Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Aniołkowa mamo
Wizyta nie była bardzo opóźniona. Góra 10 min. Jak przyszłam to weszła babeczka na USG i zaraz ja wchodziłam. Pani dr. powiedziała na czym polega badanie, wywiad i spytała czy chce pappę czy zobaczymy po USG. USG trwało wydaje mi się góra 5 min. Wszystko mówiła w trakcie badania. Tu jest żółądek na miejscu,tu główka-sprawdziła móżg, przepływy wątroby,kręgosłup, NT,kość nosowa, rączki. O płci nie było mowy. Bardzo miła. Po badaniu spytała czy chcę pappę. Wyniki za tydzień w czwartek-to są ryzyka wyliczone z USG,jakby coś było nie tak to zadzwoni. USG przez brzuch.
No i u nas wszystko na miejscu,wszystko ok. NT 1.97,maluch ma 7,30cm a w poniedziałek miał 6,90cm, serduszko 163bpm.Milka1991, pati87, Teklaa, nutella_, niania.ogg, macduska, neharika, AmyLeah lubią tę wiadomość
-
Milka1991 wrote:co do rosołu to hmm, ja byłam uczona od zawsze że oczywiście ma się powolutku pyrkać i aby był klarowny należy co jakiś czas dolewać pół szklanki/szklankę zimnej wody i jak do tej pory się sprawdza
aż chyba jutro zrobię rosół
spróbujcie może i u Was podziała
może coś w tym jest bo buszując po necie czasem pojawiały się porady by pod koniec dodać do rosołu kostki zimnego lodu.. hmm.. spróbujęzostało mi mega dużo mięska z rosołu, więc z przyszłym tygodniu pójdą w ruch krokieciki!
Milka1991 lubi tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Ja juz sie po
Pomiarów nie było, tylko podgląd. Dzidzia rośnie
a no i chyba dziewczynka, choć powiedział, że oficjalnie by tego nie napisał w opisie
Małżon załamany
Milka1991, Kjopa3, Omon, nutella_, Donia12, niania.ogg, neharika, Antonelka, AmyLeah lubią tę wiadomość
-
Hmm... Kjopa czyli ta wersja z ryzykiem jednak? 270 zł chyba nie? A na pappę się zdecydowałaś? Bardzo krótkie to badania chyba co? U mnie pewnie wizyta potrwa dłużej bo ja mam zawsze 2000 tysiące pytań
Cieszę się, że wszystko w porządku.
Teraz mnie zmartwiło serduszko mojego malca. W 10t5d było 148. Mam nadzieję, że to nie za mało w takim razie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 20:33
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
aniołkowa mama wrote:Hmm... Kjopa czyli ta wersja z ryzykiem jednak? 270 zł chyba nie? A na pappę się zdecydowałaś? Bardzo krótkie to badania chyba co? U mnie pewnie wizyta potrwa dłużej bo ja mam zawsze 2000 tysiące pytań
Cieszę się, że wszystko w porządku.
Teraz mnie zmartwiło serduszko mojego malca. W 10t5d było 148. Mam nadzieję, że to nie za mało w takim razie.
Nie pappy nie robiłam. Ja poszłam na te badania tylko dlatego,że lekarka mówiła,że w moim przypadku zaleca. Tak mam wersję z ryzykiem za 270zł. Bardzo krótkie jak dla mnie. Moje jedyne pytanie podczas badania to cy trofoblast jest nadal odklejony. Powiedziała,ze już jest wszystko ok. Ja w poniedziałek miałam wpisane FHR 140 więc się nie martw. Wszystko jest w normie a normw też jest dość szeroka. No i na koniec pytałam, nawet nie zdążyłam zapytaćPowiedziałam tylko mieliśmy zakaz współżycia a pani dr. od razu już można,można. Ojej strach się bać
Milka1991, neharika lubią tę wiadomość
-
A no i wg. OM mam 12t4d a wg.USG 13t4d
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7817c563b9c7.jpgpati87, Teklaa, kahaśka, Milka1991, Omon, mrik, Lokokoko, niania.ogg, IGA.G, neharika, AmyLeah lubią tę wiadomość
-
uhu... tydzień do przodu. Ale się spieszy! A Cię wyganiała, że nie zdążyłaś badań zadać czy tak byłaś pod wrażeniem, że wszystko w porządku?
Mój maluch był na razie 5 dni do przodu. Ciekawe jak jutro. Jeśli żyje.Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Ja tez miałam ostatnio myśli "rany w co my sie wpakowaliśmy"
takie myśli przez te mdlosci
pewnie zmienia sie za kilka tygodni, kiedy wszystko bedzie bardziej realne i jakieś pierwsze ruchy dzieciątka, aktualnie abstrakcja to nasze pierwsze bejbi wiec wszystko nowe, tym bardziej dla mnie
Milka1991 lubi tę wiadomość
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Aniołkowa spokojnie żyje, żyje bedzie dobrze zobaczysz
Edit ja na razie biore kwas foliowy, na kolejna wizyte ide dopiero za 2tyg i bedzie to 16tydz chyba wtedy powinnam zacząć brac cos wiecej dha tak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 21:00
aniołkowa mama lubi tę wiadomość
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Co do szkodliwosci USG i echo serca dopplerowskiego to nawet na stronie poradni profesor Dangel jest o tym napisane ze ani USG ani echo nie jest szkodliwe. A prof Dangel jest autorytetem w pl i nie sadze żeby wprowadzala nas w błąd.
Wiadomo każdy moze miec swoje zdanie. Ale uwazam ze skoro taki autorytet tak mowi to tak jest. Nie jest to przeciez byle jaki lekarz.
Jestem ciekawa tylko czy taki ginekolog co mowi ze USG w ciąży jest szkodliwe by potrafil to powiedziec prosto w twarz np prof Dangel?
Kjopa3, Peg, Omon, Antonelka lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny chciałam sie wypowiedzieć na temat USG. W Niemczech uważa sie, ze USG szkodzi i robione sa tylko 3 na cała ciąże, jak chce sie wiecej to na własna odpowiedzialnośc i trzeba płacić
troche nad tym ubolewam, bo chciałabym cześciej podglądnac maluszka. Niektóre z Was znają juz płeć, a ja bede znała dopiero w połowie grudnia, bo wtedy mam kolejne USG. Nie zgodZe sie, ze USG nie wydziela ciepła, na ostatnim badaniu dziecko nie chciało sie obrócić, lekarka długo badała i mocno naciskała, aż zaczęło mnie to lekko parzyć. Uważam, ze latanie do lekarza co 2 tygodnie na USG to troche przesada, ale nie pisze ze USG jest szkodliwe, bo tego nie wiem.
Dziwie sie tez, ze bierzecie jeszcze kwas foliowy. Przecież jest napisane (przynajmniej na moim) ze bierze sie od starań do końca 12 tygodnia. Mi lekarka polecała jesCze kwasy Omega, ale nie brałam. Teraz zamierzam jednak brac Prenatal od 13 tygodnia z kwasami
Aha i chciałam napisać, ze czułam maluszka jak lekarka robiła mi to USG. Czułam jak przepływał pod tym. Chyba go niezłe wkurzałaco noc kładę rękę na brzuchu i wydaje mi sie ze juz cos czuje. Nie jest to jednak pukanie (to wiem ze wzdęcia - za silne) ale takie przepływanie czegoś pod ręka, bardzo delikatne. Mam juz jedno dziecko, wiec mniej wiecej wiem jak to wyglada, ale i tak sama nie wiem czy to nie te głupie wzdęcia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 21:43
AmyLeah lubi tę wiadomość
-
Podsumowując, zeby bylo jasne- sama sie badan i robie usg i prenetalne tez bede robic- i nie uwazam ze nalezy w ogole sie nie badac. Trzeba. Ale zdrowy umiar to podstawa
Ponadto jezeli ktos ma wskazania do usg chocby co tydzien to napewno korzysci sa wieksze niz ewentulane szkody.
Nie ma badań wiec nie ma pewnosci co do szkodliwosci lub braku szkodliwosci usg- i zaden lekarz nie moze temu zaprzeczyc. Dlatego trzymam sie slow lekarki mej ze jesli nie trzeba to nie robic za czesto.
Co do tego ze mam juz dziecko i byalm w ciazy to chodzilo mi o to, ze czulam jego ruchy i reakcje podczas badan w kolejnych trymestrach i z pewnosci to nie byla reakcja na ucisk glowicy gdyz mialam lozysko z przodu a lekarka nawet nie uciskala na brzuch wiec nie ma mozliwosci by cos Mlody czul.. a kopal i wiercil sie starsznie.. za kazdym razem.. totez moj wniosek ze jakos to tam odczuwal ze stawal sie nerwowy- jak? nidgy sie tego nie dowiem..AmyLeah lubi tę wiadomość
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Kad, co do innych krajów, w niektórych dopiero od 12 tygodnia zaczynają się "przejmować". Wcześniej nie badają, nie dają leków itp. Niestety wiele z nas nie miałoby szans utrzymać tam ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2016, 21:45
Różowy_Kordonek lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Dziewczynki. Nie wiem czy dobrze rozumie. Jak piszecie, ze USG trwalo tam np 5 minit i Pani doktor widziala zoladeczek itp to chodzi wam o usg prenatalnr? Bo mojr będzie trwac 40 min. I nir wiem cxy dobrxr was rozumie :, "Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[ -
Lokokoko wrote:Dziewczynki. Nie wiem czy dobrze rozumie. Jak piszecie, ze USG trwalo tam np 5 minit i Pani doktor widziala zoladeczek itp to chodzi wam o usg prenatalnr? Bo mojr będzie trwac 40 min. I nir wiem cxy dobrxr was rozumie :, "