X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Jaga Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JEj Dziewczyny gratuluję tych podwójnych serduszek <3 wspaniałe wieści.

Ja dzisiaj standardowo rano pobudka i zaraz młodego do szkoły odwożę , może pójde na grzybki później na chwile , muszę w pracy trochę ogarnąć jak nie będzie padać i popołudniu śmigam na Łódź. W ogóle mi się nie chce , tym bardziej , że dawno nie prowadziłam samochodu w tak długą podróż. Ale dam rade. Wracam jutro pod wieczór, a w niedziele będę się lenić z mężem jak wrócę z moją mamuśką z grzybów. Będę odpoczywać i nabierać sił na kolejny tydzień.

Ja biore duphaston i płacę 100 % nigdy nie miałam refundowanego.
    Ale myślę , że warto napomknąć ginowi , żeby refundował Wam leki bo nie zawsze poprostu to robią:(

Lili
    201504074965.png
    Marcel
    200911061762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 18:36

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszedzie podobna cena luteiny tu w uk po 15£ opakowanie 30 tab nawet droższe są w przeliczeniu na zlotówke .Ale tu jak ktoraś potrzebuje od lekarza recepta i za darmo są.Ja jak swoje tabletki bralam na cisnienie to zadarmo mam tu a w polsce opakowanie 85 zl :;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 07:39

• malinka1984 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Straszne pieniądze płacicie za luteinę,ja bym zbankrutowała bo biorę ją od w sumie 11.07 non stop i zawsze na wizycie 4 opakowania 100mg i płace 3.56zł po ryczałcie za opakowanie. Nigdy przez cały okres ciąży nie zapłaciłam więcej,zawsze mam ryczałtowe recepty.Zwracajcie uwagę na to co Wam lekarze wypisują bo szkoda kasy.
    Uciekam bo mam dziś dużo rzeczy do ogarnięcia miłego dnia.

Czekamy na Kacperka
    TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co kraj to obyczaj ;) najwazniejsze jest by bylo z nami wszystkimy dobrze wszystko do rozwiązania :)zdrowie najważniejsze jest a dla dzidzi wszystko się zrobi . Milego dnia kobietki życzę i uśmieszku na buźce :)) a ciekawa jestem co u naszej Kluski :)mam nadzieje ze wszystko dobrze .

• MartaAlvi Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaga wrote:
    Ja biore duphaston i płacę 100 % nigdy nie miałam refundowanego.
    Ale myślę , że warto napomknąć ginowi , żeby refundował Wam leki bo nie zawsze poprostu to robią:(

Bo duphaston nie jest niestety wcale refundowany :( Ostatnio lekarz mi mówił, że tego nie rozumie bo przecież niektóre kobiety muszą to brać, a jak państwo chce mieć dzieci to powinno płacić :D hah

24.04.2014r. Zawsze będziemy Cię kochać Aniołku [*] 10tc
    fQ2H26U.jpgfQ2Hp2.png
  • Jaga Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaAlvi wrote:
    Bo duphaston nie jest niestety wcale refundowany :( Ostatnio lekarz mi mówił, że tego nie rozumie bo przecież niektóre kobiety muszą to brać, a jak państwo chce mieć dzieci to powinno płacić :D hah

No właśnie powinno a nie płaci. Ale z drugiej strony niestety to pociągnęłoby lawine dlaczego ciężarna ma refundowane a np emerytka czy renciskta która ma mnóstwo leków część ma nierefundowane, a dlaczego leki dla chorych na inne choroby są nierefundowane. Wiesz w Polsce jest taka dziwna przypadłość którą zauważyłam już jakiś czas temu. Najlepiej jakby wszystko było darmowe, zarobić a się nie narobić i ciągle biadolić jak to jest w tej polskości źle.
    Moja klientka miesięcznie na utrzymanie dzidzi w brzuszku wydawała od 2 do 3 tyś zł. Miała jakąś rzadką przypadłość gdzie jej organizm traktował dzidzie jak ciało obce i koniecznie chciał się jej pozbyć. Nie narzekała , że za leki tyle płaci , że państwo nie dopłaca itp. A w tym czasie znajoma urodziła córke i płakała mi w rękaw , że jak ona ma teraz żyć skoro dostaje macierzyńskie tylko ponad 2 tyś mąż zarabiał ponad 4 tyś , a ona się żaliła , że powinna na dziecko i jego wychowanie od państwa dostawać jeszcze ze 2-3 tyś.
    Faktem jest , że luteina jest lekiem refundowanym i lekarz spokojnie refundowaną może wam przepisać.

Ps znó napisałam elaborat :D

weronika86 lubi tę wiadomość

Lili
    201504074965.png
    Marcel
    200911061762.png
  • Justinka Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odbierałam receptę z recepcji i jakoś nie zwróciłam uwagę czy z refundacją, byłam zdziwiona że luteina i od razu chciałam z gin rozmawiać, czy coś jest nie tak... a że 'przemiła' Pani z recepcji, gdy zapytałam czy mogę zapytać coś gin powiedziała "no nie wiem czy Pani doktor znajdzie czas, po za tym proszę zobaczyć ile pacjentek czeka nie wiem czy na to Panie pozwolą" nosz kurde, nóż mi się otworzył, zajmę gin 1 min a nie 20 min bez przesady, po za tym laski też były w ciąży więc chyba mogą zrozumieć mój niepokój.. ech na szczęście gin wyszła po kolejną pacjentkę i jak tylko mnie zobaczyła od razu poznała, wiedziała po co jestem i bez problemu odpowiedziała na moje pytanie... a na następnej wizycie na pewno zapytam o refundacje bo też nie uśmiecha mi się miesięcznie 110 zł wydawać :| plus jeszcze wizyty ok 150-200 zł...

Anielka 10.04.2015 /// 3620 g 56 cm
    201504101680.png
    Tymon 28.09.2012 /// 3830 g 58 cm
    683907699a.png
  • Arsenka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę i duphaston i luteinę. Duphaston niestety płacę 100% około 30zł a opakowanie które starcza na 10dni .. Do tego mam luteinę dopochwowo za którą zapłaciłam grosze niecałe 4 zł.
    Jestem w szoku, że niektóre badania takie jak FT4 czy TSH nie są refundowane dla ciężarnych. Niby Państwo daje co łaska 1 tys becikowego ale co to jest ? Jak w ciąży na same leki się tyle wydaje jak nie więcej, nie mówiąc o dodatkowych płatnych badaniach.

1usae6ydjd52jq0r.png
  • Justinka Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dawno Kluska się nie odzywała... ale miejmy nadzieję, że u niej i dzidzi wszystko ok... jak nas podczytujesz odezwij się koniecznie :)

Anielka 10.04.2015 /// 3620 g 56 cm
    201504101680.png
    Tymon 28.09.2012 /// 3830 g 58 cm
    683907699a.png
  • Arsenka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe... znalazłam taki artykuł
    http://kobieta.onet.pl/dziecko/ciaza-i-porod/bezplatne-badania-dla-ciezarnych-co-gwarantuje-nfz/nj50e

a ja płaciłam za toxoplazmozę i za TSH ..mimo że dostałam skier na fundusz.
    Ostatnio jak wyszłam od lekarza dostałam szereg badań i pytam o cenę tych badań. Pani wyliczyła mi 250 zł bo myślała że wizyta jest prywatna .. powiedziałam jej że nie że na NFZ była .. a ona na to aha no to wyjdzie jakieś 230 zł bo refundowana jest tylko glukoza i morfologia!!!
    A dziś jak byłam na badaniach nie zapłaciłam ani grosza!! Obsługiwała mnie inna pani która widać jest bardziej uświadomiona. Ale teraz znając listę badań refundowanych nie zapłacę już ani złotówki za to co mi się przysługuje!!
    Ależ się zdenerwowałam.

1usae6ydjd52jq0r.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry

Gratuluje blizniakow. Ewelcia- jednojajowe to szczegolny dar :). Masz w rodzinie czy rozpoczynasz tradycje :)?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 10:15

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justinka wrote:
    Odbierałam receptę z recepcji i jakoś nie zwróciłam uwagę czy z refundacją, byłam zdziwiona że luteina i od razu chciałam z gin rozmawiać, czy coś jest nie tak... a że 'przemiła' Pani z recepcji, gdy zapytałam czy mogę zapytać coś gin powiedziała "no nie wiem czy Pani doktor znajdzie czas, po za tym proszę zobaczyć ile pacjentek czeka nie wiem czy na to Panie pozwolą" nosz kurde, nóż mi się otworzył, zajmę gin 1 min a nie 20 min bez przesady, po za tym laski też były w ciąży więc chyba mogą zrozumieć mój niepokój.. ech na szczęście gin wyszła po kolejną pacjentkę i jak tylko mnie zobaczyła od razu poznała, wiedziała po co jestem i bez problemu odpowiedziała na moje pytanie... a na następnej wizycie na pewno zapytam o refundacje bo też nie uśmiecha mi się miesięcznie 110 zł wydawać :| plus jeszcze wizyty ok 150-200 zł...
    A chodzisz prywatnie czy na NFZ :/ to kochana ma znaczenie jak na Nfz powinna ci wystawic tanszą recepte ,a jak prywatnie to zawsze ci wystawi recepte pelną bo co niektórzy lekarze nie mają podpisanej umowy z Natodowym Funduszem Zdrowia .

• sylvia007 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Ja według usg zaczynam dzisiaj 12 tydzień !!!
    Co do badań to ja nie płaciłam ani za TSH ani za toxo.
    Dzisiaj mam wizytę, niestety bez usg :-( Ale zapiszę się na 22.09 to będzie już genetyczne.

Krysti lubi tę wiadomość

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysti wrote:
    A chodzisz prywatnie czy na NFZ :/ to kochana ma znaczenie jak na Nfz powinna ci wystawic tanszą recepte ,a jak prywatnie to zawsze ci wystawi recepte pelną bo co niektórzy lekarze nie mają podpisanej umowy z Natodowym Funduszem Zdrowia .

Ja chodzę prywatnie, a recepty na leki mam refundowane. Widocznie lekarka ma umowę z NFZ

Krysti lubi tę wiadomość

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    Ja chodzę prywatnie, a recepty na leki mam refundowane. Widocznie lekarka ma umowę z NFZ
    No to jak ma umowe to dobrze :)czasem warto lekarza zapytać o to bo wydamy na wizyte prywatną kasy a okaze się ze umowy z nfz nie ma i lipa wtedy wypisuje normalną recepte ?:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 10:53

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 08:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i sęk tkwi wlasnie w tym ?ze nie ktorzy lekarze nie mają umowy z NFZ ,jak się prywatnie chodzi cza zwracac uwage na to zapytać . Wtedy się szuka takiego co ma umowe z NFZ i problem z glowy więc warto zapytać na przyszlej wizycie czy lekarz ma imowe czy nie to ważne bo za lekki naprawde to duzo kasy a jak opakowanie luteiny starcza na pare dni to idzie finansowo paśc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia007 wrote:
    Hej dziewczyny! Ja według usg zaczynam dzisiaj 12 tydzień !!!
    Co do badań to ja nie płaciłam ani za TSH ani za toxo.
    Dzisiaj mam wizytę, niestety bez usg :-( Ale zapiszę się na 22.09 to będzie już genetyczne.
    Super 12tydz mi się konczy 9 w tym tyg i w pon zacznie 10;)

sylvia007 lubi tę wiadomość

• mantissa Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm... A a w ogóle luteiny nie biorę i nie mam przepisanej. Muszę o to zapytać na kolejnej wizycie.

Arsenka, to niezłe widzę nieścisłości jeśli chodzi o ceny badań w tej twojej przychodni... ;/

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ