Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Opowiadam ciekawe rzeczy z warsztatów:
Dziecko płacze nie tylko gdy ma kolkę. Przyczyny niewyjaśnionego płaczu to przeważnie:
1 ból ucha- laryngolog
2 ból brzucha
a) stan zapalny układu moczowego- badanie ogólne moczu, posiew
b) zatrucie pokarmowe- badanie kalu
c) kolka
3 ból głowy (migrena, zapalenie opon mózgowych, wirus)
Kolka to niewyjaśniony płacz trwający co najmniej 3 h przez 3 dni w tyg i przez 3 tyg- tzw reguła 3. Dotyczy zdrowych dzieci. Powiązana z psychika noworodka. Częściej występuje w rodzinach gdzie rodzice sie kloca i wśród rodzin dobrze sytulowanych tzw. Białych kołnierzyków,przeważnie u matek miedzy 30 a 40 r. Zycia, matek zestresowanych, częściej u matek odpowiedzialnych, świadomych i przejmujących sie. Takie statystyki;)
Na kolke najlepszy jest masaż brzuszka, symetykon bo rozbija pęcherzyki gazu i jest w 100% wydalany. Najwyższe stężenie symetykonu ma espumisan 100mg. Lepszy niż sab simplex.
Przy zakrztuszeniu należy niemowlę, trzymając za żuchwę, brzuszkiem do dołu, pochylić glowa w kierunku podłogi tak żeby glowa byla poniżej Twoich kolan i uderzać plaska dłonią miedzy lopatkami dziecka takim ruchem przesuwającym w kierunku główki. Zasada gdy dziecko nie oddycha lub tylko lapie powietrze nieprawidłowo to 5 uderzeń na 5 uciśnięć palcami (na wysokości mostka, dalej głową w dół, ale tym razem na plecach). Trzeba zaglądać do ust i jeśli zobaczymy ciało obce to należy wyciągnąć. Jesli nie pomoże to reanimacja.
Reanimacja u noworodka to 5 wstępnych wdechów obejmujących nosek i usta potem 30 uciśnięć na 2 wdechy.
A i taka ciekawostka ze warto wprowadzać tez rytuał poranka. Np odsłonięcie rolet, jakiś inny stały punkt programu:) no i kapiel codziennie. Dzieki niej dziecko odczuwa ze zbliża sie noc i zmiana rytmu karmień i szybciej sie wycisza i usypia.warto po kąpieli dodać kołysankę lub bajkę juz od pierwszych dni życia.
Bylo super, fajna organizacja, przewijak, pampersy, mata dla dzieci,zabawki, miejsce na wózki, podgrzewacze do butelek. Dużo gratisów i nagród
PS. Acha i uczymy dzieci pic wode! Oczywiście nie teraz tylko w swoim czasie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2015, 20:00
mantissa, maggie86, Lali, hwesta, Fasia, Aguś86, Justinka, MartaAlvi, lysinka, KasiaKwiatek, weronika86, Gosha lubią tę wiadomość
-
Ja podaję Actiferol 7mg 3x dziennie. Póki co poza upierdliwym podawaniem mleka w butelce i ulewaniem na fioletowo nic się nie dzieje.
Angela, ściągalas 15+15 min cży 30+30?
Haneczka, fajny opis i przyczyny też. Szkoda tylko ze nie można samemu zdiagnozowac. TŻ już uważa se jestem przewrazliwiona to co dopiero jakbym z płaczem do lekarza od razu leciala. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Oszukany Julek śpi do tej pory.
maggie86, misia83, mimka84, Lwica, Angela89, Rudzia, sylvia007, lysinka, Lali, Ida, hwesta, Aguś86, Fasia, liwi, Justinka, MartaAlvi, Militta110816, KasiaKwiatek, haneczka, weronika86, Gosha lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU nas rumakowanie caaaaly wieczór
juz chciałam mleko mm podać bo normalnie ryk i ryk a laktator mi ściągnął z 10 ml a jak ścisne sutki to leci... Wiec mleko jest, teraz wykapałam ja i karmie , spi na cycku i je , licze ze ładnie odbije i zaśnie i pospi do 3. Ta poduszka to mały rogal czy taka ciążowa do spania?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2015, 21:46
-
nick nieaktualny
-
Ja tylko na sec PRZEPRASZAM
Ale jestem oburzona! Ludzie na prawdę są hmmm świniami... czy może tylko ja mam jakiś problemWidziałyście że ktoś wykasował wszystkie informacje w plikach exelowskaich z pierwszej strony - co są linki... ??? nosz kurde, komuś to przeszkadzało??? i jeszcze w pliku gdzie były wszystkie nasze dane ktoś napisał ch*j
smutne to..
-
Jeszcze mam pytanie do militta bo mnie to zaintrygowało, dobrze widzę że Wy macie chrzciny w sobotę??? Nie było problemu w kościele? Macie specjalną msze, czy jak to jest?? Pytam bo u mnie jest masakra z ustaleniem terminu, więc może sobota podpasuje..