🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Tęczowa22 wrote:Dlaczego mało aktywność mogłaby nie pozwolić ? Pytam z ciekawości, sama dużo leżę mało jestem aktywna a bardzo bym chciała też SN i dało mi to do myślenia 😊
Bo ciało nie jest przygotowane i to może utrudniać poród sn. Poród sn to ruch. Długie i trudne porody to często zbyt dużo napięć w ciele kobiety, brak mobilności. Odpowiedni ruch w ciąży świetnie przygotowuje. Tu nawet nie chodzi o same spacery, ale wzmocnienie pośladków, które pomagają w trakcie porodu, samo to, że ruch pomaga dobrze ustawić się w kanał rodny dziecku. Odpowiednie ćwiczenia rozluźniające otwierają lepiej droge dziecku. Teraz jest super czas żeby już zacząć przygotowywać się do tego
ruch w ciąży to też lepsze dotlenienie dziecka.
Pomarańczowa, Tęczowa22, Idawoll, Uda się lubią tę wiadomość
-
Rodziłam z mężem i nie wyobrażam sobie, żeby miało go tam wtedy nie być.
Przed wyjazdem do szpitala, kiedy odeszły mi wody trochę był spanikowany, ale moment się ogarnął. Przygotował mi przed wyjściem kilka bułek, gdybym zgłodniała (spoiler: po wszystkim byłam głodna, jak cholera!). W szpitalu zajął się całym majdanem, w trakcie partych trzymał mi nogę, bo nie mogłam znaleźć dla niej miejsca. Tym sposobem ocalił noc położnej, bo prawie ją skopałam 😅 sam fakt, że był przy narodzinach naszej córki był dla mnie ważny, myślę że dzięki temu obrastała się dla niego bardziej bliska.
Teraz jeszcze nie wiadomo, jak będzie, bo nie mamy tu nikogo na miejscu. Prawdopodobnie teściowa będzie u nas na kilka dni w okolicach terminu porodu. Chociaż nie wiem, jak to zorganizujemy, bo „okno porodowe” to dość długi okres, a mamy do siebie niemal 200 km. 🤔
Uda się, mon08kow lubią tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. 🩺
03.12. Połówkowe 🩺
_
_ -
Co do ruchu w ciąży - potwierdzam. Ma on bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o przebieg fizjologicznego porodu (bo wiadomo, że sytuacje bywają różne).
Od siebie bardzo polecam piłkę gimnastyczną i prawidłowe ćwiczenia oddechowe właśnie na niej. Moja położna na edukacji przedporodowej poświęciła temu wiele czasu i jestem jest bardzo wdzięczna, bo to serio pomaga.
Tęczowa22, Uda się lubią tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
2025
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
30.10. 🩺
03.12. Połówkowe 🩺
_
_ -
Muszę może córkę zaangażować w bujanie na piłce albo jakieś ćwiczenia, to motywacja będzie większa 😅 w poprzedniej ciąży ćwiczyłam prawie cały czas, pod koniec właśnie dużo na piłce. Teraz się gorzej czuje, ale może też ruch mam wymuszony, bo jednak z 2 latką bywa różnie. Po cc szybko doszłam do siebie, ogólnie do końca się dobrze czułam, także też polecam ruch jak nie ma przeciwskazań
03.2023 🩷
30.09.2025 prenatalne, chłopczyk?
💙
08.10.2025 8 cm chłopczyka 🐻💙 -
Ja lubiłam oglądać Kamilę Tomczewską z kanału rodzimy razem pl i wspominana tu już Izabelę Dembińską. W ogóle oba te kanały odkrywają całą masę tajników porodu i opieki nad maluszkiem.Tęczowa22 wrote:Polecacie jakieś konkretne ćwiczenia? Będę wdzięczna za wskazówki 😊 Jutro udam się zakupić tą piłkę gimnastyczną 😊
Pomarańczowa, Tęczowa22, mon08kow lubią tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
2025
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
30.10. 🩺
03.12. Połówkowe 🩺
_
_ -
Ja ruchów jeszcze nie czuję, albo realnie w tych wzdęciach ich po prostu nie rozróżniam. 😅
To jaki poród, i czy będę kp, kpi czy mm, zostawiam że tak to powiem losowi. Jak się potoczy, tak będzie, przyjmę wszystko na klatę. :p nie mam preferencji i wiem że nie do końca wszystko zależy ode mnie.
Uda się, Pawix20 lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu: accofil, neoparin, acard, encorton, luteina → został neoparin 0,6

-
Uda się wrote:O kurczę ale tutaj dzisiaj mocne tematy 🫣
Zacznę od tego że byliśmy dzisiaj na wizycie kontrolnej i dziecko( nadal nie potwierdzony syn bo nogi zapłata) urosło bardzo z 95g na 171g i ma już prawie 14 cm ♥️ pani powiedziała że choć jestem 16+3 to jego wielkość jest jak na 17+. Także dzień dobrych wieści. Pytałam też o szczepienie RSV ale jeszcze mam podobno czas.
Teraz odliczamy do połówkowych i mam nadzieję że zobacze już 🦉i będzie 🩵
Kolejna kontrolna 20.11
Pogoda ☀️☀️☀️🍂🌿🍁terapia i dobre wieści u gina dały mi dzisiaj wiatru w żagle 🤩🫶🔥🔥🔥
Pisałyście o porodach i powiem wam że jako debiutantka marzy mi się właśnie takie poród SN i też nie chcę żadnego nacinania itd. Wiadomo ze wyjść może różnie ale myślę sobie że ja teraz zacznę chodzić do tej fizjo gin to może pokaże magiczne sztuczki jak się rozciągać.
Karmić piersią też bym chciała ale wiem że to często loteria. Jednak mam taki może zaściankowy pogląd że mleko matki jest cenniejsze niż sztuczne i poprostu chciałabym ten proces przejść z dzieckiem.
Cieszę się z waszych dobrych wizyt ostatnio i rosnących maluszków♥️♥️
Ja ruchów też jeszcze jakoś nie czuję i chyba nawet nie umiem rozpoznać ale pani doktor mówiła dzisiaj że do naszego następnego spotkania pod koniec listopada już na pewno będe czuła
Narazie moje koty nie opuszczają mnie na krok i wręcz są nachalne żeby spać przy lub na brzuchu 😂
Wogole pytanie mam czy rodziłyście zawsze z mężem? Zastanawiam się nad tym bo to jakieś takie krępujące jest i nawet straszne ale też fajnie mieć koło siebie bliskiego człowieka. Mój się boi 😂
Super słyszeć, że u Ciebie lepiej! 🥰
Uda się lubi tę wiadomość
-
Tęczowa22 wrote:Polecacie jakieś konkretne ćwiczenia? Będę wdzięczna za wskazówki 😊 Jutro udam się zakupić tą piłkę gimnastyczną 😊
Ja teraz kupuje ten pakiet na 6 miesięcy https://momama.pl/#
Ogólnie to trochę z Lewandowską ćwiczyłam, jeździłam na rowerku stacjonarnym, chodziłam z kijkami, Iza Dembinska, joga z Gosia Mostowską i jakieś swoje ćwiczenia też
i bardzo bardzo dużo tańczyłam ze starszą córką, wszystko robiłam gdzie tego ruchu biodrami było sporo no i oczywiście piłka 
A z ciekawostek moja młodsza się bardzo późno obróciła, mimo, że regularnie robiłam te ćwiczenia, kurs porodowy z Iza. Do połowy 8 miesiąca pracowałam, zdalnie, ale mimo wszystko to siedzenie szkodziło. Robiłam w trakcie przerwy na ćwiczenia, ale dopiero młoda się obróciła po paru dniach jak przestałam pracować. Moja fizjo do mnie wtedy czy ja bym chciała żeby mi ktoś na głowie siedział 😆 więc żebym się dziecku nie dziwiła, że nie chce się obrócić. Ginekolog już wróżyła cesarkę, że się nie obróci. Robiłam też ćwiczenia od fizjo, które miały ją zmobilizować do obrotu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października, 19:59
-
siesiepy wrote:To jaki poród, i czy będę kp, kpi czy mm, zostawiam że tak to powiem losowi. Jak się potoczy, tak będzie, przyjmę wszystko na klatę. :p nie mam preferencji i wiem że nie do końca wszystko zależy ode mnie.
Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że to najlepsze rozwiązanie 🙂 -
siesiepy wrote:Ja ruchów jeszcze nie czuję, albo realnie w tych wzdęciach ich po prostu nie rozróżniam. 😅
To jaki poród, i czy będę kp, kpi czy mm, zostawiam że tak to powiem losowi. Jak się potoczy, tak będzie, przyjmę wszystko na klatę. :p nie mam preferencji i wiem że nie do końca wszystko zależy ode mnie.
To samo uważam teraz, po doświadczeniu pierwszego porodu sn jedynie nad czym myślę to gdzie rodzić, czy po prostu zdążę dojechać a tam gdzie poprzednio napewno nie 🙃27👩🧔28
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025
🤍 04.2026 ? -
krolik wrote:To kładzenie na plecy to dramat, mi na plecy dopiero pozwolili jak główkę było czuć i młode wychodziły. Że straszą pamiętam, że mnie z tego łóżka ściągały jak próbowałam się wspinać zmęczona, bo mówiłam, że spać idę, także tak, ja już po godzinie porodu miałam dość 😆 ze starsza to cały czas mi kazały chodzić, robić takie przysiady głębokie, pozycję wertykalne, dużo biodrami kręcić. Z młodszą już znałam super techniki oddechowe na łagodzenie tego bólu więc też cały czas w ruchu. Dlatego szczerze polecam wam właśnie takie przygotowanie czy to z Izabelą Dembinska czy kimś innym, ale warto!
Dziś byłam u fizjo urogin i właśnie polecała kursy Izy, wiedziałam już o co chodzi, bo kiedyś w wątku już o niej wspominałaś
i jutro wykupię dostęp do platformy, od listopada chyba nawet zaczynają jakiś cykl spotkań na żywo, także myślę że to będzie fajna opcja
-