X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Jula222 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane któraś z was miała tabelkę gdzie sprawdzała czy nt jest w normie..moglaby mi któraś sprawdzić moje wyniki?
    12+2 5.6cm nt 1.6 wydaje mi się ze 1.6 to dużo. .mimo że lekarz mówi ze wsio w pobrządku ale Z Córcia miałam 1.3.. jestem całą w nerwach!

Antonelka lubi tę wiadomość

bl9chdgeprsz4jls.png
    ug379vvjahkjd57g.png
    Aniołek 2.02.2013 (11 tydz.) [*][*][*] Zawsze będziesz w naszych serduszkach Aniołeczku!
  • Biszkopciki Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny temat chyba był już poruszany, ale nie dokopię się, tak dużo piszemy. Chciałabym kupić witaminy od 2 trymestru, myślałam o Pregna Plus co myślicie? I czy wiecie jaka jest zalecana dawka dha w drugim trymestrze?

Druga sprawa jakie są normy NT, któraś mama pisała, że ma jakiś wykres, a mi się dziś śniło, że NT wyszło 2,9. Idę w czwartek i chcę się nastawić na dobry wynik.

13.04.2017 Nasze Szczęście jest już z nami ♡
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Niebieska ja odstawiłam luteine tydzień temu od razu po wizycie, tak przykazał gin. Wszystko jest ok, brzuch nie boli i dobrze się czuję ;)

Ja mam teraz okropna ochotę na jakąś smakowa kawę, np. dyniowa, orzechowa. O rany. Muszę ja gdzieś dorwać ;) wcześniej nie wierzyłam w te zachcianki, to straszne co się z nami dzieje :D

Haha ja właśnie zajadam lody bakaliowe :)

Ja w poprzedniej ciązy odstawiłam luteine gdzieś w 13 tygodniu ale nie pamiętam dokładnie.
    Teraz też na to czekam, bo mam już dość tej podjęzykowej :/ a dopochwowej na razie nie chce ze względu na infekcje.

Milka1991 lubi tę wiadomość

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Jula222 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopciki o to samo prosimy hehe :)

bl9chdgeprsz4jls.png
    ug379vvjahkjd57g.png
    Aniołek 2.02.2013 (11 tydz.) [*][*][*] Zawsze będziesz w naszych serduszkach Aniołeczku!
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magiczny wykres - NT vs CRL
    Ja to mialam dolaczone do badania

2n1rm8m.jpg

Biszkopciki, Niebieskaa, Jula222, Donia12, Milka1991, sy__la lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Jula222 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Antonelka :*

bl9chdgeprsz4jls.png
    ug379vvjahkjd57g.png
  • Biszkopciki Ekspertka

Wysłany: 4 października 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka :*

Te trzy wykresy to wartości min. średnia i max.?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 10:51

13.04.2017 Nasze Szczęście jest już z nami ♡
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biszkopciki wrote:
    Antonelka :*

Te trzy wykresy to wartości min. średnia i max.?

Chyba tak, choc przy nich bylo 5% i 95% ale nie wiem co to znaczy.
    Moj m znalazl w necie, ze to min/sr/maks.

Biszkopciki lubi tę wiadomość

• Donia12 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka dzięki ! Mnie też się przyda. Moje badanie w piątek. Jeszcze 3 dluuugie dni.
    Byłam dzisiaj rano u stomatologa - drobne 300 poszłoooo, w piątek prenatalne - kolejne 300. Zrobiłam dziecku badania alergiczne wczoraj - 200. Skąd na to wszystko brać??
    Dobrze ze na razie na pieluchy nie musze wydawać i na mleko w puszkach ;)

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5% i 95% to są centyle ;) Czyli w uproszczeniu zakres, w którym powinna się wartośc zmieścić :) Też dostałam taki wykres plus jeszcze dwa ale już nie odnoszące się do NT. Może komuś się przydadzą, wiec wklejam :)

2djccw2.png

Antonelka, Jula222, Donia12, Biszkopciki lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaWaw wrote:
    Hej Dziewczyny, nie było mnie bo musiałam ochłonąć po ostatnim badaniu prenatalnym. Na badaniu byłam 28.09 przezierność karkowa 1,8 (czyli w normie), przepływy w serduszku też prawidłowe, niestety opóźnione kostnienie nosa (słowa lekarza: duże prawdopodobieństwo ZD - proszę zrobić test PAPA). Razem z mężem postarzyliśmy się w przeciągu kilku minut chyba o 20 lat. Podjęliśmy decyzję, że zrobimy NIFTY (tym bardziej, że opinie o teście PAPA są bardzo różne. Wyniki 12.10 (więc ogromny stres i czekanie). 29.09 postanowiliśmy pójść jeszcze na badanie do innego lekarza. Lekarka powiedziała, że wszystko ok, że kość nosowa prawidłowa. Zastanawia mnie tylko fakt, że jeden z lekarzy powiedział, że łożysko znajduje się na tylnej ścianie, lekarka natomiast, że na przedniej. I powiedzcie mi komu wierzyć. Przede mną ponad tydzień ogromnego stresu, proszę dodajcie mi otuchy...

Magda,
    Ten nosek to lubi się chować na USG.
    Ja miałam dwa badania, dwoma różnymi aparatami w tym samym dniu i raz nosek się pięknie prezentował, a raz się chował. Po drugie - wiele zależy od umiejętności lekarza.

Ale fakty u Ciebie mamy takie:
    - jeden lekarz mówi, że nos niepewny
    - drugi lekarz mówi, że nos prawidłowy
    - przezierność jest super
    - przepływy w sercu super
    A więc większość czynników wskazuje na pozytywne rozwiązanie!

Zrobiliście Nifty i super, to idealna decyzja, według mnie. Wiem, że czekanie wydaje się wiecznością, ale na czas tego oczekiwania myśl o tej proporcji pozytywnych czynników.
    Jest na Belly taki wątek poświęcony czekaniu na wyniki badań prenatalnych:
    https://bellybestfriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/amniopunkcja-nifty-harmony-zeby-nie-zwariowac-czekajac-na-wynik,7201,297.html
    Kiedyś śledziłam go od początku, cały czas. Było tam mnóstwo dziewczyn w bardzo trudnych sytuacjach (np. fatalne wyniki PAPPa) i wszystkie ich historie skończyły się pomyślnie. Zresztą wyjaśniły się już na etapie Nifty/Harmony, a potem potwierdziły się zdrowymi narodzinami.

Także trzeba po prostu odczekać.
    Jest nas już tu trójka czekająca na wynik Nifty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 11:46

Antonelka, MagdaWaw lubią tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• atat Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znów oglądam te wykresy i znów mnie panika dopada. Z tego się nie wycjodzi. Co z tego, że 3 lekarzy powiedziało, że super, że Pappa wyszla super... ja sie znów stresuje.

Matko kochana wyluzowac trzeba bo się człowiek wykończy.
    Magda Waw, czekamy z Tobą z wyniki wierząc, że bedzie wszystko dobrze!
    Może pierwsze badanie było za wcześnie, mala byla ta kosc nosowa a potem juz podrosla ?

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja tez miałam takie kwadraty z wykresami, tylko czarno białe ;) teraz widzę że są zielone kreski.

Pamiętacie wczorajszą moją historię z tą PAPPA?
    Dziś odwiedziłam miejsce w którym miałam wykonywane badanie USG i tam dowiedziałam się, że to badanie powinnam wykonać u nich i Pani z recepcji nie wie co teraz u nich koszt 220zł, ja zrobiłam za 157zł mam pojawić się w czwartek wtedy będzie lekarz i on zdecyduje, bo Pani na recepcji jest w kropce i sądzi, że niestety źle zrobiłam i nie będę mieć informacji?! :( martwię się że będę musiała znowu ponieść duży koszt, myślałam że Pani poinformuje mnie że za opisanie wyniku jest np. 50zł ale nic takiego nie usłyszałam, tylko coś bardziej sugerowała, że lekarz mi nie opisze badania bo nie było u nich robione (dzwoniła do 2 koleżanek i rozkładają ręce - chore:/). Nie wiem co teraz będzie, czy każdy lekarz rządzi się swoimi praktykami? te moje wyniki testu podwójnego nadają się teraz do kosza? Nigdzie nie znajduje informacji na ten temat i się teraz stresuję jak głupia.

Wyślę chyba męża prawie się tam popłakałam, niby Pani miła, ale miałam wrażenie, że oni rozumują to "chciała zaoszczędzić to teraz, ma pecha / niech dopłaca jak za normalne badanie" :( bo jak rozmawiała z tymi koleżankami przez telefon, aby znaleźć rozwiązanie to ciągle zaznaczała "Pani zapłaciła za badania 157zł" no i co z tego?? co ma piernik do wiatraka, mogę dopłacić za opis, ale nie kurczę jakąś dziwną sumę :/

Hehs a wyszło mi:
    PAPPA-A 0.9 mlU/ml
    beta HCG wolna 49.1 ng/ml

tylko to nic nie mówi, ale sobie zrobiłam sajgon, trzeba było zostać zapłacić im te 220zł, a nie teraz się martwić, ale nie musiałam pomyśleć czy chcę robić ten test podwójny i jeszcze pojechałam w inne miejsce na pobranie (niby te samo laboratorium - nazwa-ale inny adres)

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaWaw wrote:
    Hej Dziewczyny, nie było mnie bo musiałam ochłonąć po ostatnim badaniu prenatalnym. Na badaniu byłam 28.09 przezierność karkowa 1,8 (czyli w normie), przepływy w serduszku też prawidłowe, niestety opóźnione kostnienie nosa (słowa lekarza: duże prawdopodobieństwo ZD - proszę zrobić test PAPA). Razem z mężem postarzyliśmy się w przeciągu kilku minut chyba o 20 lat. Podjęliśmy decyzję, że zrobimy NIFTY (tym bardziej, że opinie o teście PAPA są bardzo różne. Wyniki 12.10 (więc ogromny stres i czekanie). 29.09 postanowiliśmy pójść jeszcze na badanie do innego lekarza. Lekarka powiedziała, że wszystko ok, że kość nosowa prawidłowa. Zastanawia mnie tylko fakt, że jeden z lekarzy powiedział, że łożysko znajduje się na tylnej ścianie, lekarka natomiast, że na przedniej. I powiedzcie mi komu wierzyć. Przede mną ponad tydzień ogromnego stresu, proszę dodajcie mi otuchy...
    Magda a Ty robiłaś u Szymańskiego prawda? On kurcze niby dobry jest ale znam też ta jego szczerość.. w badaniu 3 trymestr powiedział mi ze dziecko owinięte pepiwina i trzeba uważać no może być różnie... oczywiście do końca ciąży byłam chora.. jak inny lekarz to usłyszał to pytał po cholerę mi to lekarz powiedział jak dziecko może za 5 min się odwinac.. cholera wyobrażam sobie co przezywasz.. ja idę do niego 14 października zobaczymy co u mnie wymyśli.. mam nadzieje ze u Was będzie dobrze w końcu nt piękne. Trzymam kciuki

MagdaWaw lubi tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa a masz przeliczone na jednostki MoM?
    Bo takie cos mam:

Test PAPP-a normy, które mogą wydać się lekarzowi „podejrzane” (na podstawie: www.dobreusg.pl)

W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
    W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
    W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
    W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM.
    informacja
    Ważne: każdy wynik badania biochemicznego powinien zostać zestawiony ze szczegółowym badaniem USG. Zdarza się, że test PAPP-a wskazuje na ryzyko, ale prawidłowy obraz ultrasonograficzny pozwala stwierdzić, że nie są one podejrzane. Bardzo istotne jest, aby badania prenatalne wykonać w ośrodku z dużym doświadczeniem.

P.S.
    Nie chcacy polubilam Twoj post....niezgrabne mam paluchy na telefonie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 12:16

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa
    Jeszcze zebys miala porownanie moje wyniki:
    Free bhcg 32,93 IU/I odpowiada 0,869 MoM
    Papp-a 3,615 IU/I odpowiada 1,343 MoM
    Jak przelicza sie na MoM nie mam pojecia.

• MagdaWaw Przyjaciółka

Wysłany: 4 października 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bobas2015 wrote:
    Magda a Ty robiłaś u Szymańskiego prawda? On kurcze niby dobry jest ale znam też ta jego szczerość.. w badaniu 3 trymestr powiedział mi ze dziecko owinięte pepiwina i trzeba uważać no może być różnie... oczywiście do końca ciąży byłam chora.. jak inny lekarz to usłyszał to pytał po cholerę mi to lekarz powiedział jak dziecko może za 5 min się odwinac.. cholera wyobrażam sobie co przezywasz.. ja idę do niego 14 października zobaczymy co u mnie wymyśli.. mam nadzieje ze u Was będzie dobrze w końcu nt piękne. Trzymam kciuki

Tak robiłam u Szymańskiego, też mam wrażenie, że czasem jest za szczery. Rozmawiałam po wizycie z Żakiem, bo to on prowadzi moją ciąże (gabinet 4), Szymański siedzi w gabinecie 1. I powiedział, że mam zrobić Nifty i, że będzie ok, bo najważniejsze, że z serduszkiem w porządku. Szymański natomiast entuzjazmu nie wykazywał, więc same wiecie jak jest.

Drugie badanie robiłam u dr Połczyńskiej - z Neo Medica - nie wiem czy macie jakieś doświadczenie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 12:29

Gabi 19 lubi tę wiadomość

MagdaWaw
    w4sqdqk3clrtejnc.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też lekarz powiedział w 32 tygodniu ze dziecko owinięte pępowiną. Sprawdził przy okazji czy komory mózgu są ok, bo jakby były powiększone to znaczy ze się poddusza i trzeba decydować co dalej. Jak poszłam do szpitala w 40 tyg to pytam: owiniety? A oni do mnie: a co to dla Pani za różnica? No wściekłam się. Oczywiście owiniety był. Ledwo go wypchali, siniak na szyji od tej pepowiny. Nie wiem co bym im zrobiła jakby się coś stało....

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Donia12 Mi nic nie powiedzieli że Gabrysia , która miała być Adasiem była owinięta pępowiną , aż trzy razy była owinięta i to wokół szyji , nawet nie wiecie co ja przeżyłam , jak ją zobaczyłam nikomu tego nie życzę.

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak slysze te historie o dzieciach owinietych pepowina to od razu mysle, ze jak chce cc....wole zwijac sie z bolu niz ryzykowac.
    Moze zmieni mi sie jeszcze 5 razy ale tego najbardziej sie boje. Nie tego, ze bede miala jesien sredniowiecza zrobiona z kroczem ale tego aby dziecku nic nie stalo sie.

‹‹ 453 454 455 456 457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ