Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Justyna, ja biorę femibion natal 2 ale widzę, że nie ma wapnia, poza tym chyba wszystko co tam wymieniałyście jest i inne. Do tego mleko i jest i wapń
Ma mało witaminy D3 może co któryś dzień wezmę dodatkowo kapsułkę 2000.
AFP robię tylko dlatego, że tu (nie mieszkam w pl) się robi to profilaktycznie, tak samo jak pappę robi się wszystkim ciężarnym.
Kahaśka czy konflikt płytkowy to odczyn Coombsa? Jeśli tak to badanie nie jest drogie, ok. 20 zł. Zwykle jak masz grupę krwi Rh+ to wychodzi ujemny ale ja i tak zrobiłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 11:28
Justyna Sz lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Hej dziewczyny.
Mi wczoraj lekarka powiedziała żebym kupiła sobie witaminy z największą ilością żelaza. Więc padło na prenatal ale zapomniałam zapytać o te DHA. Mnie wieczorem tak siekło, straszny ból głowy,nie mogłam ruszyć w żadną stronę. Wydaje mi się że zatoki. W domu zero paracetamolu, muszę wysłać domowników do sklepu bo wczoraj już wszystko zamknięte było i chyba inhalacje sobie zrobię z soli fizjologicznej.
Jeśli chodzi o szczepienia to mój synek był zaszczepiony w pierwszej dobie.Urodził się w nocy o 2.00 więc na porannym obchodzie już go nie ważyli. Na drugi dzień spadł za mocno z wagi i zrobili mu badania. Przyszła lekarka ze studentką poinformować,że zabierają małego na oddział neonatologiczny bo ma zakażenie i CRP 79!!!! Ja zaraz na korytarz do narzeczonego i w ryk. Nie wiedziałam o co chodzi,jakie zakażenie. Okazał się że chory po prostu przy porodzie musiał załapać. Wtedy nawet nie pomyślałam,że dziecko było chore a dali mu szczepionkę. Na szczęście nic się nie stało.
Największym postrachem jest szczepionka na świnkę,odrę i różyczkę. Ze wszystkich to ona ma rtęć i jest oskarżana o wywołanie autyzmu o resztę chyba się nie martwią.
Pati potem przeczytam bo ja z telefonu i nie mam jak za bardzo otworzyć stronki.
Chyba wczoraj z tego wszystkiego nie zdążyłam napisać,że macie piękne brzuszki i te mniejsze i te większe.
Powodzenia na dzisiejszych wizytach
A meridian mój narzeczony był na SOR ze skręconym kolanem to nas puścili szybciej i ostatni wynik mieliśmy odebrać na drugi dzień. Wypuścili nas o 1.00 ja po pracy po wynik a babka mówi, że codziennie rano zabierane dokumenty są do archiwum. Wrrr. Teściowa tam pracuje i nawet jej nie chcieli tego wydać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 12:37
-
Kjopa, co do żelaza to mój lekarz też wczoraj mówił, że na następnej wizycie zbadamy ferrytynę więc jak coś będzie nie tak to pewnie dostanę żelazo do moich witamin dodatkowo. Póki co jak badałam to było ok ale o wiele bardziej miarodajne jest badanie ferrytyny a nie żelaza we krwi.
Spytałam go o femibion 2 i mówił, że jest ok i że brać codziennie tak jak jest napisane na pakowaniu (choć inny lekarz zalecał co drugi dzień) ale dodał też, że tak naprawdę tyle tych wszystkich witamin nie potrzeba, wystarczy zdrowo się odżywiać ale jak chce to mam brać. Prenatal też jest bardzo dobry, a w prenatalu duo masz kapsulki z DHA, nawet więcej niż w femibione.
Wszystkie te witaminki mimo wszytsko polecam kupić w aptece internetowej. Nawet ponad 20 zł różnicy na 1 opakowaniu...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 11:44
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Ja biorę femibion 2 oraz dodatkowo jak mi sie przypomni kilka kropli wit D dr Jacobsa .
Odnośnie szczepień - ja synka nie szczepie , kolejnego maluszka tez nie zamierzam . Zastanawiam sie nad podaniem wit k z racji ze biorę clexane - ale to jeszcze musze sie doszkolić z tego tematuzabieg credego Rez raczej odmowie tym razem .
sy__la lubi tę wiadomość
Synek :* urodzony 1.04.2017 -
Misiu, z witaminą K bądź ostrożna i poczytaj bo on działa antagonicztycznie do Clexanu z tego co mi się kojarzy... Miałam witaminę D3 + K2 ale tam są małe ilości. A dlaczego chciałaś tą witaminę K dodać?
Misiu2017 lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
No własnie ta MMR 3w1 ma najgorsze opinie i Hexa - to jest chyba tężęc, błonica, polio itp. one są 5w1 albo 6w1 i ją podaje się do 2 msc zycia. o niej sa bardzo złe opinie, poczytajcie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 11:57
sy__la lubi tę wiadomość
-
Pozwólcie że znowu do Was dołączę znowu, bo pojawiłam sie na chwilę żeby sie wpisać na listę i zniknęłam bez wieści. Ciąże przechodzę bardzo dobrze. Jeszcze nie wiem kto u mnie mieszka pod serduszkiem.
Co do witamin biorę femibion natal 2 plus.
Odnośnie szczepień . Kontrowersje na świecie wywołuje tzw szczepionka MMR (świnka, odra , różeczka) i to ona jest podejrzewana o wywołanie u niektórych dzieci autyzmu. Ale to szczepienie jest bodajże w 13 miesiącu życia dopiero. I tak naprawdę nie do końca udowodnili powiązanie autyzmu z tą szczepionką.
Nie wyobrażam sobie wogóle nie szczepić dziecka ( chodzi mi o obowiązkowy kalendarz szczepień), dla mnie to skrajna nieodpowiedzialność rodziców. Zastanowię się jedynie nad pneumokokami i rotawirusami.
Omon, Milka1991 lubią tę wiadomość
VI 2007 Przemek ,XI 2009 Aniołek 10tc
10 cs w tym 4 cykle z clo
Ciąża w cyklu niestymulowanym - sierpień 2016
Termin porodu: 30 kwietnia 2017
-
A ja trochę z innej beczki. Czy dużo dziewczyn ma tu ryzyko konfliktu serologicznego?
Bo dziś tak rozmawiałam z koleżanką, ona w 4 miesiącu wyjechała do Anglii, tam prowadziła ciążę i rodziła. I u niej jest identycznie z krwią jak u nas - ona ma A-, jej mąż B+ (dokładnie tak samo jak ja i mój mąż). Mała ma AB+ ale to akurat nieistotne, bo z takiego związku może wyjść każda grupa. Ale chodzi o zastrzyk z immunoglobuliny. W Polsce jest podawany po poronieniu i po porodzie jeżeli dziecko ma rh+. Chociaż ja po poronieniu nie dostałam.
A z kolei koleżanka mówiła, że w UK kobieta dwa razy w czasie ciąży dostaje taki zastrzyk, ale nie była pewna czy to ta immunoglobulina czy jakaś szczepionka, ale na 100% to związane właśnie z tym konfliktem i każda kobieta z rh- to dostaje.
Orientuje się któraś z Was o co chodzi? Czemu tam się podaje coś o czym u nas się nawet nie wspomina? -
witam was dziewczyny ciężko was nadrobić ostatnio nie mam czasu udzielać się na forum gdyż pakowanie idzie pełną parą za tydzień w sobotę powrót do Polski ahh... jeszcze w tą niedziele jadę do polskiej kliniki na usg i wizyte miałam odpuścic i iść dopiero w Polsce ale niestety tu w przychodni panstwowoej GP powiedzieli mi 50f za samo zaświadczenie że mogę lecieć samolotem ehh chory kraj... wiec postanowiłam że dopłace i pojadę się zabadać i dowiem sie płeć mojego maleństwa trzymajcie kciuki za dziewczynke
a jeszcze mam do was pytanie czy was też tak długo bola piersi? bolą mnie od początku ciaży a teraz to nawet przeszkadza mi to w spaniu...
po 3 msc byłam pewna że mdłości mi przeszły i wymioty a tu taki psikus poniedziałek i wtorek do późnego popołudnia wymiotowałam po wszystkim co zjadłam... ajjj uroki ciążycóreczko czekamy na Ciebie
-
Ewelina 3 wrote:Krucha- dziękuje moje marzenie i tak się nastawiłam na córcie że boję się usłyszeć inna wiadomość
wiadomo że będę bardzo szczęśliwa nawet jak synuś będzie ale nooo mam ich już dwoje + mężulka
hehe
-
Katka80 wrote:Pozwólcie że znowu do Was dołączę znowu, bo pojawiłam sie na chwilę żeby sie wpisać na listę i zniknęłam bez wieści. Ciąże przechodzę bardzo dobrze. Jeszcze nie wiem kto u mnie mieszka pod serduszkiem.
Co do witamin biorę femibion natal 2 plus.
Odnośnie szczepień . Kontrowersje na świecie wywołuje tzw szczepionka MMR (świnka, odra , różeczka) i to ona jest podejrzewana o wywołanie u niektórych dzieci autyzmu. Ale to szczepienie jest bodajże w 13 miesiącu życia dopiero. I tak naprawdę nie do końca udowodnili powiązanie autyzmu z tą szczepionką.
Nie wyobrażam sobie wogóle nie szczepić dziecka ( chodzi mi o obowiązkowy kalendarz szczepień), dla mnie to skrajna nieodpowiedzialność rodziców. Zastanowię się jedynie nad pneumokokami i rotawirusami.
Ma nadzieje ze czytałas ulotki , skład szczepionek i wiesz co sie w nich kryje .Jesli nie to zachecam.
sy__la lubi tę wiadomość
Synek :* urodzony 1.04.2017 -
Misiu2017 wrote:Ma nadzieje ze czytałas ulotki , skład szczepionek i wiesz co sie w nich kryje .Jesli nie to zachecam.
Kjopa3, Omon, Dagn_ lubią tę wiadomość
VI 2007 Przemek ,XI 2009 Aniołek 10tc
10 cs w tym 4 cykle z clo
Ciąża w cyklu niestymulowanym - sierpień 2016
Termin porodu: 30 kwietnia 2017
-
aniołkowa mama wrote:Kjopa, co do żelaza to mój lekarz też wczoraj mówił, że na następnej wizycie zbadamy ferrytynę więc jak coś będzie nie tak to pewnie dostanę żelazo do moich witamin dodatkowo. Póki co jak badałam to było ok ale o wiele bardziej miarodajne jest badanie ferrytyny a nie żelaza we krwi.
Spytałam go o femibion 2 i mówił, że jest ok i że brać codziennie tak jak jest napisane na pakowaniu (choć inny lekarz zalecał co drugi dzień) ale dodał też, że tak naprawdę tyle tych wszystkich witamin nie potrzeba, wystarczy zdrowo się odżywiać ale jak chce to mam brać. Prenatal też jest bardzo dobry, a w prenatalu duo masz kapsulki z DHA, nawet więcej niż w femibione.
Wszystkie te witaminki mimo wszytsko polecam kupić w aptece internetowej. Nawet ponad 20 zł różnicy na 1 opakowaniu...
Ja nie miałam badanego żelaza tylko hemoglobina mi zjeżdża. Już mam po niżej normy a do porodu jeszcze daleko. Dlatego kazała kupić z dużą dawką żelaza i dokupić jakieś żelazo bez recepty. Mam w domu Sorbifer Durules ale on jest na receptę i nie wiem czy nie będzie za dużo. Ona kazała bez recepty kupić i chyba zapytam ogólną jeszcze czy mogę to i to. Ja nie chce wszystkiego osobno łykać ze względu na mój chory żołądek i problemy z przełykaniem tabletek. W prenatalu żelaza jest 60mg a inne mają po 28-30mg więc dwa razy mniej. -
Katka80 wrote:Tak , czytałam. Pierwszego syna szczepiłam wg kalendarza szczepień i to Hexą. Zresztą nie znam osobiście nikogo kto by nie szczepił dziecka. Mam w rodzinie pediatrę i nasłuchałam się wręcz odwrotnie o dzieciach z cieżkimi powikłaniami w wyniku chorób, bo rodzice nie zaszczepili dziecka. Niedawno zmarło dziecko dwuletnie z powikłaniami po ospie. Ja zaszczepie, ale wiadomo każdego wybór.
Mam znajomą położną i jej synowa jest w ciąży ma na luty termin, powiedziała, że szczepić nie będzie dziecka. Mojej położnej aż się serce kraja jak słyszy, że dziecka nie będą szczepić. Ja osobiście też jestem za szczepionkami bo jakoś nie słyszałam o "efektach ubocznych" szczepienia ale już w przypadku nie szczepienia dziecka słyszałam.
Ale dokładnie każdy wychowuje po swojemu a my jesteśmy na tym forum żeby się wspierać w trakcie ciąży jak i po ciążyPoza tym - każda mama wie co jest najlepsze dla jej dziecka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 12:52
Kjopa3, karolyn, Omon lubią tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Misiu2017 wrote:Ma nadzieje ze czytałas ulotki , skład szczepionek i wiesz co sie w nich kryje .Jesli nie to zachecam.
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Kjopa3 wrote:Ja nie miałam badanego żelaza tylko hemoglobina mi zjeżdża. Już mam po niżej normy a do porodu jeszcze daleko. Dlatego kazała kupić z dużą dawką żelaza i dokupić jakieś żelazo bez recepty. Mam w domu Sorbifer Durules ale on jest na receptę i nie wiem czy nie będzie za dużo. Ona kazała bez recepty kupić i chyba zapytam ogólną jeszcze czy mogę to i to. Ja nie chce wszystkiego osobno łykać ze względu na mój chory żołądek i problemy z przełykaniem tabletek. W prenatalu żelaza jest 60mg a inne mają po 28-30mg więc dwa razy mniej.
Kjopa, mi hemoglobina zjechala ponizej 11 jakies 5 tyg temu.
Jeden lekarz przepisał żelazo - tardyferon a drugi (prowadzący) powiedział, że jeśli nie spadnie poniżej 10.5 to nie będziemy się martwić. Dał mi za to dużą dawkę kwasu foliowego a do tego biorę metafolinę. (Tardyferon brałam całe 3 dni).
Wyniki z ostatniej soboty, hemoglobina 11.8.
Może warto zrobić ferrytynę żeby zobaczyć czy hemoglobina spada faktycznie z niedoboru żelaza?