X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, ANian ja biorę od początku Clexane 0,6. W sumie dawno nie miałam badane d-dimerów ani żadnych innych wskaźników ale jakoś mój lekarz nie widział powodów ;/ Najważniejszym badaniem jest to o którym pisała wyżej Kjopa bo wszystkie pozostałe podobno mają sens tylko przy doustnych lekach przeciwzakrzepowych. Chciałam tu napisać, przede wszystkim, że 0,6 mg Clexane to NIE JEST tyle samo co 0,6 mg Fraxiparine. Są to heparyny drobnocząsteczkowe o różnej masie cząsteczkowej i trzeba sobie poszukać przeliczników. Nie ma co porównywać...
    Do tego oprócz wagi ma na to wpływ cały wywiad medyczny. Co innego dawka profilaktyczna, co innego jak u Was coś "wykryli".

Kjopa, u mnie podobnie do Ciebie z tego co pamiętam. Obnizone białko S, mthfr. Ile aktualnie ważysz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 09:11

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj robiłam segregacje ciuszków i mam cały duży worek ciuszków na maluszka takze dokupie kilka nowych i pieluszki ;)

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- reklama.

Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 13 stycznia 2017, 20:21

rrb7y10.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wróciłam koło 4 nad ranem.
    Uparłam sie na usg bo nie chcieli zrobic.
    Nic nie widać złego, młody sie rusza ale wczoraj cały dzień był mocno pobudzony.
    Mam wrócić jeśli cos zaboli, pojawi sie plamienie albo cos mnie zaniepokoi.

I teraz pobolewa mnie jakby żołądek. Nie wiem czy z nerwów bo tyle sie tam nasiedzialam, czy dlatego ze o 4 rano zjadłam chyba kilogram mandarynek. Czy od tego upadku.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atat ja myślę, ze z nerwów :*

Dziewczyny, przepraszam jak jestem wredna ale da się jakoś zablokować tę Magda86_0309? Bo strasznie mnie już ten spam denerwuje...

Znowu do Alimaniaczek. Płaciłam wczoraj karta i podobno to od razu jest zaksięgowane a u mnie wszystkie zakupy sfinalizowane płatnością kartą czekają na weryfikację :/ tylko to co poszło poszło przelewem jest już ok. U Was też tak bywa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 09:18

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae ja często tak mam, że lekko uciskam brzuch na boku i dzidek kopie. O ile jest to kilka kopnięć, które mi nie przeszkadzają to śpię dalej, ale czasem gilgocze mnie to do tego stopnia, że zaczyna być irytujące i zmieniam pozycję ;) albo lekko uciekam na plecy, żeby mniej uciskać brzuch.

Ostatnio wiele pisałyście o kosmetykach dla dzidzusia. Ja zakupy kosmetykowe i apteczne planuję na przyszły miesiąc, ale dzisiaj rozmawiałam z koleżanką, która urodziła 2 miesiące temu. Mieszka w Niemczech i tam rodziła pod okiem tamtejszych położnych i przekonałam się, że im mniej tym lepiej. Ona dostała zalecenia od położnej by do wanienki dodać oliwki, dodać MLEKA!i ewentualnie mąki ziemniaczanej. Pisze, że synek ma super skórę i oprócz oliwki niczym go nie smaruje. Nawet w te mrozy buzi mu przed wyjściem na dwór niczym nie smaruje i mały ma się super. Raz miał odparzenia to własnie zaczęła dodawać tej mąki i przy zmianie pieluszek też tylko ciepła woda z termosu i ta mąka. Ewentualnie warto mieć pod ręką jakąś jedną maść :) I taki mam plan ;D Nic nie ryzykuję, bo wszystkie te rzeczy z powodzeniem wykorzystam jeśli dzidziusiowi nie będzie odpowiadać. Zdziwiło mnie tylko to mleko bo nic o tym nie słyszałam, ale może nie jest to głupie.. wszak Kleopatra tez zażywała kąpieli w mleku ;D

I mówiła by w lecie darować sobie oliwkę bo dzidziuś się poci i łatwo o jakieś zmiany skórne. Może być tak, że ta kąpiel mu wystarczy w tym mleku i oliwce i nawet już niczym dziecka nie smarować :) ale to wiadomo.. trzeba obserwować.

Pytałam czy inhalator to konieczny wydatek na sam początek czy raczej sprawdza się później. Napisała, ze oni mieli od początku ale do tej pory mały nawet katarku nie miał. Mimo to uważam, że jest to rzecz, która prędzej czy później się przyda, więc nie ma co w ostatniej chwili ganiać za inhalatorem a dziecko będzie się męczyć z katarkiem, więc kupię teraz.

1. dziewczyny, które kupiły termometr do czoła albo do ucha, możecie podać linki z konkretnymi modelami? Wydaje mi się, że do małego dziecka właśnie taki będzie najwygodniejszy.

2. Jaki nawilżacz powietrza polecacie? Jest sens przepłacać? Rozumiem, że elektroniczne nianie różnią się ceną bo jedna ma kołysanki, druga lampkę, trzecia projektor, ale nawilżacz ma chyba po prostu nawilżać co? Na co zwracać uwagę?

Karolczyk, Jagah lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    Kochane, będę wdrażać na blogu cykl wspomnieniowy związany z ciążą, porodem, macierzyństwem. Ma to być kolaż naszych wspólnych wspomnień. Przewidziane nagrody dla najciekawszych wspomnień. Jeżeli ktoś by chciał wziąć udział, szczegóły tutaj: http://mama-to-ja.bloog.pl/id,358653981,title,Zwierzenia-brzucha-od-ucha-do-ucha-Gdy-szpital-juz-tuz-tuz,index.html Dodatkowo zamieszczam opis moich ostatnich wizyt lekarskich i wiszącego nade mną widma cesarki.

Wiedziałam, że to się za sekundę pojawi, bo pojawiło się na fb :/

atat dobrze, że wszystko dobrze. A żołądek myślę może boleć od mandarynek na pusty żołądek... Zjedz coś normalnego może?

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Atat,
    Super, że wszystko w porządku z młodzieńcem!
    Myślę, że te bóle, które Cię do padły, to normalna rzecz w takiej sytuacji. Tak jak piszesz - stres, siedzenie, zgniatanie się z nerwów od środka, o mandarynkach nie wspomnę ;-)
    Poleż dzisiaj, odpocznij, poobserwuj się, nawiąż kontakt z małym i na pewno będzie ok.
    Chciałam też zapytać, jak się czujesz poza tym...? Jeśli oczywiście chcesz napisać. Udało Ci się znaleźć równowagę? A jak siostra?

* * *
    A propos heparyny, to u mnie taka sytuacja:
    Od dnia testu, przez cały czas biorę dawkę Clexane 0,4. Mam dwie mutacje MTFHR (homozygoty) + białko C na granicy normy, ale nie wiem, czy ono odgrywa tu rolę. Po trzeciej ciąży wyszedł mi wątpliwy wynik antykoagulantu tocznia, który w okresie bezciążowym jest u mnie ok.
    Dawkę mam ustalaną na podstawie historii (3 poronienia), wyników badań i wagi. Dwoje lekarzy uwzględniało te wszystkie czynniki, ustalając 0,4. Moja waga wyjściowa przed ciążą: 51,4 kg / 172 cm.

Jedynym badaniem, jakie mam zlecane pod kątem Clexane to d-dimery. Jeden lekarz twierdzi, że to ważne, ale już druga lekarka (do której przeszłam ostatnio) twierdzi, że nie ma to jednak znaczenia. Czyli jak zawsze dwie opcje.
    Obecnie mam d-dimery na poziomie 600 (przy normie do 500). Ten lekarz popierający badanie tego, powiedział mi, że jak wynik przekroczy 800, to wtedy pomyślimy może o zwiększeniu dawki.
    A, no i zawsze analizują jakieś wybrane wyniki z morfologii od kątem heparynowania się.

Ogólnie to mam wrażenie, że - jak zawsze - co lekarz, to opinia. Na razie u mnie lek się sprawdza.
    Wątpliwości mam tylko, jak to jest z tym (nie)odstawieniem przed porodem. Jak zwykle, ile ginów, tyle opinii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 09:36

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane!

Sallvie! Od razu Pisz co i jak tam!:) Umiera z ciekawości!!!!:*

Atat-dobrze,ze wszystko ok. Też m se wydaje,ze boli Cię z nerwów:* spokojnie

Aniolkowa- zablokować ie chyba nie da. Trzeba kliknąć "zgłoś" o już zrobiłam:-D

Justyna Sz- mam do Ciebie pytanie. Zamawiasz termometr elektroniczny taki do czoła, czy mi sie wydaje? Patrzę na telefonie i jakoś tak mi rozdzielczość kiepsko "działa": ) moglabysi napisać jaki to model? I czy jest tylko dla maluszków, czy też do wody?:*

Ja wstałam dziś, po całej nieprzespanej nocy... plecy bolą mnie tak jak nie wiem, gardło i zatoki to samo. Dodatkowo odczuwam,ze mam rozpulchmione dziąsła. :) Ale trudno coś za coś :)

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, które robiły zakupy w sklepie internetowym H&M! Jeśli zwracałyście jakieś rzeczy to jak długo czekałyście na zwrot gotówki? kurier zabrał ode mnie paczkę w środę :)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Atat ja myślę, ze z nerwów :*

Dziewczyny, przepraszam jak jestem wredna ale da się jakoś zablokować tę Magda86_0309? Bo strasznie mnie już ten spam denerwuje...

Znowu do Alimaniaczek. Płaciłam wczoraj karta i podobno to od razu jest zaksięgowane a u mnie wszystkie zakupy sfinalizowane płatnością kartą czekają na weryfikację :/ tylko to co poszło poszło przelewem jest już ok. U Was też tak bywa?

Płatność kartą muszą zweryfikować. Trwa to około 1 dnia. A na koncie bankowym środki są zablokowane z chwilą wykonania płatności.

edit
    Różowy_Kordonek wrote:
    dziewczyny, które robiły zakupy w sklepie internetowym H&M! Jeśli zwracałyście jakieś rzeczy to jak długo czekałyście na zwrot gotówki? kurier zabrał ode mnie paczkę w środę :)

Też czekam. Kurier zabrał ode mnie paczkę 5. stycznia, więc zaraz mija 10 dni... Chć roboczy to dzisiaj dopiero 6 dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 09:28

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelko,
    Łączę się w bólu krwawień z nosa, ale podejrzewam, że nic Ci nie wyjdzie w wynikach w związku z tą przypadłością.
    Ja się bujam z tym problemem od 3 miesięcy. Mam krew z nosa dzień w dzień. W ilości dużej, bo (przepraszam z góry za opis), czasem jak wstaję rano, to czuję smak krwi w gardle :-/
    Ale lekarze mówią, że tak jest, nic się z tym nie zrobi, taka uroda, coś za coś... i tym podobne.
    Mam nadzieję, że u Ciebie to tylko jednorazowe.

Kobitki,
    Ja się jeszcze podpinam pod pytanie o fotelik.
    To jest rzecz, która mnie absolutnie najbardziej stresuje jeśli chodzi o zakupy dla dziecięcia. Nie wiem o tym nic, może dlatego, że jeszcze wiedzy nie zaczęłam zgłębiać.
    Nie chcę Was tutaj zasypywać pytaniami, bo mogłyby nie mieć końca. Dlatego spróbuję inaczej rozwiązać problem. Czy znacie może jakieś miejsce, gdzie można poczytać o tych fotelikach? Jakieś wiarygodne źródło wiedzy, żeby się podedukować?

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• annak Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle to zdałam sobie sprawę (tak zupełnie z innej beczki), że moja dziecinka jest jakoś z tyłu za Waszymi, jeśli chodzi o dane na pierwszej stronie. Mimo, że płeć znamy na 100% od ponad 3 miesięcy, a imię mamy wybrane od połowy października.

Tak więc, pani kierowniczko Milko, w ewentualnej wolnej chwili bardzo proszę o wpisanie przy mnie:
    annak - 11 kwietnia - córka Ava :-)

Milka1991, Jagah, misKolorowy lubią tę wiadomość

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Monika34 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Monika, ANian ja biorę od początku Clexane 0,6. W sumie dawno nie miałam badane d-dimerów ani żadnych innych wskaźników ale jakoś mój lekarz nie widział powodów ;/ Najważniejszym badaniem jest to o którym pisała wyżej Kjopa bo wszystkie pozostałe podobno mają sens tylko przy doustnych lekach przeciwzakrzepowych. Chciałam tu napisać, przede wszystkim, że 0,6 mg Clexane to NIE JEST tyle samo co 0,6 mg Fraxiparine. Są to heparyny drobnocząsteczkowe o różnej masie cząsteczkowej i trzeba sobie poszukać przeliczników. Nie ma co porównywać...
    Do tego oprócz wagi ma na to wpływ cały wywiad medyczny. Co innego dawka profilaktyczna, co innego jak u Was coś "wykryli".

Kjopa, u mnie podobnie do Ciebie z tego co pamiętam. Obnizone białko S, mthfr. Ile aktualnie ważysz?
    clexane 0,4 to fraxi 0,6 juz pisalam

u mnie tez pojawiaja sie plamienie z nosa.

odnosnie termometrow niestety nie polece zadnego do ucha i czola bo wszytskie jakie mialam a mialam 4 dzialaly tylko ze 2 miesiace zaczely glupoty poazywac;/ wiec chetnie sama dolacze sie do tego pytaniaczy ktos ma taki co dziala? my wkoncu kupilismy pod pache na 3 sekundy i taki dziala juz 2 rok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 09:44

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 14:00

ilae lubi tę wiadomość

Awf3p2.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w ciąży są inne normy dla ddmierów (wyższe) niż dla innych śmiertelników. W 3 trymestrze to nawet 1700-1800, więc lekarze wiedzą co robią ;)
    Ja będę badać krzepliwość w przyszłym tygodniu, bo heparyny nie biorę już ze 2 mce a teraz odchodzę od acardu.

Monika34 lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak kochana, a ktoś Ci kazał odstawić Clexane przed porodem? Ooo... mi 3 lekarzy kazało brać jeszcze do 4-6 tygodni po :D Ja startowałam z 59 kg, teraz jest 69, dawka 0,6.

Różowy Kordonku my mamy taki:
    http://www.ceneo.pl/26681098 Bardzo sobie chwalę, szybki, łatwy w obsłudze i ma chyba z 5 lat gwarancji.

Ilae dzięki :)

Przepraszam Monika, musiałam jakoś pominąć Twoją wzmiankę o różnicy Clexane i Fraxiparine :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 09:52

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i jak :) po przespanej nocy :) dzisiaj przyjeżdzają meble do sypialni :):) tylko na łóżko musimy jeszcze poczekać, najwyżej na materacu pośpimy kilka dni :)

Atat dobrze, że wszystko ok:) ja myślę, że teraz to z nerwów cię ten żołądek boli. tak jak dziewczyny piszą, odpocznij, zrelaksuj się :)

Salvie daj znać kto mieszka w brzuszku:)

Annak super imię!

Ilae ja nie zmieniam pozycji jak kopie ;p chyba, że kopie mocno i mnie budzi :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    Kjopa a dzieciatko nie ma hipotrofi?

Nie. Jest starszy o tydzień.

Monika34 lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahaska oczemu odchodzisz od tych lekow?
    ja mam acard do 34 a fraxi odstawic w dniu porodu na jeden dzie bo bedzie cc a po porodzie w pologu fraxi 0,3 do 6 tygodni zeby nie dostac powiklan i udaru-info od malinowskiego:)

aniolkowa mama nic nie szkodzi:) ten termometr ci dziala juz dlugo? zapisalam linka sobie , zreszta ciagle zapisuje anic nie kupuje jeszcze heheh

kjopa szkodz,że mi nie zlecono tego badania;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 10:11

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
‹‹ 1300 1301 1302 1303 1304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ