X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
Odpowiedz

KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nospa działa tylko rozkurczowo, u mnie od początku magnez 3x2, luteina 2x2 i niestety pomimo prób nie udało mi się przejść na podjęzykową, bo bolał mnie bardziej brzuch. Pozostaje leżenie i poproszenie bliskich o opiekę nad pierwszym synkiem.

ALAALICJA lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie: czy jecie konserwy rybne, np. filety śledziowe w pomidorach?

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla to faktycznie ciężko będzie, szczególnie z Konradkiem, ale niestety, może faktycznie kogoś poproś o pomoc w opiece, a Ty leż ile wlezie i nic kompletnie nie rób! Wagą nie powinnaś się przejmować, bo jeszcze troche czasu ma na przybranie:) a gółwka dużo mniejsza? Konradek może też tak miał? Mój maluch ma troche większą główkę o ok tydzień i lekarz powiedział, że taka różnica to nic dziwnego.

natalinka ja nie jem, bo nie przepadam, także ja nie pomoge.

1usapiqvs8bdmaac.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zjadłam trochę właśnie śledzia w pomidorach z puszki i żyje jeszcze;-) Nie smakowały mi, więc tylko trochę.

Mama mi pomaga przy synku, więc praktycznie mogłabym leżeć i uczelnie też muszę odpuścić sobie. Mam nadzieję, że nie będę miała później problemów.

Bea_tina nie przejmuję się za bardzo wagą, ale martwi mnie to trochę jak pomyślę, że miałby się urodzić przed czasem to lepiej by było gdyby był większy. A główka jest na 30tc, więc trochę mniejsza. Konrad miał ok rozmiary zawsze, a z wagą to był do przodu zazwyczaj.

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patulla - a masz na USG te przedziały, w których powinien się mieścić aktualny wymiar obwodu główki? Zawsze są przedziały ok. 2-tygodniowe. Ja też trochę się niepokoję, bo w 29t2d obwód brzuszka u mojego małego odpowiadał 27t3d, a zawsze był "do przodu", ale jak mi kiedyś powiedział lekarz - pomiar za każdym razem będzie inny, czy to wykona go 2 różnych lekarzy na tym samym sprzęcie, czy nawet 1 na dwóch różnych sprzętach. To jest pewien błąd pomiaru.

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla teraz musisz cierpliwie czekać do przyszłego tygodnia i zobaczysz co się dzieje:( W każdym razie musisz maksymalnie na siebie uważać! I nic nie robić, tylko oddychać. A mam głupie pytanie, czy skrócenie szyjki czuć w jakiś sposób? Bo ja ostatnio mam tak jakby nieco większy nacisk na dole i nie wiem, czy maluch jakoś bardziej nie naciska czy coś?

1usapiqvs8bdmaac.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skracanie szyjki najczęściej objawia się twardnieniem brzucha i częstym kłuciem bądź ciągnięciem w szyjce, ale równie często jest zupełnie bezobjawowe

Bea_tina lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miewam nacisk, ale zazwyczaj wówczas, gdy mały się na kilka dni bardzo obniży, ale po kilku kolejnych wygramoli się ku górze i jest w miarę ok.

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Witajcie dziewczyny:-)
    Byłam dzisiaj u lekarza i nie jest dobrze:-( Szyjka skróciła się, ma 15mm i jest miękka. Brzuch dużo (za dużo) się spina. I dostałam skierowanie do szpitala (mam umówić się wstępnie na przyjęcie za 10dni), ale gdyby było gorzej to od razu jechać. Do mojego lekarza mam przyjść za tydzień to zobaczy czy się zmieniło coś przez tydzień i wtedy ostatecznie zadecyduje, czy do szpitala mam iść czy nie.
    I Mały jest dosyć mały jak na swój wiek, ma ok 1600g i ma małą główkę.

hej:)mnie też moja szyjka martwi. Siedzę, leżę jak na szpilkach bo 20 ma się okazać czy się dalej skraca,a jak tak to też do szpitala.

Ja też jestem po badaniach usg 3 trymestru i moja córcia ma dokładnie 1597 g, więc podobnie jak u Ciebie. I to jest norma, więc o to akurat sie nie martw. Trzymaj się:)

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Skracanie szyjki najczęściej objawia się twardnieniem brzucha i częstym kłuciem bądź ciągnięciem w szyjce, ale równie często jest zupełnie bezobjawowe

U mnie to własnie bezobjawowo nastąpiło. A w ciągu 3 tygodniu skróciła się o 3mm.:(Do tego doszły mi cukry a od poczatku tarczyca, więc głowa boli od mysli i zmartwień:(niby wszystko ok i pod kontrolą a ciągle cos wyskakuje ehhhhhhh

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Patulla - nie martw się. Bierzesz magnez, nospę i luteinę? One zapobiegają skurczom, a luteina dop. potrafi w ciągu kilku dni zamienić szyjkę miękką na twardą. Wiem, bo miałam tak na samym początku i dlatego wylądowałam w szpitalu. Po 3 dniach szyjka była ok.

A długo byłaś w szpitalu z powodu szyjki?ja narazie nic nie biorę ale moja też jest miękka i za szybko się skraca i czuję,że własnie w szpitalu wyląduję.:(

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mirka14 wrote:
    paczki przyszły zaraz rozpakowywanie :))))
    poproszę o linka, gdzie macie sprawdzone zakupy i wyprawki:)

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam z rana :-)

ja po wczorajszej wizycie z Roczkeim wszystko ok waży 1600g , a bicie serduszka to wymieklam bo 1 raz uslyszalam i ryczalam ehhhh ......

a plamienia co we wtorek mialam to tylko nastraszyly mnie gin mówił , ze szyjka zamknieta i w dobrej pozycji jak na ten tc ufff a to plamienie to zylka na sciance pękła ahhhhh

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• patulla Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_tina wrote:
    patulla teraz musisz cierpliwie czekać do przyszłego tygodnia i zobaczysz co się dzieje:( W każdym razie musisz maksymalnie na siebie uważać! I nic nie robić, tylko oddychać. A mam głupie pytanie, czy skrócenie szyjki czuć w jakiś sposób? Bo ja ostatnio mam tak jakby nieco większy nacisk na dole i nie wiem, czy maluch jakoś bardziej nie naciska czy coś?
    Będę czekać niecierpliwie i zobaczymy.
    Skracającą się szyjkę można poczuć, często twardniejący brzuch może o tym śwaidczyć i można czuć takie jakby kłucie w podbrzuszu. Oczywiście nie musi to onazczać od razu skracającej się szyjki, ale może. Brzuch twardnieć też może, ale nie częścniej niż kilka razy na dobę.

Natalinka nie mam na USG podanych granic, ale główka na ok. 30tc jest, więc jest to w normie.

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) jestm , na chwile z doskoku , nie jestem w stanie Was nadrobic :( moja mala coraz abrdziej sie cisnie , biore magnez ktroy nie pomaga i mam lezec i sie nie ruszac :( zeby wytrzymac chociaz do poczastku kwietnia mam dosc :( tak wszytsko mnie boli, a jak u Was?

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej niunia, u mnie podobnie i też muszę jak najmniej się ruszać, a jak to nie wystarczy to do szpitala pójdę poleżeć.
    do magnezu możesz jeszcze wapń(wapno) brać - też rozkurczowe

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niunia w takim razie uważaj na siebie tak jak patulla:( Teraz najważniejsze, żeby maluchy jak najdłużej w brzuchach siedziały!

Ja kurcze druga noc taka sobie. Przez zatkany nos ledwie dycham, mąż już zaczął się skarżyć(!), że chrapie jak stary chłop, co akurat samą mnie dziś obudziło:P także budze się po 10 razy w nocy, przy obracaniu(bo zaczynają już mnie biodra boleć) i oddychaniu:/ mam nadzieje, że nos szybko mi przejdzie. Dziś pogoda też taka sobie, więc kolejny dzień siedzenia w domu:)

1usapiqvs8bdmaac.png
  • aga8787 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi magnez sam też nie pomagał, nawet luteina i no-spa w dużych dawkach też nie bardzo, dopiero leżenie plackiem ;/ jak wstane to od razu mam twardy brzuch. Na szczęście duzo nam nie zostało:)

ug37df9hmgtex3az.png
  • Joala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej dziewczyny powstrzymajmy jeszcze te nasze dzieci ,niech siedzą sobie w brzuszkach i rosną :-)

ALAALICJA, aga8787 lubią tę wiadomość

klz9t5odh2f7kn3o.png
  • ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 6 marca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:) niech te nasze dzieciaczki jeszcze sobie posiedzą i masy nabiorą. Ja też staram się leżeć, ale ciężko bo biodro boli od razu. Jeszcze trochę do porodu mamy, oby wszystko się poukladało:)

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

‹‹ 259 260 261 262 263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ