X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi85 wrote:
    no moj robil coraz wieksze oczy i ciagle do mnie"wiedzialas? slyszalas o tym ?" no odkrywcy Ameryki hih

mój tylko pytał : mamy już to?, kupiliśmy już ten sudocrem?, a to też mamy ? nosz kuwa !! tak, mamy kochanie ale to ja kupowałam i godzinami wybierałam fajfusie jeden ;)

Eweliśka, Bambi85, Fasia, sylvia007, KasiaKwiatek, weronika86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Ok, no to lecimy z kąpielą noworodka ;) Poszłam, choć cała zasmarkana i kaszląca, ale bardzo mi zależało na tych zajęciach. Jak się okazało, większość uczestniczek czy uczestników miało to, co ja :/

Trzeba zacząć od tego, że skóra noworodka jest 3 razy cieńsza niż nasza i dopiero w 2 -3 roku życia robi się taka jak u dorosłego, z tyloma warstwami. Tak więc jest bardzo delikatna i wrażliwa i to zawsze trzeba mieć na uwadze pielęgnując ją.

Do samej kąpieli stosujemy wodę i jakiś łagodny kosmetyk, który się zdecydujemy. Nie myjemy samą wodą, ponieważ ona podrażnia i wysusza.

Po pierwsze, jeśli chodzi o kosmetyki to na początku, przez pierwsze miesiące można spokojnie zamknąć się w 3-4. Jest to płyn do mycia który dolewa się do wody, krem do buźki po kąpieli (lekki), krem do pupy (Linomag, Sudocrem) i od czasu do czasu jakiś balsam do ciała. Raczej odchodzi się już od oliwek, choć raz na jakiś czas oczywiście można, ale bardziej na zasadzie masażu.
    Tak więc naprawdę im mniej tym lepiej, ale to wszystkie już wiemy :)

Należy zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykietach opakowań kosmetyków. Nie wszyscy znają się na składach, ale chodzi też o to, że czasem jest napisane, że dany kosmetyk można stosować od pierwszych dni dziecka, po czym na odwrocie, że po 1 miesiącu. Tak więc na pierwszy rzut kupujemy te, które nadają się od pierwszych dni.

Przygotowania do kąpieli:
    Wszelkie potrzebne rzeczy należy sobie wcześniej przygotować, żeby nie szukać albo nie zostawiać dziecka samego. Najlepiej jest kąpać w dwie osoby, ale oczywiście w pojedynkę też da radę ;)

Kładziemy maluszka na przewijaku i rozbieramy, oczyszczamy okolice pieluszkowe z zabrudzeń dokładnie, żeby tego brudu już nie wkładać do wody, w której będziemy myć dziecko. Bardzo często zdarza się, że wtedy dzieci sikają ;) Więc trzeba raz jeszcze obmyć pupkę chusteczkami nawilżonymi.
    Ręcznik zawieszamy sobie na ramieniu albo kładziemy w miejsce do którego tuż po wyjęciu z wody położymy dziecko.

Dziecko chwytamy jedną ręką za ramię, tak że kciuk oplata rączkę w ramieniu a reszta palców spoczywa na pleckach. Druga ręka wędruje pod pupę, a kciuk między brzuszek z nóżkę.

Wody w wanience na początek nie musi być wiele, tak żeby sięgało do bioderek. Więcej raczej jest nie wskazane, bo za bardzo nie można moczyć pępuszka.

Dolewamy do wody środek piorący :P i wkładamy dziecko, cały czas je przytrzymując. Jeśli kąpiemy w dwie osoby to jedna trzyma a druga myje, a jeśli w pojedynkę, to jedną trzymamy z drugą myjemy.

Myjemy tylko swoją dłonią, nie stosujemy gąbek ani myjek. Nie dość, że są siedliskiem bakterii, to niby miekkie dla nas, ale podrażniają delikatną skórę dziecka, jeśli trzemy. Ale to też już tu wiemy :)

Zaczynamy od góry, czyli od szyjki. Zagarniamy wodę z jej okolic (nie chlapiemy) i zwyczajnie przemywamy dłonią te okolica, pamiętając o przeróżnych zagięciach. I tak kierujemy się ku dołowi - rączki, brzuszek, nóżki na koniec okolica pieluszkowa. Tu też panuje zasada "od góry ku dołowi" zarówno u dziewczynek, jak i u chłopców. Jeśli nie boimy się przełożyć dziecka na brzuszek, trzymając go nad wodą, kiedy nóżki są w wodzie to robimy taki przewrót (jest specjalna technika, ale nie jestem w stanie jej opisać) i myjemy jeszcze plecki.
    Na sam koniec myjemy główkę ruchami okrężnymi.

Kąpiel powinna trwać 5-10 minut. W pomieszczeniu powinno być 25 stopni, a woda między 37 a 38. Niedoświadczeni rodzice najlepiej jak mają do tego termometr, później można sprawdzać "na łokcia".

Ok, skoro dziecko jest wykąpane, to kładziemy je na ręczniku i delikatnie osuszamy, ale nie trzemy! Raczej wklepujemy. Następnie kremujemy ciałko, używamy kremu do pupy. Na sam koniec pielęgnujemy buźkę - gazikiem z wodą przegotowaną przemywamy oczka w kierunku od uszka do nosa jednym zdecydowanym ruchem. Jeśli pojawia się wydzelina w uszku, to także gazikiem ją wydobywamy. nie stosujemy patyczków do uszu. Sprawdzamy drożność noska, ponieważ dziecko oddycha jedynie nim, a nie buzią. Jesli jest taka potrzeba - stosujemy fridę.
    Dziecko cały czas powinno być okryte, ale nie za długo, bo mokry ręcznik robi się zimy.
    I na sam koniec pielęgnujemy pępuszek. Najlepiej Octinaseptem.

Tak przygotowane dziecko ubieramy w pieluszkę, ale jeśli jest ciepło to pozwalamy mu powierzgać ze 2 minuty nogami na golasa, bo to dobre na gojenie się pępka ;)

Potem już piżamka/body/śpiochy i tyle ;)

Był też pokaz kąpieli w takim specjalnym wiaderku, ale wyszłam wtedy się wysmarkać i wykaszleć, co trochę trwało :P, więc nie widziałam, poza tym my mamy wanienkę i nie interesowało mnie to za bardzo :P

Kąpiel robimy 2-3 razy w tygodniu do roku, później jak dziecko zacznie raczkować to codziennie. W dni kiedy nie ma kąpieli pielęgnujemy zawsze buźkę i pupkę dziecka, tak jak wyżej. Ma to być rytuał, który dziecko uspokoi i przygotuje do snu.

Położna pokazywała nam różne kosmetyki i inne specyfiki. Pokazywała także różne zastosowania rożka. Powiem, że nie wiedziałam o tylu jego zastosowaniach.

No i przez pierwszy rok nie stosuje się żadnych poduszek. Jedynie można włożyć takiego klina pod materacyk.

A najwięcej śmiechu było przy tym, kiedy położna powiedziała o takim aspiratorze, który podłącza się do odkurzacza :D Ja o nim wiedziałam, ale widać większość nie :D

No to co szkoła to inna szkoła.

Ja powiem co u nas się dowiedziałam co jest innego u Idy
    Kąpiemy codziennie - chodzi bardziej o sam rytuał kąpieli. Myjemy główkę aby dziecko przyzwyczaiło się do wody na głowie.
    Pępuszek można jak najbardziej moczyć bo kąpiel nie trwa pół godziny tylko zazwyczaj na początku 5-8 miniut - chodzi o rytuał. Na zasadzie nawet wiaderka w którym się kąpie dziecko dziecko jest zamoczone po szyje więc pepuszek jest moczony.
    Na początku nie używa się żadnych środków piorących - ale oczywiście jak kto chce.
    Uszy ( nie pamietam przez ile mam gdzieś zapisane) nie ruszamy.
    No i przy czyszczeniu jamy ustnej na podniebieniu jest biały nalot nie ruszamy i go.

A i zamaczamy pierw nóżki dziecka - bardzo często moczą pośladki a to błąd nawet spytala się czy my wchodzimy pupa do wanny czy pierw nogi wkładamy :)
    A i ręcznik najlepiej delikatnie podgrzać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 12:48

weronika86 lubi tę wiadomość

• Eweliśka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzaryMary wrote:
    mój tylko pytał : mamy już to?, kupiliśmy już ten sudocrem?, a to też mamy ? nosz kuwa !! tak, mamy kochanie ale to ja kupowałam i godzinami wybierałam fajfusie jeden ;)

Haha mój w zeszłym roku jeszcze kupił sobie ksiażke pierwszy rok z życia dziecka, no i ostatnio chyba ze 2 strony przeczytał, pyta się mnie ile mam staników do karmienia:P

Bambi85, iwonka1077, CzaryMary, lysinka lubią tę wiadomość

ug37roeq6z3ep1sa.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Y

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 15:51

CzaryMary, weronika86 lubią tę wiadomość

• Bambi85 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bardzo sa zabawni Ci nasi mezczyzni : P

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweliśka wrote:
    Haha mój w zeszłym roku jeszcze kupił sobie ksiażke pierwszy rok z życia dziecka, no i ostatnio chyba ze 2 strony przeczytał, pyta się mnie ile mam staników do karmienia:P

hahahah dobry jest!! mój książki nie weźmie na pewno do ręki. Ostatnio włączałam mu filmik na yt jak przewijać dziacko, to udawał, że patrzy. jedno oko w komp, drugie w tv. i siedział taki zezowaty !

A z tymi kąpielami dziewczyny to nie dajmy się zwariowac. ważne są ogólne zasady. temperatura wody, bezpieczne trzymanie dzidziusia. a to czy zaczniemy od wkładać go do wanny od nózek czy od dupki strony to chyba nie jest ważne. z resztą ja zawsze będę powtarzać. mamy coś takiego jak intuicja!! :)

ida - pewnie masz rację. przytoczyłam tylko słowa mojego lekarza, który pewnie w skrócie powiedział, że jest to wskazanie. nie powiedział od ilu cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2015, 12:58

Bambi85, Eweliśka, Ida, mantissa, weronika86 lubią tę wiadomość

• Bambi85 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iWONKA lansinoh chyba, ja je kupilam w geminie wlasnie, ale dziewczyny polecaly jeszcze z rossmanna wiec tam planuje dokpic jeszcze

ex2bj44j3vvmhqd0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzaryMary wrote:
    hahahah dobry jest!! mój książki nie weźmie na pewno do ręki. Ostatnio włączałam mu filmik na yt jak przewijać dziacko, to udawał, że patrzy. jedno oko w komp, drugie w tv. i siedział taki zezowaty !

A z tymi kąpielami dziewczyny to nie dajmy się zwariowac. ważne są ogólne zasady. temperatura wody, bezpieczne trzymanie dzidziusia. a to czy zaczniemy od wkładać go do wanny od nózek czy od dupki strony to chyba nie jest ważne. z resztą ja zawsze będę powtarzać. mamy coś takiego jak intuicja!! :)

Ej co do tej pupki to się nie zgodzę :P Bo jak bym miała siadać dupą do wanny to tak się nie da :D Lepiej się temperatura przyswaja przez nogi :P Ale zgodzę się z intuicja. Nam położna zawsze mówi że my jesteśmy rodzicami i to są nasze dzieci i bedziemy robili jak chcemy bo to będą nasze błędy albo powodzenia

CzaryMary lubi tę wiadomość

• Ida Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Y

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 15:52

Angela89, CzaryMary, weronika86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Ej co do tej pupki to się nie zgodzę :P Bo jak bym miała siadać dupą do wanny to tak się nie da :D Lepiej się temperatura przyswaja przez nogi :P Ale zgodzę się z intuicja. Nam położna zawsze mówi że my jesteśmy rodzicami i to są nasze dzieci i bedziemy robili jak chcemy bo to będą nasze błędy albo powodzenia

i dobrze kobita gada :)
    wiecie co, idę do tych mikro ciuszków. boje się ich!! :)

Eweliśka, mantissa lubią tę wiadomość

• iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambi85 wrote:
    iWONKA lansinoh chyba, ja je kupilam w geminie wlasnie, ale dziewczyny polecaly jeszcze z rossmanna wiec tam planuje dokpic jeszcze
    no wlasnie nie ich aktualnie w gemini a chce juz dzis to miec z glowy to moze i rosmanie kupie :)

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę męża obudzić a głodna się robię niech mi zrobi drugie śniadanie - biedny z nocnej służby wrócił a ja taka nie dobra uhuhuh

• Ida Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    T

• sylvia007 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musiałam trochę odpocząć, bo pomimo leżenia, to kiepsko jakoś dzisiaj że mną. Co do mięty, to nie wolno pić w ciąży naparu z mięty polnej, z pieprzowej można spokojnie. Co do szkoły rodzenia, to ja byłam bardzo zadowolona z informacji-ciekawostek, takich, których nawet z książek można się nie dowiedzieć np. jak powinno wygladac ciemiączko, co kiedy się zapada lub uwypukla, co robić kiedy pojawia się potówki, ale też co robić kiedy pojawi się depresja porodów i różne inne takie. Moja połozna nie nazywa wogóle tego szkołą rodzenia, tylko szkołą dla przyszłych rodziców

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam przedporodowa tylko z powodu ograniczeń wynikających z oszczędzania się ;p

• Fasia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiepsko się dziś mam .. głowa boli, oczy bolą, jest mi niedobrze, w pachwinie ciągnie .. koooooszmar! Chyba ciśnienie leci ...

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • Ida Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    H

CzaryMary lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    Kiepsko się dziś mam .. głowa boli, oczy bolą, jest mi niedobrze, w pachwinie ciągnie .. koooooszmar! Chyba ciśnienie leci ...

oho... kolejna :/ Fasia u mnie się tak zaczynała ta grypa :( napij się herbaty z cytryną, może masz kwiat lipy? leż w łóżku i nie wyłaź nigdzie. olej też te wózki na razie. naprawdę coś wisi w powietrzu. Szkoda żebyś się męczyła a przede wszystkim szkoda Julinka.

• sylvia007 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Mój mąż też się zajarał i już mówi, że on będzie kąpał. I powiedział, że przecież farelkę musimy kupić! :D
    U nas też na początku mąż kąpał, ma duże dłonie i przedramienia i Gabi idealnie się na nich układała, a on był taki dumny z siebie :-) później ja ją ubierałam, a on nosił i przytulał i tak sobie słodko na jego ramieniu zasypała

lysinka, Eweliśka, Ida lubią tę wiadomość

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary możliwe, że to jakieś przeziębienie, a może to ta noc? Ja jak źle śpię w nocy to później w dzień czuję się właśnie jak na chorobę. Ciekawe jak to będzie z dzieckiem i nieprzespanymi nocami .. jak zombie będę chodzić! A gdzie tu pranie zrobić, posprzątać, zająć się dzieckiem i obiad ugotować!

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
‹‹ 2657 2658 2659 2660 2661 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ