Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
liwi wrote:Hej. Rudzia, ja się na temperaturach nie znam totalnie więc nie pomogę.
Musze się zbierac do pracy powoli. Kiedy informujecie pracodawce o ciąży? U mnie to bedzie meksyk dlatego wole to jakoś odwlec w czasie.
Nie możesz powiedzieć przed początkiem pierwszego trymestru bo ma wtedy prawo Cie zwolnić. Ja mowie w czwartym. -
Ja sama nie wiem kiedy powiem w pracy. Muszę trochę ochłonąć a od jutra urlop
. A rodzicom powiedzieliśmy już, stwierdziłam że nie ma na co czekać. Ja może trochę inaczej podchodzę do tematu 'gdyby coś się stało' niż większość z was. Wiem, że to może się zdarzyć w najmniej oczekiwanym momencie i wiem jak bardzo to boli. Ale dorosłam do etapu w którym chcę mówić, że mój mały Aniołek istniał, nawet osobą które nie wiedziały że byłam w ciąży. Więc po co ukrywać tę ciąże? To jest moje dziecko od momentu poczęcia i nie będę ukrywała go przed światem nawet jeżeli coś się stanie.
No ale jest to bardzo indywidualna sprawashimmer_lip lubi tę wiadomość
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Ola89 wrote:Nie możesz powiedzieć przed początkiem pierwszego trymestru bo ma wtedy prawo Cie zwolnić. Ja mowie w czwartym.
chyba żeby dać zaświadczenie o ciąży razem w L4w zależności jakie prace macie i jak się czujecie.
IVF MAJ 2016beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
14.08.2016 ;( żegnaj synku
krio 19.XII.2016 9dpt beta - 208, 12.01
Bruno 18.07.2017
krio 25.07.2018 9dpt beta 154,3, kolejny syn
Aleks 5.04.2019 -
Ola89 wrote:Nie możesz powiedzieć przed początkiem pierwszego trymestru bo ma wtedy prawo Cie zwolnić. Ja mowie w czwartym.
-
malinka1984 wrote:Rudzia Espumisan weź, nie jest groźny i można brać,poczujesz dużą ulgę.
Polecam przygotowaną listę przez moją siostrę ratownika medycznego i farmaceutkę w jednym.
A co brać gdy słonica jest chora?
Nie ma przeciwskazań do stosowania w czasie ciąży simetykonu (Espumisan, Esputikon) Wzdęcia, bule brzucha, uczucie pełności. Jedyny lek w 100 % bezpieczny.
Leki uznawane za bezpieczne:
• preparaty uspokajające: melisa, Neospasmina;
• preparaty ziołowe o działaniu przeciwgorączkowym: kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, sok z malin, Pyrosal
• przeziębienie- syrop dla Ciężarnych – Prenalen, plus powyżej
• katar- sól morska, olejki eteryczne typu olbas, ewentualnie przy ogromnym problemie xylometazolin ale w dawce dla dzieci)
• gardło- płukanie szałwią, tabletki typu isla, tymianek i podbiał, ewentualnie przy ogromnym problemie coś typu Tantum Verde
• wzmocnienie organizmu- czosnek, tran
• niektóre ziołowe syropy, stosowane w leczeniu kaszlu, np. Syrop Prawoślazowy, syrop z babki lancetowatej, z bluszczu( wykrztuśne)
• preparaty odkażające drogi moczowe: Fitolizyna, Urosept, Żurawina,
• witaminy większość witamin; nie wskazane duże ilości witaminy A, E, D( należy zwrócić uwagę czy nie są zażywana w wielu preparatach)
• preparaty zobojętniające kwasy żołądkowe: tzw mleczka (alugastrin, maalox itd.) lub tabletki manti, rennie
• zaparcia- lactulosum
• Posterisan H (czopki i maść) stosowany przeciw hemoroidom;
Plus maści naturalne typu Arnikowa na stłuczenia, Alantan, bepanthen na oparzenia rany, maść cynkowa ( wysusza)
Plus homeopatia, ale z tym już nie do mnie bo ja w nią nie wierze.
Dopuszczalne jest doraźne stosowanie paracetamolu, działającego przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Należy go unikać w I trymestrze ciąży.
Dopuszczalne jest doraźne stosowanie drotaweryny ( Nospa, buscopan)
Dopuszczalne czyli uznaje się ok 1- 2 dziennie gdy zachodzi konieczność!
-
Rudzia to uspokoję Cię
z tym ciastem surowym to przesadziłaś
ja nie wiem kiedy powiem pracodawcy, i tak mam zamiar pracować tylko do 3-4 miesiaca, potem spadam, nie będę się tu użerała z pracownikami. i do końća ciąży planuję posiedzieć na L4:)
ja mam umowę na czas nie określony i w sumie nie wiem czego się spodziewać jak wrócę. najwyżej zadzwonię z pół roku wcześniej zapytam naszą księgowa czy mam po co wracać
ogólnie szefowie są super i wątpie aby robili mi problemy no ale wiecie, różnie bywa.
u mnie mdłości przez dzień ustąpiły natomiast budzę się z taką gulą w gardle że to nieprawdopodobne:)
no i zmęczenie rano nie daje mi normalnie funkcjonować
w nocy wstałam raz na siku:P czyżby się zaczęło? przed spaniem nic nie piłam i wysikałam się też.
a to nie jest jeszcze tak że trzeba udokumentować ciążę przez 10tygodniem jej trwania?? czy to do becikowego potrzebne?? kurde jeszcze się tym tak nie interesuję więc mogę mylić fakty:)
no właśnie orientujecie się czy wszyscy dostają becikowe czy tylko określone rodziny? np ze względu na dochody? -
Gosiak wrote:Pierwsze słyszę. Jesteś chroniona od pierwszego dnia ciąży. Nawet jeślibyś zaszła ostatniego dnia wypowiedzenia, to przynosząc zaświadczenie o ciąży, muszą Cię przywrócić do pracy.
Informacje mam od kadrowej u mnie w pracy zakazała mi mówić przed końcem 3 mies także słucham się jej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 08:18
-
Robotka1 wrote:no właśnie orientujecie się czy wszyscy dostają becikowe czy tylko określone rodziny? np ze względu na dochody?
becikowe tylko dla rodzin o dochodach do 1922 zł na osobę
http://prawo.rp.pl/artykul/850636.htmlAniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Robótka co do becikowego to w 2014 było tak:
Becikowe ma trafiać tylko do rodzin o miesięcznych dochodach poniżej 1922 zł netto,dochód dzielony na wszystkich członków rodziny już z nowym maluszkiem.
warunkiem wypłacenia jest przedstawienie zaświadczenia potwierdzającego, że matka dziecka pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10. tygodnia ciąży do porodu.
Pisemny wniosek o becikowe składa się w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (tam, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka.
Więcej info na http://wyborcza.biz/finanse/1,125887,15480336,Nie_tylko_becikowe.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 08:24
Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
Dzień dobry, oficjalnie rozpoczęłam 5 tydzień, fajnie to brzmi
Jestem kadrową, ciężarne są chronione od 3 m-ca ciąży, więc póki nic się nie dzieje lepiej się nie chwalić, choć raczej mało się spotyka sytuacji żeby z ciężarną rozwiązali umowę to nigdy nie wiadomo na kogo się trafi.. W najgorszej sytuacji są umowy terminowe kończące się przed upływem 3 m-ca ciąży, to już żeby się paliło-waliło nie przyznawać się chyba, że tylko wtedy jest szansa że przedłużą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 08:24
-
Ola89 wrote:A bierze może którąś z Was duphaston? W jakieś dawce i ile tabletek dziennie bierzecie?
Ja biorę od wczoraj 3x1, jednak brudzenia nie ustały chociaż progesteron 41,65IVF MAJ 2016beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
14.08.2016 ;( żegnaj synku
krio 19.XII.2016 9dpt beta - 208, 12.01
Bruno 18.07.2017
krio 25.07.2018 9dpt beta 154,3, kolejny syn
Aleks 5.04.2019 -
U mnie pracodawca wie i osoby z zespołu też,pracuje w korporacji,mam umowę na czas nieokreślony a z racji że jestem już na L4 musiałam podomykać pewne sprawy w pracy więc nie było wyjścia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 08:29
Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
olka30 wrote:Dzień dobry, oficjalnie rozpoczęłam 5 tydzień, fajnie to brzmi
Jestem kadrową, ciężarne są chronione od 3 m-ca ciąży, więc póki nic się nie dzieje lepiej się nie chwalić, choć raczej mało się spotyka sytuacji żeby z ciężarną rozwiązali umowę to nigdy nie wiadomo na kogo się trafi..
Bo ja akurat konsultowałam się z naszymi kadrami i mam znajome kadrowe i jasno i wyraźnie zostałam poinformowana o ochronie kobiet w ciąży.
Do poczytania: http://prawo.rp.pl/artykul/863717.html
Kati86 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam w domu jeszcze duphaston i lutke, mam pytanie czy moge wziasc na zas? mam pcos i cholera boje sie ( wczoraj po tescie sie nie balam
..moze lepiej wziac na zas co? i mnie tez wpiszcie, wg mnie i innych programow mam termin na 11 kwietnia ( 16 kwietnia mam urodzinki )...zaraz zobacze na kalendarzu belly