X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietnióweczki 2016
Odpowiedz

Kwietnióweczki 2016

Oceń ten wątek:
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małazłośnica, ale teraz testy są pozytywne ;)

podczas wakacji dorabiam sobie w firmie rodzinnej mojego partnera. A tak to jeszcze studiuję i właśnie wczoraj pojawił mi się plan zajęć na nowy rok akademicki. Próbowałam jakoś wykombinować przestawianie zajęć, ale to jest chyba niewykonalne.. I obawiam się, że nie uda mi się zaliczyć tego roku...

A ty gdzie pracujesz? :)

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małazłośnica, pisałam kilka postów wcześniej że w poprzedniej ciąży miałam USG w 4t5d i lekarz widział tylko pogrubione endometrium i "coś maleńkiego co MOZE być pęcherzykiem ciążowym". Ja planuję USG w 5t5d :)

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, teraz ta różnica,że testy pozytywne :)

A co studiujesz? Na którym roku jesteś? Hmm to urlop dziekański możesz zabrac?

Ja pracuje w przedszkoluu ;p

f2w3rjjg787he44v.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    małazłośnica, pisałam kilka postów wcześniej że w poprzedniej ciąży miałam USG w 4t5d i lekarz widział tylko pogrubione endometrium i "coś maleńkiego co MOZE być pęcherzykiem ciążowym". Ja planuję USG w 5t5d :)

Ok dzieki za odp :)

f2w3rjjg787he44v.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra, co studiujesz? :) Nie masz możliwości ustalenia indywidualnego toku studiów? Ja miałam przez drugą połowę ciąży i dopóki mała nie skończyła pół roku. Potem pomogli mi dziadkowie, chodziłam na zajęcia i skończyłam studia :)

Aniołek (*) 12.03.2013

• jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

Przedszkole to chyba bardzo wyczerpujące miejsce pracy ;) Zamierzasz brać zwolnienie, czy będziesz pracować dokąd się da?

Zaczynam piąty rok medycyny i urlop dziekański nie wchodzi w grę, chyba że (odpukać) działo by się coś niepokojącego z ciążą. Jestem już opóźniona o 3 lata, bo nie dostałam się za pierwszym razem i w związku z tym poszłam na fizjoterapię. Nie chcę mieć kolejnych opóźnień. Najwyżej postaram się jakieś przedmioty przenieść na następny rok..

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, indywidualną organizację studiów na pewno sobie załatwię, ale właśnie wczoraj patrzyłam jak sobie zajęcia poprzestawiać i kiepsko to wygląda. Na pewno będę musiała jakieś przedmioty odpuścić. Obawiam się, że dwóch nie będę mogła robić w ciąży ze względu na zagrożenie dla dziecka.. Wszystkie kliniki mamy od rana i plan zajęć jest bardzo upakowany, tak że prawie niewykonalne jest odrabianie z inną grupą. Partner już się zobowiązał, że nie będzie problemu z zostawaniem z dzieckiem od 7 do 13, ale wiadomo że tygodniowego malucha w domu nie zostawię.. Z kolei nie chcę żeby moja mama przyjeżdżała nam pomagać, bo jest schorowana i wolałabym żeby miała spokój.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Medycyne studiujesz to podziwiam, ale widzę ze jesteś dobrze zorganizowana i pozytywne nastawiona :)
    Indywidualny plan i przeniesienie przedmiotów brzmi calkiem nieźle :)
    A na rodziców partnera możesz w razie czego liczyć?

Praca w przedszkolu jest bardzo wyczerpujaca.. Ale najgorsze sa ciągle choroby od dzieci, ja juz miałam załamanie bo nie potrafiłam sie wyleczyć z ciągłych zatok, dopiero szczepionki po język troche pomogły ale i tak lapie nadal. Jakiś czas chciałabym pracować, bo boje się w ogóle reakcji w pracy na ta wiadomość, a co dopiero na zwolnienie, choc chciałabym iść bo fizycznie sie jest wykończonym czasami. Ale z tego co czytałam na forum to lekarze nie są teraz chętni do wypisywania zwolnień...

f2w3rjjg787he44v.png
  • Alicja92 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dosiade kompa to Was powpisuje laseczki ;*

Ja ponad kg juz na minusie. Jem i to nie malo a tu taka niespodzianka. Kiepsko sie czuje. Jak tylko wstane to mdli. Dzis otworzenie lodowki skonczylo sie odruchem wymiotnym. Monte jest moim przyjacielem.

Przepraszam, ze Was zaniedbuje :( mam nadzieje, ze wybaczycie :)

• jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małazłośnica, a robiłaś sobie przed ciążą oznaczenie poziomu przeciwciał przeciwko cytomegalowirusowi?

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, a powinnam?
    Kiedys miałam ale to z rok temu ponad i na toksoplazmoze jak miałam powiększone wezly chlonne, okazalo sie ze to po przebytych chorobach i takie zostaną.
    Ale wtedy nie miałam przebytej ani tokso ani cytomegalii...

f2w3rjjg787he44v.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra, wszystko się poukłada z biegiem czasu, zobaczysz. Na pewno pojawią się rozwiązania, których teraz nie bierzesz pod uwagę. Podziwiam Cię za tą medycynę :)
    Małazłośnica, to pewnie zależy od lekarza, mój mnie na każdej wizycie pytał czy chcę zwolnienie. Musisz znaleźć takiego z którym się dogadasz, który nie będzie Ci utrudniał tak wspaniałego stanu jakim jest ciąża.

Aniołek (*) 12.03.2013

• małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mam dwóch do wyboru i zastanawiam sie nad tym który taki bedzie bardziej przyjaźnie nastawiony:)będziemy musieli z mężem przedyskutowac

Fajnie sie z Wami dziewczyny rozmawia, fajnie ze ktos jest na podobnym etapie:)

f2w3rjjg787he44v.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z jak małymi dziećmi pracujesz? Pytam dlatego, że można się nim zarazić od dzieci między innymi. On się co prawda nie przenosi zbyt łatwo i przenosi się przez kontakt z płynami ciała np. śliną, moczem. W ogóle to najczęściej kobiety w ciąży zarażają się od swoich dzieci, ale ty też masz kontakt z dziećmi, więc lepiej zachować ostrożność :)

http://pediatria.mp.pl/choroby/chorobyzakazne/show.html?id=67660

tylko tu jest błąd, bo drogą kropelkową się nie szerzy, ale rady są warte przeczytania. Tutaj jest moim zdaniem wiarygodna informacja: http://www.cdc.gov/cmv/transmission.html

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, dzięki za słowa otuchy :) pewnie masz rację i jakoś się ułoży :)

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będę na komputerze to przeczytam ba pewno.
    Ja w ogóle studiowalam oligofrenopedagogike i troche jestem uczulona na takie rzeczy...

W tym roku mam miec 3 latki wlasnie... Czyli pomoc przy toalecie, pampersy, wszystko...

f2w3rjjg787he44v.png
  • monia_em Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia wszystkiego najlepszego dla Lilki :)

Lanusia93 lubi tę wiadomość

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • Lorka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 15:41

3jvzzbmhygd0qdzi.png
    010icsqv149by2kh.png
  • monia_em Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oznaczalam też niedawno, ale lekarka kazała mi teraz zrobić znów, a nie mam styczności z kotami. Oni chyba wymagają świeżych

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toxo najłatwiej się zarazić jedząc niedogotowane mięso lub nieumyte warzywa i owoce. Zakażenie od kota jest dużo rzadsze. Trzeba zachować ostrożność w kontaktach z kotami i przy czyszczeniu kuwet (ja to zadanie oddałam mojemu ukochanemu). Po zakażeniu toxoplasmą kot przez około maksymalnie miesiąc wydala chorobotwórcze oocysty z kałem- więc ryzyko że trafi się na taki okres w życiu kota, akurat będąc w ciąży nie jest wcale takie wysokie. A kot najczęściej zaraża się przez zjedzenie zarażonych gryzoni.. Więc koty domowe niewychodzące są zasadniczo bezpieczne. Natomiast od kotów wychodzących i dzikich trzymam się mimo wszystko z daleka.. Przed ciążą warto zrobić badania, żeby wiedzieć właśnie, czy należy kociaków unikać a podczas ciąży badania są powtarzane, żeby sprawdzić, czy kobieta nie uległa zakażeniu w ciąży.

W ogóle to, że wcale nie jest łatwo zarazić się od kota toxoplazmozą potwierdza fakt, że poziom przeciwciał u mnie jest zerowy, czyli nigdy się nie zetknęłam z tym patogenem, a od dziecka miałam styczność z kotami, również dziko żyjącymi.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
‹‹ 45 46 47 48 49 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ