X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży byłam na zwolnieniu chyba już od 8 tygodnia. I nie przyszli ani razu. Nic też ode mnie nie chcieli. Wydaje mi się że szanse na kontrolę przy dużym pracodawcy, który sam wypłaca zasiłek są nikłe. Przecież ZUS o zwolnieniu się pewnie dowiaduje przy okazji rozliczania się pracodawcy - jak juz zwolnienie się skończyło albo zaraz się skończy.

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja mam od początku ciąży to samo, pytalam o to lekarkę i podobno w kolejnej ciąży po porodzie inaczej odczuwa się macice. Ona jest juz rozciągnieta i wie o co chodzi , stąd też może nic nie boleć.
    Ja miałam te same wątpliwości, bo z synkiem czułam mocno podbrzusze a teraz nic...na szczęście dzidzius rośnie i to jest najwazniejsze :)

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae wrote:
    A ja dziś wybrałam sie na basen, nie wiecie nawet jaka ulga na kregosłupie i fajny relaks :) dobrze pływac nie umiem, to wziełam sobie ten makaronik i przepływałam prawie całą godzinke :)

Już kiedyś wspominałam o tym, ale dalej w nocy meczy mnie uczucie nagłego zimna, takie jak na gorączke, ale gorączki nie mam... Wcześniej nigdy tak nie miałam, pierwszy raz pojawiło sie to, kiedy nie wiedziałam, ale byłam już w ciąży. Budze sie w momencie, kiedy zaczyna mnie telepac z zimna i nie moge sie zagrzac przez dłuższą chwile, a później zasypiam i śpie do rana. Chora też nie jestem, lekki katar, ale u mnie to przewlekły i ponoc na tym etapie ciąży przez wzmożoną produkcje krwi uczucie zatkanego nosa może sie pojawic. Także poza katarem, żadnych objawów przeziebienia, wiec to na pewno nie goraczka...

Nie wiecie, czego to może byc objaw? Do lekarza ide dopiero 3. października :(

ja miałam taką sytuacje dwa razy, pierwszy raz jak nie wiedziałam że jestem w ciąży jeszcze, a druga może w 7-8 tc. i wiecej sie nie powtórzyło

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka Napisz na kartce że u was panuje cholera, lub różyczka , albo gruźlica i jest sterilizacja terenu hehe , odrazu się przestraszą :D :D :D . Moja siostra chic pracuje w sądzie miała na prawdę trzy naloty z ZUSU , moja siostra cioteczna też miała trzy naloty raz tak jej się zdarzyło , że nogę złamała i nie było jej w pracy bardzo długo , potem wróciła i ledwo jeden dzień była , i zaraz znów na zwolnienie lekarskie , gdyż tak walnęła się o szafkę w pracy , i to w tą złamaną nogę że całe kolano jej spuchło i nie mogła wcale chodzić , sprawdzi pewnie czy nie oszukuje . To się nazywa mieć pecha.

• kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 10:45

Awf3p2.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widzę ,że jeszcze temat ZUSu. mała firma jest do 20 osób z tego co kojarze, bo mój szwagier prowadzi firmę, i jak kilka osób było na zwolnieniach i macierzyńskich (co też liczy się jako etat), to miał problem zeby nie wejść powyżej 20 osób.

co do kontroli - różnie bywa, ale mam znajomą w Zusie i mówiła, że pod lupę biorą - osoby o wysokich zarobkach, kobiety które zatrudniły się w ciąży lub chwilkę przed nią, prowadzące działalność gospodarczą i zatrudnione przez rodzine, oraz osoby które często biorą L4. oczywiście zdarzy się, że losowo wybirają. ale jak masz zwolnienie chodzące - to zostawiają w skrzynce info że były i że cie nie zastały i masz kilka dni na wytłumaczenie a można tyle powiedzieć, że szok podobo :)
    spacer (zalecenie lekarza), ze sklepów,a aptek (recepta albo paragon podobno najlepiej), że spałaś a nie słyszałaś, albo brałaś prysznic, a te jehowe to w ogóle :)

rozmawiałam z moim lekarzem i mi powiedział, że mogę wychodzić, że w ZUsie w moim przypadku muszą liczyć się z zawodem, kontaktem z dziećmi, chorobami i długim staraniem o dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2016, 11:55

kahaśka, Milka1991 lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ojciec kiedyś miał kontrolę pod adresem zameldowania, choć na l4 był inny adres. I musiał się tłumaczyć, że nie jest wielbłądem ;)

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, to mnie postraszyłyście dziewczyny, ale już tego nie cofnę...w razie co będzie się można wytłumaczyć że byłam w sklepie albo aptece czy coś. To tylko dwa dni i to weekendowe. Musiałabym nie wiem jakiego pecha mieć żeby akurat przyszli z wizytą ;)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga, bo ona na prawdę myślała, że to jehowe. Starsze babki z papierami w ręku. A to był czas, że często ich nachodzili

IGA.G lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kontrole ciężarnych są rzadziej niż osób ze złamanymi nogami itp podobno częściej są ciężarne kontrolowane po 6 miesiącach zwolnienia. moja koleżanka była na zwolnieniu 3 miesiące po wypadku, zaszła w ciąże i nie wróciła do pracy więc była na zwolnieniu prawie rok i z ZUSU upomnieli się tylko jak była już 270 dni (tyle podobno na ciąże daja), wyłumaczyła że miała wypadek i kazali tylko podpisać. o ciąże nic nie pytali, czego jest na zwolnieniu

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Wanda1986 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka spokojnie, oni chodzą podobno tylko w godzinach pracy ZUSU. Teoretycznie w weekendy też mogą, ale kto by chciał kontrolować zamiast na wycieczkę z dziećmi jechać :) Więc prawdopodobnie jesteś bezpieczna :)

kahaśka lubi tę wiadomość

Rjsxp2.png
    mb8Xp2.png
  • kahaśka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Kurczę, to mnie postraszyłyście dziewczyny, ale już tego nie cofnę...w razie co będzie się można wytłumaczyć że byłam w sklepie albo aptece czy coś. To tylko dwa dni i to weekendowe. Musiałabym nie wiem jakiego pecha mieć żeby akurat przyszli z wizytą ;)
    Milka, podobno chodzą w godzinach ich pracy, także luzik ;)

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• IGA.G Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:

Milka a ty już na L4 z Zusu czy od pracodawcy jeszcze? miesiąc płaci pracodawca

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam mam zamiar normalnie żyć, spacerować, nie będę siedziała w domu. będę zbierała paragony. znajoma mi mówiła, że jak moge spacerować, to moge iśc na pół dnia bo mogło mi się zrobić słabo w parku i siedziałam na ławce odpoczywałam ;p także nie przejmujcie się tak, mam info z pierwszej ręki. no chyba, że zarabiacie kokosy to wtedy co innego ;p

kahaśka, Milka1991 lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :* ale już na pewno do końca ciąży nie zaplanuję żadnej wycieczki ;)
    ja już na zusie ;)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam małe dziecko i chyba bym ocipiała siedząc całymi dniami z nią w domu ;)

Milka1991 lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Donia12 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego byłego raz ZUS skontrolowal. Dzwonek do drzwi, panie 60+, dzień dobry my z ZUS na kontrole. Na co on mowi: dobrze, proszę wejść, mam przygotować jakieś dokumenty? A panie na to: nie, nie będziemy wchodzic. Sprawdzamy tylko czy pan nie wziął zwolnienia po to żeby remont w domu robić, ale widzimy ze nie. Dowidzenia

Teklaa lubi tę wiadomość

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja jutro jade do mamy na ponad tydzień - ale tak można, tylko najlepiej podać adres w zusie :) choć nie wiem czy tak się nie daje im pretekstu do pozniejszych kontroli ;p ja jeszcze na koszt pracodawcy i powiedziałam mu ze nie bedzie mnie bo bede u mamy to powiedział, że dobrze

Milka1991 lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam detektor jak nie znajdedzis tetna to bedzieeee panika

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 23 września 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    mam detektor jak nie znajdedzis tetna to bedzieeee panika
    Ja na razie zrezygnowałam jak zobaczyłam jak pani dr głowica od usg ma problem znaleźć fasoline to gdzie mnie szukać bez obrazu :)

Omon lubi tę wiadomość

nqtkpx9ivveu20mb.png
‹‹ 389 390 391 392 393 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ