Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
IDA no to oczywiscie kwestia organizacji danego gabinetu, ale podejrzewam ze aparat ktg musi byc gdzies z boku ustawiony nie w glownym gabinecie, bo to trwa, u mnie jest np tak, ze polozna Cie wola do takiego pokoiku z boku, lezysz sobie pod ktg , a jak konczysz zapis, juz z wynikiem wchodzisz do gina na reszte
. U mnie tez zawsze troszke obsuwy jest, ale ona te obsuwy wykorzystuje wlasnie na ktg, wpisywanie wynikow do karty ciazy, wazenie, mierzenie cisnienia i takie tam.
Ida, Fasia lubią tę wiadomość
-
Bambi85 wrote:FASIA no wlasnie za nim doczytalam ze wyszlas, to juz byl wieczor wiec nie chcialam Ci pisac, zebys sie nie denerwowala. Ale zawsze sie pisze taka formulke jak ktos wychodzi na wlasne zadanie. Co prawda ja zawsze tlumacze czemu tak musi byc. Co wiecej ja mialam kiedys taka sytuacje, ze facet z rozchwiana cukrzyca koniecznie chcial wyjsc bo mial komisje w zusie i dlugo na nia czekal, odradzalam mu to, ze pobyt w szpitalu na taka komisje to najlepsza podkladka i tylko mu pomoze ale ten sie uparl ze musi wyjsc i poszedl, tez z taka formulka na wypisie. A po komisji przyszedl z opr ze mu takie rzeczy napisalam...a przeciez uprzedzalam ze tak bedzie i tlumaczylam co dla niego lepsze. Ale dobrze ze tego wypisu nie pokazalas
. Posiew dopiero we wtorek ? max 5 dni sie czeka , rzeczywiscie dziwne zwyczaje.
A o ten HBS sie nie martw, idz do labu gdzie robilas , zrob niewinna minke i popros o odpis, w systemie maja na pewno, nie wiem czy to platne czy nie, pewnie zalezy na kogo trafisz.
No tak ale mi ordynator powiedziała, że właściwie nie ma wskazania żebym leżała, nic się nie dzieje, od pon nie było żadnych dolegliwości bólowych, ktg robione 2 razt dziennie + 3 razy dziennie słuchanie tętna poprzez detektor. Wszystkie wyniki bardzo dobre. Trzymali mnie tam TYLKO po to ze czekałam na wyniki. Mówił mi to każdy lekarz. Ogólnie chciałam dzwonić do ZUS, nawet zadzwoniłam ale nikt nie odebrał. Chodziło z tym ZUSem o to, że od miesiąca czekam na wypłatę kasy, gdybym się dziś nie zjawiła to czekałabym kolejny - dla mnie 2 miesiące bez wypłaty to niestety za dużo .. Więc jeżeli mówią, że właściwie to nic się nie dzieje, a później wpisują takie rzeczy to chyba nie zbyt ładnie ? Poza tym NIKT nie poinformował mnie o żadnych powikłaniach no i nie było żadnego zalecenia lekarskiego, że mam leżeć. Irytuje mnie strasznie jak ktoś kłamie - mówi jedno, a pisze drugie .. -
Ida wrote:Fasia - może oni się bali jednak o Ciebie, skoro już któryś raz w szpitalu i ze względu na Twoją historię... A o wyniki to trzeba się kłócić, to wiem.
Nikt się o mnie nie bał. Pic na wodę fotomontaż. Lekarze mówili jasno i wyraźnie, że leżę tylko w oczekiwaniu na wynik posiewu .. -
nick nieaktualny
-
Angela bardzo możliwe co nie zmienia faktu, że mi ciśnienie podnieśli
No właśnie nie wiem ile to jest ważne. Ja mam swój z października i teraz był dla nich wiarygodny. Więc może to na całą ciążę? -
shimmer_lip wrote:Ewelciu jesli chodzi o polozne srodowiskowe to jest rejonizacja zgodna z miejscem zamieszkania. Tak nam w bielanskim powiedzieli.
Nie ma rejonizacji... możesz wypełnić wniosek i na upartego mieć położną z Grodziska M. Ważne żeby oddział NFZ sie zgadzał.
http://www.sosrodzice.pl/do-czego-potrzebna-jest-polozna-srodowiskowa-czyli-co-nieco-o-wizytach-patronazowych/mantissa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasia wrote:Angela bardzo możliwe co nie zmienia faktu, że mi ciśnienie podnieśli
No właśnie nie wiem ile to jest ważne. Ja mam swój z października i teraz był dla nich wiarygodny. Więc może to na całą ciążę?
Mi dała skierowanie lekarka rodzinna na samym początku ciąży i zastanawiam się czy dalej jest ważny czy nie. -
No właśnie kiedy zrobić to przedporodowe hbs i vdrl? Poprzednio zrobilam dzień przed porodem, a to była sobota i nie miałam wyniku. Dostałam opierdol na IP, ze nie mam, a ja przecież zrobiłam te badania w 35 tygodniu czyli i tak 5 tyg przed terminem. Plus opierdolily mnie za brak gbs, ktory mialam miec pobrany tez w 35 tyg- umowione pobranie bylo 3 dni po tym jak urodzilam. Moze teraz jak zrobie w 32 to starczy?
-
FASIA bo to taka standardowa formulka. Mogli Ci wytlumaczyc ze tak musza napisac i dlaczego. Nie mogli sie podbic po wypisem ze jest super a przyszedl by wynik z posiewu w ktorym cos by jednak wyszlo nie tak. Czasem jest tak, ze wiesz ze pacjent lezy bo czeka sie na wynik i czujesz ze nic tam nie wyjdzie i jest ok, ale nie mozesz tego napisac, dopoki wyniku nie bedziesz miala przed oczami. Pewnie gdyby ktos Ci to wytlumaczyl nie zdenerwowaloby Cie to az tak
- wiec ja tlumacze skoro oni tego nie zrobili
. Dlatego jak ja mialam czasem taka sytuacje jak ty, ktos musial wyjsc z waznych powodow, ja wiedzialam ze jest z nim ok, nie martwilam sie o niego az tak, na wyniki sie umawialismy a formulke musialam wmalowac tak wlasnie jka ty dostalas. Swoja droga to samo sie pisze, jak ktos ma np zawal i nie chce sie leczyc, chce isc do domu i wtedy wydaje sie ze to slowa maja wiekszy sens. No tak juz jest, takie sa zasday, nikt specjlanie Ci na zlosc nie zrobil.
I tak jak juz dziewczyny wczoraj pisaly, wyjscie na wlasne zadanie nie zamyka drzwi, jak cos sie dzieje, tak samo Cie przyjma i sie Toba zaopiekuja- tez to zawsze powtarzam jak sie pacjenci sami wypisuja, ale widac nie wszedzie lekarze maja taki zwyczaj.Fasia lubi tę wiadomość
-
nie ma wlasnie nigdzie napisane ile wazny HBS, chociaz w wytycznych nfz gdzies widzialam ze zalecaja wykonanie w 3 trymestrze jakos, musze to znalezc bo nie pamietam dokladnie. VDRL zalecaja robic dwa razy, wiec i tak przed porodem trzeba bedzie powtorzyc. Ja mam HBS z 11tc chyba, zamierzam go powtorzyc bo zarazic sie mozna wszedzie , u kosmetyczki, stomatologa, itp, ja poza tym mam "syfiatą" robotę, a na początku ciąży troche pracowalam jeszcze jednak, nigdy sie nie zaklułam ale dla swietego spokoju zamierzam powtorzyc. GBS czesto kolo 35 - 36 tc pobieraja, wiec nie rozumiem oburzenia ze ktos nie ma bo osmielil sie urodzic wczesniej, wtedy Cie traktuja jakbys miala wynik pozytywny i daja antybiotyk na wszelki wypadek.
-
nick nieaktualny
-
Angela89 wrote:Dzięki Bambi jak będę robiła WR jeszcze raz to zrobie HBS bo w sumie u dentysty często jestem no i miałam wycinany wyrostek więc przyda się.
Angela89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
a mi lekarz nic nie mówił że mam jakieś dodatkowe badania robić, pewnie jeśli będzie taka konieczność to mi przed porodem coś zleci:)
FASIA to Ci bambusy w tym szpitalu i na komisji zresztą też;/ żeby tak Cię denerwować;/
swoją drogą pamiętam jak mnie chcieli na oddziale zostawić ale się nie zgodziłam to właśnie taką formułkę jak tobie wpisali mi do wypisu, wyglądało to jakbym co najmniej wyrodną matką była a mnie tylko brzuch bolał i na usg było wszystko okej.
ok jarzynowa zjedzona, teraz piję kawę czekoladowąi co tu robić do wieczora jak męża brak....
Fasia, misia83 lubią tę wiadomość
-
Ewelcia wrote:W takim razie wprowadzili Cię w błąd
Nie ma rejonizacji... możesz wypełnić wniosek i na upartego mieć położną z Grodziska M. Ważne żeby oddział NFZ sie zgadzał.
http://www.sosrodzice.pl/do-czego-potrzebna-jest-polozna-srodowiskowa-czyli-co-nieco-o-wizytach-patronazowych/jak juz bede miala Bache to niech szybko przyjdzie i szybko wyjdzie i da swiety spokoj