X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic mi się nie chce :) tylko na telefonie wisze od rana i dzwonie :) hihi

• mantissa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adk_1989 wrote:
    Ja wczoraj usiadłam, zrobiłam listę rzeczy które będą mi moim zdaniem potrzebne łącznie z wkładkami laktacyjnymi czy rzeczami dla mnie po porodzie. Wyszła niezła lista i ładna kwota ale myślę, że jak powoli będziemy realizować jej punkt to nie będzie tak źle. Jedyna czego nie do końce jestem w stanie ogarnąć to ubranka. Nie wiem ile czego i w jakim rozmiarze...

ADK, a nie miałabyś ochoty się taką listą podzielić? :)

Dziewczyny, apropos wożenia maluchów. Nie wiem czy będziemy kupować fotelik, ze względu an to, że nie mamy samochodu, na sam powrót ze szpitala pewnie od znajomej pożyczę. Ale zastanawiam się, jak to jest z wożeniem dziecka np. taksówką. Wiem, że dla bezpieczeństwa fotelik powinien być, ale czy jest obowiązkowy?

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adk podziel się listą :)

W ogóle dziewczyny podzielcie się listami :D albo stwórzmy wspólną :P

Rudzia co z Tobą ? Wszystko Ok ? Martwimy się ! Daj znać jak wrócisz ze szpitala.

Nadzieja Ania ma racje gdzieś na grudniówkach czytałam właśnie o dziewczynie która też dostała też porażenia.

• Eweliśka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Nieprawda. Mi rany się w ciąży goją zaskakująco szybko! Wszystko zależy od organizmu.

No ja nie wiem, mi tak powiedziała sąsiadka

ug37roeq6z3ep1sa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelska ludzie to juz gadają co im na jezyk wlezie ,bierz poprawke na sąsiadke :D

• Eweliśka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może w jej przypadku było warto odczekać poprostu, ona raczej nie zmyśla ani nie gada głupot.

ug37roeq6z3ep1sa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

No zalezy jednej szybciej sie goją drugiej powoli .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 12:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mantissa w taksówce można bez w fotelika. Czasem, zależy w jakiej korporacji, ale możesz zamówić taksówkę z fotelikiem i wtedy taksówkarz go ma :) taki przepis obowiązuje, że są zwolnieni z konieczności fotelika, ale zawsze warto zadbać żeby mieli jak się da.

mantissa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę ogarnąc się choc niewiem czy dnia lenia nie zrobie i nie bede spala dziś ;) zrobie tylko obiad :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milej Niedzieli Kobietki :)

• shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Taką listę gdzieś znalazłam :)
    1. Wózek
    2. Łóżeczko
    3. Materac (lateks, pianka, pianka-kokos, pianka-gryka, pianka-gryka-kokos)
    4. Przewijak na łóżeczko (droższa wersja – komoda z przewijakiem) – odradzam niekupowanie przewijaka, po jednym dniu kręgosłup do wymiany
    5. Rożek (może być z usztywnieniem albo bez)
    6. Prześcieradła 3 sztuki
    7. Coś do spania na okres po-rożkowy, czyli po 2-3 tygodniach (śpiworek, ew. kołderka czyli wypełnienie i 3x poszwa)
    8. Ceratka do łóżeczka x 2
    9. Kocyki (2 ciepłe, 1 lekki)
    10. Wanienka (+ ew. stojak, i polecam od razu wanienkę dużą, a nie malutką, bo malutka starczy na max. 3 miesiące)
    11. Ręczniki z kapturkiem (2-3 sztuki)
    12. Ręcznik kąpielowy bez kapturka
    13. Termometr do wody (mam go wmontowanwgo w wanienkę)
    14. Pieluchy tetrowe (20-30 sztuk, raczej więcej, niż mniej – do torby wózkowej kilka, do przytulenia się, na przewijak, do łóżeczka, do wanienki, do wózka, na bujaczek, przeciw ulewaniu… To zdecydowanie nie jest za duża ilość.)
    15. Środek do kąpieli OD PIERWSZEGO DNIA DZIECKA (np. HIPP żel do mycia ciała i włosów, jeśli dziecko nie ma skórnych problemów, stosujemy zasadę: im mniej chemii, tym lepiej)
    16. Gruszka lub Frida ..ja mam elektroniczną
    17. Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar)
    18. Coś do pielęgnacji pępka (Octenisept, gaziki nasączone spirytusem, gaziki jałowe + spirytus)
    19. Płatki higieniczne (np., do przemywania buzi)
    20. Waciki do uszu z ogranicznikiem
    21. Coś na odparzenia (np. sudocrem)
    22. Krem nawilżający po kąpieli (np. emolium, stosowałam i stosuję tylko, gdy skóra się przesuszy lub jest czymś podrażniona. Kiedyś polecana była oliwka, ale ona zbyt tłusta jest)
    23. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy (np. Dada, Pampers, Softino)
    24. Nożyczki do paznokci (ale przez pierwsze 3 tygodnie i tak nie tniemy, pazurki same się mają wykruszać, inaczej można płytkę paznokcia uszkodzić)
    25. Pieluchy – najmniejszy rozmiar (najpierw miałam pampers new born, a potem i do dzisiaj DADA)
    26. Szczoteczka i grzebyk do włosków (szczoteczka prócz normalnego czesania przydaje się, gdy dzieciak ma ciemieniuchę – wówczas pół godziny przed kąpielą nacieramy oliwką, potem wyczesujemy i normalnie myjemy)
    27. Termometr (np. do przykładania do czoła/ucha)
    28. Coś do prania ubranek (np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś )
    29. Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent, Nuk, Dr. Browns, Tommy Tippee – nawet, gdy chcecie piersią karmić – wszystko się może zdarzyć, a nie ma nic gorszego niż wyjące z głodu dziecko i wasze nerwy w poszukiwaniu butli w sklepie…)
    30. Wówczas – szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki + mleko (np. Bebilon, Bebiko, Nuk, Gerber)
    31. Smoczek – uspokajacz (również najmniejszy, Avent, Rossmann Babydream, Nuk, kauczukowy lub silikonowy)
    32. Osłonki silikonowe na sutki
    33. 3-4 śliniaczki
    34. Ubranka (raczej rozmiar 56, jeśli dziecko jest powyżej 55cm i tak w rozmiarze 62 będzie pływało)
    - 5x kaftanik na zatrzaski + śpiochy (nie na guziki czy wiązania!)
    - 5 x pajacyk
    - 5 x body z długim rękawem
    - 5 x body z krótkim rękawem
    - 2 x sweterek
    - 2 x razy bluza (bez kaptura)
    - 5 razy bluzka z długim rękawem
    - kilka par skarpet
    - 2 pary niedrapków
    - 3 czapeczki cienkie wiązane
    - jedna grubsza czapeczka
    - rajstopki 3-4 pary
    - opcja na lato: zdecydowanie więcej bodziaków z krótkim rękawem/bez rękawów, kilka sztuk rampersów, dla dziewczynek sukieneczka bawełniana
    - opcja na zimę: kombinezon, ciepła czapka zimowa, dodatkowe rajstopki, skarpetki grubsze, może jakaś grubsza bluza)

OPCJA WYPASIONA
    Prócz powyższych przydatne bywają różne utensylia dzieciowe.
    35. Leżaczek – bujaczek
    36. Mata edukacyjna (po 2 miesiącu)
    37. Niania elektroniczna
    38. Podgrzewacz do butelek
    39. Wyparzacz (do butelek, smoczków)
    40. Regał na dzieciowe rzeczy (wielce przydatny!)
    41. Karuzelka nad łóżeczko
    42. Myjki frotte
    43. Gąbka – podkładka do kąpieli (jak wyżej)
    44. Pieluchy flanelowe sztuk 5
    45. Parafina ciekła (przydała się gdy dziecko dostaje koszmarnych potówek)
    46. Kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol, sabsimplex – ten nie do dostania w PL)
    47. Pudełeczko podwójne na czystą i brudną wodę, do mycia dziecka
    48. Wiaderko do kąpieli Tummy Tub
    49. Olejek mentolowy (np.olbas oil – gdy dziecko ma katar, kilka kropli dodajemy do takiego zapachowego podgrzewacza lub do miski z gorącą wodą, postawionej w pokoju – łatwiej oddychać)
    50. Nawilżacz powietrza

RZECZY DLA MAMY:
    51. Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem!)
    52. Koszule do karmienia
    53. Podkłady porodowe SENI
    54. Podpaski rozmiar gigant (chyba tylko apteki, takie gigantyczne Bella lub inne są też, a dopiero potem rozmiar xxxl jakieś zwyklejsze, potem coraz mniejsze aż do wkładek dojdziecie – a tych największych to ze 4 opakowania)
    55. Majtki jednorazowe (ja się pociłam w tym, więc kupiłam najtańsze gacie bawełniane z przeznaczeniem na wyrzucenie) – w opakowaniu jest 5-7 sztuk.
    56. Staniki do karmienia
    57. Herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna, ja miałam i nie użyłam)
    58. Tantum rosa (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek)
    59. Laktator
    60. Wkładki laktacyjne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 12:57

Eweliśka, Bambi85, Angela89, KasiaKwiatek, weronika86 lubią tę wiadomość

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym miesiącu obkupuję siebie :) większe koszule nocne ze dwie, pidżamy ze dwie, dwa staniki do karmienia, dwa takie babciowe miękkie do chodzenia (w innych mi sutki umierają), rajstopy ciążowe grube, dwie tuniki takie workowate na zaś :) w przyszłym miesiącu moja pensja pójdzie na prezenty gwiazdkowe a od stycznia te trzy pensje (styczeń, luty, marzec) na rzeczy dzieciowe przeznaczę :) taki mam plan :)

mantissa, Bambi85 lubią tę wiadomość

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • mantissa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorzuciłam listy wyprawkowe do "ciekawych linków". Na razie jest tylko lista od Shimmer Lip, jak się pojawią kolejne, to dorzucę kolejne. :)

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    czytam Was i inne fora od jakiegoś czasu i zdecydowałam w końcu że do Was oficjalnie dołączę ze względu na przyjazną atmosferę:)Jestem Helena,mam 29 lat, to moja druga ciąża, mam 2 letniego syna Piotrusia,teraz spodziewam się córeczki:), wstępnie,ciąża przebiega jak na razie bez trudności, pierwsza obfitowała w ciągle mdłości i rewelacje żołądkowo-jelitowe, w tej jak do tej pory tylko mdłości poranne. Czuję już delikatne ruchy a raczej pływanie:)
    Pozdrawiam wszystkie mamusie i brzuszki:)
    Zapomniałam dodać że jestem wielką miłośniczką świnek morskich, posiadam dwa maluchy i 2 psiaki które są z nami od urodzenia synka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 13:13

Bambi85, Eweliśka, Justinka, KasiaKwiatek, shimmer_lip, Lali, Krysti, weronika86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela witamy Cię serdecznie :) Imię dla córy już jest?

shimmer_lip dzięki za listę - już sobie ją wydrukowałam :)

Hela85 lubi tę wiadomość

• Eweliśka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shimmer wiedziałam że tego bedzie sporo ale jestem teraz przerażona :P
    dzieki za liste

ug37roeq6z3ep1sa.png
  • mantissa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy, Hela! :)
    Ja też dziś jakiś smętny dzień mam. Z rana byłam wkurzona, nie wiadomo na co, a teraz siedzę i tracę czas, bo nie mam weny, żeby się za cokolwiek zabrać. ;(

Hela85 lubi tę wiadomość

34+3 - 2760 g - 49 cm
    relgtgf68emyfyl0.png
    5ii80tsd33hasgj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Helena, witaj wśród kwietniówek. Ale miło, że piszesz o przyjaznej atmosferze u nas :D wszystkie to odczuwamy, nie ma kłótni, wymądrzania, jak któraś coś wie to się dzieli, jak nie wie to pyta, no i poczucia humoru odmówić nam nie można :D :D :D
    pisz dużo bo jak widzisz u nas plotkarstwo na maksa ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2014, 13:44

Hela85 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i Shimmer dzięki za listę, niby ja wiem co mi trzeba ale takie uporządkowanie na wagę złota, jutro ją sobie wydrukuję i będę wykreślać co mam i co na bieżąco kolekcjonuję :D
    Helenka i gratulacje córy, powiem Ci, że w tym naszym "męskim" gronie każda dziewunia na wagę złota :D

Hela85 lubi tę wiadomość

• Anka1501 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eweliśka wrote:
    Może w jej przypadku było warto odczekać poprostu, ona raczej nie zmyśla ani nie gada głupot.

Moja poprzednia ginekolog tez mówiła, że przeważnie rany w ciąży źle się goja i nie robi się raczej zabiegów w ciąży właśnie z tego względu. Ponadto w wakacje byłam umowiona na niewielki tatuaż (jeszcze nie wiedziałam o ciąży) no i później spytalam ginekologa i stwierdziła ze to się może babrac i lepiej poczekać

‹‹ 904 905 906 907 908 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ