X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietnióweczki 2016
Odpowiedz

Kwietnióweczki 2016

Oceń ten wątek:
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małazłośnica, ale teraz testy są pozytywne ;)

podczas wakacji dorabiam sobie w firmie rodzinnej mojego partnera. A tak to jeszcze studiuję i właśnie wczoraj pojawił mi się plan zajęć na nowy rok akademicki. Próbowałam jakoś wykombinować przestawianie zajęć, ale to jest chyba niewykonalne.. I obawiam się, że nie uda mi się zaliczyć tego roku...

A ty gdzie pracujesz? :)

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małazłośnica, pisałam kilka postów wcześniej że w poprzedniej ciąży miałam USG w 4t5d i lekarz widział tylko pogrubione endometrium i "coś maleńkiego co MOZE być pęcherzykiem ciążowym". Ja planuję USG w 5t5d :)

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, teraz ta różnica,że testy pozytywne :)

A co studiujesz? Na którym roku jesteś? Hmm to urlop dziekański możesz zabrac?

Ja pracuje w przedszkoluu ;p

f2w3rjjg787he44v.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    małazłośnica, pisałam kilka postów wcześniej że w poprzedniej ciąży miałam USG w 4t5d i lekarz widział tylko pogrubione endometrium i "coś maleńkiego co MOZE być pęcherzykiem ciążowym". Ja planuję USG w 5t5d :)

Ok dzieki za odp :)

f2w3rjjg787he44v.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra, co studiujesz? :) Nie masz możliwości ustalenia indywidualnego toku studiów? Ja miałam przez drugą połowę ciąży i dopóki mała nie skończyła pół roku. Potem pomogli mi dziadkowie, chodziłam na zajęcia i skończyłam studia :)

Aniołek (*) 12.03.2013

• jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

Przedszkole to chyba bardzo wyczerpujące miejsce pracy ;) Zamierzasz brać zwolnienie, czy będziesz pracować dokąd się da?

Zaczynam piąty rok medycyny i urlop dziekański nie wchodzi w grę, chyba że (odpukać) działo by się coś niepokojącego z ciążą. Jestem już opóźniona o 3 lata, bo nie dostałam się za pierwszym razem i w związku z tym poszłam na fizjoterapię. Nie chcę mieć kolejnych opóźnień. Najwyżej postaram się jakieś przedmioty przenieść na następny rok..

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, indywidualną organizację studiów na pewno sobie załatwię, ale właśnie wczoraj patrzyłam jak sobie zajęcia poprzestawiać i kiepsko to wygląda. Na pewno będę musiała jakieś przedmioty odpuścić. Obawiam się, że dwóch nie będę mogła robić w ciąży ze względu na zagrożenie dla dziecka.. Wszystkie kliniki mamy od rana i plan zajęć jest bardzo upakowany, tak że prawie niewykonalne jest odrabianie z inną grupą. Partner już się zobowiązał, że nie będzie problemu z zostawaniem z dzieckiem od 7 do 13, ale wiadomo że tygodniowego malucha w domu nie zostawię.. Z kolei nie chcę żeby moja mama przyjeżdżała nam pomagać, bo jest schorowana i wolałabym żeby miała spokój.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Medycyne studiujesz to podziwiam, ale widzę ze jesteś dobrze zorganizowana i pozytywne nastawiona :)
    Indywidualny plan i przeniesienie przedmiotów brzmi calkiem nieźle :)
    A na rodziców partnera możesz w razie czego liczyć?

Praca w przedszkolu jest bardzo wyczerpujaca.. Ale najgorsze sa ciągle choroby od dzieci, ja juz miałam załamanie bo nie potrafiłam sie wyleczyć z ciągłych zatok, dopiero szczepionki po język troche pomogły ale i tak lapie nadal. Jakiś czas chciałabym pracować, bo boje się w ogóle reakcji w pracy na ta wiadomość, a co dopiero na zwolnienie, choc chciałabym iść bo fizycznie sie jest wykończonym czasami. Ale z tego co czytałam na forum to lekarze nie są teraz chętni do wypisywania zwolnień...

f2w3rjjg787he44v.png
  • Alicja92 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dosiade kompa to Was powpisuje laseczki ;*

Ja ponad kg juz na minusie. Jem i to nie malo a tu taka niespodzianka. Kiepsko sie czuje. Jak tylko wstane to mdli. Dzis otworzenie lodowki skonczylo sie odruchem wymiotnym. Monte jest moim przyjacielem.

Przepraszam, ze Was zaniedbuje :( mam nadzieje, ze wybaczycie :)

• jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małazłośnica, a robiłaś sobie przed ciążą oznaczenie poziomu przeciwciał przeciwko cytomegalowirusowi?

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, a powinnam?
    Kiedys miałam ale to z rok temu ponad i na toksoplazmoze jak miałam powiększone wezly chlonne, okazalo sie ze to po przebytych chorobach i takie zostaną.
    Ale wtedy nie miałam przebytej ani tokso ani cytomegalii...

f2w3rjjg787he44v.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra, wszystko się poukłada z biegiem czasu, zobaczysz. Na pewno pojawią się rozwiązania, których teraz nie bierzesz pod uwagę. Podziwiam Cię za tą medycynę :)
    Małazłośnica, to pewnie zależy od lekarza, mój mnie na każdej wizycie pytał czy chcę zwolnienie. Musisz znaleźć takiego z którym się dogadasz, który nie będzie Ci utrudniał tak wspaniałego stanu jakim jest ciąża.

Aniołek (*) 12.03.2013

• małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mam dwóch do wyboru i zastanawiam sie nad tym który taki bedzie bardziej przyjaźnie nastawiony:)będziemy musieli z mężem przedyskutowac

Fajnie sie z Wami dziewczyny rozmawia, fajnie ze ktos jest na podobnym etapie:)

f2w3rjjg787he44v.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z jak małymi dziećmi pracujesz? Pytam dlatego, że można się nim zarazić od dzieci między innymi. On się co prawda nie przenosi zbyt łatwo i przenosi się przez kontakt z płynami ciała np. śliną, moczem. W ogóle to najczęściej kobiety w ciąży zarażają się od swoich dzieci, ale ty też masz kontakt z dziećmi, więc lepiej zachować ostrożność :)

http://pediatria.mp.pl/choroby/chorobyzakazne/show.html?id=67660

tylko tu jest błąd, bo drogą kropelkową się nie szerzy, ale rady są warte przeczytania. Tutaj jest moim zdaniem wiarygodna informacja: http://www.cdc.gov/cmv/transmission.html

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, dzięki za słowa otuchy :) pewnie masz rację i jakoś się ułoży :)

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • małazłośnica Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będę na komputerze to przeczytam ba pewno.
    Ja w ogóle studiowalam oligofrenopedagogike i troche jestem uczulona na takie rzeczy...

W tym roku mam miec 3 latki wlasnie... Czyli pomoc przy toalecie, pampersy, wszystko...

f2w3rjjg787he44v.png
  • monia_em Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia wszystkiego najlepszego dla Lilki :)

Lanusia93 lubi tę wiadomość

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • Lorka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 15:41

3jvzzbmhygd0qdzi.png
    010icsqv149by2kh.png
  • monia_em Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oznaczalam też niedawno, ale lekarka kazała mi teraz zrobić znów, a nie mam styczności z kotami. Oni chyba wymagają świeżych

sIcRp2.png
    QEBMp2.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toxo najłatwiej się zarazić jedząc niedogotowane mięso lub nieumyte warzywa i owoce. Zakażenie od kota jest dużo rzadsze. Trzeba zachować ostrożność w kontaktach z kotami i przy czyszczeniu kuwet (ja to zadanie oddałam mojemu ukochanemu). Po zakażeniu toxoplasmą kot przez około maksymalnie miesiąc wydala chorobotwórcze oocysty z kałem- więc ryzyko że trafi się na taki okres w życiu kota, akurat będąc w ciąży nie jest wcale takie wysokie. A kot najczęściej zaraża się przez zjedzenie zarażonych gryzoni.. Więc koty domowe niewychodzące są zasadniczo bezpieczne. Natomiast od kotów wychodzących i dzikich trzymam się mimo wszystko z daleka.. Przed ciążą warto zrobić badania, żeby wiedzieć właśnie, czy należy kociaków unikać a podczas ciąży badania są powtarzane, żeby sprawdzić, czy kobieta nie uległa zakażeniu w ciąży.

W ogóle to, że wcale nie jest łatwo zarazić się od kota toxoplazmozą potwierdza fakt, że poziom przeciwciał u mnie jest zerowy, czyli nigdy się nie zetknęłam z tym patogenem, a od dziecka miałam styczność z kotami, również dziko żyjącymi.

f2w3rjjgtiaisq5u.png
‹‹ 45 46 47 48 49 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ