🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Pytanie do dziewczyn które pękły lub były nacięte i mają szwy
Czy wasze szwy już odpadły ?
Ja mam 1 szew i jest nadal w piątek będzie 3 tygodnie…
Po pierwszym porodzie też miałam 1 szew ale odpadł/rozpuścił się bardzo szybko a teraz prawie 3 tygodnie i dalej tkwi. Co prawda nic mnie nie ciągnie i nie boli.
Położna na 1 patronażu mówiła że jakby co to go ściągnie ale przyznam szczerze że się boję i wolałabym żeby sam się rozpuścił 🙈 -
Migotka96 wrote:Dziewczyny odnośnie tych badań przesiewowych to jeśli w systemie jest informacja ze wykonano to jest to jednoznaczne z tym ze wynik jest w porządku? Czy później jakoś to zmienia status ?
U mnie tez „w trakcie badania” mukowiscydoza i LSD, reszta wykonano
Tak, u mnie jest "wykonano" a pod spodem adnotacja, że wysłali dodatkową bibułę do badań. Jeśli masz tylko, że wykonano i nikt się z Tobą nie kontaktował to znaczy, że jest dobrze
mon08kow lubi tę wiadomość
-
Co do pępka to na 1 patronażu jak pępek miał tą ropę to położna posypała takim żółtym proszkiem i to super zadziałało
Może zapytajcie swoje położnego ten proszek do zasypania pępkaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 12:30
-
Dorkaa87 wrote:Pytanie do dziewczyn które pękły lub były nacięte i mają szwy
Po pierwszym porodzie też miałam 1 szew ale odpadł/rozpuścił się bardzo szybko a teraz prawie 3 tygodnie i dalej tkwi. Co prawda nic mnie nie ciągnie i nie boli.
Położna na 1 patronażu mówiła że jakby co to go ściągnie ale przyznam szczerze że się boję i wolałabym żeby sam się rozpuścił 🙈
Ja jestem 3 tygodnie po porodzie (22 dni) i część szwów już się rozpuściła, ale nie wszystkie. Także również czekam 🫠
Pechowy ten Twój jeden szew, u mnie było ich znacznie więcej... -
Haha, ja tak samo. Mało mi łzy w oczach nie stanęły, jak to zobaczyłam 😅 bo ja to tam z chirurgiczną precyzją go dotykałam, a ona wywinęła wszystko do góry, rach ciach i umyte 🫣krolik wrote:Idawoll ja też za delikatnie to robiłam, jak zobaczyłam wczoraj co położna z nim wyczynia to byłam w szoku 😅 za chwilę nam ta sucha część odpadnie i zostanie to mokre w środku 🙈 nie przerabiałam tego jeszcze 🙈 napisałam już do położnej. Moje trzecie dziecko, a nie ogarniam 😅
Dorkaa87 ja miałam 1 szew i po kilku dniach sam się rozpuścił. -
U nas też aktualnie tylko pajacyk i rozpinanam guziczek żeby był ciągły dostęp powietrza. Mam nadzieję, że jak odpadnie ta jedna część to szybciej się zagoi.
Hermiona to jeszcze trochę poczekacienna wizytę, oby do tego czasu odpadł ładnie 🙏 my w poniedziałek mamy pediatrę i we wtorek położna to też mam nadzieję, że jakos doprowadzę to do porządku. Położna pisała żeby przemywać woda jak odpadnie ta sucha część i zbierać cały czas ta ropke. Ja panikuje, a ona, że to nic takiego 😅
Dorka o ciekawe z tym proszkiem, zapytam. O różnych rzeczach słyszałam, ale o proszku na pępek pierwszy raz, ciekawe co to.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 13:06
-
Ten proszek to pewnie Dermatol.
U mnie został jeszcze brzuch, będę musiała dosyć popracować nad nim... No i ciało też nie jest jakieś jędrne 😏 ale i tak mam wrażenie że przy kp to ciało szybciej dochodzi do siebie i tak jakby lepiej się obkurcza i ma mniej wody 🤔 -
Mi ściągała położna ale ja ich miałam dużo 🫤Dorkaa87 wrote:Pytanie do dziewczyn które pękły lub były nacięte i mają szwy
Położna na 1 patronażu mówiła że jakby co to go ściągnie ale przyznam szczerze że się boję i wolałabym żeby sam się rozpuścił 🙈28👩🧔29
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Monimoniii wrote:Tak, u mnie jest "wykonano" a pod spodem adnotacja, że wysłali dodatkową bibułę do badań. Jeśli masz tylko, że wykonano i nikt się z Tobą nie kontaktował to znaczy, że jest dobrze

I dostałaś już tę bibułę? Ja trzymam się słów siesiepy 🙈 nie ukrywam że mnie uspokoiła wczoraj tym postem -
Migotka właśnie dziś mi zaktualizowali wynik bibuły i już jest, że wykonano mukowiscydozę i wszystkie wyniki prawidłowe. Także faktycznie trzeba poczekać dłużej na wynik.
Migotka96 lubi tę wiadomość
-
Królik mam avitale kids, to chyba jakaś podfirma aliness?
Dorkaa ja dalej mam taki duży szew na wardze sromowej jak widziałam. Reszta poodpadala? Muszę zerknąć. W każdym razie no już 3 tygodnie minęły.
Migotka też mam tylko że "wykonano" i to ponoć oznacza że wszystko ok. 😁
U nas pępek odpadl 13 dobę po porodzie. Ja też tak mega delikatnie tam ruszałam cokolwiek, a położna tak bez pardonu to wszystko robiła. 😅 Mamy jeszcze jakaś zaschnięta ropke tam dookola, ale już to jedynie osuszam bo jeśli się tam goi to nie chce tego na nowo rozruszać. Obserwuje jak się goi. Też kazala mi położna przemywać octeniseptem, za to w szpitalu mówili żeby tylko osuszać.
Co do wagi, to zeszło mi już 12kg i z tego co widzę to wciąż schodzi. Ale głodna jestem non-stop, jem bez ograniczeń jak już się dorwę. 😵walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️35♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
Kubuś 💙 5.04.2026 🐣

-
Kupiłam właśnie vivomixx, nie przeczytałam składu wcześniej, bo zaufałam położnej, a tam w składzie pierwsze co to olej mct….a widzę że piszecie, że to właśnie ten olej powoduje dolegliwości u bobasa…🥴
-
Czułam tylko takie ciągnięcie i lekkie szczypanieDorkaa87 wrote:Czy ściągnięcie bolało ?

Spokojnie możesz nawet tego nie poczuć skoro jest tylko jeden, ja miałam chyba z 8 jak nie więcej
28👩🧔29
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Ehh powiem wam że u mnie ciężko, w kółko karmię nie mam czasu na nic więc i płacze i nie śpię ale karmię bo przecież tak trzeba.. szkoda mi najbardziej córki a jeszcze dziś teściowa do małego jadłeś cyca, ssałeś cyca a ja aż rosłam. Naprawdę zazdroszczę kobietom, które mają nawał i mogą ściągać dodatkowo pokarm bo ja niestety chyba nigdy tego nie doświadcze...
Ja już nie wiem co robię nie tak, w kółko go przykładam i dużo pije wody plus piję femilakier może coś podpowiecie co jeszcze mogę więcej ? Jestem wykończona
Calira lubi tę wiadomość
28👩🧔29
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Ale nie masz wystarczająco pokarmu? Czy po prostu wisi ci na piersi? Mój egzemplarz Jakuba mimo tego że ściągam pokarm i podaję mu go w butelce, potrafi mimo to domagać się piersi i wisieć na niej cały dzień i dzisiaj większość nocy. Mama musi robić za materac albo musi być w promieniu metra. Inaczej drama.Pawix20 wrote:Ehh powiem wam że u mnie ciężko, w kółko karmię nie mam czasu na nic więc i płacze i nie śpię ale karmię bo przecież tak trzeba.. szkoda mi najbardziej córki a jeszcze dziś teściowa do małego jadłeś cyca, ssałeś cyca a ja aż rosłam. Naprawdę zazdroszczę kobietom, które mają nawał i mogą ściągać dodatkowo pokarm bo ja niestety chyba nigdy tego nie doświadcze...
Ja już nie wiem co robię nie tak, w kółko go przykładam i dużo pije wody plus piję femilakier może coś podpowiecie co jeszcze mogę więcej ? Jestem wykończonawalka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️35♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
Kubuś 💙 5.04.2026 🐣

-
Pawix20 wrote:Ehh powiem wam że u mnie ciężko, w kółko karmię nie mam czasu na nic więc i płacze i nie śpię ale karmię bo przecież tak trzeba.. szkoda mi najbardziej córki a jeszcze dziś teściowa do małego jadłeś cyca, ssałeś cyca a ja aż rosłam. Naprawdę zazdroszczę kobietom, które mają nawał i mogą ściągać dodatkowo pokarm bo ja niestety chyba nigdy tego nie doświadcze...
Ja już nie wiem co robię nie tak, w kółko go przykładam i dużo pije wody plus piję femilakier może coś podpowiecie co jeszcze mogę więcej ? Jestem wykończona
Nie chcialas skorzystac z pomocy dobrej cdl? Moze bedzie miala jakis pomysl, plan? Oceniał ktoś czy maluch dobrze ssie? Czy dobrze nakręca laktacje?
I wysyłam dużo siły. Ja mam też fatalny dzień. Moze to pocieszy. Mały non stop na rękach. Je po trochu, cofa mu się, ulewa, płacze, denerwuje się. Od 10 nie miał porządnej drzemki. Wmawiam sobie, że może skok bo jutro przestanie być noworodkiem. Ale już zaczely mi gorsze rzeczy przychodzić do głowy. Jest na prawdę dziś ciężko
też płacze już któryś raz
śpi tylko na rękach I muszę chodzić I dosypiac co chwile. Już jest taki zmęczony:( aż mi go zal. Ja nie jadłam śniadania, obiadu, nie mogę pobawić się z córką. Nawet pić nie ma jak.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia, 17:30
03.2023 🩷
04.2026 💙 -
Wydaje mi się że mam za małosiesiepy wrote:Ale nie masz wystarczająco pokarmu? Czy po prostu wisi ci na piersi? Mój egzemplarz Jakuba mimo tego że ściągam pokarm i podaję mu go w butelce, potrafi mimo to domagać się piersi i wisieć na niej cały dzień i dzisiaj większość nocy. Mama musi robić za materac albo musi być w promieniu metra. Inaczej drama.28👩🧔29
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Położna środowiskowa oceniła że dobrze ssie, ehh ja już sama nie wiem ile wytrzymamPomarańczowa wrote:Nie chcialas skorzystac z pomocy dobrej cdl? Moze bedzie miala jakis pomysl, plan? Oceniał ktoś czy maluch dobrze ssie? Czy dobrze nakręca laktacje?
I wysyłam dużo siły. Ja mam też fatalny dzień. Moze to pocieszy. Mały non stop na rękach. Je po trochu, cofa mu się, ulewa, płacze, denerwuje się. Od 10 nie miał porządnej drzemki. Wmawiam sobie, że może skok bo jutro przestanie być noworodkiem. Ale już zaczely mi gorsze rzeczy przychodzić do głowy. Jest na prawdę dziś ciężko
też płacze już któryś raz
śpi tylko na rękach I muszę chodzić I dosypiac co chwile. Już jest taki zmęczony:( aż mi go zal. Ja nie jadłam śniadania, obiadu, nie mogę pobawić się z córką. Nawet pić nie ma jak.
To nie powinno tak wyglądać28👩🧔29
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Dorkaa87 wrote:Pytanie do dziewczyn które pękły lub były nacięte i mają szwy
Położna na 1 patronażu mówiła że jakby co to go ściągnie ale przyznam szczerze że się boję i wolałabym żeby sam się rozpuścił 🙈
Mi mówili, że mam rozpuszczalne, bez konieczności ściągnięcia. Wydaje mi się że wypadł ok. 5 dnia po porodzie. Nie zaglądam tam póki co, raz spojrzałam po powrocie do domu i się załamałam. Obiecałam sobie że za szybko nie będę podgladywac, aby się wygoiło…