Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Joanna0071 wrote:Tak ale chyba zeby otrzymać kasę to z pół roku przed ciażą trzeba się ubezpieczyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 09:25
Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
o to też słyszałam o tych karencjach, ja nie jestem nigdzie dodatkowo ubezpieczona to i kasy nie bedzie;/
WERKA bierz lutkę, na pewno nie zaszkodzi a jeśli już to pomoże:) najwyżej na pierwszej wizycie powiesz że ją bierzesz:)
-
Joanna0071 wrote:Ciekawe czy nic nie zmienią w przyszłym roku
Dla chętnych można się jeszcze dokształcić tutaj http://www.rodzicielski.gov.pl/Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
Jeśli chodzi o prywatne ubezpieczenia to poszukajcie ofert różnych ubezpieczycieli, w niektórych towarzystwach wystarczy być ubezpieczonym pół roku i wypłacają, nie wiem czy czasem nie w pzu i hestii, w warcie jest 9 mies. W alianz też kiedyś było 6 mies. więc warto poszukać, a nóż, jeszcze zdążycie..
Robotka1 lubi tę wiadomość
-
beszka wrote:Lili nie martw sie tym paracetamolem. w Norwegii to kazdej ciezarnej, noworodkom i dzieciom jak cos dolega to zalecaja lykac. moze jak w PL bedziesz, to Apap sobie sprawdz czy jest lepszy.
ja poki co biore tylko nospe z lekow p.bolowych. ostatnio coraz mniej jej lykam, bo brzuch np.wieczorem juz tak nie boli, jak sobie poleze.
no to trochę mi ulżyło, mnie jak na razie brzuch nie boli tylko bolał w tych dniach co miałam mieć @
a jak tam u lekarza było?wszystko wporządku?
*******Gang18+*******B -
olka30 wrote:Co do pytania Gosiak: Art. 177 paragraf 3 k.p., a ogólnie cały art. 177 jest warty przeczytania.
Oczywiście dotyczy tylko umów terminowych, kończących się przed upływem 3 mies. ciąży..
no to teraz też się zgodzę. bo to dotyczy tylko umów terminowych co wcześniej nie było wspomnianeIVF MAJ 2016beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
14.08.2016 ;( żegnaj synku
krio 19.XII.2016 9dpt beta - 208, 12.01
Bruno 18.07.2017
krio 25.07.2018 9dpt beta 154,3, kolejny syn
Aleks 5.04.2019 -
No wiecie umowy na czas nieokreślony, mają troszkę inne okresy wypowiedzenia i ściśle określone przesłanki do ich rozwiązania, więc dla mnie to było logiczne. Poza tym jak na czas nieokreślony to jak mogą zostać przedłużone do czasu porodu, no nie?
Sorki, ja się w tym obracam więc dla mnie takie rzeczy są jasne, ale rozumiem że się nie jasno wyraziłam.
-
Prawda jest tak, że praca na czas określony w cale tak dobrze nie chroni, bo jak pracodawca jest h... to i tak cię zwolni przed upływem 3 mies. Znajomą tak wyrolowali, że nawet nie miała z czym iść do sądu pracy, zresztą mało kto się na to decyduje, więc uważam że jak nie trzeba to lepiej się przyznawać po upływie 3 mies. Ale wszystko zależy od pracodawcy i jego podejścia, u mnie jest super, nawet wczoraj zatrudniliśmy dziewczynę w 2 mies., bo kiedyś pracowała na dzieło, odeszła i sobie wpadła, nie było problemu..
-
Ola, Gosiak bo Wy chyba bardziej w tym "oblatane", powiedzcie mi jak to jest np u mnie - jestem na wypowiedzeniu do końca sierpnia, teraz umowa przedłuża się do dnia porodu tak? jak później z macierzyńskim?IVF MAJ 2016
beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
Bruno 18.07.2017
Aleks 5.04.2019 -
Kati fajne pytanie:)
moja szwagierka tak miała,powiedziała babeczce szefowej że jest w ciąży to ta jej przedłużyla bez problemu umowę do dnia rozwiązania.
w końcu pracodawca płaci pierwszy miesiąc jak jesteśmy na zwolnieniu, potem juz zus więc im nie powinno zależeć bo nie ponoszą kosztów. -
Robotka dokładnie ale mnie zus też już dłuuugo miał na utrzymaniu
od listopada do kwietnia siedziałam na L4
Tylko zastanawia mnie właśnie jak jest z tym macierzyńskimIVF MAJ 2016beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
Bruno 18.07.2017
Aleks 5.04.2019 -
Kati86 wrote:Ola, Gosiak bo Wy chyba bardziej w tym "oblatane", powiedzcie mi jak to jest np u mnie - jestem na wypowiedzeniu do końca sierpnia, teraz umowa przedłuża się do dnia porodu tak? jak później z macierzyńskim?
Potem ZUS wypłaca Ci zasiłek macierzyński w takiej samej kwocie jaka mialas pensje