Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Misia to nie przepada, normalnie dostaje się wyrównanie tych pieniędzy. ja się zastanawiam czy np po pól roku nie wrócić do pracy na pól etatu. Wtedy bym dostawala 40% zasiłku a resztę normalnie bym zarobiła z pensji ale raczej wezmę rok macierzyńskiego.
-
nick nieaktualnywiem Jaga wiem
ale jeśli jako już mamy z dziećmi popropagujemy tutaj karmienie piersią, napiszemy kilka słów uspokajających i parę razy dziewczynom doradzimy, pomożemy, uspokoimy to może chociaż kilka zastanowi się zanim wciśnie butlę dziecku, albo da sobie ciemnotę wciśkać przez "sprzyjające dusze" i jednak KWIETNIÓWKI dadzą radę?
Nie ma czegoś takiego jak ubogi, niepełnowartościowy pokarm przecież, nasz jest idealny dla naszego dzieckaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 12:15
Fasia, Hela85, Ewelcia, Anka1501 lubią tę wiadomość
-
hwesta wrote:Ja mam umowę na czas zastępstwa za ciężarna :p i nie wiem czy będę miała macierzynski,chyba nie
Przy umowie na zastępstwo niestety nie przysługuje Ci żadne świadczenie związane z ciążą i macierzyństwem. Ja byłam w takiej samej sytuacji ale moja szefowa zmieniła mi umowę na umowę o pracę i dostanę wszystkie świadczenia. Prawda wygląda tak, że kod ubezpieczenia jest dla ZUSu taki sam jak przy umowie o pracę dlatego oni w tym momencie nie wiedzą jaką masz umowę i będziesz ubezpieczona tak długo jak długo pracodawca Cię nie wyrejestruje. Dlatego jeżeli masz takiego pracodawcę z którym możesz się dogadać to zaproponuj zawarcie umowy o pracę (podmiankę tej na zastępstwo) na czas określony do mniej więcej okresu w którym miałabyś wrócić do pracy. Wtedy ty będziesz miała wszystkie świadczenia a pracodawca będzie "stratny" za 33 dni chorobowego, kiedy to oni Ci płaci a nie ZUS. A tu też się można przecież dogadać.KasiaKwiatek lubi tę wiadomość
-
Odebrałam własnie (internetowo) wyniki porannego badania moczu i tak dobrych wg mnie jeszcze w ciązy nie miałam
Tylko ciężar właściwy jest za mały - pierwszy raz mam coś takiego
Bakterie w moczu +2
PH 7,0
Reszta super, a zawsze jeszcze inne paskudztwa wychodziłyIda, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
mimka84 wrote:Witam się!
Co do takich formalnych spraw to mój mąż się ostatnio kłócił z facetem od BHP, bo ten twierdził że urlop tacierzyński (rodzicielski), a ojcowski (14 dni) to to samo. Widać można być ekspertem a mieć zerowe pojęcie...
Musimy też pamiętać jak składamy o macierzyński, że mąż musi wypełnić dokument, że on się zrzeka tacierzyńskiego.
Jakto zrzeka się ? to te 2 tyg mimo mojego macierzyńskiego nie przysługują? -
nick nieaktualny
-
Nie Ewlecia nie należą mu się.
Po CC należą się mężowi 2 tygodnie zwolnienia lekarskiego 80 % płatnego na opikę nad żoną.
Tutaj troche tematycznie co do tych wniosków
http://kadry.infor.pl/urlopy/macierzynski/697246,Kiedy-zlozyc-wniosek-o-urlop-macierzynski.html -
Jaga 14 dni zawsze sie należy. I to nie jest żadne zwolnienie tylko konkretnie Urlop Ojcowski, można go wykorzystać do ukończenia przez dziecko 12 mc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 12:23
Fasia, Eweliśka, Hela85, KasiaKwiatek, Anka1501 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhwesta wrote:Ona ( ta babka za którą jestem) ma tydzień wcześniej termin niż ja
wiec nie wraca szybko
Hwesta tylko że po jak urodzisz nie będą Ci się nalezało macierzyński - jeżeli nie zmienią Ci umowy, dziewczyny dlatego sugerują Ci abyś pogadała z szefową o zmiane w umowie z zastępstwa na normalną.