Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
To teraz ja mam kolejna zagwozdke. Iza prawie po kazdym karmieniu robi kupke. Jest wylacznie na kp, wiec niby to normalne. Ale ma tez problemy ze wzdeciami i czasem nie moze tej kupki zrobic. Steka kweka i wtedy pomagam jej sie zalatwic delikatnie przecierajac wilgotnym wacikiem. To pomaga, ale czasem ta kupka az eksploduje. Czy ktoras z Was sie z tym spotkala? Bo dzis czytalam ze to objaw rozwolnienia. Nie wiem czy isc z tym do lekarza?
Co do karmienia, to ja tez mam ostatnio nawal! Iza miala takie dni ze ciagle wisiala na cycku, a od wczoraj je mniej i cycki mi chyba odpadna. Nie dosc ze sutki mnie bola bo mamy problem z przystawianiem, to piersi sa co dwie godziny pelne. Dzis sciagnelam z jednej 90 ml w kilka minut. Nie chce jeszcze bardziej rozkrecic laktacji, ale nie wiem co robic, zeby troche ja zatrzymac?
Co do smoka, to w uk nie zalecaja, a jak juz to dopiero po 6 tyg. Wiec mecze sie i przystawiam do piersi jak tylko zachce sie Izie ssac
Spanie tylko na plecach, bo na boku i brzuszku zwieksza sie ryzyko smierci lozeczkowej.25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Co tu maja zalecenia co do smoczkow - jak moja corcia nie chce zadnego smoczka orientuje sie ze nic z niego nie leci i wypluwa.
U nas dzis cud w nocy corcia spala 3razy po 2godziny a nad ranem juz standard i kp co godzinę.
W dzien to czasami i czesciej niz co godzinę kp. Wiec niby norma jest kp od 8 do 12 razy na dobę. U mnie to conajmniej 20 jest.
-
My już w domku. Dzisiaj dostaliśmy wypis. Więcej napiszę jak się ogarnę w domu
Wszystkim nowym mamom serdeczne gratulacje.
Edit:
Nasze małe postępy w szpitalnej gimnastyce
[CIACH]Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2017, 09:15
Jagah, pati87, sallvie, Kajtkowa, Milka1991, nutella_, MyHappy, Kjopa3, vitae13, Lokokoko, Monna, agadana lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jagah, my nie przebieramy tak od razu jesli śpi w najlepsze, bo u nas sen jest na wagę złota
ale tak poza tym kupy to rzadkość. Prawie 48h Młody jest tylko na moim mleku i kupy brak. A wczesniej przy jednym dokarmieniu mm kupa byla raz dziennie.
Jagah lubi tę wiadomość
16.09 dwa centymetry człowieka
14.10 - usg prenatalne
8.11 - 146g, SYNUŚ!!!
28.04.2017- NA ŚWIAT PRZYSZEDŁ NASZ OKRUSZEK
[/ur
-
Monna a jak długo macie podawać vivomixx? Mi zaleciła to położna ale nie dopytałam przez jaki czas podawać. I jakbyś mogła to powiedz mi w jakim systemie i po ile kropli dajesz vivomixx i espumisan
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 18:37
-
Kajtkowa wrote:Dzisiaj było to samo. Położyłam ją na brzuchu godzinę po karmieniu i mocno ulała. Dodatkowo podczas karmienia piersią bardzo mocno ulała aż chlustnęło
przed karmieniem podałam jej krople vivomixx, ale to nie pierwszy raz kiedy jej podałam te krople. Nie jadła ani za szybko ani za długo. Macie może pomysł czego to może być przyczyna albo co to oznacza? Karmiona jest tylko piersią.
Kajtkowa lubi tę wiadomość
-
Kajtkowa ja kładę na brzuszek nawet od razu po jedzeniu, jak się odbije dobrze to rzadko ulewa
odkryłam, że uwielbia spać na brzuszku. tylko ja mam wtedy dylemat bo się o nią boję i ciągle zaglądam albo kładę w salonie. ale na początku odwracałam na brzuszek na koniec drzemki, pospała z godzinę, półtorej, i ją odwracałam i ta sobie dosypiała
Jagah co do smoczka, ja dopiero wprowadzam, kupiłam avent soothie. wolałam być pewna że Aniela zakoduje sobie ssaniejeśli chodzi o przebieranie to jeśli kupka zdarza się na początku drzemki to przebieram od razu, jeśli wiem, że niebawem będzie pobudka to czekam. nie miała nigdy odparzenia ani zaczerwienienia. czasem nad ranem widzę kupkę i nie wiem kiedy robiła jak spała 4 godziny
She wolf moja ma takie kupkowe akcje i rzadsze kupki, i byłam w tym u pediatry i powiedziała, że wszystko jest w porządku, że przy kp tak się zdarza i jeśli je normalnie, zachowuje się normalnie, nie ma rozwolnienia dużego np dużo więcej kupek, to się nie przejmować tym. bo może być to reakcja na to co zjadłam. co do laktacji to odciągaj tylko do odczucia ulgi a nie do opróżnienia piersi bo wtedy pobudzasz laktacje. ja jak miałam nawał po każdym karmieniu odciągałam ok 30 40ml, i jak przespała Aniela godzinę karmienia i pierś bolała to odciągałam do ulgi. teraz mam chyba juz stabilizacje laktacji bo pełne piersi czuje dopiero jak nie karmię piersią wiele godzin. wczoraj zostawiłam małą i jedną piersią nie karmiłam 7 godzin i dopiero robiła się pełniejsza. a wcześniej po dwóch godzinach już bolało
Marsylia jaka Wiki już duża! super, że jesteście w domku
Pati strasznie często karmisz, ale Marika sama wypluwa pierś czy zasypia?
Kajtkowa, Jagah, She Wolf lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jagah ja kładę na brzuchu czy śpi na moim brzuchu a kikut jeszcze jest. Z resztą u nas innej opcji nie ma. Dzięki temu w ogóle mogę cos pospać.. 6h? Rany mój po urodzeniu nawet tyle nie spał.. teraz budzi się w nocy co 2-3 h a w dzień czasem co godzinę.. jest już mega aktywny.. no i podobnie jak jego starszy brat o tym czasie kocha rączki.. no i tak laze z nim wszędzie. Jutro mąż jedzie po lezaczek moja nadzieja;)
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
pati87 wrote:Iga
Marika zazwyczaj wypluwa piers jak się naje
W weekend dalam jej w nocy mm zamiast piersi wypija 50ml i tez spala tylko godzinę. -
bobas- z tymi 6h to jest dozwolony limit, dzisiaj pierwsza noc to zrobimy test i sprawdzimy mozliwosci, moze uda sie ogarnac nocke w dwoch karmieniach
Jesli chodzi o kikut to tutaj zupelnie inaczej wyglada pepek, nie zawiazuja supelka tylko dziecko ma przypiety klips, ktory odpadnie wraz z kawalkiem pepowiny, dlatego nie klade na brzuszek.
She Wolf- mysle, ze przy KP takie rzadsze kupki sa normalne, a wystrzaly przy podraznieniu odbytu to u nas standard, ba! Sama juz zebralam jedna taka kulke, wystrzal niczym z armaty bojowej, a tylko delikatnie przecieralam pupke, takze spokojnie. Poza tym, u nas kazde karmienie = kupsztal, czasem podwojny pakietJesli chodzi o laktacje to zeby ograniczyc produkcje koniecznie zimny kompres po karmieniu, mozesz dolozyc pol kubka szalwi. Co do spania - u nas glownie na boku, przekladana na przemiennie lewa-prawa strona, a na plecach spi podczas spacerow. No wlasnie, zaczelismy spacerowac na dluzsze dystansy od dzis, och.. jakie swieze powietrze jest cudowne!
Pati- masz racje, to tylko zalecenia, ot dobra rada, a tak naprawde to Mama decyduje kiedy podaje smoczek i w jakim czasie, a glownym decydentem jest dziecko, skorzysta czy odmowi - moze to nieraz uratowac sytuacje.
Masz bardzo duzo karmien na dobe, a jak dlugo trwa karmienie? Widzisz, ze ssie efektywnie czy czesto przysypia przy piersi? I od poczatku karmienia piersia ma tak czeste karmienia, czy to sie pozmienialo wraz z dojrzewaniem?
Marsylia- home, sweet home..She Wolf lubi tę wiadomość
-
U mnie po tygodniu życia zaczęły się zaczerwienienia dupki i przewijalam jak tylko coś się pojawiło w pieluszce a że młody robił często klasy to przewijalam non stop, biedak
teraz jak zroi kupę co się jednak przez sen rzadko zdarza to przebieram, jeśli tylko kleksik to czekam.
U mnie spanie na brzuchu to wybawienie!!! Ja w najlepszych snach nie pomyślałam że moje dziecko może pospac ponad 4 h. Właśnie sama go wybudzilam po prawie 5 h od karmienia (ponad 4 spania).
A co układania na boku to.ortopeda powiedział mi że tak nie wolno bo wtedy prostuja się nóżki i nie ma pozycji żabki co rodzi nie prawidłowości w bioderksch. -
IGA.G wrote:to rzeczywiście musisz często karmić, a próbowałaś podać jeszcze raz pierś jak wyplula? moja czasem wypuszcza sutka, za kilka minut znowu possie trochę