X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Jaga Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEj słoneczka
    Naskrobałyscie jak zawsze , sporo musze doczytać bo nie w temacie jestem.

U nas dalej chorobowo, mąż i syn do piątku na antybiotyku bo Ł nie pomogło zbytnio a Marceli ma teraz zapalenie 2 ucha. Ehhh

Krystii ja wczoraj wylądowałam u stomatologa z bólem zębów i szczęki. 15 mam kolejną wizyte. Założył mi antybiotyk w ząbka i przestało boleć. Mam nadzieję , że nie zje mi dzidek zębów tak jak Marceli. Przed ciążą z nim nie miałam z zębami problemów , po ciąży p-rawie każdy do leczenia :(

Co do szczepień , ja będę szczepiła tak jak młodego prywatnymi szczepionkami skojarzonymi.
    Zawsze jest ryzyko powikłań , tak samo jak podanie jakiegoś leku bo dziecko jest chore czy podanie antybiotyku. Mój mąż jak był mały po podaniu gentamycyny miał zapaść. Do 7 roku życia nie chodził a w wieku szkolnym grał w drużynie piłkarskiej. Nikt nie wiedział , że tak zareaguje na antybiotyk a ten był potrzebny bo był chory. Mój syn zaraz po urodzeniu miał podany ten sam antybiotyk bo zaraziłam go wirusem jak byłam chora w 3 trymestrze i lekarze wiedzieli , że jest 50 % , że też będzie uczulony. Dodatkowo ten lek upośledza często słuch u noworodków. Wyraziłam zgode na podanie leku bo żaden inny antybiotyk nie pomógłby mu. Wybrałam i nie żałuje. Dziecko zdrowe i słyszące. Dlatego uważam nieszczepienie dzieci za ( moim zdaniem) głupotę.

Co do pieluchowania nie wariujmy , wystarczy dziecko odpowiednio układać na sobie czy jak leży. Pozycja żaby. Ja nie pieluchowałam i nie wpadło mi to nawet na myśl. Ale ja mam poprostu inne podejście niż wiele z Was.

Ja mam już wózek , łóżeczko i w sumie wszystko co mi potrzebne będzie. Nie wydałam , żadnych rzeczy po Marcelim bo wiedziałam , że chce praktycznie od razu 2 dziecko. Z tym praktycznie od razu trochę się zeszło ale się udało. Rzeczy mam popakowane w worki próżniowe, reszta jest do niedawna używana bo co mi po małym zostało używała do niedawna moja siostra :). Więc mam teraz 2 komplety w sumie na chłopców:) Wiele rzeczy mam z metkami ,i sporo rzeczy nie używanych nigdy bo kupiłam a było mi niepotrzebne. Jest trochę rzeczy które muszę dokupić ale to już na końcówce ciąży.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Ja mam jutro wizytę ale chyba bez usg. Muszę iść po receptę i pogadać o moich skokach ciśnienia:(

Wrzucę wam moje brzuszysko z zeszłego tygodnia. Tylko się nie przeraźcie.

http://zapodaj.net/bb121d37927c4.jpg.html

Lili
    201504074965.png
    Marcel
    200911061762.png
  • mantissa Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adk_1989 wrote:
    Wiecie co, mam pomysł ale nie mam pojęcia jak go zrealizować. Bo pojawiło się już tutaj dużo fajnych linków do ciekawych informacji (był taki o karmieniu piersią, który już zgubiłam a chciałam sobie go zapisać) i pomyślałam, że mogłybyśmy sobie stworzyć taką bazę właśnie z linkami do ciekawych artykułów, gadżetów, tanich sklepów. Tylko naprawdę nie mam pomysłu jak to zorganizować. Jestem totalnie nietechniczna. Może któraś z was ma na to pomysł. A może uważacie, że to zbędny pomysł?

Ja mogę to zrobić, w postaci takiej tabelki, jak nasza lista, żeby każdy mógł uzupełniać. I dodatkowo, jeszcze jedną z typami wózków, na pewno przyda się tym z nas, które kompletnie nie mają pojęcia z czego wybierać i z czym to się je (np. ja. :P)

Szkielet tabelki mogę zrobić jakoś na dniach, ale pouzupełniać to pewnie dopiero jak z wakacji wrócę, bo jednak przekopywanie się przez wątek trochę mi zajmie. :) Chyba, że ktoś będzie się chciał wcześniej w uzupełnianie pobawić. co wy na to? :)

KasiaKwiatek lubi tę wiadomość

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • sylvia007 Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kluska wrote:
    Ja w piątek miałam USG u swojego gina, dzidziuś miał 47 mm i najpierw widział siusiaka a potem pipkę więc to chyba troszkę za wcześnie żeby określić płeć bo narządy u tak malutkich płodków wyglądają bardzo podobnie i określenie nie będzie wiarygodne moim zdaniem.
    U mojego dzidziolka niby mogłoby już coś widać bo wczoraj miał 8 cm, ale ja po pierwsze byłam bez męża na usg więc nawet się nie nastawiałam na poznanie płci, a po drugie to najzwyczajniej zapomniałam o tym podczas wizyty. Ja też byłam wczoraj na usg na nfz ( w czwartek miałam u swojego prywatnie) i powiem wam, że byłam zdziwiona, że wszystko ładnie pomierzył, pokazywał mi gdzie jest nosek, oczka, gdzie jest żołądek i różne takie. Wszystko co oglądał to mi opisywał. Byłam pod wrażeniem, bo z córką tylko raz byłam na nfz, to nic się nie dowiedziałam, opisu i zdjęcia też nie dostałam. Teraz chodzę na nfz do nzoz i właściciele ściągają tylko dobrych specjalistów, ten gin który robił mi usg dojeżdża 80 km do nas.

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • sylvia007 Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mantissa wrote:
    Ja mogę to zrobić, w postaci takiej tabelki, jak nasza lista, żeby każdy mógł uzupełniać. I dodatkowo, jeszcze jedną z typami wózków, na pewno przyda się tym z nas, które kompletnie nie mają pojęcia z czego wybierać i z czym to się je (np. ja. :P)

Szkielet tabelki mogę zrobić jakoś na dniach, ale pouzupełniać to pewnie dopiero jak z wakacji wrócę, bo jednak przekopywanie się przez wątek trochę mi zajmie. :) Chyba, że ktoś będzie się chciał wcześniej w uzupełnianie pobawić. co wy na to? :)
    Ja jestem za!!! :-)

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MANTISSA jestem za:) tylko zrób coś co każdy będzie mógł otworzyć:) :D

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaga wrote:
    HEj słoneczka
    Naskrobałyscie jak zawsze , sporo musze doczytać bo nie w temacie jestem.

U nas dalej chorobowo, mąż i syn do piątku na antybiotyku bo Ł nie pomogło zbytnio a Marceli ma teraz zapalenie 2 ucha. Ehhh

Krystii ja wczoraj wylądowałam u stomatologa z bólem zębów i szczęki. 15 mam kolejną wizyte. Założył mi antybiotyk w ząbka i przestało boleć. Mam nadzieję , że nie zje mi dzidek zębów tak jak Marceli. Przed ciążą z nim nie miałam z zębami problemów , po ciąży p-rawie każdy do leczenia :(

Co do szczepień , ja będę szczepiła tak jak młodego prywatnymi szczepionkami skojarzonymi.
    Zawsze jest ryzyko powikłań , tak samo jak podanie jakiegoś leku bo dziecko jest chore czy podanie antybiotyku. Mój mąż jak był mały po podaniu gentamycyny miał zapaść. Do 7 roku życia nie chodził a w wieku szkolnym grał w drużynie piłkarskiej. Nikt nie wiedział , że tak zareaguje na antybiotyk a ten był potrzebny bo był chory. Mój syn zaraz po urodzeniu miał podany ten sam antybiotyk bo zaraziłam go wirusem jak byłam chora w 3 trymestrze i lekarze wiedzieli , że jest 50 % , że też będzie uczulony. Dodatkowo ten lek upośledza często słuch u noworodków. Wyraziłam zgode na podanie leku bo żaden inny antybiotyk nie pomógłby mu. Wybrałam i nie żałuje. Dziecko zdrowe i słyszące. Dlatego uważam nieszczepienie dzieci za ( moim zdaniem) głupotę.

Co do pieluchowania nie wariujmy , wystarczy dziecko odpowiednio układać na sobie czy jak leży. Pozycja żaby. Ja nie pieluchowałam i nie wpadło mi to nawet na myśl. Ale ja mam poprostu inne podejście niż wiele z Was.

Ja mam już wózek , łóżeczko i w sumie wszystko co mi potrzebne będzie. Nie wydałam , żadnych rzeczy po Marcelim bo wiedziałam , że chce praktycznie od razu 2 dziecko. Z tym praktycznie od razu trochę się zeszło ale się udało. Rzeczy mam popakowane w worki próżniowe, reszta jest do niedawna używana bo co mi po małym zostało używała do niedawna moja siostra :). Więc mam teraz 2 komplety w sumie na chłopców:) Wiele rzeczy mam z metkami ,i sporo rzeczy nie używanych nigdy bo kupiłam a było mi niepotrzebne. Jest trochę rzeczy które muszę dokupić ale to już na końcówce ciąży.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Ja mam jutro wizytę ale chyba bez usg. Muszę iść po receptę i pogadać o moich skokach ciśnienia:(

Wrzucę wam moje brzuszysko z zeszłego tygodnia. Tylko się nie przeraźcie.

http://zapodaj.net/bb121d37927c4.jpg.html
    Ja przed ciązą leczylam zęby a zostal taki jeden do zrobienia i zaczoł wspominać o sobie .No nic plombe zalozy bialą jak nie trza bedzie leczyc kanalowo .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2014, 12:14

• Robotka1 Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KRYSIA czemu po większości wypowiedzi dajesz znak zapytania??:) nie wiem nigdy czy pytasz o coś czy potwierdzasz:P

Rudzia, KasiaKwiatek, Fasia lubią tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
  • sylvia007 Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaga jaki super brzusio!!! Ja jak byłam wczoraj na usg to gin do mnie: a co Pani jeszcze w normalnych spodniach chodzi? No wkurzył mnie tym strasznie. Ja mam nadprogramowe kg, ale teraz mam wrażenie, że moje spodnie normalne jakieś takie luźne w brzuchu się zrobiły.
    Co do szczepienia to ja się z tobą Jaga w 100% zgadzam i też będę szczepiła skojarzonymi szczepionkami tak jak i córkę. Szerokich pieluch też nie zamierzam nakładać, bo to bardzo dla dziecka nie wygodne, a wystarczy je odpowiednio układać. No chyba, że dzidzia ma wrodzoną wadę, ale wtedy to lekarz decyduje co należy robić.
    A i dziewczyny powiem wam, że już jak te nasze dzidzie się urodzą to musimy je jak najwcześniej kłaść na brzuszku, bo to i na kształt główki ma ogromny wpływ i na bioderka, a nawet na tempo rozwoju.

KasiaKwiatek lubi tę wiadomość

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • mantissa Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    MANTISSA jestem za:) tylko zrób coś co każdy będzie mógł otworzyć:) :D
    Będę się bardzo starać, żeby w ustawieniach było wszystko dostępne dla wszystkich. :P To jak już ulepię te tabelki, to może przypniesz, że przy pierwszym poście, co? :)

Jaga, taki brzuchol w 10 tyg? Wstydź się. :P A tak serio to zazdroszczę. :) Chociaz mi też już się troszkę powiększył. :) (wybaczcie wystrój pokoju, to u wujków :P)

s3NOIP.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2014, 12:08

Krysti, Robotka1 lubią tę wiadomość

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • ziolko Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie Wy już macie brzuchy!! ja to ze swoim jestem daleeeekooo ;) myślicie, że kiedyś urośnie? :P

Aniołek 07.05.2014r.- 10tc.
    Synek 19.04.2015r.
    3i49vcqg486cyhk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    KRYSIA czemu po większości wypowiedzi dajesz znak zapytania??:) nie wiem nigdy czy pytasz o coś czy potwierdzasz:P
    Jakoś tak :) czasem wychodzi :) iphona mam i jak szybko pisze to mi się nacisnie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2014, 12:16

Robotka1 lubi tę wiadomość

• Justinka Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jacie Jaga ale duży brzusio! :) Super :) ja mam połowę mniejszy, jakoś tak ;) oczywiście wieczorem, ciężko go ukryć, rano jeszcze daję radę ;)

A jeszcze właśnie był temat pieluchowania i bioderek. Ja od początku używałam pampersy firmy pampers ;) i na prawdę na początku trochę tego szło.. bo co karmienie siku albo kupka, a mój synek jadł praktycznie non stop ;) co do wkładania dodatkowej pieluchy nie stosowałam, ale na usg bioderek wyszło wszystko ok, bo pewnie gdyby był jakiś problem lekarz zaleciłby. Później chyba jak miał jakoś 9 miesięcy przerzuciliśmy się na DADY i jesteśmy zadowoleni, a niestety nadal je używamy, walczymy z odpieluchowaniem, ale trochę to trwa ;) Podziwiam kobiety które lecą na tetrowych, więc Krysti szacun :)

Anielka 10.04.2015 /// 3620 g 56 cm
    201504101680.png
    Tymon 28.09.2012 /// 3830 g 58 cm
    683907699a.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wam!
    Nadrobilam troche.
    Fasiatrzymam kciuki! Nie martw sie! Ktos jeszcze mial dzis na 12 to tez mysle o was!

Mierzylam moja suknie slubna i powiem wam ze kamien z serca. Pasuje i nic nei gniecie mimo gorsetu :)
    Ale ja brzuch mam. Mowcie co chcecie, ze brzuch to dopeiro w 6tym miesiacu ale ja swoje widze :P. Zreszta nei tylko ja. Wczoraj pokazalam kolezance (wlasnie urodzila) i mowi" No, ty naprawde masz juz brzuszek ;)".

Co do szczepionek to to tdudna sprawa.
    Przeczytalam ten artykul ktory ktos wkleil. Jest tam jedno zdanie ktore mnie rozzloscilo:
    "Trzeba przypomnieć, że znaczny wkład w ten zysk koncernu mają polscy urzędnicy, bezmyślnie wymuszając ustawowo szczepienie dzieci na nieistniejące choroby, już w pierwszej dobie życia. "
    Cos podobnego slyszalam juz od znajomych. Po co szczepic dzieci na choroby ktorych juz prawie nie ma a napewno nie w Europie.
    Rece mi opadaja. Nie ma bo dzieci sa szczepione! Wlasnie dlatego te choroby "wyginely", ale wroca jesli duzo osob przestanie dzieci szczepic.
    Jedynie zastanawia mnie szczepienie na gruzlice szczepionka BCG. Z tego co wiem to ta szczepionka jest malo skuteczna.

ziolko lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • ziolko Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka, właśnie! niektóre choroby już zaczęły wracać i ludzie się dziwią czemu. No skoro nie szczepią dzieci to niestety będzie się tak działo.

Super, że suknia pasuje!! to będzie piękny dzień w Waszym życiu :)

Aniołek 07.05.2014r.- 10tc.
    Synek 19.04.2015r.
    3i49vcqg486cyhk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie taki brzusio juz:) http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7b8922eca6d.jpg

sylvia007, ziolko, lunia79 lubią tę wiadomość

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dzisiaj tez se fotke strzele i wam wkleje :P

No mowie wam jaka ulga z ta suknia. Ja juz kupilam nawet krotka zeby sie przebrac a w niedziele po jedzeniu bylam bliska placzu jak myslalam ze w moja kiecke nei wejde. A tu wszystko bez problemu :)

Czy NY nie miala w ten weekend wesela???

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Justinka Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak NY miała wesele :) Pewnie odpoczywa :)
    Robotka wysłałam ;) tylko proszę się nie śmiać :P

Lali lubi tę wiadomość

Anielka 10.04.2015 /// 3620 g 56 cm
    201504101680.png
    Tymon 28.09.2012 /// 3830 g 58 cm
    683907699a.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justinka wrote:
    Tak NY miała wesele :) Pewnie odpoczywa :)
    Robotka wysłałam ;) tylko proszę się nie śmiać :P
    oj Justi coś Ty zwariowała:) pełen profesjonalizm:D dzięki idę kuknąć:D

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
  • lunia79 Przyjaciółka

Wysłany: 30 września 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka kochane. Jestem po usg :D ufff wszystko w porządku ;)
    NT 1mm
    BPD 22mm
    CRL 68mm
    średni wiek ciąży 13 tydzień, termin wg usg 7 kwiecień, czyli dwa dni różnicy tylko, bo wg om 5 kwiecień :D

Robotka1, Justinka, sylvia007, ziolko, KasiaKwiatek, Krysti, kluska, MartaAlvi lubią tę wiadomość

zi133e3kzeucxr7e.png
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 30 września 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lunia79 wrote:
    Hejka kochane. Jestem po usg :D ufff wszystko w porządku ;)
    NT 1mm
    BPD 22mm
    CRL 68mm
    średni wiek ciąży 13 tydzień, termin wg usg 7 kwiecień, czyli dwa dni różnicy tylko, bo wg om 5 kwiecień :D

No to super!

lunia79 lubi tę wiadomość

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
‹‹ 302 303 304 305 306 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ