WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
Odpowiedz

KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamuśki w ten szarawy i już deszczowy dzień:( Ale trochę popada, roslinki się odzywią, może nie będzie tak źle:)

Dorjana moim zdaniem niektórych rzeczy masz w nadmiarze, a niektóre mogą się wogóle nie przydać, napisze Ci w "punktach" o co mi chodzi, ale oczywiście kup i tak co chcesz!

*prześcieradło na przewijak?-możesz użyć pieluszki tetrowej, lub flanelowej
    *pojemnik do segregacji?
    *z kosmetyków zdecyduj się na jedno albo emolium albo hipp, Joala polecała Hipp(w razie alergi będziez wiedziała o który chodzi)
    *myjkę odradzam- siedlisko bakterii
    *zasypke nie(lekarze odradzają, a i tak kupisz krem na odparzenia
    *termometr do wody- jak będziesz miała na podczerwień to wystarczy jeden
    *strylizator? ja będę wyparzać wrzątkiem
    *miniłóżeczko?- nie wiem o co chodzi, bedę wdzięczna za wyjaśnienie hihi:D
    *torbę będziesz miała w zestawie z wózkiem, chyba, że chcesz jakaś niepowtarzalną:)
    *ceratkę do przewijania, wystarczy raczej jedna i np pieluszka tetrowa na to
    *o termoforkach nic nie wiem, więc tu nic nie pisze;P

Oczywiście pamiętaj, że to tylko i wyłącznie moje zdanie! Proszę się sugerować własnymi potrzebami:)
    Fajnie, że wróciłaś do żywych i że troszkę odpoczniecie z remontem! Do porodu zapewne zrobicie to co najważniejsze, a z pokoikiem, skoro puki co nie będzie używany możecie spokojnie poczekać!

Mam nadzieję, że z Tobiaszkiem wszystko ok i wszelkie komplikacje są już za wami!

Dorjana lubi tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamusie:-)
    O matko, Dorjana, ile tego;-) Ja pewnie połowy nie mam (przy synku też nie miałam) i nie brakowało mi za bardzo. Ale prawda jest tak, że mam raczej niezbędne minimum (i to co moim zdaniem wydaję się "wygodnickie"). Na Twoją listę tylko rzuciłam okiem i 20 pieluch tetrowych to za dużo chyba;-) (ja miałam 12 i było wystarczająco, żeby nie powiedzieć, że za dużo)

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fizjo, trzymam kciuki żeby leżenie przyniosło skutek. Aż się trochę zdziwiłam, że nie skierował Cię jeszcze do szpitala, fajnie tam nie jest (zwłaszcza, że w domu synek), ale tam na prawdę mogą pomóc i poprawić stan, ale jeżeli będziesz sumiennie leżeć to to też powinno pomóc. A masz skurcze/spinanie się brzucha/twardnienie? Tak pytam, bo jestem trochę w podobnej sytuacji;-) I wiem jak to jest, bo w pierwszej ciąży było u mnie podobnie.

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Beatinko za konkretny odpis <3

Chociaż liczyłam na jakieś rady - czy o czymś zapomniałam ??
    albo jakiej firmy najlepiej kupić sprzęt typu laktator ?? polecano mi MEDELę ...
    Chyba źle sformułowałam pytanie :/ muszę je sprostować :)))
    A co do uwag - już się odnoszę :D

*prześcieradło na przewijak?-możesz użyć pieluszki tetrowej, lub flanelowej
    - zgadzam się, masz w zupełności rację :D dziękuję <3
    *pojemnik do segregacji? - oj tego nie pominę - mój mąż ma schizo na punkcie naszych śmieci :P (hi hi ... ) i muszę mieć pojemnik na pieluszki
    *z kosmetyków zdecyduj się na jedno albo emolium albo hipp, Joala polecała Hipp(w razie alergi będziez wiedziała o który chodzi)
    - właśnie te porady wspaniałej Joli doczytałam i dlatego chcę HIPP-a ale siostra i psiapsiółka poleciły mi Emolium, więc pomyślałam że kupię na wszelki wypadek aby później nie biegać za tym...
    *myjkę odradzam- siedlisko bakterii - zgadzam się, masz w zupełności rację :D dziękuję za zwrócenie uwagi na tak ważną kwestie <3
    *zasypke nie(lekarze odradzają, a i tak kupisz krem na odparzenia
    - miałam wykreślić ale zapomniałam :D dziękuję <3
    *termometr do wody- jak będziesz miała na podczerwień to wystarczy jeden
    - myślałam o takim który przyczepię do wanienki aby mieć pod kontrolą temperaturkę :D
    *strylizator? ja będę wyparzać wrzątkiem
    - wymagany w naszym przypadku
    *miniłóżeczko?- nie wiem o co chodzi, bedę wdzięczna za wyjaśnienie hihi:D
    - mam małą sypialnię, łóżeczko się nie zmieści... myślałam o kupnie łóżeczka turystycznego albo kołyski aby Misio mógł z nami spać przez pierwsze miesiące życia
    *torbę będziesz miała w zestawie z wózkiem, chyba, że chcesz jakaś niepowtarzalną :)
    - nie wiem czy pomieszczę do takiej zwykłej wszystkie potrzebne rzeczy - to już chyba moje schizo :D
    *ceratkę do przewijania, wystarczy raczej jedna i np pieluszka tetrowa na to
    - myślisz że jedna wystarczy ?? bo myślałam o 1 do łóżeczka a drugiej do wózeczka :D dziękuję <3
    *o termoforkach nic nie wiem, więc tu nic nie pisze;P

Odrazy wprowadzam zmiany ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 10:07

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm... widzę że nie chcecie się podzielić swoimi tajnymi listami...
    szkoda...
    to moje pierwsze dzieciątko dlatego też nie mam pojęcia co może się przydać...
    ... i pewnie troszkę przesadziłam :P
    ... zapisałam wszystko co mi podpowiedziano...
    ... i liczyłam że powymieniamy się doświadczeniami albo przynajmniej spostrzeżeniami :))
    ... ale widzę że się wygłupiłam :D
    Dziękuję :D

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceratka jedna wystarczy:) chyba, że myślisz o podkładzie nieprzemakalnym, to co innego:)

ja mam mini sypialnie i my wymysliliśmy łóżeczko na kółkach, będę sobie nim jeździć z sypialni do pokoju. Zawsze to mkniejszy wydatek niż kołyska, choć nie ukrywajmy, że są przecudne:) A sypialnie mam tak małą, że jak łóżeczko mamy rozłożone, to nie mam dojścia nawet do komody z ubraniami i dzięki kółkom, nie musze tachać łóżeczka, tylko kulturalnie sobie nim jeżdze hihi:)

Zastanaowie się, czy mam coś o czym nie pisałaś, ale chyba nie kojarze:P

Natalinka nadal pamiętam o ręcznichach! Ok ide je sprawdzić:P

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka ja ręczniki mam baewłniane:)

Dorjanko, a wkład do wanienki? Oczywiście w zależności czy nie kupisz wanny odrazu z wkładem. Ja mam zwykłą wanienkę i do tego zwykły plastikowy wkład(nie gąbczasty!).

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ochooo... podkład nieprzemakalny - muszę doczytać.... możesz jakiegoś linka mi podrzucić ??

i to łóżeczko na kółkach !!!! WOW !!! ŚWIETNY POMYSŁ :D
    (z twojego opisu wnioskuję że mamy bardzo podobne sypialnie :D)
    u mnie stoi szafa i to z przesuwnymi drzwiami bo normalne to pewnie by się nie otworzyły :P
    a kołyskę to mi przyjaciółka zaproponowała ze pożyczy więc raczej nie myślałam kupować :D
    musze też pooglądać te twoje łóżeczko - jeśli masz jakieś foto albo linka jakie kupiliście to również chętnie obejrzę :D

Ależ Ci dziękuję <3 za te bardzo pomocne rady <3

Mi pożyczono wanienki :D
    (wiem jak to wygląda ale pożyczam co się da... przez wzgląd na kasę)

1 z wkładem i 1 bez wkładu więc będziemy mogli wypróbować obie :D
    Jednak przez wzgląd na Tobiaszka to raczej będziemy korzystać z tej z wkładem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 10:19

• patulla Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana usunęłaś już listę, a chciałam ją dokładniej przeczytać:-) I ewentualnie powiedzieć co miałam/mam jeśli miałaby Ci to pomóc w kompletowaniu wyprawki. I zdaj się na swoją intuicję, sama najlepiej wiesz co Ci się przyda, a co ewentualnie możesz zakupić później (lepiej chyba tak niż potem mieć jakiś zbędny gadżet.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 10:25

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    he he ... to masz lepiej niż ja ;D u mnie jak wstawię łóżeczko to już nie będzie przejścia :P
    ...czyli to takiej normalnej wielkości łóżeczko z ta różnicą że jest na kółkach - tak ??
    ... bo u mnie jest właśnie ten problem że normalne łóżeczko raczej nie wejdzie :/
    dlatego szukamy coś odrobinę węższego

81uk2dz82ilaa1500.jpg

Patulla - zaraz ją wstawię ponownie - tylko wprowadzę zmiany po radach Beatinki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 10:33

• natalinka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana - rzeczywiście, szkoda, że usunęłaś listę. Ja podam nasze, okrojone zakupy, które pamiętam:
    wanienka i stojak - żadnych wkładów, dam na dno tylko pieluszkę flanelową
    2 kocyki
    2 okrycia kąpielowe - 1 z termofotty i 1 z microfibry
    butelka z Tommee Tippee
    szczotka do butelek i rurek, bo TT mam antykolkową za 15 zł
    podkład na materac
    waciki
    specjalne patyczki do czyszczenia uszu
    worki zap. na pieluchy
    oliwka
    mydełko
    kompresy gazowe
    proszek Dzidziuś
    żel do mycia butelek
    Sudocream 400 g
    3 piel. flanelowe
    15 piel. tetrowych
    szczotka do włosków, ale z bardzo miękkiego włosia, bo śmieję się, że inne to raczej dla konia, a nie niemowlaka :)
    zestaw do piel. paznokci
    wkładki laktacyjne
    koszula do karmienia
    smoczek
    grzechotka
    podkłady poporodowe
    O ciuszkach nie piszę, bo dużo tego. Zostają nam najważniejsze rzeczy - łóżeczko, pościel, wózek i inne np. termoopakowanie, pieluchy jednoraz., chusteczki nawilżane, płyn do kąp., sól fizjologiczna do noska, termometr na podczerwień (nie kupuję już do kąp.), Octenispet, czopki przeciwgoraczkowe, Esputicon, majtki poporodowe, krem na brodawki. Szafa zamówiona - będzie w czwartek. Zastanawiam się nad podgrzewaczem/ster. w jednym, bo inaczej będę musiała zostawiać dziecko same i lecieć do kuchni na górę, ale jeśli wszystko byłoby na jednym poziomie nie kupowałabym. Musimy kupić jeszcze coś do ogrzewania łazienki. Materiał polarowy mamy, zostanie nim obita tzw. stolnica, która posłuży za przewijak do łazienki po kąpieli - położymy go na pralce.
    Jeśli czegoś ważnego mi brakuje, proszę oświećcie mnie :)

ALAALICJA lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto moja dokładniej sprecyzowana lista :

2ywiuqo.jpg
    2q8olmo.jpg
    v4rsdx.jpg
    2db0bd0.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 11:36

ALAALICJA lubi tę wiadomość

• natalinka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A... laktatora póki co nie kupuję, a torba będzie w zestawie z wózkiem

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana zastanów się czy kupować aż tyle pampersów 1? Bo możesz urodzić większego szkraba i Ci może dużo zostać, ja mam narazie po 1 opakowaniu 1 i 2. A jak coś to nie ukrywajmy, że pieluchy wszędzie się kupi:)

Łóżeczko zwykłe i do niego zamontowane kółka:) Dokładnie. Bo ja nie mam szafy tylko komode(bo nie miałam na nią miejsca) więc stąd to przejście hihi:)

tantum rosa to ponoc do obmywania krocza po porodzie(sn), ale nie każdy poleca, wystarczy np butelka z dziubkiem, albo mydło szary jeleń:)

maść na sutki, może faktycznie mozna się wstrzymać, ponoć z naturalnych sposobów, to przykładanie liści kapusty pomaga:) Sama nie wiem, nie sprawdzałam, ale już nie raz to słyszałam;P

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no Beatinko - jesteś skarbnicą wiedzy ;D
    poważnie !!! Strasznie mi pomagasz !!!
    Co do pampersów to tak ogólnie - w różnych rozmiarach
    rozmiar 1 planujemy tylko jedno opakowanie... a poza tym to mamy już 2 kartony w rozmiarze 2 (kupione oczywiście w promocji :D )

• Kaja Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc wam ....

Co to zakupów dla Roczka chyba mam najmniej hihi bo mam kolyske na kółkach i wózek oraz ubranka dla mlodego nic wiecej nie posiadam

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• fizjo Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

patulla- mam skurcze i ciagniecie;/ byłam dzis juz jedna noga w szpitalu....od 1 w nocy mega skurcze miałam. obudziłam chłopaków... i mojego gina. dał mi instrukcje co mam robic(nospa, magnez, luteina-w wiekszych dawkach) i ok 10-czyli niedawno puscilo dopiero:((( bylam juz spakowana...i poryczałam sie z tego wszystkiego.

teraz leze i leze...i przegladam oferty opiekunek...mam lekkiego doła:((( jak nigdy...

dorjana- fajna lista...:* a smoczki te 0-3 mc(sa teraz takie fajne...kurcze zapomniałam nazwy...jak pojde pozniej do sypialni w drodze do wc to sprawdze Ci)
    Ja bym odradzała kosmetyki hippa(mojego nie uczylało tylko emolium)ale moze akurat u Ciebie bedzie ok :-)
    laktator mam nuka reczny (teraz bym kupila pewnie elektryczny....jest ponoc lzejszy w obsludze)
    płyn do prania-mam lovela naprzemiennnie z dzidziusiem.oba ok.
    tamtus rosa- rewelacyjne jak peknie ci krocze podczas porodu....dziala odkarzajaco o lagodzaco-dla mnie bomba.
    babthen- masc fajna wlasnie dlatego ze nie trzeba zmywac jej do karmienia. z wlasnego doswiadczenia wiem...ze pierwsze karmienia sa bolesne jak psi....bo jeszcze macica wtedy sie obkurcza wiec masc pomaga...do czasu gdy dziecko nie nauczy sie nie grysc czy szczypac,hehe :-)

butelek...jest cale mnostwo...na poczatek...jak planujesz naturalne karmienie to nie bardzo sie przyda (chyba ze bedziesz dopajac woda w upały-co radza pediatrzy niektorzy)ja mialam tommy tippe. teraz chce kupic taka wypasiona(hehe).z termometrem w srodku...jak chcesz podrzuce Ci linka.

buzki:*

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oslonki to to samo co muszle i nakładki :) jeżeli będziesz miała oilatum i emolium to kosmetyki hippa sobie odpuścić :) bo po co tyle na zapas ;) płyn czy proszek polecam białego jelenia albo loveli biały jeleń lepiej dopiera i jest hipoalergiczby :) zamiast maltanu możesz używać bepantemu rownież na sutki ja jednak kupiłam bepanten do pupy a maltan dla mnie :) myśle ze bepanten na początek tez sie przyda bo kupki lepiej bedą sie zrywać z pupy gdy bedzie nasmarowana :) a jak wiadomo niemowlak robi kupę co chwile :) co do skoczków sie nie wypowien bo ja będę próbować wychować bez chociaż mama kupiła mi 4 :/ ale achowalam głęboko do szafy do listy dopisała bym podkłady po porodowe na łóżko np Seni zeby w połogu nie ubrudzic przesvieradla i mareraca od łóżka no i na przewijak zamiast tych pieluszek tetrowych polecam podkłady do przewijają np babydreem z rossmana ;) nawet jak maluch zrobi niespodziankę to sru do kosza na śmieci a nie do prania :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dodała bym jeszcze do tego octaniaept do pielęgnacji pepuszka i krocza po porodzie :)

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 15 marca 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dlatego planuję mieć 2 zestawy kosmetyków :))
    Zawsze będę mogła wypróbować oba a w razie czego (jakby wystąpiły jakieś uczulenia) to mogę oddać siostrze :))

co do karmienia - zamierzam karmić z butelki ale chcę odciągać ...
    - i tak właśnie się zastanawiam czy nie lepiej kupić elektryczny ??
    Wiele osób mi mówi że jak nie będę karmić piersią a mam zamiar jednak odciągać by dzidziuś miał możliwość skorzystać z właściwości mleka matki...
    To lepiej ELEKTRYCZNY bo na ręcznym to się ZAJADĘ ??

a włśnie kupiłam LOVELE w Tesco w promocji - to polecacie jeszcze dzidziusia ??
    - zanotowane <3 DZIĘKUJĘ !!!

czyli tamtus rosa i babthen może się przydać - zanotowane <3 również DZIĘKUJĘ !!!

czekam na info co do smoczzków i tych czaderskich butelek...

A czy mozecie mi powiedzieć czy o czymś zapomniałam ?? może powinnam coś dopisać do mojej listy ??
    W ten weekend mam zamiar pozamawiać kilka rzeczy więc wszelkie uwagi mile widziane :D

Dziękuję również MIRIAM za cenne uwagi

biały jeleń -zanotowany <3
    właśnie tak mi się wydawało że te osłonki to jakiś dubel :P

octanisept - jest na liście :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2014, 11:53

Miriam lubi tę wiadomość

‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ