Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
Odpowiedz

KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • niunia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mychowe-ja sie zmuszam do picia ale nie daje rady :-(

Dorjana-ja już od paru dni chora wczoraj krew z nosa sie lała a dziś nie moge gadać;-) też mówie,że koniec ze słodyczami hehe :-) to mówicie że Wysyp kobitek teraz???

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • kasienka82 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fizjo jak badania? Nie pochwaliłas się:(

Kochany Michasiu czekamy na Ciebie:*
    xnw4yx8dccihf62o.png
  • mamafasolki Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2013, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana jak ja bym chciała dostać adhd, mam odwrotnie raczej bym leżała cały czas. I w dodatku często mnie też głowa boli. W pierwszej ciąży nie wiedzialm co to ból głowy a teraz aż za bardzo wiem. Może te centymetry tracisz przez dużą aktywność fizyczną.

Natalinko wczoraj miałam mieć wizytę u lekarza, ale go nie było i muszę do czwartku czekać. Z sikaniem to różnie, ale zdecydowanie częściej niż przed ciążą :) Jutro zrobię powtórkę badania i w cxwartek do lekarza.
    A pije max 1 litr i to się zmuszając, chyba że cole zimną dorwę to jednym duszkiem 0,4 l potrafię wypić :)

Fizjo zdaj relacje bo się niecierpliwimy :)

Kto w czwartek idzie że mną do lekarza?

eikte6hhj5bvjgsz.png

iv09io4p0rqg51ty.png
  • fizjo Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Skarby:*

wybaczcie...że dopiero teraz.

Otóż dzidzia ok, ma już ponad 8cm, serduszko biło. Chłopak jest chłopakiem.

Ale te bóle...co mi tak dokuczały ost....nie są dobre. NIestety szyjka zaczęła mi się skracać. Mam zakaz noszenia synka i w góle mam uważać...generalnie duzo leżeć i odpoczywać. Zabronione bym ćwiczyła :-(

Przepisał podwójną dawkę magnezu. Za 4 tyg kolejna wizyta. Jak szyjka będzie się tak szybko skracać czeka mnie szewek ;/ o zgrozo.

Te bóle właśnie jak na @ powodują skurcze, a te skracanie się szyjki.

Czytałam że u Was dobrze, więc się cieszę:-)

mamafasolki, czwartej już tuż tuż :*

bemmomy, kasieńka, mamafasolki-jesteście kochane, że pamiętacie o moim istnieniu,hihi :-) buziaki:*

P.S i przytyłam prawie 1 kg :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2013, 10:47

niunia, mamafasolki, bemommy lubią tę wiadomość

• natalinka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamafoslki - ja też nienawidzę pić, ale po ostatnich ekscesach i fosforanach w moczu musiałam już zacząć. W związku z tymi bólami byłam wtedy na oddziale i lekarz zasugerował zapalenie pęcherza, dając Urofuraginum (3x2). Zadzwoniłam po weekendzie do mojego byłego (teraz) lekarza i powiedział, że absolutnie nie wolno brać Urofuraginum i miejmy nadzieję, że nic się nie stanie. Pytał tylko czy jest białko i bakterie. Jeśli nie ok. W tym samym czasie wybrałam się do nowego lekarza i równiez o to pytał, mówiąc, że trzeba wtedy brać antybiotyk. Powiedział też, że Urofuraginum jest najbardziej bezpiecznym i odpowiednim lekiem, również w I trymestrze ;) Najciekawsze, że nie wspominałam o innej opinii wcześniejszego lekarza. Jak widać, lepiej chodzić do jednego, bo inaczej można zgłupieć. Idę dziś do nowego, bo zachowania mojego byłego w czwartek to nawet nie można komentować. Umówić się najpierw ze swoją pacjentką, która plami i kazać jej przyjechać, p czym wyjść na 1,5 h i ostatecznie powiedzieć: Przykro mi,ale za 10 min otwieram gabinet prywatny. Proszę poszukać innego lekarza, który panią zbada - to już przesada. Ja też jestem pacjentką prywatną...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fizjo - nie martw się, mi też się skracała i była miękka, ale ostatnio juz było ok. Wizyta w szpitalu pomogła. Powinnaś jeszcze dostać nospę, by zapobiegać skurczom. Moja kuracja od miesiąca to: nospa 3x1, magnez 3x2, luteina dop. 2x2 i teraz dodatkowo Duphaston 2x1. Rzeczywiście trzeba leżeć, by nie powodować ucisku na szyjkę. Gdy siedzimy i chodzimy właśnie tak się dzieje. A czy te skurcze nie zeszły Ci się w czasie z terminem potencjalnej miesiączki? Tak często bywa. Ostatnio lekarz na oddziale mnie ochrzanił, że leki to tylko dodatek, a najważniejszy jest oszczędzający tryb życia, czyli leżakowanie.

fizjo lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • kasienka82 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fizjo jakiej długości masz szyjke?

fizjo lubi tę wiadomość

xnw4yx8dccihf62o.png
  • fizjo Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka, pocieszyłas mnie.

Gin. mówi że z lekami jeszcze poczekamy te 4 tygodnie do kolejnej wizyty.
    Taaaa a ja tu chyba z nerwów obgryzę wszystkie paznokcie łącznie z tymi od stóp.
    Martwię się...
    a powiedz jaki bierzesz magnez??

Wiesz co...skurcze właśnie miałam w okresie przewidywanej @. Czytałam że to czeste zjawisko u kobiet.

Powiedz jak tu leżeć??? Ty bardzo się oszczędzasz???

kasienka, nie wiem.nie mówił. i wgole dziwny ten ginekolog;/ boooo nie miał poprzednich pomiarów (nie prowadzi dokumentacji!!!tylko na podstawie karty ciązy...kojarzy pacjentki)a tu taka diagnoza!
    Jestem nie zadowolona w gole z tej wizyty....Koleś(sorry za laickie określenie, ale tu pasuje) przeprowadził wizytę w niecałe 5 min łącznie z moim ubieraniem;/ i skasował stówkę;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2013, 11:01

• kasienka82 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to ładnie;/
    a ja myślałam, że mój podchodzi olewacko do mnie;/
    może lepiej go sobie zmień hmmm?
    kurcze powiem Ci, że mnie troche nastraszyłaś;/
    te moje ostatnie bóle takie właśnie były jak na okres;/ brzuch i plecy;/
    tylko że ja non stop albo leżę albo siedzę, nic nie dźwigam, z tego wszystkiego nawet nie chce mi się wychodzić;/

fizjo lubi tę wiadomość

xnw4yx8dccihf62o.png
  • fizjo Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasienka, mój gin jest ordynatorem w szpitalu...więc go nie zmienię. Ale :-) zamierzam pójść na połówkowe jeszcze do innego.(muszę mieć te pewność ze wszystko gra)

Nie chciałam Cię Słonce nastraszyć :*
    Dobrze że możesz zatem dużo odpoczywać :-)
    a kiedy masz wizytę??

kasienka82 lubi tę wiadomość

• kasienka82 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fizjo ja mam dopiero za równe 2 tygodnie:(
    dzisiaj myślałam, żeby iśc ze względu na te bóle ale póki co dziś mnie nie boli... zobaczę jeszcze później....a w sumie ta wizyta mi nic nie da;/

fizjo lubi tę wiadomość

xnw4yx8dccihf62o.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie martwcie się na zapas. Trzeba się bardziej oszczędzać, po szpitalu i w czasie plamienia leżałam i wstawałam wyłącznie do toalety. O dźwiganiu już dawno zapomniałam, bo w zaleceniach ze szpitala napisano, że nie mogę więcej niż 3 kg. Buty na płaskim obcasie, maks. 3-4 cm. To wskazania dla pacjentek zagrożonych poronieniem. Mi nie mierzono wówczas szyjki, ale już kilku lekarzy wspominało, że jest "przykrótka". Były gin. stwierdził, że może taka moja natura, ale nowy zmierzył i wg niego ma 3 cm. W zaleceniach Asmag. Póki co lepiej się nie stresować. Wiem, łatwo powiedzieć, gorzej odpędzić myśli. Co najważniejsze, fizjo zmień lekarza lub to skonsultuj. To nie musi być trafna diagnoza. Mojej siostrze powiedziano kiedyś, że ma bóle od skracającej się szyjki, a to było zapalenie pęcherza ;)

fizjo lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • mirka14 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasienka ja mam wizytę też za dwa tygodnie 4grudnia mam nadzieje ze wszystko będzie ok i dowiem się kto u mnie mieszka, na początku ciąży wydawało mi się ze chłopak tak samo jak mi się wydawałow ciąży którą poronilam ale teraz juz nie wiem. Chociaż ostatnio gdzieś na forum przeczytałam ze dzieci nie umierają tylko zmieniają datę narodzin :)

niunia, Limerikowo, kasienka82 lubią tę wiadomość

Aniołeczek 08.05.2013
    jwzh2b5.png
    mbm7spn.png
  • fizjo Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasienka82, ale może byś się uspokoiła...gdybyś poszła??

natalinka, wiem ze masz rację. Gorzej wbić sobie to do głowy.
    Obawiam się że mój ginekolog wczoraj olał mnie...byłam ostatnia w kolejce.
    Pójdę na pewno do innego lekarza.
    Na początku ciąży byłam jeszcze u innego (ponoć bardzo dobry...ale podczas porodu hamski- więc zrezygnowałam i "wrociłam" do ordynatora.
    Teraz jakoś mi głupio tak iść znowu do niego...ale pewnie pójdę- dal niego to przecież zarobek..to powinien być zadowolony,hehe.

3 cm?? to chyba mało?

Będę się oszczędzać- mówisz 3kg?? hym to zakupy odpadają.
    A powiedz jak leżysz? tzn w jakiej pozycji??? dużo poduszek masz pod głową??
    Ja do spania-mam aż trzy!!hehe :-)

• kasienka82 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fizjo ja też mam szyjkę 3 z tego co wyczytałam w karcie... ale nic nie mówił, że za krótka czy coś;/
    ja też lubie mieć pod głową wysoko:) hihi

fizjo lubi tę wiadomość

xnw4yx8dccihf62o.png
  • fizjo Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasienka, jestem zielona jak widać w tych tematach :-)

niech żyje wysokość,hehe.

• natalinka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    leżę, bo pracuję przy komputerze. Teraz mogę trochę na plecach, ale ze zgiętymi nogami. Przedtem tylko na boku, bo rwało mnie w pachwinach. Mam dwie poduchy, by widzieć laptopa na stoliku ;) Mi też się wydaje, że 3 cm to trochę mało, ale ja jestem baaardzo szczupła. Przed ciążą ważyłam 40 kg, wzrost 162 cm, więc moze to też ma znaczenie

fizjo lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej a jak określić czy ma się krótką szyjke??

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najlepiej przez USG transwaginalne

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podaje z dużą dokładnością. W normalnym badaniu wychodzi to różnie, lekarze mają palce różniej długości ;) Dla jednego szyjka super długa, dla innego za krótka

Limerikowo, fizjo lubią tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ