WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    jamniczakuchnia, no ja mam alergię na takie niby żartobliwe sformułowania. Myślę, że moja mina wyraża wtedy więcej niż tysiąc słów i to niecenzuralnych :D

Lanusia, ale Ci się dziecinka sprytnie w brzuszku schowała ;) Przyzwyczaiłaś się do innej płci czy myślisz, że jednak będzie zmiana?

Ale to tylko z rana jej nie widać, wtedy robię zdjęcia, bo to obiektywna ocena brzuszka ;) Jak się przez cały dzień najem różnych smakołyków to wieczorem nieźle go wypycha.
    Przyzwyczaiłam się już kilka dni po USG, teraz normalnie mówię do brzucha "Nelciu" <3 Mam wszystko po córeczce, wiem jak zajmować się dziewczynką i mam motywację żeby po trzydziestce postarać się o synka :D
    Za jakieś 20 minut mam wizytę, więc umówimy się na USG i za kilka tygodni dowiem się, czy dzidzia nie wykręciła nam kolejnej niespodzianki :P

Nadrobiłam kilkanaście ostatnich stron, macie piękne pokoiki dla maluchów! :) Bardzo zazdroszczę, bo my nawet nie wiemy jak nam się ułoży i gdzie będziemy mieszkać w kwietniu :O

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:16

• Kajka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka wrote:
    Dziewczyny, śliczne brzuszki :)

Mam pytanie, bo zdecydowana większość z Was jest po krzywej cukrzycowej - ja robiłam dopiero dzisiaj.
    Na czczo wynik 84, a po dwóch godzinach po wypiciu 75g glukozy 144. Nie mam napisanego zakresu referencyjnego dla tego drugiego wyniku. Wiecie, czy to się łapie już pod cukrzycę?

Szotka, mnie gin, kierując na glukozę, zapisał takie normy:
    na czczo - do 95
    po 1 h - do 180
    po 2 h - do 157

Szotka lubi tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Olina Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:47

Lanusia93, Kajka, Andrea20, jamniczakuchnia, malala, paprotka30, wiecznie, Endzis, ania0141, Rotenkopf, Ameiva, kredeczka91, mania, Aleksandrakili, Dobson lubią tę wiadomość

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka wrote:
    Szotka, mnie gin, kierując na glukozę, zapisał takie normy:
    na czczo - do 95
    po 1 h - do 180
    po 2 h - do 157
    normy własnie są różne ja jutro mam wizytę u diabetyka więc dokładne zapytam...bo np według tych norm to ja miałam po 2h 158 to raczej bym się zmieściła bo to tylko o 1 przekroczenie a mój dr bardzo kręcił nosem na mój wynik a i po 1h go wynik nie interesował tylko właśnie po 2h. A w necie są nawet normy, że w ciąży po 2h powinno być do 140 :/ wiec sama nie wiem...nawet na skierowaniu mi napisał jako rozpoznanie wynik po 2h 158!

Szotka lubi tę wiadomość

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mania wrote:
    ja go używam już od kilku lat moja mam także i nie widzę, żeby szkodził moim włosom :) ja go bardzo lubię włosy mam gęste, długie mimo farbowania zawsze błyszczące i miękkie tylko teraz w ciąży ich stan się pogorszył moim zdaniem choć była u mnie przyjaciółka wczoraj i powiedziała, że ciąża to nawet na włosy mi nie wpływa.
    Każdy kosmetyk na każdego działa inaczej ;)
    A jak wyglądają twoje włosy jak go nie nałożysz? Nie są przesuszone, a łuski pootwierane (bo alkohol jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem i nie wierzę, by przy długotrwałym stosowaniu nie uszkodził włosa czy skóry, raczej bym powiedziała, że to tylko kwestia czasu, bo na cienkich włosach widać, to szybciej, na grubych później)

Kondycję włosa najłatwiej spr. pod mikroskopem, albo dobrym szkłem powiększającym wtedy gdy nie ma na nim środków do stylizacji (bo one mają za zadanie zalepić ubytki i dać efekt wizualny)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szotka, wynik po dwóch godzinach prawidłowy ;)

co do śladu białka w moczu, to żeby dobrze ocenić, ile tego białka się wydala z nerkami lekarz powinien albo zlecić dobową zbiórkę moczu, albo zalecić wyliczenie wskaźnika ACR z porannego moczu. Jak masz ślad, to pewnie bardzo niewiele tego białka na dobę tracisz przez nerki- do 150 mg/dobę jest norma, ale u kobiet w ciąży norma jest nieco wyższa (do 200 chyba). Teoretycznie w takim zwykłym badaniu z analizatora albo paskowym w porannej próbce moczu białka się nie powinno wykrywać, ale to jest tyko ślad i dużo zależy, jak Pani na teście paskowym zinterpretuje wynik. No i pytania czy nie miałaś jakiejś infekcji/gorączki wtedy.. No i możliwe jest też, że ten niewielki wzrost białka, który jest normalny w ciąży, będzie już na pasku wykrywalny.

Szotka lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, diabetolog Ci powinien powiedzieć, że po 2h norma jest do 153- takie są najnowsze zalecenia, a że niektórzy żyją jeszcze normami sprzed paru lat, to właśnie każda później zna inną wersję ;)

Wilka lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    Mania, diabetolog Ci powinien powiedzieć, że po 2h norma jest do 153- takie są najnowsze zalecenia, a że niektórzy żyją jeszcze normami sprzed paru lat, to właśnie każda później zna inną wersję ;)
    no to w takim razie mam trochę przekroczone...własnie czytałam, że jakoś ostatnio trochę te normy zaniżyli...czyli te normy które ma Kajka od swojego dr to są te stare ???

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • Larisa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania0141 wrote:
    jak będziemy rozpakowywać się wg terminów(a wierzę w to,że tak będzie)to ja zostaje na samym końcu...
    Ja też na końcu jeśli zgodnie z terminem! Nie jesteś sama.!;)

ania0141 lubi tę wiadomość

f2w3ol2anio3j8u2.png
    mhsv15nmt1i18xj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• jaskra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka ma jakby dobre, ale troszkę przekręcony wynik po 2h ;) Stare mówiły, że cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy na czczo wynik jest powyżej 100 a po 2h >=140.

mania lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

ania0141, Larisa lubią tę wiadomość

• Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle pięknych brzuszków to i my się pokażemy :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/52769f773ad2.jpg

Olina, 28latkaa, jaskra, Lanusia93, fabdorota, wiecznie, jamniczakuchnia, ania0141, Endzis, Rotenkopf, Larisa, _Saszka_, Ameiva, kredeczka91, Aleksandrakili, Dobson, malala lubią tę wiadomość

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzis zapisalam sie do szkoly rodzenia, ale niestety nie wiem kiedy wyznacza mi terminy tych lekcji, musze czekac na telefon. Chociaz o tyle fajnie, że sie odbywa w szpitalu wktorym chce rodzić i prowadza je te same połozne ;-) zawsze cosss

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olina, a gdzie chcesz rodzić? Ostatnio też się trochę zaczęłam zastanawiać nad szkołą rodzenia.. Wiem, że późno :D

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjechała Polki bryka ;) czeka w hurtowni;) ale fajnie:D
    Olina, gdzie w końcu zamierzasz rodzić?

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nareszcie stamtąd wyszłam, ile można czekać na wizytę na NFZ :O
    Wszystko ok, szyjka w porządku, USG 19.02, dostałam skierowanie na mnóstwo badań i wymęczona, wygłodniała wpadłam do Tesco na hot doga. Uwielbiam ten moment w ciąży, kiedy ssie mnie z głodu i biorę kilka pierwszych kęsów potrawy, na którą miałam ogromną ochotę <3
    Oczywiście musiałam zaczepić o dział dziecięcy i kupiłam kilka ciuszków dla Nelci, bo były megapromocje :)

Rotenkopf, Larisa lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • 28latkaa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    Nareszcie stamtąd wyszłam, ile można czekać na wizytę na NFZ :O
    Wszystko ok, szyjka w porządku, USG 19.02, dostałam skierowanie na mnóstwo badań i wymęczona, wygłodniała wpadłam do Tesco na hot doga. Uwielbiam ten moment w ciąży, kiedy ssie mnie z głodu i biorę kilka pierwszych kęsów potrawy, na którą miałam ogromną ochotę <3
    Oczywiście musiałam zaczepić o dział dziecięcy i kupiłam kilka ciuszków dla Nelci, bo były megapromocje :)
    w tesco sa promocje na ciuszki ?

km5smg7yv4tozota.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    Olina, a gdzie chcesz rodzić? Ostatnio też się trochę zaczęłam zastanawiać nad szkołą rodzenia.. Wiem, że późno :D
    E tam. Ja zaczęłam tydzień temu i jestem w najmniej zaawanswanej ciąży. Jedna z dziewczyn jest w 33tc. Ja polecam te kursy dla par, bo wtedy panowie też zaczynają się wkręcać... Np wczoraj położna zabroniła im na porodówce pojawiać się w krawatach czy bluzach ze sznurkami, jeśli nie chcą się wcześniej pożegnać z życiem ;)

jaskra, Rotenkopf lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 719 720 721 722 723 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ