Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kati twoja umowa nie przedłuża się do dnia porodu, bo jej termin upływa przed końcem 3 mies. ciąży. Ale z moich doświadczeń wynika, że pracodawcy raczej idą na rękę w takich przypadkach. Pytanie czy będą cię chcieli trzymać skoro ostatnio byłaś tak długo na L4.
-
Nie do końca w tej samej kwocie, dziewczyny się nastawiają a potem zdziwione, zasiłek macierzyński liczy się jak chorobowe tyle że 100 % jeżeli bierzemy na pół roku, jeżeli z rodzicielskim to 80 %. Tyle, że odejmuje się składki, wyższy jest podatek i wychodzi tak czy siak troszkę mniej na rękę niż normalna wypłata.
-
olka30 wrote:Nie do końca w tej samej kwocie, dziewczyny się nastawiają a potem zdziwione, zasiłek macierzyński liczy się jak chorobowe tyle że 100 % jeżeli bierzemy na pół roku, jeżeli z rodzicielskim to 80 %. Tyle, że odejmuje się składki, wyższy jest podatek i wychodzi tak czy siak troszkę mniej na rękę niż normalna wypłata.
-
Na odwrót, od wypłaty brutto odliczają ci składki społeczne i od tego liczą podstawę na L4, wtedy wychodzi większy podatek, za nieobecność nie odlicza się kosztów uzyskania przychodów (jeżeli cię nie ma pełny miesiąc) więc netto (do ręki) wychodzi ciut niższe niż wypłata, to jest kwota rzędu kilkunastu- kilkudziesięciu zł mniej niż wypłata, zależy ile kto zarabia. 100 % też wychodzi trochę mniej.
-
nick nieaktualny
-
Tak, tyle że mówiłam o sytuacji gdy pracodawca jest h... i może cię zwolnić pod byle powodem dyscyplinarnie. Pracowałam w biurze rachunkowym, gdzie jak się tylko krzywo popatrzyłaś to nagana, dwie nagany = dyscyplinarka i tak zwolnili moją koleżankę za pierdołę, nie wiem gdzie pracujecie i jakich macie pracodawców, radze tylko ostrożność.
Premia się zalicza do średniej, no chyba że w regulaminie wpisali że nie, ale zus raczej jednoznacznie się wypowiada, że premie wszelkiego rodzaju wchodzą do podstawy zasiłków. Co innego nagrody, my mamy roczną nagrodę i niestety się nie wlicza, bo jest taki zapis w regulaminie. -
IDA pamiętaj że jakby nas chcieli zwolnić pracodawcy to nie mieli by skrupułów dlatego ja na pewno na Twoim miejscu nie przyznałabym się do ciązy nowemu pracodawcy.
a co do zasiłku macierzyńskiego to jeśli idziemy na rok to dostajemy bodajże 80% przez pierwsze pół roku a przez drugie tylko 60%
a wy jak się zanosicie z macierzyńskim? na rok czy na pół? -
Robotka1 wrote:IDA pamiętaj że jakby nas chcieli zwolnić pracodawcy to nie mieli by skrupułów dlatego ja na pewno na Twoim miejscu nie przyznałabym się do ciązy nowemu pracodawcy.
a co do zasiłku macierzyńskiego to jeśli idziemy na rok to dostajemy bodajże 80% przez pierwsze pół roku a przez drugie tylko 60%
a wy jak się zanosicie z macierzyńskim? na rok czy na pół?
Ja na pewno pójdę na rok. -
olka30 wrote:Kati twoja umowa nie przedłuża się do dnia porodu, bo jej termin upływa przed końcem 3 mies. ciąży. Ale z moich doświadczeń wynika, że pracodawcy raczej idą na rękę w takich przypadkach. Pytanie czy będą cię chcieli trzymać skoro ostatnio byłaś tak długo na L4.
to jak mam rozumieć to http://www.prawo.egospodarka.pl/70255,Ciaza-w-okresie-wypowiedzenia-a-rozwiazanie-umowy,1,34,3.htmlIVF MAJ 2016beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
14.08.2016 ;( żegnaj synku
krio 19.XII.2016 9dpt beta - 208, 12.01
Bruno 18.07.2017
krio 25.07.2018 9dpt beta 154,3, kolejny syn
Aleks 5.04.2019 -
Albo to http://www.eporady24.pl/ciaza_w_okresie_wypowiedzenia,pytania,2,12,5064.htmlIVF MAJ 2016
beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka
14.08.2016 ;( żegnaj synku
krio 19.XII.2016 9dpt beta - 208, 12.01
Bruno 18.07.2017
krio 25.07.2018 9dpt beta 154,3, kolejny syn
Aleks 5.04.2019 -
Gosiak wrote:Dostajemy albo 80% przez rok albo przez pierwsze pół roku 100% a potem 60%.
Ja na pewno pójdę na rok.
no ja też na pewno na rok;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 12:16
-
Gosiak wrote:Od tego jak Ty zdecydujesz. Waham się nad opcję, żeby najpierw brać 100%, bo pewnie będzie sporo wydatków, a drugie pół roku 60%