Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Polarisa, mysle ze juz można zacząć, moja Ania siedziała juz na nocniczku mając 8,5 miesiąca, na ta chwile nocnik odrzuciła bo nie ma czasu.
Ale musze sie zmobilizować i znów wdrożyć nocnikowanie. -
MłodaDama wrote:U nas 12 zebow na horyzoncie hehe I 11kg z wazenia pod koniec czerwca.
To ja sie pochwale , bo tu nie pisalam. Po polowkowych wszystko dobrze I bede miala wymarzona coreczkebedzie Hania
MłodaDama gratuluję córci! Mnie też się marzy dziewczynka, ale na razie lekarka stwierdziła, że raczej chłopak (coś mu wystaje między nogami), ale jeszcze z M mamy nadzieję...
najważniejsze, że wszystko dobrze!
Baardzo dawno tutaj nie zaglądałam, wybaczciepostaram się co nieco nadrobić, ale z czasem krucho... same wiecie
Nasz Łobuz ostatnio ma jakiś skok chyba, bo zaczął wybrzydzać przy jedzeniu, wypluwać z buzi to, co wcześniej bez problemu jadał i wyrzucać jedzenie na podłogę bez opamiętania... na razie próbuję go przetrzymać "na głodzie", jak wyrzuci po raz n-ty swoją porcję, ale nie wiem czy nie skapituluję i nie będę mu dawać tylko tego, co akceptuje, czyli kanapek z gotowanym kurczakiem i bananów ;P
Czy też zauważyłyście, że dzieci stały się "trudniejsze"? -
Polarisa90 wrote:Cześć dziewczyny ; ) czy uczucie juz swoje pociechy korzystać z nocnika? Tak się zastanawiam czy nie zacząć teraz w wakacje bo później może być gorzej. Jak myślicie może juz rozumieć po co służy nocniczek ??
czy to jeszcze za wcześnie?
Ja narazie nie ucze go nocnikowania bo uwazam ze to za wczesnie. Wychowawczyni ze zlobka (a stawiam na to ze kobieta chyba sie zna) mowila, ze dzieci dopiero od jakichs 2 lat potrafia kontrolowac sie i przekazac swiatu ze chca sie wyproznic. A do tego dochodzi fakt, ze dzieci w wieku naszych pociech maja dziesiatki bardziej interesujacych zajec i musza sie wielku rzeczy wazniejszych nauczyc wiec to jest dla nich sprawa drugorzedna. Czytalam tez kiedys o tym, ze czesto bywa tak ze dzieci za wczesnie sadzane na nocnik maja potem problemy w wypronianiem (tzw.zatwardzeni enocnikowe chyba).
Nie chce zeby w wieku 4 lat jeszcze biegal z pielucha ale nie wierze ze roczne dziecko mozna i w ogole ze trzeba nauczyc korzystania z nocnika.
-
To wstrzymam się jeszcze , nie chce małego zniechęcić do nocniczka , a najgorsze jest to ze jest tyle doradzcow co mówią ze juz nie jest za mały żeby sadzac na nocnik a inni ze za mały , wkurza mnie już to bo to moje pierwsze dziecko i nie wiem kogo słuchać. Ale poczekam jeszcze wczoraj zaczęliśmy go sadzac na nocniczek to nie chciał za bardzo siedzieć i jak wstał to zaraz zrobił siusiu w majteczki .
-
Co do nocnikowania to wstrzymalabym się przynajmniej do 18 miesiaca. To podobno najwcześniej kiedy dzieci bywają świadome potrzeb fizjologicznych. Ale też nie wszystkie. Ja próbowałam z Zuzia od ukończonych 2 lat a ostatecznie pozbylismy się po kilku próbach pieluchy jak miała 2.5 roku. Nic na sile, bo dziecko łatwo zrazić, a później przekonać o wiele trudniej.
-
Moj z takich slow prawdziwych to mowi mama, tata, dziadzia, baba, ciocia, kot, lampa, papa, nase (nos po niemiecku). Zaczal w koncu mowic "am" zamiast "ma ma" chociaz jeszcze nieczesto to powtarza.
No i cala gama wyrazow dzwiekonasladowczych, chyba wszystko co mozliwe
I mowi "ma" rozkladajac rece jesli czegos nie ma.
Ostatnio smieszna sytuacja. Stoi nad ziemia gdzie laza mrowki i mlaska jezykiem wywalonym. Dopeiro po chwili zajazylam, ze przeciez mu mowilam jak mrowkojad robi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 21:10
-
U nas: mama (na mnie mowi zamiennie jeszcze mimi i Ala), tata, baba, dziadzia, jujek (czyli wujek), jajo, nie, am, dzidzia, lala, gol (jak kopie piłkę), gcha (czyli gra) i pokazuje na głośniki, buła, baban (czyli banan), bach (jak coś upada), co to?- i pokazuje różne przedmioty, Ila (to jego skrót na imię kota Vanila i nie jestem w stanie nauczyć go slowa kot- na wszystkie koty, lwy, tygrysy i zwierzęta kotopodobne mówi ila). Naśladuje kaczkę, kurę, konia, węża.
Chyba tyle z takich zrozumiałych, bo nawija non stop, często coś śpiewa, nie ważne czy w domu czy na spacerze, buzia mu się nie zamyka. -
Papcia, u nas tez Emi nauczyla sir wywalac jedzenie jezykiem jakos tak od tygodnia. Wcześniej nie mialam takich problemow a teraz nawet to co wczesniej jadla bez problemu teraz pach i wywala. Mam nadzieję ze to tylko chwilowe.
Papcia lubi tę wiadomość
-
Polarisa90 wrote:Wiem o tym
dlatego odpuszczam
A jak z mowa waszych pociech ?? Bo u mnie synek to malutko mówi.
Mój synek też niewiele mówi... "da", jak czegoś chce, "mama" i "tata", ale tylko od święta, zwykle jak szuka mnie lub M"baba" chyba najczęściej, wręcz krzyczy jak widzi babcię
"dziaaa" na dziadka, "taaa" i "nie", a tak to wszystko pokazuje palcem i naśladuje dźwięki: kotka, krowę, samochód i pociąg.
Ale za to nadrabia ruchowo, bo już nie chodzi, tylko biega i potrafi nawet biec i kopać piłkę jednocześnie, robi przysiady, a ostatnio próbował nawet stawać na głowie
każde dziecko rozwija się w swoim tempie -
Heh mój synek tez juz malo co chodzi , teraz najczęściej biega
i tez próbuje stanąć na głowie
Wiem ze każde dziecko rozwija się w swoim tempie , wcześniej się tym nie przejmowalam ale teściowa i szwagierka zaczęły mi mówić że mały mało mówi i ze może zaczęła bym mu więcej książek czytać , tylko ze ja mu czytam ale on mi zaraz te książki wyrywa. U siebie to nie widzą jak ich dzieci się rozwijają myślą że są idealne ale u kogoś to wszystko wytkna...
Dobrze ze was mam to jestem spokojniejszadziękuję :*
Papcia lubi tę wiadomość
-
Polarisa90 wrote:Heh mój synek tez juz malo co chodzi , teraz najczęściej biega
i tez próbuje stanąć na głowie
Wiem ze każde dziecko rozwija się w swoim tempie , wcześniej się tym nie przejmowalam ale teściowa i szwagierka zaczęły mi mówić że mały mało mówi i ze może zaczęła bym mu więcej książek czytać , tylko ze ja mu czytam ale on mi zaraz te książki wyrywa. U siebie to nie widzą jak ich dzieci się rozwijają myślą że są idealne ale u kogoś to wszystko wytkna...
Dobrze ze was mam to jestem spokojniejszadziękuję :*
Moja mama tak samo jak Twoja teściowa, martwi się, że Marek za mało mówi, że "koślawo" stawia stopy, chociaż ani ja, ani M, ani nawet lekarz tego nie widzimy, a skoro potrafi biegać z TAKIMI nogami to chyba nie jest źleże jest "chudy" - o! Chłopak od urodzenia idzie w siatkach centylowych dokładnie w 50. centylu, a moja mama twierdzi, że jest chodzinką
dobrze, że nie wygląda tak jak ja za dzieciaka, bo przez rodzinę ponoć byłam nazywana pieszczotliwie BORÓWĄ. Jeszcze parę powodów do zmartwień wg mojej mamy pewnie by się znalazło...
Tak to już jest, że niektóre dzieci szybciej mówią, inne skupiają się na motoryce, jak naszea ludzie, w szczególności rodzinka i tak "wiedzą swoje" i będą komentować i doradzać...
Ulubionymi zabawkami Marka oprócz sprzętów domowych są książeczki, przynosi mi je, żebym mu pokazywała co jest na obrazkach i opowiadała, czytamy mu z M wiersze Tuwima i Brzechwy tak często, że znam ich na pamięć więcej niż pamiętam z przedszkola, a jakoś nie chce mówić Uparciuch xD córeczka mojej kuzynki nie mówiła do 20. miesiąca praktycznie nic, też najpierw rozwijała się ruchowo, ale jak zaczęła to na bilansie dwulatka lekarka była w szoku, że 2-letnie dziecko potrafi tak pięknie mówić
Polarisa nic się nie przejmuj, tym bardziej gadaniem teściowejnasze dzieciaki jeszcze im pokażą!
Polarisa90 lubi tę wiadomość
-
Klaudia90, serdeczne gratulacje i zdrówka dla maleńkiej Nelki!
KWIETNIÓWKI STARAJĄCE SIĘ
1. Ulka84
2. LaRa zaczyna szaleć od lipca
3. WOLNE !!! która chętna?
4. Fasia między kwietniem a wrześniem najpewniej spotkasz ją w sypialni
5. Lwica oczekuje na okres
6. Psotka w oczekiwaniu na @
CZŁONKOWIE HONOROWI
1. Jaga też zapragnęła, lecz z bzykanka nici
KWIETNIÓWKI PONOWNIE W DWUPAKU
1. zgredkaROZPAKOWANA Kostek 3150g, 51 cm
2. Klaudia90ROZPAKOWANA 30.07.2016 Nela 3750g, 55cm