X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi, to u mnie na razie ok. 8 kg na plusie. Ostatnio w 2 tygodnie przybyło 1,5 kg. W sumie to się cieszę i nawet mogłoby mi zostać co nieco po porodzie, bo za mało ważyłam.

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki krwi i mam piękną anemie. Dziś gin pewnie da żelazo. mimo tego bardzo miło mnie zaskoczyły wyniczki bo crp spadło! Było 12 a jest 6 :-) i nie mam/nie miałam toxo :p
    Idę się ogarniać.

Miłego dnia! :)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella, mam nadzieję, że żelazo pomoże :) Ja mam wyniki dobre, ale brałam żelazo jeszcze przed ciążą i nie odstawiałam. Teraz mi wystarcza 1 tabletka Ferrum na dwa dni i jest ok. Polecam też soki wyciskane z dodatkiem buraków i pokrzywę.
    A powiedz, czy toxo badałaś teraz po raz pierwszy w ciąży czy to drugie badanie?
    Ja miałam w I trymestrze badane toxo i cmv - wyszło, że nie przechodziłam nigdy. Ciekawa jestem, czy jeszcze na koniec się to bada, żeby sprawdzić, czy w trakcie ciąży nic się nie przyplątało..

---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • essentiel Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie odzywałam się tutaj wieki, więc pewnie nawet mnie już nawet nie pamiętacie, ale postanowiłam dać o sobie znać, bo czytam Was cały czas, jestem na bieżąco, a sama siedzę cicho :)
    U nas już 31tc. Na poprzedniej wizycie,w 29tc moja córeczka ważyła 1125g :D Kruszynka z niej, ale ja sama jestem niska, a na plusie od początku ciąży mam tylko 2.4 kg :o Na początku trochę mnie to martwiło, ale mój ginekolog mówi, że taka moja "uroda", bo ciąża przebiega książkowo :D 18.02 wybieram się na usg trzeciego trymestru (późno, ale nagle w mojej przychodni stworzyły się OGROMNE kolejki i to był i tak najszybszy termin).
    Termin porodu mi się przesunął :) Na liscie kwietniówek jestem wpisana na 10.04, jednak według mojego ginekologa urodzę w połowie kwietnia. Tym teraz się kierujemy i nastawiamy na 15.04 :)
    Mamy też już furę dla naszej Hani - zdecydowaliśmy się na Bexa Ideal w biało-różowym kolorze w wersji z białym stelażem. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 11:38

dichlieb, Lanusia93, Funky09, Rotenkopf, agulas, Ameiva, Aleksandrakili, Larisa lubią tę wiadomość

❤ Mikołaj 1.02.19 ❤
    m3sx6vgcf3jfk39f.png
    ❤ Hanna - 11.04.16 ❤
    klz9roeqis0tp9cs.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przyszła wielka paka z Gemini. Szybko się tym razem uwinęli, bo zamawiałam w niedzielę : )

---
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj ponownie Essentiel :) Ja też mam dość późno to USG w skończonym 32tc.
    Słyszałam, że takie przesuwanie terminów w III trymestrze na podstawie wagi mija się z celem, bo przecież dzieci rodzą się z różnymi wymiarami. Ja się cały czas trzymam terminu z usg z 12tc, ew z OM, bo to tylko 3 dni różnicy. Ale i tak czuję, że będzie jeszcze wcześniej, bo moja szyjka już dojrzewa do porodu od jakiegoś czasu...

---
    Okruszek (*) 12 tc.
  • essentiel Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka u nas na usg w 13tc również wyszła połowa kwietnia, stąd też takie nastawienie u ginekologa :) Teraz praktycznie cały czas ten termin się pojawia, ale kiedy malutka postanowi przyjść na świat tak naprawdę nie wie nikt :D Jeśli chodzi o szyjkę to dziwi mnie to, ze Wasi lekarze podają Wam jej długość. Mi nigdy jej nie podał, chociaż zawsze ją dokładnie bada i powtarza za każdym razem, że wszystko jest w porządku.

❤ Mikołaj 1.02.19 ❤
    m3sx6vgcf3jfk39f.png
    ❤ Hanna - 11.04.16 ❤
    klz9roeqis0tp9cs.png
  • kamaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    essentiel wrote:
    Nie odzywałam się tutaj wieki, więc pewnie nawet mnie już nawet nie pamiętacie, ale postanowiłam dać o sobie znać, bo czytam Was cały czas, jestem na bieżąco, a sama siedzę cicho :)
    U nas już 31tc. Na poprzedniej wizycie,w 29tc moja córeczka ważyła 1125g :D Kruszynka z niej, ale ja sama jestem niska, a na plusie od początku ciąży mam tylko 2.4 kg :o Na początku trochę mnie to martwiło, ale mój ginekolog mówi, że taka moja "uroda", bo ciąża przebiega książkowo :D 18.02 wybieram się na usg trzeciego trymestru (późno, ale nagle w mojej przychodni stworzyły się OGROMNE kolejki i to był i tak najszybszy termin).
    Termin porodu mi się przesunął :) Na liscie kwietniówek jestem wpisana na 10.04, jednak według mojego ginekologa urodzę w połowie kwietnia. Tym teraz się kierujemy i nastawiamy na 15.04 :)
    Mamy też już furę dla naszej Hani - zdecydowaliśmy się na Bexa Ideal w biało-różowym kolorze w wersji z białym stelażem. :)
    O super że dajesz znać że u Was wszystko dorze :), odzywaj się tu do nas częściej.
    Wybraliśmy ten sam wózek i też wersja różowa, przebieram nogami czekając na telefon ze sklepu :D. Zazdraszczam tak małego przyrostu wagi :D.

f2w3csqv1ok8ev24.png
  • kamaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    essentiel wrote:
    Kajka u nas na usg w 13tc również wyszła połowa kwietnia, stąd też takie nastawienie u ginekologa :) Teraz praktycznie cały czas ten termin się pojawia, ale kiedy malutka postanowi przyjść na świat tak naprawdę nie wie nikt :D Jeśli chodzi o szyjkę to dziwi mnie to, ze Wasi lekarze podają Wam jej długość. Mi nigdy jej nie podał, chociaż zawsze ją dokładnie bada i powtarza za każdym razem, że wszystko jest w porządku.
    Myślę że powinnaś po prostu zapytać o długość szyjki. Można ją określić tylko przez usg dopochwowe. Mnie ostatnio moja ginekolog wprowadziła w błąd polegając tylko na badaniu macanym ;/.

f2w3csqv1ok8ev24.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka wrote:
    Straciatella, mam nadzieję, że żelazo pomoże :) Ja mam wyniki dobre, ale brałam żelazo jeszcze przed ciążą i nie odstawiałam. Teraz mi wystarcza 1 tabletka Ferrum na dwa dni i jest ok. Polecam też soki wyciskane z dodatkiem buraków i pokrzywę.
    A powiedz, czy toxo badałaś teraz po raz pierwszy w ciąży czy to drugie badanie?
    Ja miałam w I trymestrze badane toxo i cmv - wyszło, że nie przechodziłam nigdy. Ciekawa jestem, czy jeszcze na koniec się to bada, żeby sprawdzić, czy w trakcie ciąży nic się nie przyplątało..
    Toxo w każdym trymestrze badam - to był ostatni raz. Cmv gin mowila że sensu nie ma bo i tak tego się nie leczy w ciąży a bym tylko się denerwowala i uzgodnilysmy, ze zrobię tak dwa, trzy tygodnie przed rozwiązaniem. Też nigdy nie miałam ani toxo ani cmv. Dzięki za rady, muszę sobie kupić herbatkę z pokrzywy :)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto pierwsza fura Michała :) W zestawie mamy jeszcze winterpack - mufkę, kocyk, termoopakowanie na butelkę i śpiworek. No i spacerówkę, ale póki co leży w kartonie i jeszcze trochę tam poczeka :D

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3449d2484291.jpg

jaskra, Dobson, Karatka81, Lanusia93, Funky09, Endzis, Mynia, Ameiva, mania, ania0141, Olina, _Saszka_, Aleksandrakili, Larisa, Andrea20, polasia, Rotenkopf lubią tę wiadomość

• jaskra Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania, Kochana, przecież 98 to nie jest źle wcale. Niby przekraczasz normę dla ciężarnych, ale przecież masz cukrzycę ciążową, więc póki jest do 100 (110 nawet) to jest dobrze. Za jakiś czas jak sobie zbadasz HbA1c, to się pewnie okaże, że będziesz mieć poniżej 6, a to bardzo dobry wynik. Takimi cukrami krzywdy Zosi nie robisz. Faktycznie może takie jest postępowanie, ale trochę to dla mnie niezrozumiałe.. Do ICZMP powinni odsyłać po prostu jakieś trudniejsze przypadki, a nie wszystkie. Przecież cukrzyca cukrzycy nierówna.

Essentiel, ja Cię pamiętam :P podobnie jak Kajka nie zmieniam ustalonej w 12 tc przewidywanej daty porodu. W końcu ciąża trwa 40 tc a nie do momentu, aż dziecko osiągnie ustaloną wagę :) Ale u mnie od początku nie było wahań terminu- max o 2 dni w jedną lub drugą stronę. Grunt, że Hania rośnie z wizyty na wizytę, a kruszynkę pewnie łatwiej urodzić. Co do szyjki, to mój zmierzył pierwszy raz w 26 tc, bo byłam akurat przed swoim własnym weselem i nie wiedziałam, czy mogę sobie pobrykać, czy nie bardzo.

mania lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • 28latkaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękny wózek :)

jamniczakuchnia lubi tę wiadomość

km5smg7yv4tozota.png
  • kamaaa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sb6n9s.jpg
    Tak mężuś odpicował pokoik Zuzi :) łóżeczko jeszcze czeka w kartonie.
    Chciałam Wam polecić tą lampkę w komplecie z lampą wiszącą kupiłam na allegro tutaj : http://allegro.pl/lampka-nocna-i-wiszaca-dziecieca-zestaw-promocja-i5790923108.html
    24xf0d3.jpg
    I jeszcze któraś pytała czy polecamy jakiś sprzedawców w sprawie kupna literek. Kupowałam tutaj : http://allegro.pl/kolorowe-literki-puszyste-bawelna-duze-21-cm-i5684413394.html i do tego organizer na łóżeczko, jestem mega zadowolona z wykonania.
    98ublu.jpg

jaskra, Dobson, Karatka81, jamniczakuchnia, fabdorota, Lanusia93, Rotenkopf, Endzis, Ameiva, mania, wiecznie, Olina, _Saszka_, Aleksandrakili, Andrea20 lubią tę wiadomość

f2w3csqv1ok8ev24.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka wrote:
    Dzień dobry dziewczyny,

ja dzisiaj też spałam źle. Jak się obudziłam o 03:00 tak się wałkowałam do 05 i wkurzałam, że nie mogę zasnąć. Później mąż wstał po 05 i też tak na pół gwizdka spałam.

Odnośnie zzo to ja też obecnie jestem nastawiona, że nie, ale dokładnie tak jak Ty Jamniczakuchnia, nie będę się zarzekać, że nie wezmę. Chociaż moje przyjaciółki mi bardzo odradzają. W planie porodu muszę jednak zaznaczyć czy będę chciała czy nie. A Wy jakie macie nastawienie do znieczulenia?
    Ja biorę wszystko pod uwagę. Boję się zzo i najchętniej rodziłabym w wodzie, a początek z tensem, by jak najdłuzej spokojnie pobyć w domu. Ale jeśli się okaże, ze woda mi nie pomaga (to muszę spr w domu, bo porod w wodzie wyklucza zzo), a wręcz przeciwnie, to wtedy na bieżąco będę podejmować decyzje... Najgorsze jest to że nie potrafię sobie nawet tego bólu wyobrazić,wiec tym bardziej nie potrafię teraz wybrać rodzaju znieczulenia...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • essentiel Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamaaa Wózek jest piękny! My czekaliśmy na niego baardzo krótko, bo w środę zamówiliśmy, a w czwartek popołudniu zadzwonił do nas Pan ze sklepu, że wózek czeka na odbiór :D
    Co do tej długości szyjki to chyba faktycznie na następnej wizycie po prostu poproszę o podanie jej długości :)

❤ Mikołaj 1.02.19 ❤
    m3sx6vgcf3jfk39f.png
    ❤ Hanna - 11.04.16 ❤
    klz9roeqis0tp9cs.png
  • Dobson Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamaa, piękny pokoik! Zdradzisz gdzie kupiłaś komodę? Bo właśnie taka by mi pasowała idealnie :)
    Czy któraś z Was przy oporządzaniu żizel radzi sobie jeszcze bez lusterka? Bo ja już powoli nie ogarniam... nie wiem jak przed porodem to ogarnę T__T

f2w3lhb8uhmwdzoi.png
  • Karatka81 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga napiszesz mi coś o działaniu tens? Dla mnie to czarna magia, a nie wiem, czy nie skorzystać :-)

• Kawuszka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, to fakt, nie jesteśmy w stanie sobie tego bólu wyobrazić, ale moje przyjaciółki właśnie w tym jedna miała to znieczulenie, a rodziła dwa razy raz ze znieczuleniem a drugi bez i twierdzi, że nigdy więcej zzo.
    Druga, która też naturalnie rodziła, mówi, że dam radę, że to takie emocje i skupienie na zdrowiu dziecka, że szybko to wszystko mija i nie jest tak źle ;)

Natomiast koleżanka, która ostatnio rodziła, twierdzi, że do 4cm nie mogła wytrzymać i doczekać się kiedy będzie mogła mieć już podane znieczulenie. Nie wiem jak to będzie. Same ocenimy po fakcie ;)

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • fabiola Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamaaa wrote:
    O super że dajesz znać że u Was wszystko dorze :), odzywaj się tu do nas częściej.
    Wybraliśmy ten sam wózek i też wersja różowa, przebieram nogami czekając na telefon ze sklepu :D. Zazdraszczam tak małego przyrostu wagi :D.

My też postawiliśmy na bexa ideal ale w kolorze szary + biała ekoskóra i biaóy stelaż :)

Co do ZZO przy pierwszym porodzie nie zadziałało ale tym razem też się zdecyduje bo za bardzo przeraża mnie myśl o bólu.

kamaaa lubi tę wiadomość

atdcjw4zbts1ljz3.png

3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
‹‹ 797 798 799 800 801 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ