X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka wrote:
    Miałam dziś wizytę (przełożyłam z piątku, bo coś mnie tknęło..). KTG wyszło OK - to znaczy tętno oczywiście na granicy normy, ale bez takiej tachykardii jak ostatnio. Skurcze niewielkie. Na fotelu - szyjka mocno skrócona, miękka, rozwarcie na 1,5 cm, ale to ok, może się już rozwierać. No a na usg okazało się, że przez niecałe 3 tygodnie mała przybrała tylko 200 g :( Czyli ma teraz 2430 g, a to skończony 36tc. Zawsze była w 50 centylu, a teraz brzuszek w dolnej granicy normy. Nie przeszkadza mi, że może być drobna, tylko się zmartwiłam, że tak przystopowała, bo wcześniej było ponad 200 g na tydzień. Na szczęście przepływy i łożysko w porządku. Wody - 9 AFI. W piątek mam znowu przyjść na KTG, a już w poniedziałek kolejna wizyta z usg. Jak coś będzie nie tak z przepływami, to do szpitala na obserwację, czy nie trzeba już rozwiązać ciąży... Przy tym rozwarciu i tak mogę urodzić w ciągu 2 tygodni. Mam nadzieję, że mała przekroczy chociaż te 2,5 kg. Z jednej strony liczę na błąd pomiaru, a z drugiej widziałam, jak mierzył ten brzuszek kilka razy i zawsze brał wyższy pomiar. Trochę się gin śmiał, że mała przystopowała, żebym dała radę ją urodzić, bo przy mojej budowie dzidzia 3,5 kg to byłby już wyczyn... Pobrał mi też wymaz na gbs. W poniedziałek mam dzwonić, kiedy będą wyniki.

Edit: jestem też już na FB - mam nadzieję, że się nie obrazicie, że dubluję wpisy..
    Będzie dobrze! ja też mam rozwarcie, ale na 2cm. wody chyba norma to 8? tak w szpitalu mi mówili, bo mi mierzyli teraz i wyszło 16, Ty 9 więc źle nie jest. Na tym etapie płucka już są sprawne więc w razie czego maluszek da radę. Ale ogólnie dziwne, że jeśli łożysko i przepływy ok to czemu tak mało przybrała? Nie rozważałaś np usg w szpitalu na ip? albo gdzieś indziej?
    ja jestem panikara i pewnie od razu bym jechała żeby porównać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2016, 22:52

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • MagSz Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta waga jest szacunkowy wynikiem wszystkich pomiarów. Wystarczy żeby cm nie przybyło za dużo to i wagę system da mniejsza dopasowując do cm główki, brzuszka, kości itd. Więc myślę że może tal być ze mało urosła wzroste a wcale nie.koniecznie waga.

wiecznie lubi tę wiadomość

f2wlcbxmqludqper.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie wiedziałam, że norma to 8. Coś mi kołatało, że min. 5 : /
    Ten lekarz raczej dobrze robi usg, a na izbie przyjęć nic nowego bym się nie dowiedziała dziś. Kazał się też nie nastawiać na jakiś duży wzrost w pomiarach w poniedziałek, tylko podkreślił, że najważniejsze są teraz te przepływy. No ale jak będę się mocno niepokoić, to pewnie się na ip wybierzemy przed poniedziałkiem.
    Straciatella, a coś Ci mówili, ile się jeszcze chodzi z takim rozwarciem? Szacunkowo oczywiście.., bo wiem, że to różnie może być.

*KasiaS* lubi tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    Ta waga jest szacunkowy wynikiem wszystkich pomiarów. Wystarczy żeby cm nie przybyło za dużo to i wagę system da mniejsza dopasowując do cm główki, brzuszka, kości itd. Więc myślę że może tal być ze mało urosła wzroste a wcale nie.koniecznie waga.
    Wzrostem raczej w normie, bo kość udowa i główka nadal 50 centyl, tylko brzuszek malutki. No ja też byłam chudzinka przy porodzie (52cm i 2,5kg).

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.

Wysłany: 9 marca 2016, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka wrote:
    Nawet nie wiedziałam, że norma to 8. Coś mi kołatało, że min. 5 : /
    Ten lekarz raczej dobrze robi usg, a na izbie przyjęć nic nowego bym się nie dowiedziała dziś. Kazał się też nie nastawiać na jakiś duży wzrost w pomiarach w poniedziałek, tylko podkreślił, że najważniejsze są teraz te przepływy. No ale jak będę się mocno niepokoić, to pewnie się na ip wybierzemy przed poniedziałkiem.
    Straciatella, a coś Ci mówili, ile się jeszcze chodzi z takim rozwarciem? Szacunkowo oczywiście.., bo wiem, że to różnie może być.
    Mówili, że przy wieloródkach to rozwarcie zawsze jest szybciej i to o niczym nie świadczy. Mogę urodzić za tydzień a i w 42 tygodniu, ale kazali być już spakowanym i gotowym na zaś. Tylko Ty pisałaś, że masz szyjke dość mocno skróconą, a ja mam trochę skróconą - mówili że jeszcze nie zwiastująca porodu :)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 04:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie pewnie śpią a ja już mam po spaniu w dzień ledwo na oczy patrzę a w nocy spać nie umiem. Mała mi też nie pomaga bo wierci się cały czas :-)

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • fabiola Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie śpię od 4:40 :/

Co do ZZO, u mnie w szpitalu też mówili że podają od 4cm, ale że ja tyle miałam po 12h porodu i musieli mi podać oksytocyne to ZZO dostałam dopiero po 17h z rozwarcie 8cm - nie zadziałało :(

Miłego dnia Dziewczyny :*

atdcjw4zbts1ljz3.png

3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]

Wysłany: 10 marca 2016, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie śpię od po 5. mała w brzuchu szaleje a ja zastanawiam się co zjeść ;-)
    Jakieś głupie sny miałam grrrr

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mania wrote:
    Wszystkie pewnie śpią a ja już mam po spaniu w dzień ledwo na oczy patrzę a w nocy spać nie umiem. Mała mi też nie pomaga bo wierci się cały czas :-)

Ja też nockę do dupy miałam. Młody się wierci, dusi mi na szyjkę i na pęcherz, co chwilę ma czkawkę, którą czuję między nogami. Wszystko super, ładnie pięknie, ale do cholery spać nie daje no :(
    I też nie umiem spać w dzień!

• Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, ja śpię w nocy ale co to za spanie siku co 2h , i bolaca miednica , uda brzuch.... przewracanie się z boku na bok powoduje że pół godz ucieka i tym o to sposobem wstaje niewyspana... ale wyprawiam córkę do szkoły i idę spać dalej... dopiero popołudniu wracam do żywych i cokolwiek działam...

Miłego dnia :*

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:)
    Zaczynam kolejny dzień w szpitalnym łóżku. Chyba będzie ciężki, bo Mała próbuje wyjść pepkiem (chyba jest zawiedziona, że wczoraj jej jednak nie dali wyjść na świat), bóle okresowe i kręgosłupa mnie męczą, na ktg się piszą jakieś straszaki.
    28latka, bardzo Ci współczuję tych ciężkich chwil:( Na pewno wkrótce będziesz już mogła brać corcie w ramiona i przestać się bać. Już niedługo:* a lekarze i położne nie pozwolą, żeby się Zosi cokolwiek stało.
    Któraś z Was pytała o rozwarcie... Leżała ze mną na sali dziewczyna, która od 24tc ma rozwarcie na 2cm i szyjke miękka na 1cm. Musi leżeć, ale ciążę raczej donosi, bo niewiele jej zostało do terminu:)

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • paprotka30 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Fabdorota a mówią coś o wypisie czy juz zostaniesz do porodu? Szczerze to się pogubiłam bo ostatnio dużo z nas było w szpitalu : /

A ja miałam dobra noc. Wczoraj się narobiłam przy przekładaniu ubrań, porządkowaniu papierów itd. Jednak z brzuchem to juz ciężko cokolwiek zrobić.
    Na szczęście moja mama mi pomaga. Może dziś wstawie pierwsze pranie z ubrankami Małej.

Dziewczyny też Wam brzuch tak bardzo poszedł do przodu? Może nie tyle ze urósł tylko po prostu wystaje bardzo, śmiesznie to wygląda. Zastanawiam się jeszcze ile urośnie bo do porodu miesiąc! : )

• mania Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo to nie jestem sama z tym niespaniem :-) udało mi się na chwilę zasnąć i teraz to już koniec spania na pewno.
    Jamniczakuchnia moja Mała też nawet w nocy ma czkawkę. Oni chyba nas przygotowują do tego wstawania w nocy do nich :-)
    O te bóle okresowe pytałam wczoraj i choć są upierdliwe to dr twierdzi, że na tym etapie prawidłowe i nawet kazał odstawić luteine którą brałam w konskiej dawce.
    Moja córka ma pozwolenie od dr na wyjście nie wcześniej niż po świętych, mam nadzieję, że go posłucha :-)

Czyli z tym zzo wszędzie podobnie. Ja nie jestem przekonana, że na pewno bym je chciała ale wolałabym mieć je w razie czego pod ręką, że jak już nie będę dawać rady to mogę o nie poprosić myślę, że lepiej by mi się z tą świadomością rodziło :-\

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma zzo... ale urodziłam bez tego córkę to i teraz dam radę :)

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka30 wrote:
    Hej!
    Fabdorota a mówią coś o wypisie czy juz zostaniesz do porodu? Szczerze to się pogubiłam bo ostatnio dużo z nas było w szpitalu : /

A ja miałam dobra noc. Wczoraj się narobiłam przy przekładaniu ubrań, porządkowaniu papierów itd. Jednak z brzuchem to juz ciężko cokolwiek zrobić.
    Na szczęście moja mama mi pomaga. Może dziś wstawie pierwsze pranie z ubrankami Małej.

Dziewczyny też Wam brzuch tak bardzo poszedł do przodu? Może nie tyle ze urósł tylko po prostu wystaje bardzo, śmiesznie to wygląda. Zastanawiam się jeszcze ile urośnie bo do porodu miesiąc! : )
    Nic nie mówią jeszcze, położne twierdzą, że jeszcze mi na trochę zostawia antybiotyk, później poobserwuja i mooooze puszcza, ale ich zdaniem powinnam zostać po takich przebojach. Tu się wszystko toczy z dnia na dzień, ciężko o jakieś plany.

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy, do tej pory chodziłam w moich aktualnych stanikach, ale teraz już nie daję w nich rady. Zarzekałam się że nie kupię żadnego "miękkiego gówna dla starych bab", ale jestem zmuszona...
    Polecacie coś? Coś wygodnego i co nie zrobi mi z cycków naleśnika, noszę 70C.

• 28latkaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.kappahl.com/pl-PL/kappahl/woman/alla-damplagg/786269/

km5smg7yv4tozota.png
  • ania0141 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry wszystkim,widzę,że dzisiaj same ranne ptaszki...u mnie noc taka sobie,budziłam sie wiele razy a takie spanie na raty to nie spanie chociaż bywało gorzej.mnie to teraz non stop brzuch boli,spina sie twardnieje itp. nospa pomaga na jakiś czas ,ale myślę że na tym etapie to normalne,maluszki są duże,mają ciasno i organizm przygotowuje sie do porodu...poszłabym chętnie spać ale muszę się ogarnac-czekam na kuriera,zamówiłam sobie szlafrok i synkowi rower stacjonarny na urodziny...sam sobie wybrał

ania0141
  • ania0141 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    28latkaa jak nocka minęła?

ania0141
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie też dzisiaj kurier ma przyjść z pościelą dla Misia i takimi tam ale idę spać jak coś to wstane... padam...

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
‹‹ 1004 1005 1006 1007 1008 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ