WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Młoda19 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda1986 wrote:
    Młoda ja też chudnę niestety i na każdej wizycie jestem kilo chudsza, albo nawet więcej, już straciłam 13 kilo, ale gin mówi, że jeśli dziecko się rozwija i rośnie to chudnięcie nie przeszkadza.

13kg to duzo, w porownaniu z Toba to ja sie nie mam co tym stresowac, ale jak gin mowi ze wszystko ok, to chyba tak jest

[link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n73fj0vc6bo.png[/link]
    Nasze serduszko Hania <3
  • Wanda1986 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, to mnóstwo kilogramów, ale jestem od 9tc na diecie cukrzycowej, musiałam zupełnie zmienić nawyki żywieniowe, wyłączyć ziemniaki, białe pieczywo, makarony, pierogi, o słodyczach nie wspomnę :) Stąd ten spadek wagi. Więc na pewno nie masz się czym przejmować :)

Rjsxp2.png
    mb8Xp2.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas bardzo wolno tyłam a teraz mam już +7 kg od początku ciąży w ciągu zaledwie kilku dni. Może u Was też będzie taki skok :)

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • lis87 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda1986 wrote:
    Młoda nie lekceważ swojego stanu, nie wstawaj bo Ci się nudzi! Musisz leżeć, krwiak się pewnie wchłonie, ale łożysko przodujące to poważna sprawa, łożysko może się odkleić, może pęknąć, wtedy dziecko umrze jeśli na czas nie dojedziesz do szpitala. Nie bez powodu kobiety z takim łożyskiem często leżą w szpitalu cały trzeci trymestr, mam przyjaciółkę, która pędziła w szpitalu całą ciążę od 4 mc, dziecku podawali sterydy na rozwój płuc i całe szczęście, bo w 34tc dostała nagle silnego krwotoku (mimo leżenia) i miała natychmiastową cesarkę. Nie mam zamiaru Cię straszyć, ale pomyśl, co by się stało gdybyś zaszkodziła dzidzi, bo było Ci nudno? Na pewno miałabyś ogromne wyrzuty sumienia. Wiem, że leżenie jest trudne, też leżałam w poprzedniej ciąży, właśnie z powodu takiego łożyska, potem się podniosło i mogłam wstać. Poczytaj, obejrzyj film, ja zrobiłam sobie listę 30 filmów, które chciałabym obejrzeć, zrobiłam na szydełku kilka serwetek, wyhaftowałam obraz krzyżykami leżąc, da się wytrzymać, tylko trzeba się przyzwyczaić, dasz radę.

Wanda ma absolutna racje. Moja siostra w pierwszej ciąży miała łożysko przodujące. Leżenie plackiem, ona oczywiście tez tu wstawała tam. Nagle cos sie złe poczuła pojechali do szpitala. Na całe szczęście, w szpitalu w nocy dostała silnego krwotoku i od razu cesarka. Najpierw lekarze ratują Ciebie pozniej dziecko jak sie uda. Niestety i takie sa przypadki. Adaś urodził sie 28-29tc, ważył kilogram. Byli prawie 3miesiace w szpitalu, mówiła pozniej ze żałuje ze chodziła. Łożysko przodujące to nie przelewki, a jeszcze jak Ci sie stanie krwotok taki w domu. Jak lekarz mowi, ze trzeba leżeć to nie robi tego dla własnego widzi mi sie. Ja tez leze i każde wstawanie to dla mnie stres. Tyle, ze ja z krótka szyjka. Ale jak chcemy żeby wszystko było dobrze to trzeba sie poświecić.

atdc2n0anx2cx72s.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae Tobie również gratulacje na nowej drodze życia !! :)

Młoda Ja akurat mam około +8,5 na + ale prawda jest taka że każda z nas inaczej będzie przechodziła ciążę i jedne od poczatku będą tyły a druga najpierw zrzuci parę "zbędnych" kilogramów a zacznie tyć później :) Najważniejsze że maluszek się zdrowo rozwija !

ilae lubi tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Młoda19 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie nastraszylyscie dziewczyny! Teraz bede caly czas myslala ze jak cos sie stanie to z mojej glupoty :( Od teraz koniec ze wstawaniem bez potrzeby, dziekuje, ze otworzylyscie mi oczy na tak wazna sprawe

Nasze serduszko Hania <3
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda1986 wrote:
    Młoda nie lekceważ swojego stanu, nie wstawaj bo Ci się nudzi! Musisz leżeć, krwiak się pewnie wchłonie, ale łożysko przodujące to poważna sprawa, łożysko może się odkleić, może pęknąć, wtedy dziecko umrze jeśli na czas nie dojedziesz do szpitala. Nie bez powodu kobiety z takim łożyskiem często leżą w szpitalu cały trzeci trymestr, mam przyjaciółkę, która pędziła w szpitalu całą ciążę od 4 mc, dziecku podawali sterydy na rozwój płuc i całe szczęście, bo w 34tc dostała nagle silnego krwotoku (mimo leżenia) i miała natychmiastową cesarkę. Nie mam zamiaru Cię straszyć, ale pomyśl, co by się stało gdybyś zaszkodziła dzidzi, bo było Ci nudno? Na pewno miałabyś ogromne wyrzuty sumienia. Wiem, że leżenie jest trudne, też leżałam w poprzedniej ciąży, właśnie z powodu takiego łożyska, potem się podniosło i mogłam wstać. Poczytaj, obejrzyj film, ja zrobiłam sobie listę 30 filmów, które chciałabym obejrzeć, zrobiłam na szydełku kilka serwetek, wyhaftowałam obraz krzyżykami leżąc, da się wytrzymać, tylko trzeba się przyzwyczaić, dasz radę.
    Młoda dziewczyny mają rację. W takim przypadku trzeba leżeć. Moja mama jak była ze mną w ciąży też miała łożysko przodujące. W 26-27tc rano była na wizycie i wszystko było w porządku, a wieczorem karetka zabrała ją do szpitala. Dostała krwotoku. Straciła 2 litry krwi zanim zrobili cesarkę. Przez 2 tygodnie ratowali i ją i mnie.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Młoda19 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam dziewczyny ze zapytam (pewnie to glupie pytanie ale to moja pierwsza ciaza i nie wszystko wiem i nie wszystko jest dla mnie takie jasne) czy to w jakiej pozycji leze ma jakies znaczenie? Czy np. musze lezec koniecznie na plecach na plasko czy moge w polowie lezec a w polowie siedziec?

Nasze serduszko Hania <3
  • mada87 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda19 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, ile juz przytylyscie ? Bo ja ciagle tylko chudne:/ na kazdej wizycie jestem 0.5kg lzejsza :/
    niecałe 3kg

atdcqps62brd8znj.png
  • Wanda1986 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda, najlepiej na lewym boku. Chirurg naczyniowy mi powiedział, że najgorsza dla nas pozycja to leżenie na prawym boku, ale trochę odchylonym na plecy, bo wtedy dziecko leży na głównej żyle wątrobowej i może dojść do niedotlenienia. Ja się niestety często budzę w takiej pozycji, nawet jak się poobkładam poduszkami, żeby się nie odwracać. Mój mąż z zupełną powagą poradził mi żebym sobie przyszyła piłkę tenisową do pleców piżamy, to się przestanę odwracać :D

ilae, Młoda19, eforts, Lokokoko lubią tę wiadomość

Rjsxp2.png
    mb8Xp2.png
  • Młoda19 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda1986 wrote:
    Młoda, najlepiej na lewym boku. Chirurg naczyniowy mi powiedział, że najgorsza dla nas pozycja to leżenie na prawym boku, ale trochę odchylonym na plecy, bo wtedy dziecko leży na głównej żyle wątrobowej i może dojść do niedotlenienia. Ja się niestety często budzę w takiej pozycji, nawet jak się poobkładam poduszkami, żeby się nie odwracać. Mój mąż z zupełną powagą poradził mi żebym sobie przyszyła piłkę tenisową do pleców piżamy, to się przestanę odwracać :D

Wlasnie tez slyszalam ze najlepsza pozycja jest lezenie na lewym boku, wlasnie na tym boku spie, tylko czesto budze sie na plecach i tez lubie zasypiac na plecach, ale wlasnir teraz nie wiem czy przez to lozysko to ma jakies znaczenie jak leze i jak zasypiam

Nasze serduszko Hania <3
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda19 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, ile juz przytylyscie ? Bo ja ciagle tylko chudne:/ na kazdej wizycie jestem 0.5kg lzejsza :/
    Ja 2 tygodnie temu mialam -0.5kg

Z tego co słyszałam osoby z nadwaga mogaze spokojem chudnac jesli pomiary dziecka sa ok.
    Jesli ma sie niedowage to nie powinno sie chudnac. Chociaz nie zawsze to od nas zalezy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 16:30

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• pati87 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia
    Ciesze sie ze podjeliscie decyzje.
    Nawet nie wiedzialam ze dziecko w pl moze isc do adopcji za granice. Bo w pl jest ciezko z adopcja chorych dzieci bo jest malo rodzin chcacych zaadoptowac chore dzieci sadze ze niektorzy moze i by chcieli ale finanse im nie pozwalaja.

iv09df9hp0ju3od9.png

• Młoda19 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Ja 2 tygodnie temu mialam -0.5kg

Z tego co słyszałam osoby z nadwaga mogaze spokojem chudnac jesli pomiary dziecka sa ok.
    Jesli ma sie niedowage to nie powinno sie chudnac. Chociaz nie zawsze to od nas zalezy.

Ja wlasnie mam wage w normie, nie jestem otyla ani zbyt chuda, po prostu idealnie, ale tak sie zastanawialam dlaczego jeszcze nic nie przytylam

Nasze serduszko Hania <3
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda19 wrote:
    Ja wlasnie mam wage w normie, nie jestem otyla ani zbyt chuda, po prostu idealnie, ale tak sie zastanawialam dlaczego jeszcze nic nie przytylam
    Moja waga tez w normie mam 164cm i waze okolo 53kg. Startowalam z 53.5kg.
    W poprzedniej ciazy 10lat temu startowalam z 47kg. A na porodowce wazylam 58.5kg. Dodam ze na 0kg bylam wtedy w 5miesiacu i potem przybieralam juz.

iv09df9hp0ju3od9.png

• bobas2015 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sluchajcie nie syraszcie tej Młodej bo o łożyska przodujacym można mówić po 20 tyg. Nawet jeśli jest wcześniej przy ujściu szyjki to nie znaczy ze od razu cos się stanie. Ja w poprzedniej ciąży miałam łożysko z przodu do 26 tyg i nikt nie kazał mi absolutnie leżeć jeżeli nie ma plamienia krwawienia. Oszczędny tryb życia i zakaz seksi.
    Młoda lekarz teraz kazał Ci leżeć ze względu na krwiaka nie znaczy ze będzie tak do końca. Musze ze mazda kobieta wie na ile może sobie pozwolić i kiedy przegina. Nie schizujmy się nawzajem mówiąc o śmierci dzidziusia itp. Młoda będzie dobrze. Też mam łożysko z przodu bez krwiaka. Na razie tylko zakaz seksu. Będzie dobrze

Kjopa3 lubi tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • lis87 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt tutaj nie schizuje tylko mowi przykłady i ze warto uważać na siebie. Sama sie zapytała, skoro ktoś zna historie to stara sie zobrazować. Nie zauważyłam tez w żadnej z nich o śmierci dziecka. Każda przytoczona historia kończyła sie happy endem. A z łożyskiem przodującym nie ma co żartować. Mówiąc aby uważała raczej zważamy na jej dobro i aby skończyło sie wszystko dobrze. Nie sadze tez abyśmy wiedziały kiedy przeginajmy, bo jakoś dziwnie ile z nas nie wiedziało i nie przeginali a miało, krótkie szyjki. Nie wiemy co sie dzieje w srodku, nie mamy skanera, wiec chyba lepiej uważać wcześniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2016, 19:16

Jagah, Taśka22, Wanda1986, ilae, Reni1982, Lokokoko, Antonelka lubią tę wiadomość

atdc2n0anx2cx72s.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to widzę inaczej ale spoko. Chyba wole jednak spokojna ciążę. Co tu wchodzę odnoszę wrażenie ze jednak zbiorowa panika. Teraz wszystkie będą się bać łożyska z przodu a to też nie wyrok. Dlatego opuszczam Was na razie bo cenie sobie spokój który w ciąży jest najważniejszy. Odezwę się po rozwiązaniu.

Kjopa3 lubi tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • eforts Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam też uważam że lepiej polezec,tym bardziej zepierwsza ciąża więc można :)
    Młoda za kilka tygodni sobie odbijesz :)

Dziewczyny gratulacje wejścia na nową drogę życia!!!!

Wanda uśmiałam się z tej piłki
    A to nie jest tak ze lewy lepszy ale prawy i plecy są,, szkodliwe" dopiero później? Jak już dziecko jest większe? Ja staram się spać i leżeć na lewym ale ostatnio jak na złość zasnąć mogę na prawym.
    Wanda ja często układem sobie wzdłuż pleców poduszkę ciążowa,mama taka podluzna to nawet jak coś to opieram się na niej plecami ale na nich nie leżę :) taka alternatywa :)

Donia12, ilae lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobas ale skoro w Tobie jest spokój to przekazuj go tutaj :)
    Pamiętaj że to Twoja kolejna ciąża :)

Ja dzisiaj od rana sprzątam,gotuje,mieliśmy imprezę młodego. W pierwszej ciąży bym powiedziała że boję się takiego wysiłku :)

niania.ogg lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
‹‹ 981 982 983 984 985 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ