X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2016, 16:49

• fabdorota Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, mam też "Najszczęśliwszy śpioch w okolicy". Prezent od siostry, jakoś leży i mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że pierwsze zdanie jakie przeczytałam po otwarciu na byle jakiej stronie było bzdurą: o zarażaniu ziewaniem, że niby do tej pory nie wiadomo, czemu tak się dzieje ;/.

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rotenkopf wrote:
    Co to te widi?
    Źle napisałam windi kraterek dla niemowląt jak nie mogą zrobić kupy, przy silnym zatwardzeniu.

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    Ja kupiłam zamiast czopkow widi, ale nie wiem czy odwaze się tego użyć.

I nie zamiezam oliwkowac, bo oliwka zatyka pory i tak niedojrzalej skóry dziecka

Z oliwką jest tak że większość ma w składzie olej mineralny, który zapycha, wszystkie Johnsony, Nivea, Bambino to jeden wielki szit. Póki co znam dwie oliwki które są ok -Babydream i Hipp :) Też nie mam zamiaru oliwkować, tylko wlewać kilka kropel Hippa do wanienki i w tym kąpać.

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka wrote:
    No mi wyszło tak dużo, bo ten aspirator Katarek Plus to koszt 42 zł, ale wszyscy polecają od razu to kupić. Poza tym jeszcze zapas witamin, magnezu i nospy na te ostatnie miesiące. Dorzuciłam też dwie paki Pampersów i pieluchy tetrowe :)
    A z leków dla młodej to wit. D+K, paracetamol w czopkach, woda morska do noska, sól fizjologiczna, Alantan, maść pięciornikowa (polecana na odparzenia zamiast silnego tormentiolu), patyczki, waciki, nożyczki i obcążki, szczotka do włosków :)
    No i podkłady porodowe, wkładki laktacyjne..

Mam jeszcze pytanie do mam, które już karmiły piersią. Czy kupować od razu jakieś osłonki na brodawki czy inne cuda?

To już jesteś świetnie przygotowana! :)
    Ja NIESTETY używałam nakładek do karmienia. Zaburzają one prawidłowy mechanizm ssania, poczytaj o tym w wolnym czasie :) Zaczęłam ich używać jak córka miała tydzień, bo rozrywała mi piersi, a ja zamiast po pewnym czasie je odstawić i przyzwyczajać do gołej piersi to tylko kilka razy podjęłam próbę, ale Lila za bardzo przyzwyczaiła się do nakładek i nie umiała prawidłowo chwycić piersi. Dlatego też karmiłyśmy się niecałe pół roku. To są właśnie takie błędy młodej matki, której nikt nie uświadomił pewnych spraw.

Tak więc uważam że te nakładki są fajne kiedy już pojawią się problemy z karmieniem, uszkodzonym sutkiem. Ale trzeba używać ich dopóki są naprawdę potrzebne, nie odkładać w czasie ich odstawienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2016, 14:20

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Moja zuza miala najwiekszy obowd glowki z dzieci ktore sie rodzily obok nas :P miala 36 cm. czapeczke kupię pewnie 38-40.

Lila miała 35 cm, jak miała miesiąc 37 cm.

Aniołek (*) 12.03.2013

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    No właśnie co robicie na obiad bo u mnie pomysłów brak

Makaron penne+ pomidory z puszki, ser mozarella podgrzany z pomidorami i oliwki :)

Aniołek (*) 12.03.2013

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jamniczakuchnia wrote:
    Jeżeli chodzi o kosmetyki to u mnie na początek będzie absolutny minimalizm :) Składy, składy i jeszcze raz składy - blog sroki rządzi pod tym względem.
    Mam tak samo :). Kosmetykowy minimalizm dla malutkiej. Jak będę cos wybierać to raczej będę wybierać te z minimalnym składem i jak najbardziej naturalnymi składnikami (srokao juz przekopalam dawno i mam swoje typy :) ).

jamniczakuchnia lubi tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja większość kupuję babydream właśnie ze względu na skład :)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w temacie minimalizmu: czy piorąc ubranka dla maluszków używacie/ macie zamiar używać płynu do płukania? I czy płukanie nastawiacie pojedyncze czy podwójne? :D

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabdorota wrote:
    Tak w temacie minimalizmu: czy piorąc ubranka dla maluszków używacie/ macie zamiar używać płynu do płukania? I czy płukanie nastawiacie pojedyncze czy podwójne? :D

Planuję: proszek Lovela i płyn do płukania Dzidziuś, jedno płukanie.

fabdorota lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabdorota wrote:

Tak. Kupuję płyn do prania i płyn do płukania Dzidziuś, płukać będę dwa razy :) A jak młody nie będzie miał żadnych skórnych problemów to nie będę się cackać z praniem i jego rzeczy będą prane z naszymi. Oczywiście na początku będę prała w Dzidziusiu :P Mam też jakieś próbki Jelp.

• Karatka81 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzę że się mamki rozkręcają ;-) Ja będę rodzić w szpitalu gdzie do nacinania krocza nie podchodzą taśmowo. Byłam z dziewczynami na sali, które nawet po nacięciu popękały. U mnie myślę, że za bardzo się spieszyli, a nie było ku temu podstaw, miałam 3 szwy, ładnie zszyte i blizna prawie nie wyczuwalna. Nie narzekam, ale nie chciałam nacięcia, a mieli mnie w d... Moja położna mówi, ze nawet jak się popęka, to w bardziej fizjologicznym miejscu i lepiej się goi. Nie wiem, u mnie był poród szybki, ale jakby końcówka była bardziej na spokojnie, swoim rytmem to byłoby lepiej. Nic się z dzieckiem nie działo, przebijać worka nie dam sobie drugi raz. No i w tym szpitalu co teraz będę rodzić to można wybrać pozycję w której się rodzi, w tamtym niby można było, no ale właśnie niby. Która kobieta wybrałaby taką pozycję do porodu na tym łóżku z nogami w powietrzu? To nienaturalna pozycja, wygodna dla lekarza, ale niekoniecznie dla kobiety. Mi ona nie leżała, miałam wrażenie, że nie panuję nad swoim ciałem. Jak nie będzie przeciwskazań typowo medycznych to na pewno tak nie będę rodzić. Marzy mi się poród domu, no ale finanse nie pozwalają. Zobaczymy jak z salą jednoosobową po, pojedziemy w lutym może zobaczyć jak to wygląda. Poza tymi "życzeniami" poród to jedna wielka niewiadoma ha,ha ale jak się troszkę wie to można ją oswoić odrobinkę ;-) Co będzie to będzie, oby na normalny personel się trafiło, to już połowa sukcesu aby nie przeżyć traumy :-)

• Karatka81 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do kąpieli Niko używałam Balneum, tak to się chyba nazywało, bo nie miało parafiny w składzie, a wiadomo, ze parafina zatyka pory no i tyle kasy za parafinę płacić to przegięcie. Teraz zastanawiam się nad olejem kokosowym. Do noska u nas frida się sprawdziła, a mleko mieliśmy Nan, nie było kolek, problem uz kupkami itd. Ale teraz nie wiem, każde dziecko inne, więc zobaczymy.
    Fabdorota ja do prania na co dzień używam płynu do prania ecos, są też płyny do płukania ekologiczne, ale ja nie używam, bo ubrania są miękkie i leciutko pachną. Także zostanę przy tym :-)

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabdorota wrote:
    Jeszcze nie wiem czy kupowac płyn do płukania. Narazie skłaniam się na "nie", ale moge zmienić zdanie ;). Mam w pralce program "dziecięce" i musze wyczytać jak na nim pierze, bo nigdy nie używałam ;)

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Wilka Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolajna91 wrote:
    dokładam się do pytania powyżej co do kocyka minky :)
    a propo pampersów to zamówiłam właśnie na agito.pl zapas na miesiac 228 sztuk pampersów 2 za 119 zł, dodatkowo na następne zakupy z pampers po zarejestrowaniu się mają przysłać jakiś kod rabatowy.. zobaczymy :)
    najwyzej do szpitala kupie paczkę 1 bo nie wiadomo ile mały będzie ważył na ostatnim usg.. :) a te dwójki mi nie zginą przecież :)

Dziewczyny jeśli mogę coś w sprawie kocyków minky. Sama takie szyję, zaczęłam już robić zestaw dla mojego szkraba. Zwracajcie uwagę na jakość minky i bawełny. Kocyki te mogą się wydawać drogie bo dobre materiały, z atestami są drogie. Jeśli ktoś kupuje 1m bawełny za 10 zł to robi badziew nie koc. To farbuje, źle się prasuje i się kurczy. Czasem otrzymuję zapytania czemu tyle a tyle chcę za kocyk - ale to są naprawdę unikatowe rzeczy, ręcznie robione + ceny dobrej bawełny to ok 35 zł/m.

Wstawiam zdjęcia kocyka i szmatki sensorycznej. Będzie jeszcze rożek i śpiworek :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3a0c4c994062.jpg
    url=http://naforum.zapodaj.net/bfc62e6470d6.jpg.html]http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bfc62e6470d6.jpg[/url]

• Funky09 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wilka, a można u Ciebie zamówić taki kocyk? :)

• fabdorota Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, planuję powolutku ruszyć z praniem, tym bardziej, że sporo tego a prasować będzie tylko M- jemu to idzie jak po grudzie... I niby niewielki wybór na rynku tych proszków i płynów, a jakoś się zdecydować nie mogę. Srokao opisała składy, ale nie skuteczność. Chociaż w sumie nowiutka wyprawka brudna nie jest, tylko odświeżenia wymaga, więc chyba się ceną po prostu zasugeruję.

• mania Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju ale ja jestem daleko za Wami jeszcze o praniu, oliwkach, pampersach itd nie myślałam a to rzeczywiście już najwyższy czas :-) muszę zanotować wszystko o czym piszecie bo ja zielona w tym jestem.

Co do porodu też nic nie planuje wiem tylko, że ma być przy mnie mąż żeby pilnować lekarzy i położne bo wiem, że niepilnowani czesto zostawiają kobiety same sobie i tylko co jakiś czas zaglądają jak idzie.

Byłam u dr mam antybiotyk ale na razie go nie biorę może mi się poprawi i nie będzie potrzeby go brać.

Zaraz mam wizytę księdza jak ja to lubię :-/

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • Iwonkaaa Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy córci pralam w jelp teraz w loveli bo jest atopowcem s kapie się żelem atoperalu ma w sobie mocznik i tuba 200 ml kosztuje 20 zł także spoko i jest wydajny... czasami smaruję medidermem... jako niemowlę żadnych oliwek bo faktycznie zatukaja pory... teraz nie wiem co gdzie i jak... moim osobistym zdaniem uważam że jak od urodzenia stosuje się super emolienty to skóra się uzależnia... myślę szczerze o szarym mydelku... moja mama kupowała takie wielkie kostki mydła sprzedają je na targu niby ze ukraińskie czy coś ale cudownie nawilża... zobaczymy...

2nn3dqk3v0xe378w.png
    relgh371vik87js9.png
‹‹ 580 581 582 583 584 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ