są też trasy płaskie, w końcu to Beskidy. Podjechać do ościennych beskidzkich miejscowości czy do Czech :) fajny jest też Ojcowski Park Narodowy, byłam tam na dość długiej wycieczce - z 5-10 km - w 8. miesiącu ciąży w poprzedniej ciąży 😂 z innych uzdrowiskowych miejscowości lubię Świeradów-Zdrój, uwielbiam też Kotlinę Kłodzką. Moi rodzice kochają Nałęczów, sympatyczna jest też Jura Krakowsko-Częstochowska.
    W ciąży też pewnie fajne będą duże miasta - ach, pospacerowałabym po Krakowie i Wrocławiu, ale z moją szyjką wycieczka mnie dopiero po porodzie...

Ja jestem po badaniach krwi, zdałam krzywą cukrową <3 żeby było śmiesznie, miała też inny kształt niż ostatnio. 3 lata temu miałam 74-85-118, teraz 74-136-106 😅 czułam się też o wiele lepiej, ale leżałam na kozetce przez złe samopoczucie (mroczki przed oczami i bycie na granicy omdlenia) na ostatnim teście, no i przez szyjkę.

Reszta wyników też w normie, szczególnie cieszy mnie dobry wynik moczu i CRP, bo infekcje są w moim stanie podwójnie niewskazane.

Ja ostatnio zaczynałam od rozmiaru 56, teraz dokupiłam kilka ciuszków 50/56 w Lidlu. Liczę, że nie będę musiała dokupować 44 i 50... 🙏🏻

Tika lubi tę wiadomość

👧👦
  • Kori_ Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Dzis rozmawiałam z przyjaciółka, która w obu ciążach miała cukrzycę ciążową i mówiła, że u niej dużo zmienial chleb i kiedy nie jadła późno to rano były niższe wyniki. Późno to znaczy po 21, starała się jeść do 20, a najlepiej do 19.

Kori....wyobraź sobie, że ani razu tam nie weszłam 🫣 Ten webinar będzie dostępny czy znika?
    Ale super masz z wanną.
    .

Tak robiłam kilka treningów jak jeszcze nie chodziłam regularnie na zajęcia dla kobiet w ciąży, czasem jak czuję, że zaczyna mnie boleć kręgosłup to mają fajne 5 min ćwiczenia dla rozciągania, trening na piłce ( u mnie te zajęcia są niestety o takiej godzinie, że mi nie odpowiadają i pomału zaczynam szkołę
    Rodzenia, jestem w połowie) uważam, że tą cenę fajnie :)) jakbyś chciała przedłużyć o miesiąc to też jestem chętna( żeby ta wiersza była bardziej na świeżo , coś sobie poprzypominac )
    ❄️Peony ja bym poczekała z kupowaniem jeszcze miesiąc albo dwa, jak wejdzie kolekcja letnia, teraz parzyłam np na hm i nie ma wyboru body z krótkim rękawem, zresztą w czerwcu będą już wyprzedaże więc online będzie można zamówić fajne ciuszki w dobrej cenie ( i mówię to ja która nie ma ani jednego używanego ciuszka a wszystko kupiła na mega dużej przecenie) tak jak teraz body z długim rękawem 15 zł z Zary gdzie tyle sobie na Vinted liczą za używane plus wysyłka 😵‍💫, jakiś 3 pak spodenek z hm za 20 zł , sukienka z smyka za 15 zł itd na pewno jeszcze będą fajne promocje.

A co do weeekendu to ciężko mi odpowiedzieć może jakieś fajne miasto na weekend typu Kraków albo Praga( szczególnie Praga jest dla mnie super opcja) ? Ja uwielbiam termy i sauny i czekam z niecierpliwością kiedy będę mogła w końcu się wybrać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 09:12

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak Wasze ogólne samopoczucie?

Ja już zaczynam odczuwać że mi ciężko, buty czy skarpetki muszę zakładać na siedząco. Uroki 3 trymestru 😅

• Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zalezy od dnia i nocy sumie bardzo dużo od nocy,czy spie czy nie ...cukrem już się nie przejmuje będzie co ma być...jestem od tygodnia na diecie i w sumie schudłam kilogram...

Dziś zamówiłam rzeczy apteczne dla mnie i dziecka,jutro jedziemy po komodę i obejrzeć wózki,bo jakby na to spojrzeć to za zostały 2 mięsiace.
    Z tym ubieraniem to też już u mnie coraz chętniej ciężej....gimnastykowalam się kilka dni temu żeby obciąć paznokcie u nóg 😁

preg.png
  • Kori_ Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    Dziewczyny jak Wasze ogólne samopoczucie?

Ja już zaczynam odczuwać że mi ciężko, buty czy skarpetki muszę zakładać na siedząco. Uroki 3 trymestru 😅
    Mnie pobolewa kręgosłup pomału już niestety, ale i tak zdaję sobie sprawę, że super przechodzę ciążę dlatego nie chce narzekać, ale odczuwam już że lordoza robi się coraz większa.

❄️Marta1998 1 kg to sporo w tak krótkim czasie .
    Tak my fotelik kupiliśmy, wózek też mamy wybrany, tylko przegapiliśmy promocję na niego, teraz śledzę ofert i jak pojawi się znowu promocja to jedziemy kupić, była do niedzieli a ja liczyłam, że będzie dłużej, bo dzisiaj mogliśmy podjechać ale już 400 zł więcej chcą 😵‍💫 też sporo nie mam, od lutego już biorę się ostro za zamawianie.

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na USG III trymestru i u małej wszystko okej 🥹 Wszystkie wymiary ok. AFI "rewelacyjne" jak i kilka innych parametrów 😅 Co jakiś czas tak reagowała. To co zauważyłam to to, że dosłownie kawałeczek inaczej zaznaczony wymiar na obrazie i już sporo zmienia się datowanie rozwoju, to tygodniowo-dniowe. Także niepotrzebnie panikowałam, teraz będę mądrzejsza. Szyjka 25 mm, więc można powiedzieć ch***wo, ale stabilnie 🤪 Buzi nie pokazała, więc nie mamy zdjęcia, ale Pani pokazała włoski na USG 🙃
    Mała waży 1200 g i jest w 30 centylu także jest ok.
    Co do wyjazdu w 33 tyg. Pani powiedziała ok, ale i tak będzie potrzebne zaświadczenie od lekarza prowadzącego.
    Generalnie powiedzieć dziś kamień z serca, to za mało.

Ja dziś czuję się wyjątkowo dobrze i też widzę, że sporo zależy od tego czy się wyśpię. Planuję jutro to powtórzyć 😅 Zwykle dopada mnie zgaga, plecy bolą jak naprawdę długo stoję, a że raczej nie muszę to nie bolą 🤪 Ostatni raz zrobiłam dziś na cukier eksperyment z cukrami i po sporej ilości Nesquikow wywaliło po cukier po godzinie na 150. Także to chyba jedyne czego powinnam unikać, przy całej reszcie mojego jedzenia było ok, czy to bialy makaron, biały ryż czy ziemniaki. Białego chleba właściwie nie jadam, bo nie lubię (no może czasami bułeczka 😁).

Kori, wejdę tam i zobaczę o co to chodzi.

W zeszłym tygodniu przyszedł do nas wózek. Zamówiliśmy używkę z Vinted, na OLX był wystawiony o 50 zł drożej 🙃 Jestem bardzo zadowolona, wygląda jak nówka, wyprany przeprasowany/zdezynfekowany parownicą czeka na użytkowniczkę 😁

Kori, też dałam ciała z promką, ale co do fotelika i bazy i teraz czycham na nią ponownie (nowy) lub szukam dobrej oferty na używany. Pluję sobie w brodę, ale cóż zrobić. Tu z kolei 700 zł różnicy 🫣

Co do ciuszków, to byliśmy ostatnio u mojej przyjaciółki (ma dwie dziewczynki z czego najmlodsza 2 latka) i powiedziała, że przygotuje mi worek ubranek, bo się okazało, że jak miała dać coś szwagierce, to jej roczna już nosi ten rozmiar co dwulatka 🤯 Fakt, że szwagierka i szwagierce są z tych wysokich. Zapytam jeszcze o najmniejsze ciuszki także po ostatnich worach czekam 😅
    Zdecydowaliśmy też, że kupimy suszarkę bębnową, głównie po teście u moich rodziców, jak się okazało, że ubrania po wyjeciu nie wymagają prasowania 😍 No i suszarka stoi normalnie w wolnym pokoiku małej, więc trzeba ograniczyć jej rozkładanie 😁

bajkowadama lubi tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam z ubrankami też się jakoś udało bo dostałam sporo od koleżanki, trochę też zgarnelam od jakiejś dziewczyny z internetu co chciała za nie czekoladę tylko 😅 nawet nie muszę dużo kupować.
    Martwię się tylko czy te najmniejsze rozmiary nam się przydadzą bo mały na ten moment jest w 75 centylu, mąż jest wysoki i może się okazać że bobas będzie większy. No ale zobaczymy 🩵

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii, a jaki masz ostatni pomiar bobasa i z kiedy?

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za tydzień prenatalne, dziś 28+6, synek waży 1500g więc nieco ponad normę hehe. Zobaczymy co wyjdzie za tydzień, morfologia podchodzi pod granicę anemii więc dieta i pilnować wagi aby tak nie przybierać bo już 13kg przytyłam i to za dużo wg lekarz :) najważniejsze że z małym wszystko dobrze, oby za tydzień też były dobre wieści ☺️ zgaga mnie męczy nocami, ciągle na sisi wstaje wiec noce są kiepskie przez co muli mnie w ciągu dnia. Tak się cieszę kochane, że spotykamy się tu nadal wspólnie w dużym gronie w 3 trymestrze 🩵

Magii, Marcycha, Kori_, bajkowadama lubią tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Magii, a jaki masz ostatni pomiar bobasa i z kiedy?
    26+5 mieliśmy USG i mały ważył prawie 1200g

Adeline lubi tę wiadomość

‹‹ 188 189 190 191 192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ