Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Przepis na dużą blachę
Składniki ciasta:
3 gorzkie czekolady(Wedla!), 1 niepełna szklanka cukru, ½ kostki masła, 7 jajek
Składniki masy:
1 serek mascarpone, 3 łyżki cukru, 1 duża i 1 mała śmietana 30% (w kartoniku Łaciata!)
CIASTO Roztopić w rondelku masło z pokruszona w kostki czekoladą (dwie kostki czekolady pozostawić do dekoracji). Po dokładnym roztopieniu i wymieszaniu na gładko odstawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić jajka (2 całe i 5 żółtek) z połową cukru. Po ubiciu jajek dodać ostygniętą masę czekoladową, dokładnie wymieszać. Ubić pozostałe białka z resztą cukru i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną i posypaną mąką, wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu ma opaść i popękać.
MASA Ubić śmietanę z cukrem dodając go pod koniec ubijania. Dodać serek mascarpone i wyłożyć na ostygnięte ciasto. Jako dekoracji użyć potarkowanej, odłożonej wcześniej czekolady. Smacznego!
Krysti, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKrysti wrote:Ja bym tiramisu zjadła :Dmmmm albo taką zwykłą pospolitą babkę
Noo ale z lukrem cytrynowymmniam
smaka mi zrobicie, ja jak zaczęłam piec to piekłam co drugi dzień tylko ciasta rozdawałam teraz już raz w tygodniu nieraz weny nie mam to co drugi
Krysti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KasiaKwiatek wrote:hej dajcie no przepis na to brownie
jutro bym zrobiła mniam
A ja robię wg przepisu Anny Starmach z książki "Pyszne 25"
CZEKOLADOWE BROWNIE
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
pół szklanki wody
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych
Przygotowanie:
Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.KasiaKwiatek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAngela89 wrote:Noo ale z lukrem cytrynowym
mniam
smaka mi zrobicie, ja jak zaczęłam piec to piekłam co drugi dzień tylko ciasta rozdawałam teraz już raz w tygodniu nieraz weny nie mam to co drugi
jej niech juz mama przyjeżdża ona to ciacho piecze ja cię piernicze
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKrysti wrote:Mmmmm nie róbcie smaka na te wasze ciasta bo zaraz mojego wyślę gdzie do restauracji by mi tiramisu pryniósl. Do włoskiej nie daleko
ostatnio jadłam tam było pyszne mmmmm
Ja ostatnio się wkurzyłam bo zamówiłam tiramisu i było oszukane bo robione na jakimś kremie dla mnie musi być na mascarpone innego nie zjem ;/ Byłam zła bo było takie za słodkie -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAngela89 wrote:Ja ostatnio się wkurzyłam bo zamówiłam tiramisu i było oszukane bo robione na jakimś kremie dla mnie musi być na mascarpone innego nie zjem ;/ Byłam zła bo było takie za słodkie
-
Powiem tak, przynajmniej u mnie tak było, chyba zresztą już Wam pisałam... jak dostałam synka zaraz po porodzie, wszystkie godziny wcześniejsze mi się ulotniły, dostałam nowej energii, siły i byłam przeszczęśliwa
Co do macierzyństwa jest to cudowna sprawa i dzieci są w każdym wieku przecudne, chociaż najlepsze do 3 rokuale ja najgorzej wspominam nocne wstawania, jej to jakiś koszmar dla mnie był
niestety potrzebuję chociaż 5-6h ciągłego snu, a mój mały głodomorek potrafił się budzić nawet co 2h
często karmiąc po prostu przysypiałam... a później przez dzień kiepsko się czułam... ale są też dzieci które przesypiają dłużej, lub całe noce
więc spokojnie!
ogólnie dzieci mimo to mogłabym mieć nawet 5-cioro
Krysti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Auro wrote:Mam takie pytanie z innej beczki. Czy warto się pofatygować do sklepu Smyk Megastore pooglądać wózki czy lepiej w jakimś innym sklepie?
Auro ja mam wózek więc nie pomogę -
nick nieaktualnyJustinka wrote:Powiem tak, przynajmniej u mnie tak było, chyba zresztą już Wam pisałam... jak dostałam synka zaraz po porodzie, wszystkie godziny wcześniejsze mi się ulotniły, dostałam nowej energii, siły i byłam przeszczęśliwa
Co do macierzyństwa jest to cudowna sprawa i dzieci są w każdym wieku przecudne, chociaż najlepsze do 3 rokuale ja najgorzej wspominam nocne wstawania, jej to jakiś koszmar dla mnie był
niestety potrzebuję chociaż 5-6h ciągłego snu, a mój mały głodomorek potrafił się budzić nawet co 2h
często karmiąc po prostu przysypiałam... a później przez dzień kiepsko się czułam... ale są też dzieci które przesypiają dłużej, lub całe noce
więc spokojnie!
ogólnie dzieci mimo to mogłabym mieć nawet 5-cioro
dzieci moj mi juz mówi ze zaraz po porodzie robi drugie
Hahaha mówi ze jestem w kwiecie wieku imam rodzic bo pozniej moze byc juz zapóźno ooo:)
Justinka lubi tę wiadomość
-
Wróciłam od gin i co musiałam trafić oczywiście na tą pieprznietą polożną. U nas jest tak, że najpierw idziesz do położne i ona Cię waży mierzy ciśnienie i dopiero idzie sue do gin. No więc wchodzę do tej położnej, a ona do mnie: a pani to jest w ciąży??? Bo wogóle Pani nie wygląda. Później pyta się mnie który to tydzień, więc mówię, że 16tyg0d, a ona do mnie, że chyba nie. No myślałam, że ją tam rozniosę!!! Oczywiście nie dała mi dzidziusia posłuchać, no bo przecież za wcześnie.
-
nick nieaktualnyAuro wrote:Mam takie pytanie z innej beczki. Czy warto się pofatygować do sklepu Smyk Megastore pooglądać wózki czy lepiej w jakimś innym sklepie?
Byłam w smyku na początku i zrobiłam wstępne rozeznanie ale dużo wózków oni nie mają dlatego wybrałam również się do innych hurtowni -
No właśnie ja jestem z małej miejscowości, więc u siebie nie mam szans na takie wymyślne wózki jakie oglądałam na tym forum, a bardzo mi się podobały. Jutro jedziemy do Olszytna i miałam nadzieję zaciągnąć męża, tak przy okazji, do jakiegoś takiego wózkowego sklepu
Krysti lubi tę wiadomość