X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieniaczek wrote:
    Dziewczyny czy można mrozic odciagniete mleko na raty? Tzn. laktatorem po karmieniu odciagam max. 10 ml i się zastanawiam, czy mogę je zamrozić w pojemniku i potem do już zamrozonego dolać porcję z kolejnego sciagniecia nie rozmrazajac oczywiście wcześniejszej porcji. Nie chcę mieć kilku pojemników po 10 ml, bo wiadomo, że taka porcja to całe nic. Czy może odciągac mleko laktatorem przed karmieniem. Tylko czy wtedy młoda się naje?
    Nie. Świeżo odciagnietego mleka nie możesz łączyć nawet z takim z lodówki - musiałabyś najpierw schłodzić do podobnej temperatury. Ja mam cały zamrażalnik mleka do wylania w kibel :( doczytalam, że mogę tam przechowywać mleko tylko dwa tygodnie, a byłam pewna, że do pół roku. Do pół roku niestety tylko zamrażarka.

Nutella współczuję. U nas też szpital w mieszkaniu i spanie na raty :(

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella a co z Julka?

Ja nie znam się na mleku

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mozna dolewać mleka jak napisała niania odciagasz wkładasz do lodówki jesli znowu odciagasz to wkładasz do nowego pojemnika. Nie odciagaj przed karmieniem bo wtedy niewiele zostanie a jesli zostanie mała bedzie miała za mało, jesli chcesz koniecznie mrozic mimo karmienia "na pozniej " to robudz bardziej laktacje. Ja odciagam co 3h I daje od razu malej swieze mleko nic nie mroze itd.

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon najważniejsze, że maluch rozwija się prawidłowo i ma dobre wyniki. Nie panikujcie, trzymam kciuki żebyście trafili na kompetentnego lekarza, który jeszcze raz zbada sytuację. Czy masz już wyznaczony termin hospitalizacji po terminie?

Milka fajna strona, też skorzystam.

Milka1991 lubi tę wiadomość

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    a powiedzcie jak mam karmic, przy jednym karmieniu trochę jednej i trochę drugiej piersi? wcześniej miałam mało pokarmu to karmiłam jedną, żeby się najadła i pierś zregenerowała do następnego karmienia. a teraz?

mam też problem taki, że Anielka śpi w nocy po 4-5 godzin, nie da się jej dobudzić, dzisiaj budziłam ją prawie godzinę na karmienie!

Iga najlepiej karmić z obydwu piersi, a jeśli maluch nie opróżni to odciągnąć nadmiar mleka.

Ja swojego dziecka nie budziłam na karmienie - mamy karmiące piersią powinny karmić na żądanie - u nas to się sprawdziło, w ciągu dnia karmiłam częściej, w nocy 3-4 razy.

Zamrażanie mleka okazało się u nas nie praktyczne. Miałam dużo pokarmu i jeśli chciałam zostawić dziecko to odciągałam przed wyjściem i zostawiałam w lodówce - zawsze wystarczało, a to które było na czarną godzinę w zamrażalce nigdy się nie przydało.

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlsMum wrote:
    Ja swojego dziecka nie budziłam na karmienie - mamy karmiące piersią powinny karmić na żądanie - u nas to się sprawdziło, w ciągu dnia karmiłam częściej, w nocy 3-4 razy.

Tylko ja karmie w nocy tylko dwa razy :( i to czasem muszę wybudzać bo śpi jak suseł. w dzień karmimy na żądanie, raz co 3 godziny, czasem co 1,5. tylko moje piersi nie wytrzymują nocnych przerw i muszę trochę ściągać

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga kochana jeśli masz nawał pokarmu to ściągaj go do poczucia ulgi w piersiach bo zacznie jeszcze Ci się mleko zatrzymywać w kanalikach jak u mnie i się niepotrzebnie jakiś stan zapalny zrobi.
    Potem nawet jak odlejesz to w drodze wyjątku możesz core nakarmić potem swoim mlekiem z butelki. A takie w temperaturze pokojowej podobno może stać nawet 6 godzin :)

Co do karmienia. Mi w szpitalu mówili żeby karmić z obu piersi i żeby robić tak, że jak zaczęłam karmić lewą a kończyłam prawą to następne karmienie zaczynać od prawej a kończyć na lewej.

IGA.G lubi tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym mrozeniem mleka to teraz rozbudzilyscie moje watpliwosci ;)
    kasieniaczek- przy Diabolinie robilam tak, ze z kazdego odciagnietego karmienia mialam osobny pojemniczek mleka, wstawialam do lodowki. A wieczorem wyciagalam hurtem calosc zbiorow, czekalam od 30-60 minut i wlewalam do jednego pojemnika... i mrozilam, a teraz zagladam w Internety i mam zonka, chociaz dziecko zyje ;)

http://www.rodzicpoludzku.pl/Po-porodzie/Przechowywanie-mleka-mamy.html

eforts- Diabolina tez bardzo szybko podnosila glowe lezac na brzuchu, mam nawet zrobionych kilka zdjec, ktore pozniej pokazywalam poloznej i lekarzowi, bo martwilam sie wlasnie o wzmozone napiecie. Jak sie okazalo, to normalne zachowanie, dziecko cwiczylo wygibasy, grzbiet i robilo piekne pokazy sily, ale wiadomo, warto obserwowac ì ewentualnie wczesniej zapobiegac.

nutella- co sie dzieje z Julka, jakis wirus sie przyczepil? Duzo zdroweczka i sily dla Was!

Donia- co z Toba, wychodzisz do domu ze szpitala czy nadal jestes pod scisla obserwacja? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 18:26

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i z moją mala np jest tak, że jak miała żółtaczkę to ją sama wybudzałam co 2 godziny na jedzenie bo w ogóle się budzić nie chciała była taka senna. Ale teraz jak już jest zdrowa to nawet jej nie budzę. Sama wstaje co 2-3 godziny na karmienie. Nawet w nocy :) Ba czasem się nawet po 1,5 godzinki obudzi na cyca :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a dlaczego należy karmić z obydwu piersi? Ja karmie raz jedna raz drugą.

AlsMum lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    A no i z moją mala np jest tak, że jak miała żółtaczkę to ją sama wybudzałam co 2 godziny na jedzenie bo w ogóle się budzić nie chciała była taka senna. Ale teraz jak już jest zdrowa to nawet jej nie budzę. Sama wstaje co 2-3 godziny na karmienie. Nawet w nocy :) Ba czasem się nawet po 1,5 godzinki obudzi na cyca :)
    jaki sposób działał na Kornelkę, żeby ją wybudzić?

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kilku dni krzyk i pisk - zęby idą. W nocy MASAKRA. i serio- jeśli kiedyś narzekałam na noce to nie wiedziałam, że może być aż tak źle. Ona nie płacze- wyje i krzyczy. Nie je 3 dzien, nie zalatwia się tydzien, goraczka doszła, co wypije to wymiotuje, jest strasznie słaba i nie ma na nic siły.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie trzeba dzieci budzić na jedzenie ? Pytam, bo Antek w nocy potrafi nie jeść po 4 h, a nawet więcej. W dzien nadrabia :) Zazwyczaj co 3,5 h mam budzik ustawiony i go budzę.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts- sa rozne szkoly karmienia, tak logicznie rzecz biorac - podajac dwie piersi w ciagu jednego karmienia na pewno szybciej rozbudzisz laktacje, bo obie piersi beda stymulowane do produkcji mleka. Jesli dziecko oproznia jedna piers do miekkosci i sie najada to nie ma sensu wpychac drugiej. Tutaj wazny jest tez odpowiedni przyrost masy dziecka. Pozniej postepuje sie jak pisze sallvie, czyli zaczynasz karmienie od piersi, ktora byla podawana jako ostatnia, czyli od lewej do prawej i zmiana, od prawej do lewej :)

nutella- ochhh, paskudne zebole! wspolczuje, usciski dla Julki i oby szybko przeszlo i Wasze zycie wrocilo do normalnosci!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 18:43

eforts lubi tę wiadomość

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutella_ wrote:
    Od kilku dni krzyk i pisk - zęby idą. W nocy MASAKRA. i serio- jeśli kiedyś narzekałam na noce to nie wiedziałam, że może być aż tak źle. Ona nie płacze- wyje i krzyczy. Nie je 3 dzien, nie zalatwia się tydzien, goraczka doszła, co wypije to wymiotuje, jest strasznie słaba i nie ma na nic siły.
    O rany aż tak źle? A które zęby? U nas wyszły dwie 4 i idą kolejne dwie ale ogólnie synek od 3 miesięcy jest aniołem.. śpi w nocy po 12h sam zasypia itd.. jak były gorsze dni to vibrucol dawałam. Najważniejsze żeby piła. I oby szybko minęło.. dużo sił i zdrówka

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • ilae Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam kilka pytań Mamy, która jest pierwszy dzień w domu z dzieckiem :)

1.Kąpałyście w pierwszy wieczór po wyjściu ze szpitala?
    Dziś dla niej wyjście było szokiem, przyjechaliśmy do domu i 10 minut później męża rodzice. Trochę przeżyła szok, bo i zmiana otoczenia i męża mama nas stresowała... Że moje mleko to woda po szpitalnym jedzeniu, żeby dać jej mm (kupiliśmy puszkę), że jej zimno - przykryjcie, że skarpetki mąż ma szare - źle pierzecie, że sernika daj na talerzyk - ja nie daję do pudełka, wy też nie dawajcie. Nosz kuźwa, ile mnie sił kosztowało, żeby nie powiedzieć za dużo. Mąż po mojej stronie na szczęście. Na dodatek hormony buzują, na zawołanie mogłabym się popłakać. No i w takim stresie dziecko przyszło ze spokojnego w miarę szpitala do domu...

2. W związku z tym - kąpać ją? Czy dziś jej już więcej nie stresować? Planujemy docelowo kąpać ją codziennie.

3. Skoro mamy suchą skórę po naświetlaniach itp, to mogę dać troszkę Hippa do kąpania i troszkę olejku migdałowego dla nawilżenia?

4. Ile maksymalnie dajecie pospać maluszkom w dzień między karmieniami? Na żądanie?

5. Mamy, które rytm dnia dzieciom starają się ustalić np. kąpaniem o stałej porze. Skoro maluszek śpi sobie słodko, to budzić ją na kąpanie jak już przychodzi pora kąpieli?

Jakoś mnie strach obleciał, czy dam radę ze wszystkim. Chyba też musiałabym odpocząć, bo przeraża mnie wizja budzenia się co chwilę, wymęczona jestem tym szpitalem :( dodatkowo jak będę słuchać rad od teściowej, to psychicznie dodatkowo będę zmęczona. Wiem, że wpuścić jednym wypuścić drugim, ale nie potrafię :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 19:46

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilae ja w pierwszy dzień nie kąpałam właśnie ze względu na nowe miejsce. Chciałam żeby się oswoił. Mój maluch dziś sporo śpi i też zastanawiam się czy go budzić.Jakoś po 17 zasnął więc ma jeszcze chwilę żeby obudzić się na jedzenie. Z kąpaniem też jestem ciekawa czy budzicie bo nie wiem.

Nutella zdrówka dla córci <3

ilae lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla wytrwałych mój poród :-P
    10.04.2017r.
    Po 1.00 w nocy zaczęły męczyć mnie skurcze. Były na tyle bolesne,że mnie wybudziły ale jeszcze nie bardzo silne (porodowe). Były co ok.10min. Miewałam już od tygodnia skurcze przepowiadające i czasem były regularne ale tym razem wiedziałam,że to będzie ten dzień. Udało mi się przysnąć dwa razy na prawie godzinę. Po 7.00 wstałam do toalety i poleciało trochę wód podbarwionych krwią. Zadzwoniłam po mojego P i pojechaliśmy do szpitala. Tam na IP podczas badania poleciały znowu wody,rozwarcie na 1-1,5 palca i przyjęli mnie na patologię ciąży. Porodówka obładowana więc miałam czekać na miejsce.Po 15.00 skurcze miałam co ok.3 min. Byłam już na porodówce i podłączyli mnie pod oksytocynę. Trzymali do 17.00. lekarz stwierdził,że rozwarcie takie samo. jego drugi kolega stwierdził,że wody nie lecą "tylko szyjka się poci" więc sprawdził to na USG,odłączyli oksytocynę i poszłam z powrotem na patologię. Chodziłam cały czas po korytarzu żeby rozwarcie i cała akcja ruszyła. Skurcze cały czas co 3-4 min. :-/ W końcu ok.20.00 lekarz po badaniu (nic rozwarcie się nie ruszyło). Zadecydował,że da mi no-spe forte i relanium na wyciszenie skurczy. Wzięłam 2 tabl. no-spy a relanium nie wzięłam, nie chciałam być otępiała po tym. Na długo nie podziałało bo po ok. 2h skurcze znowu wróciły i stawały się częstsze i mocniejsze. W końcu o 23.00 zaczęłam liczyć skurcze i łazić po korytarzu-były co 10min. Poszłam do położnych czy jeszcze jakąś no-spę mogą dać czy coś ale co 6h więc sporo brakowało. Poradziła iść pod ciepły prysznic. Poszłam. Troszkę pomogło. Wyszłam znowu na korytarz i skurcze co 4-5 min. Położna sprawdziła rozwarcie i stwierdziła,że jest na 2 palce i coś ruszyło zawołała lekarza. Zbadał i jak na złość skurczy nie było -CUD. Stwierdził,że jeszcze nie czas. Schodząc z fotela złapał mnie skurcz,lekarz stwierdził,że faktycznie i mocny ale jeszcze czekamy. Ledwo wyszłam z gabinetu i znowu skurcz. Kazał wrócić na badanie i stwierdził,że rozwarcie na 2-2,5 palca ale już czuję różnice między tym badaniem a poprzednim. Kierunek porodówka. Tam kazali leżeć pod KTG. Skurcze odkąd przyjechałam do szpitala pisały się powyżej 100. Położne zaglądały co jakiś czas. Dały piłkę do skakania i puściły spod KTG Odebrali kilka porodów. Spytałam o ZZO. Lekarz się zgodził ale przyszedł mnie zbadać i stwierdził rozwarcie na 8cm. Powiedział,że jak przebiją pęcherz to urodzę raz,dwa bo najgorsze mam już za sobą. Tia,jasne. Dał mi chwilę do namysłu. Gdyby mnie nie wymęczyli z tymi skurczami od kilkudziesięciu godzin i próbą ich uspokojenia po podaniu oksytocyny to może bym się skusiła ale miałam już dosyć. Wrócił i mówi "podjęliśmy decyzję za panią przebijemy pęcherz i szybko pani urodzi" ,chciał mnie zbadać ale podczas skurczu i strasznie bolało więc zawołali anestazjolog. Chyba było ok.4.00 jak przyszła lekarka i zaczęli przygotowywać mnie do znieczulenia. Dostałam je i zadziałało. Po niedługim czasie okazało się że działa tylko na lewą stronę a na prawej wszystko czuję. Przebili pęcherz i poleciały wody. O 6.00 przyszła nowa zmiana i świetna młoda położna. Znowu dostałam znieczulenie z 3 dawki i położyłam się na prawym boku bo była szansa,że rozejdzie się równomiernie. Niestety nie było mi to dane. Byłam strasznie zła bo chyba ból był jeszcze gorszy czując go tylko w prawej stronie brzucha,spojenia i w krzyżu :-/ Następną dawkę mogłam dostać o 6.00 lub 7.00 już nie pamiętam która to była godzina. Niestety gdy nadeszła ta pora lekarz nie zgodził się na podanie kolejnej dawki bo zatrzymała by akcję. Rozwarcie 8cm a ja pytałam czy nie mogę już urodzić :-P. Odpowiedź chyba wiadoma :-) Najgorsze było to że główka cały czas była za wysoko (chyba nie weszła w kanał albo ogólnie była wysoko). Położna zbadała mnie i w końcu ok.8.20 rozwarcie 10cm ale główka za wysoko. Kazała położyć się na lewym boku i delikatnie po swojemu przeć. Spytałam tylko czy do 9.00 urodzę i usłyszałam "jeśli będzie pani współpracować" , a nie ukrywam z tym było już bardzo ciężko. Pracowałam nad oddechem ale nie zawsze pomagało. Po jakimś czasie podczas parcia poczułam szczypanie-pieczenie to główka prawie wyszła. Patrzę a nikogo nie ma. Przyszła położna i mówię,że czułam główkę i się cofnęła. Zaraz zleciała się ekipa zrobili fotel i kazali przeć. Studenci-obecni. Jedno parcie, drugie,trzecie-jest główka,złapał mnie w biodrze jakby skurcz-rwa kulszowa, czwarte-skurcz w łydce i synek przyszedł na świat. Wielka ulga,że już po wszystkim. Położyli go na brzuchu i zaraz zaczął płakać. Już mnie nic innego nie obchodziło tylko on. Nagle słyszę "Już prawie 10min. minęło łożysko powinno już się odklejać,łyżeczkowanie?" Patrzę na położną i pytam w znieczuleniu? "Nie,nie pani odda nam to łożysko". I oddałam. Uff. Ale już po tylu godzinach z synkiem na piersi było mi wszystko jedno. Student przeciął pępowinę, ja urodziłam łożysko,mały na badania i na czas szycia przynieśli go z powrotem. Tak jak pytałam położnej czy do 9.00 urodzę tak urodziłam 2min. wcześniej o 8.58 :-P

mada87, Donia12, sallvie, Marsylia lubią tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • eforts Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella to współczuję!! Ciekawe czy to tylko kwestia zębów?! Przeciwbólowe nie Pomagają?

Ilea ja bym kąpiel darowala.
    Myślę że olej migdałowy to dobry pomysł, sama go używam :)

Ja nie wybudzam młodego w ogóle ale u nas najdłuższe drzemki ok 3 bo może sporadycznie 3,5 h.

Jagah masz rację. Tak trochę mnie strach oblecial że może zbyt lekcewazaco podchodzę do mojej laktacji. Ale z drugiej strony starszego też karmilam z jednej piersi. Chyba gorzej ze mój lobuz potrafi wziąć kilka lykow i odleciec, więc cyce mogą pomyśleć że małe porcyjki wystarcza :)

Do kąpieli budzę i staram się żeby było nie za krótko po karmieniu i nie za daleko do następnego karmienia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2017, 20:21

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa ładnie Cie wymeczyli :/ najgorsze jest ze tyle godzin bez snu i z bólem więc skąd wziąć siłę?! Ale najlepsze są zawsze końcówki opowieści "dostałam dziecko i już nic mnie nie obchodziło" :)

Kjopa3 lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
‹‹ 2089 2090 2091 2092 2093 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ