X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Daisy Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane :)

Klusko chciałabym się odnieść do Twojej wypowiedzi o byciu kurą domową (często to się teraz nazywa Manager Domu :D).

Ja odnajduję się w takiej sytuacji od 1.5 roku. Mam obecnie 28 lat, przez kilka lat łączyłam pracę ze studiami, jednymi, drugimi, trzecimi..z wychowywaniem dziecka na pierwszym planie tego wszystkiego.
    Decyzję o pozostaniu w domu podjęlismy po tym, gdy w poprzedniej firmie pracodawca podziękował mi za współpracę po 2 tyg l4 (chora córka). Szukałam pracy, poszłam na kilka rozmów, już miałam isc do pracy i tu zaświeciła się żaróweczka przysłowiowa na czubku głowy. :)

Teraz wszelkimi finansami zajmuje się mój mąż, od 10 lat prowadzi własny biznes, więc moje zarobki przynoszone do domu i tak były kroplą, dlatego też między innymi dlatego podjęliśmy decyzję o tym, że będę sobie 'siedziała' w domku.

Nie mamy co prawda kur, kóz itp, ale mamy 4 koty, 2 psy :), jakiś tam ogród, dom..trochę pająków i myszy również. :)

Wydaje mi się, że cała nasza trojka skorzystała na wprowadzonych zmianach. Zawsze mam czas na sprzątanie, gotowanie, pranie, odbieranie dziecka ze szkoły, możemy jechac na wakacje kiedy chcemy, a nie wtedy kiedy ja mogę wziąć urlop, mogę załatwiać różne sprawy na mieście w ciągu dnia, poświęcam rodzinie dużo więcej czasu niż wcześniej. Pomagam mężowi w prowadzeniu firmy, ale nie jest to aż tak absorbujące jak praca na etacie u kogoś obcego..Kiedyś również żyłam potrzebami innych osób, ciągłe zlecenia, praca, praca, praca, żyłam praktycznie tylko tym, niekiedy zapominając o tym, co powinno być dla mnie najważniejsze.

Kończąc mój długi, nudny wywód :p Uważam, że jeżeli masz taką możliwość by spełnić to Twoje marzenie, nie powinnaś się nawet zastanawiać. ;)

Przesyłam dla wszystkich buziaczki z różowej strony mocy!

kluska, haneczka, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 09:16

Robotka1, Ewelcia lubią tę wiadomość

• kluska Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No fakt, teraz mam umowę na czas określony, przy ostatniej ciąży miałam na nieokreślony. Pewnie stąd ta różnica.

zrz6p07wtzdrpy2l.png

Aniołek * * * 04.11.2013r.
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wsparcie dziewczyny. Też uważam to wstawanie do klienta za głupotę i zamierzam tego zaprzestać w swoim stanie. Porozmawiam z kierownictwem, w końcu kiedyś też pracowały tam gdzie ja teraz. A jak się okaże, że nie zechcą pójść mi na rękę w pewnych kwestiach to pójdę na zwolnienie.

Ja mam lekarza na nfz i jak mi wypisywał drugie zwolnienie na kod: nudności i wymioty to powiedział, że to już ostatnie, bo Zus "wziął się" za ciężarne. Parsknęłam śmiechem wtedy, szczególnie, że miałam ochotę zwymiotować w tamtym momencie, a nie pracować.
    Lekarz powiedział, że przy dłuższym zwolnieniu z powodu nudności konieczna jest wizyta w szpitalu, choćby kilka dni kroplóweczki, żeby mieć podkładkę dla Zusu w razie wezwania. :\

Zastanawiam się na co w takim razie dostają zwolnienie dziewczyny np. w 6 miesiącu ciąży, które już nie chcą pracować? A z powodu jakich dolegliwości Wy formalnie macie zwolnienia?

• haneczka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    A mi się dzisiaj śniło, że będę mieć syna :D

Może proroczy:)
    A mi już drugi raz śniło się, że mi się leje mleko z piersi. :D Fajnie, szczególnie, że nie wiem jak to jest, bo to moja pierwsza ciąża :) Ale bardzo chcę karmić.

• kluska Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka większość ciężarnych jest na zwolnieniu. Lekarz zawsze coś wymyśleć może. Moje znajome nie będące na L4 zawsze same z niego rezygnowały. Lekarz zawsze im chciał dać zwolnienie choć wszystko było ok. Ja akurat mam zagrożoną i poprzednie poronienie. Poza tym dość sporo innych problemów zdrowotnych. Myślę jednak, że sam fakt iż nie jest się w stanie wykonywać obowiązków plus stres w pracy jest wystarczającym uzasadnieniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 14:36

haneczka lubi tę wiadomość

zrz6p07wtzdrpy2l.png

Aniołek * * * 04.11.2013r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 09:16

• MłodaDama Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2014, 22:50

3i49tv73dij0ph5n.png

f2wl2n0aq925hkns.png

om/tickers/bdhz0tsdh6vmhr9d.png[/img][
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    solga wrote:
    ja mam tylko takie czarne scenariusze jak nie mogę zasnąć w nocy, wtedy sobie wymyślam takie głupotki a rano się sama z siebie śmieje, że taką panikarą jestem

no to widzę, że nie jestem sama :D mnie też dopada nocą czarnowidztwo...jakieś głupoty a stresuję się i panikuję, na szczęście rano wszystko mija :)

• Fasia Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kluska wrote:
    No fakt, teraz mam umowę na czas określony, przy ostatniej ciąży miałam na nieokreślony. Pewnie stąd ta różnica.

Ja mam umowę na czas nieokreślony, a zaświadczenie było wymagane

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:

Zastanawiam się na co w takim razie dostają zwolnienie dziewczyny np. w 6 miesiącu ciąży, które już nie chcą pracować? A z powodu jakich dolegliwości Wy formalnie macie zwolnienia?

Ja jak już pisałam jestem na L4 od 4tc. Mam wadę w budowie macicy - macica dwurożna, która jest zagrożeniem dla ciąży. Poronienie w zeszłym roku. Dość duża torbiel na jajniku. Bóle brzucha po 9h pracy - dużo schylania się, kucania, wyciągania w górę przez prawie cały dzień.

Ja nie prosiłam o L4, na pierwszej wizycie lekarka od razu powiedziała, że mam nie wracać do pracy tylko odpoczywać w domu. U mnie problemy dopiero się zaczną na dalszym etapie ciąży jak macica da o sobie znac ... :/

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    Może proroczy:)
    A mi już drugi raz śniło się, że mi się leje mleko z piersi. :D Fajnie, szczególnie, że nie wiem jak to jest, bo to moja pierwsza ciąża :) Ale bardzo chcę karmić.

Może proroczy, kto wie :) chciałabym córę ale czuję, że będzie syn :P

9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • mantissa Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Kiedys sie fascynowalam manga i anime. Ale to byly czasy gdzie na tvpolonia leciala czarodziejka z ksiezyca itp. Potem zaczela sie era internetu (tak, tak ja jeszcze pameitam jak go nei bylo;) i mozna bylo znalezc troche tego w sieci. Kolekcjonowalam Kawaii i jeszcze jeden magazyn, zapomnialam jak sie nazywal.

Psotka, ja też czasy bez internetu pamiętam i to bardzo dobrze. :)
    Ba, komputer dostała dopiero w wieku 16 lat. A M&A tez interesowałam się za czasów Czarodziejki z Księżyca i Dragon Balla w TV, później miałam dłuuuugą przerwę i na studiach znowu mnie wciągnęło, tylko tym razem w większym stopniu w mangę niż anime. Teraz w sieci jest tego całe mnóstwo a i rynek wydawniczy kwitnie. :)

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • Rudzia Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 23:46

nick nieaktualny, nick nieaktualny, haneczka lubią tę wiadomość

18.04.2015 (42+2) Sofia 4500g; 54cm <3
    l22njw4zq8sux6j8.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mantissa wrote:
    Psotka, ja też czasy bez internetu pamiętam i to bardzo dobrze. :)
    Ba, komputer dostała dopiero w wieku 16 lat. A M&A tez interesowałam się za czasów Czarodziejki z Księżyca i Dragon Balla w TV, później miałam dłuuuugą przerwę i na studiach znowu mnie wciągnęło, tylko tym razem w większym stopniu w mangę niż anime. Teraz w sieci jest tego całe mnóstwo a i rynek wydawniczy kwitnie. :)

Ja akurat z komputerem to sie przywitalam dosc wczesnie bo mama jest elektornikim i potrzebowala do pracy w domu wiec wyciulali pieniazki i kupili. Bylam wtedy w przedszkolu. Monitor byl malutki (ze czarnobialy to chyba oczywiste;). Pierwsza moja gra bylo Space Invaders i DigDug :D a ulubiona chyba Capitan Comic i Alley Cat, to z tych starych. Potem jakos mama zawsze zdobywala gry od kogos na dyskietkach. W sumie to w podstawowce bylam chyba jedna na poczatku ktora miala komputer IBM, dzieci to mi nawet nei wierzyly ;P. Dziwne ze nie wyszedl ze mnie zawodowy informatyk lub chociaz gracz, troche szkoda, moze zmarnowalam dobre warunki startowe...Moja mama nadal sie lepiej zna na komputerach odemnie a ma juz ponad 60 lat, wnuczce i znajomym komputery naprawia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 16:32

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    hihih może lepiej nie ryzykuj:)

KRYSTI śpiochu jeden!!! o której Ty spać chodzisz:P
    Robotka wczoraj o 24 poszłam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie jeżeli ktos czuje się na siłach to czemu ma nie pracować ,, w domu tez z nie da się wysiedzieć wiem z wlasnego doświadczenia ,ze jak bym leżała to by mnie migrena dopadła o ból kręgosłupa pleców . Ja lubie coś robic nie siedzę w domu , zawsze coś robie dziś duzo roboty zrobiłam w domu aż sama jestem w szoku ze tyle Powera mam ,teraz usiadłam zaliczyłam film dopiero inherbatke popijam i podiadam ciasteczka :) za niedługo bede robic ryż zapiekany z jabłkiem incynamonem w piekarniku:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2014, 17:14

Ida, haneczka lubią tę wiadomość

• misia83 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 16:03

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia83 wrote:
    Ja ryż z jabłuszkiem miałam wczoraj:) pycha:) Dziś mąż zrobił wątróbkę z cebulką mniam
    Ja bym zjadła wątróbkę tez niewiem czynjutro nie zrobie ,a jak robisz wątróbkę ?masz jakis dobry przepis

• misia83 Autorytet

Wysłany: 23 września 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 16:03

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

bl9c4z17a80ayfoc.png
‹‹ 255 256 257 258 259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ