WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah
    Pierwsze 10dni corcia jadla dluzej okolo 30minut i w nocy kp od 2 do 3 i pól godziny. A od 2tygodni je krotko bo od 5 do 15 minut.
    Moim zdaniem za krotko je stąd ta częstotliwośc.

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Jagah Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati- karmienie moze trwac krotko, do kwadransu, ale najwazniejsze zeby bylo efektywne. Nam polozna doradzila, by dziecko dostawiac do piersi ubrane w same body + skarpetki, i faktycznie - pierwsze 10-15 minut widac systematyczna prace, potem to sie wydluza i wtedy masujemy plecki, miziamy karczek i stopki, ona reaguje i znowu zaczyna lepiej ssac. Jak tylko zauwazam, ze nie ciagnie i nie przelyka to odstawiam piers. Nieraz sie wybudzi i dostawiam ponownie, a niekiedy calkowicie odpada, odbija sie juz na snie ;)

* * *
    U nas dzisiaj zonk, zamiast wydluzonej nocki pojawila sie aktywnosc, raczej wynikajaca z bolu brzuszka na 2,5h.. Na pierwszy ogien pojdzie Delicol, potem grubsza artyleria. Koniec koncow, byly tylko dwie pobudki, tylko jedna dluzsza z pogadanka :D

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mój Filipek nie śpi od 8. Zaśnie na 10 minut robi się cały czerwony napina się i płacze.

Wzdęcia ?? Zaparcia? Jak mu pomóc ?

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • meetme Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko, u nas działa ciepła pieluszka na brzuszek ew. termofor z pestek wiśni, masaż brzuszka zgodnie z wskazówkami zegara albo położenie na brzuszku. Czasem przechodzi szybko, a czasami Hania meczy sie pare godzin i dopiero jej przechodzi.

Lokokoko, Gosia1989 lubią tę wiadomość

laijp2.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko ja robię masaż brzuszka https://www.youtube.com/watch?v=9QASBHDmn84, w między czasie przykładam ciepłą pieluszkę (zamoczoną w wodzie lub przeprasowaną). niestety u nas były tak czaęste wzdęcia że podajemy espumisan na codzień. w dobie kryzysu używamy kateterka https://www.youtube.com/watch?v=Cai74v6rHTQ
    https://www.youtube.com/watch?v=Gwh7lL7d1KA

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 11:59

Lokokoko lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :))

A czy masaż brzuszka można wykonywać gdy kikut jeszcE nie odpadł ??

Mały zrobił ostatnia kupke w środku nocy i is tamtego czasu tylko się spina czerwienieje i od czasu do czasu pierdnie. ;)

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko wrote:
    Dzięki dziewczyny :))

A czy masaż brzuszka można wykonywać gdy kikut jeszcE nie odpadł ??

Mały zrobił ostatnia kupke w środku nocy i is tamtego czasu tylko się spina czerwienieje i od czasu do czasu pierdnie. ;)

ja robiłam, tylko delikatnie i uwazalam na kikut

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko
    Moja corcia tak ma przed kazda kupka do tego marudzenie lub placz pomaga nam troche bobotic i delicol przed karmieniami. Bo bez tych specyfikow bylo gorzej. Bo nawet bąkow nie puszczala.

Lokokoko lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Kajtkowa Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monna dzięki za rozpiskę. Ja już skończyłam jedno opakowanie vivomixxu i zaczęliśmy drugie. Dzisiaj stwierdziłam, że nie podam jej tych kropli, żeby zobaczyć czy może to co IGA.G pisała o tym oleju się sprawdzi. Mimo nie podania kropli znowu chlusnęło :/. Mamy mały sukces, Młoda śpi na brzuszku już dobre pół godziny :)

Monna lubi tę wiadomość

zem3zbmh3gcaal1y.png
  • itania Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2017, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maluch w ciagu sześciu dni przybrał tylko 80g. Ledwo przekroczył wagę urodzeniową -ma teraz 4130, przy urodzeniu 4100. Dlatego on tak ciągle przy cycku bo rzeczywiście glodny bidoczek :( i kupki tez dlatego tak rzadko. Mam zalecenie by karmić 20 minut z jednej piersi, ciągle go stymulować do ssania bo on często przysypia sobie, potem 20 minut z drugiej. Jak dalej glosny to znow zmiana. Jak on zasypia to ja probuje odciągać. 40 ml z obu piersi to max.

16.09 dwa centymetry człowieka <3
    14.10 - usg prenatalne
    8.11 - 146g, SYNUŚ!!!
    28.04.2017- NA ŚWIAT PRZYSZEDŁ NASZ OKRUSZEK <3
    l428zga.pngiri742v.png[/ur
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu dziecku dzis oficjalnie stwierdzono nietolerancje laktozy. To dla mnie szok, bo problemy brzuszkowe ma zdecydowanie mniejsze niz Helenka miala w tym czasie (bez nietolerancji). To chyba zasluga kp, bo corcia byla w tym czasie juz na mm.. I zadno nie bylo ok. A to zaparcia, a to kupki strzelajace, a to bole... A Julian ma strzelajace, bardzo wodniste kupki ze sluzem, i czasem sie cos tam sie poprezy, ale nie placze, nie cierpi... I ladnie mi przybiera :) mam teraz wyrzuty, ze o kp Helenki nie zawalczylam bardziej. Biedna byla ta moja coreczka z tymi kolkami :(

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, Wiki miała już wyrobiony harmonogram dnia z karmieniami a w szpitalu jej się to rozregulowało. Jak jadła o 21, 1, 7 i w ciągu dnia co 1,5h tak teraz je różnie. Potrafi zjeść 10ml i przez 5h nie chce jeść. Każda próba podania butelki kończy się wypluciem smoczka i zaciskaniem ust w dzióbek. Po takiej przerwie zje znowu tylko 10ml i 2h przerwy. Nadrabia później.
    Wybudzanie co 2,5h na karmienie darowaliśmy sobie po 3 dniach. Owszem, mała się wybudziła, butelkę do ust dała sobie włożyć, ale ssać już nie chciała. A to co jej skapało do buzi wypluwała.
    Dziś jestem umęczona moim maluchem. Karmiona o północy; o 3 mąż mnie obudził
    M: wstawaj, mała jest głodna
    J: jak głodna, nie płacze przecież
    M: od kilku minut cmoka
    No i faktycznie głodna była. O 7:30 ryk, wstałam i nakarmiłam i za parę minut serce mi stanęło na chwilę. W sekundzie tak jej się ulało, że wyszło ustami i noskiem, ale aż tak, że dziecko sztywne, czerwone, oczy na wierzchu i nie może złapać oddechu. Obróciłam na brzuch i biegiem z nią po schodach na górę, położyłam na brzuchu na przewijaku i katarek w ruch. Po wszystkim stałam trzymając ją na rękach i płakałam z nerwów.
    Byliśmy dziś na konsultacji z rehabilitantem. Stwierdził, że jak na tak obciążony wywiad medyczny, to jest bardzo sprawna i komunikatywna. Pokazał mi jak z nią ćwiczyć 4-5 razy dziennie.
    Od 7 do teraz moje dziecko przespało równo 1h i 50 minut O.o Pierwsza drzemka po akcji z ulaniem - 10 minut, po 15 minut w drodze do rehabilitanta i z powrotem. Kolejne 10 minut przespała na mnie, odłożyłam ją do łóżeczka, poszłam do drugiego pokoju mleko odciągnąć, laktator opatuliłam kocem, żeby jak najmniej hałasował, ale i tak się obudziła po minucie i cmoka, że głodna. Opróżniłam jedną pierś i jej dałam mleko i tak teraz śpi od godziny, chociaż już oczy na wpół otwarte więc pewnie zaraz znowu się rozbudzi całkiem.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    itania wrote:
    Moj maluch w ciagu sześciu dni przybrał tylko 80g. Ledwo przekroczył wagę urodzeniową -ma teraz 4130, przy urodzeniu 4100. Dlatego on tak ciągle przy cycku bo rzeczywiście glodny bidoczek :( i kupki tez dlatego tak rzadko. Mam zalecenie by karmić 20 minut z jednej piersi, ciągle go stymulować do ssania bo on często przysypia sobie, potem 20 minut z drugiej. Jak dalej glosny to znow zmiana. Jak on zasypia to ja probuje odciągać. 40 ml z obu piersi to max.

Itania moja wagę urodzeniową osiągneła dopiero w 11 dniu po porodzie. dzisiaj będzie ważona, zaraz będzie położna. co do odciągania - już pisałam to, że mam sporo mleka wg doradcy a odciągam niewiele

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania.ogg wrote:
    Mojemu dziecku dzis oficjalnie stwierdzono nietolerancje laktozy. To dla mnie szok, bo problemy brzuszkowe ma zdecydowanie mniejsze niz Helenka miala w tym czasie (bez nietolerancji). To chyba zasluga kp, bo corcia byla w tym czasie juz na mm.. I zadno nie bylo ok. A to zaparcia, a to kupki strzelajace, a to bole... A Julian ma strzelajace, bardzo wodniste kupki ze sluzem, i czasem sie cos tam sie poprezy, ale nie placze, nie cierpi... I ladnie mi przybiera :) mam teraz wyrzuty, ze o kp Helenki nie zawalczylam bardziej. Biedna byla ta moja coreczka z tymi kolkami :(
    a na jakiej podstawie stwierdzili te nietoleracje laktozy? na podstawie kupki?

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah u nas Delicol wydaje mi się że pomógł. Podaję mu tylko 3razy dziennie bo boje się trochę do każdego karmienia jak on je czasem co godzinę w dzień. Nie wiem czemu ale daję pierś jak chwilę poje to daję delicol i dalej pierś.

Wg.naszej domowe wagi Staś ma 5100g. W 21 dni przybrał 1200g

Jagah lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia mój raz tak chlusnął aż nosem poszło a tak to się dławi. Położna mówiła, że lepiej jak mu chluśnie niż jak ma się dławić. On jak się dławi to czekam chwilę, nie ruszam go bo wtedy jeszcze gorzej jest a tak on ma dobry odruch i tak się obraca, że po chwili jest ok.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Kamiliia24 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Ja przychodzę z problemem.

Czy miałyście sytuacje ze wasza pociecha nagle była mega śpiąca przy jedzeniu (karmimy butelka). Mały ma dzisiaj gorszy apetyt. Spi 4 godziny zje z butli 40 ml i nie zdąży odbić bo juz spi. :( boje sie ze cos sie dzieje. Ja mam bol gardła i dzisiaj podwyższona temp.

f2wl3e5ey0rxbebl.png

f2w3yx8d54ohfowx.png

• niania.ogg Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    a na jakiej podstawie stwierdzili te nietoleracje laktozy? na podstawie kupki?
    Tak. Ogolne objawy (kupa o konsystencji wody plus sluz) i badanie kalu.

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • Magni Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania.ogg wrote:
    Tak. Ogolne objawy (kupa o konsystencji wody plus sluz) i badanie kalu.

A możesz dokładniej opisać kupkę? u nas leci woda i te "ziarenka". i zastanawiam się czy ta żółta woda jest ok.

Płeć - Synuś
    Następna wizyta 13 kwietnia
    va5bvkcbvumpepc0.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magni u nas też taka kupa jak piszesz. Woda i trochę ziarenek...
    Itania moja mała odrobiła wagę urodzeniową dopiero w 14 dobie. Ale pewnie dlatego że po 7 dobie zaczęliśmy dokarmiac mm bo ważyła mniej niż przy wypisie ze szpitala

nqtkpx9ivveu20mb.png
‹‹ 2197 2198 2199 2200 2201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ